Premýšľali ste niekedy, ako s touto zaujímavou zeleninou pracovať v kuchyni?
Vedeli ste, že fenikel je jedlý od cibule až po kvety?
Uvarte si recepty s feniklom a pridajte si na jedálniček zdravú chrumkavú dobrotu
Feniklová polievka Avgolemono
Variáciou na polievku Avgolemono je veľký rad, klasický recept je s kuracím mäsom a vývarom. My pre vás však máme recept na vynikajúce feniklové Avgolemono.
Ingrediencie:
- 2 buľvy feniklu
- 1 stredná cibuľa
- 2 vajcia
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 l vody
- soľ
- korenie
- Feniklové vlasy a plátky citróna na ozdobu
Postup:
- Najprv si fenikel nakrájajte na veľmi tenké plátky a cibuľu na kocky
- Hrsť nakrájaného feniklu si dajte bokom
- V hrnci rozpáľte olivový olej a opečte na ňom cibuľu spolu s feniklom a opekajte asi 10 minút
- Po opečení feniklu a cibule prilejte vodu, hrniec priklopte a varte do zmäknutia feniklu
- Na panvici rozpáľte maslo a opečte na ňom zvyšnú hrsť feniklu. Opekajte kým fenikel nezhnedne=neskaramelizuje.
- Uvarenú polievku rozmixujte do hladka
- V miske si rozšľahajte vajcia s citrónovou šťavou a vlejte za stáleho miešania do rozmixovanej polievky.
- Polievku s vajcom za stáleho miešania varte asi 2 minúty kým nezhustne a dochuťte soľou a korením.
Podávajte ozdobenú opečeným feniklom, feniklovými vlasmi a plátkami citróna.
Pokiaľ chcete polievku vylepšiť, môžete namiesto vody použiť kurací vývar a tiež pridať trhané kuracie mäso.

Zapečený fenikel s parmezánom a tymiánom
Tento recepty z feniklu môžete použiť ako prílohu, alebo ako samotný chod.
Ingrediencie:
- 3 buľvy feniklu
- 1 lyžica zmäknutého masla
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 80 g strúhaného parmezánu
- soľ
- korenie
Postup:
- Feniklové buľvy očistite a rozrežte na polovice
- Dajte variť do hrnca asi na 15 minút do mäkka
- Uvarený fenikel sceďte a osušte papierovou utierkou
- Zapekaciu misu vymažte maslom
- Fenikel dajte do zapekacej misy reznou stranou nahor a pomažte zvyškom masla
- Posypte nastrúhaným parmezánom a pridajte vetvičky tymiánu
- Pečte v rúre na 250 ° C pokiaľ nebude syr zlatohnedý.
Takto zapečený fenikel je skvelý ako príloha k dobrotám z grilu, vyskúšajte ho napríklad k našim receptom na grilované kura .
S týmto receptom môžete experimentovať. Môžete pridať ďalšie bylinky, cesnak, slaninku, alebo vynechať syr.
Využite vašu fantáziu a chuťové poháriky!

Feniklové rizoto
Toto rizoto si určite obľúbite vy aj vaše deti, vďaka jeho sladkej chuti.
Ingrediencie:
- 1,5 l kuracieho, alebo zeleninového vývaru
- 90 g masla
- 1 cibuľa nakrájaná na drobno
- 2 buľvy feniklu nakrájané na tenké plátky
- 400 g ryže arborio
- 180 g strúhaného parmezánu
- soľ
- feniklové vlasy na ozdobu
Postup:
- Najprv si dajte do hrnca variť vývar, budete ho potrebovať horúci
- Do ďalšieho hrnca si dajte rozpustiť 60 g masla
- Do rozpusteného masla dajte cibuľu, nakrájaný fenikel a varte kým cibuľa a fenikel nezmäknú (asi 10 minút)
- Až cibuľa s feniklom zmäknú dochuťte soľou (so soľou opatrne, na konci budete pridávať syr a ten je sám o sebe dosť slaný) a pridajte ryžu
- Ryžu miešajte s cibuľou a feniklom kým sa neobalí maslom
- Do ryže pridajte naberačku horúceho vývaru a varte za stáleho miešania pokiaľ sa všetka voda nevyvarí
- Ďalej pridávajte vývar, ale vždy potom čo sa predchádzajúca porcia vývaru vstrebe
- S pridávaním vývaru pokračujte, tak dlho pokiaľ nebude ryža al dente a rizoto, nebude mať krémovú konzistenciu (bude to trvať asi 20 minút)
- Až bude mať rizoto požadovanú konzistenciu stiahnite z plameňa, zamiešajte do neho zvyšné maslo, strúhaný parmezán a tak lyžicu feniklových vlasov
Hotové rizoto ihneď podávajte, zasypané feniklovými vlasmi a parmezánom.
Rizoto môžete na záver pokvapkať feniklovým olejom a pridať opečený fenikel.

Marinovaný fenikel s burratou
Pripravte si tento recept s feniklom ako skvelý chrumkavý šalát, alebo použite ako predjedlo, ktoré navnadí chuťové bunky na ďalší chod.
Ingrediencie:
- 2 feniklové cibule zbavené stredov
- kôra z jedného citróna nakrájaná na tenké prúžky
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 burrata
- hrsť čerstvej mäty
- plátky chleba na podávanie
- soľ
- korenie
Postup:
- Fenikel nakrájajte na veľmi tenké plátky
- Fenikel dajte do misky zalejte citrónovou šťavou, olivovým olejom a pridajte citrónovú kôru
- Dochuťte soľou, čiernym korením a všetko premiešajte
- Nechajte marinovať asi 10 minút
- Medzitým si opečte plátky chleba do chrumkava
- Marinovaný fenikel dajte na tanier, pridajte burratu a zasypte mätou
Celý tanier pred podávaním polejte lyžicou olivového oleja a ozdobte feniklovými vlasmi.
Zachutnal vám šalát? Skúste naše ďalšie recepty na feniklové šaláty .
Namiesto burraty skúste použiť mozzarellu alebo balkánsky syr.

Objavte podobné tipy
Feniklový olej
Ingrediencie:
- 0,5 – 1 l olivového oleja (podľa veľkosti feniklu)
- 1 ks feniklu s stopkami a listami
Postup:
- Fenikel rozoberte na časti a umyte
- Nakrájajte fenikel na malé kúsky a zmiešajte s olejom a dajte do hrnca
- Priveďte olej s feniklom do varu, v momente varu stiahnite na veľmi mierny var a nechajte 1 hodinu prebublávať.
- Po hodine varenia nechajte olej vychladnúť
- Po vychladnutí preceďte cez sito
- Zvyšky v site ešte jemne premačkajte vareškou, alebo lyžicou. Tak dostanete do oleja viac chuti
Olej uchovávajte v uzavretej fľaši av chladničke.
Olej využite na dochutenie feniklových receptov, ostatných šalátov, alebo iných dobrôt.

Torta s anízovým sirupom
Tento sladučký recept na feniklovú tortu, by nemal chýbať po žiadnom nedeľnom obede.
Ingrediencie:
Tortový korpus
- 1 lyžica feniklových semienok
- 1 cibuľa feniklu zbavená stredu (asi 225 g)
- 2 lyžice masla
- 250 g sparených mandlí
- 250 g vylúpaných nesolených pistácií
- 6 vajec
- 250 g cukru
Sirup
- 1 malá cibuľa feniklu zbavená stredu
- 4 hviezdičky badiánu
- 1 lyžička feniklových semienok
- 1/2 lyžičky anízových semienok
- 250 ml vody
- 125 g cukru
Posup:
- Na sucho v panvici opečte 1 lyžicu feniklových semienok pokiaľ nezačnú voňať (asi 3 minúty). Opražené semienka, presypte na tanier a dajte bokom
- 1 cibuľu feniklu nakrájajte na tenké plátky
- Fenikel opekajte na miernom ohni na masle do mäkka (asi 10 minút) a dajte bokom
- Mandle a pistácie dajte do mixéra a mixujte do jemna
- Všetky vajcia rozklepnite a oddeľte bielky od žĺtkov
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny
- Do žĺtkovej peny veľmi opatrne vmiešajte orechy, opražené semienka a fenikel
- V mise si vyšľahajte sneh z bielkov, ktorý jemne vmiešajte do cesta
- Cesto vlejte do tortovej formy a pečte asi 40 minút pri 180 ° C
- Po upečení nechajte korpus vychladnúť
- Medzi tým, než sa upečie a vychladne tortu si pripravte sirup
- Na panvici si opečte badián, semienka anízu a feniklu (opekajte asi 3 minúty)
- Po 3 minútach pridajte na jemné plátky nakrájaný fenikel, cukor, zalejte vodou a všetko priveďte do varu pokiaľ fenikel nebude mäkký a zmes poriadne prevarená (20 minút)
- Uvarený sirup nechajte so všetkým korením vychladnúť, aby sa prepojili chute
- Vychladený sirup sceďte cez sito
- Vychladnutý tortový korpus polejte sirupom a nechajte vsiaknuť
Tortu si najlepšie vychutnáte nakrájanú na kúsky, zdobenú šľahačkou a poliate lyžicou sirupu.
Ak ste fanúšikovia tort vyskúšajte naše ďalšie sladučké recepty na torty .

Feniklový čaj
Tento čaj určite poznáte vo variante pre malé deti a batoľatá. Tento je, ale ovoňaný mätou a okorenený troškou zázvoru.
Ingrediencie:
- 1 lyžica drvených feniklových semienok
- 350 ml vody
- kúsok čerstvého zázvoru
- 3 lístky čerstvej mäty
- med
Postup:
- Nastrúhajte zázvor
- Priveďte vodu v menšom hrnci do varu
- Do vriacej vody nasypte feniklové semienka, zázvor a lístky mäty
- Vodu s ingredienciami varte, kým sa trošku nezredukuje, asi na 250 ml
- Po dovarení čaj sceďte cez sitko a podľa chuti oslaďte medom
Ak chcete pripraviť feniklový čaj pre batoľa, dajte do hrnčeka lyžičku feniklových semienok a prelejte horúcou vodou z kanvice. Nechajte asi 10 minút vylúhovať a čaj sceďte.
Takto pripravený čaj sa podáva deťom, ktoré trpia bolesťami bruška po lyžičkách.

Ako správne zaobchádzať s feniklom: rady, typy!
Táto zelenina sa dá pripraviť takmer všetkými kuchynskými úpravami.
Fenikel môžete piecť, variť, grilovať, smažiť, marinovať, ale aj jesť surový.
Každá časť feniklu je vhodná na niečo iné a je potrebné ich od seba správne oddeliť a pripraviť.
Cibuľa (buľvy)
- Spodná biela časť feniklu, ktorá je najčastejšie konzumovaná a tepelne upravovaná
- Túto časť je pred úpravou odkrojiť od zelených stoniek a zvyšnej časti koreňa
- Oschnuté vonkajšie časti odlúpnite a vyhoďte
- Feniklová cibuľa sa krája podľa potreby na polovice, mesiačiky alebo tenké plátky
- Občas má feniklová cibuľa zelený stred, ktorý treba pred konzumáciou za surova vylúpnuť
Stonky (rapíky)
- Vrchné zelené časti feniklu, ktoré pripomínajú tvarom stopkový zeler
- Ak sú mladé a mäkké, môžu sa upravovať podobne ako feniklové cibule
- Najčastejšie sa však táto časť feniklu používa do vývarov a polievok
Vlasy
- Sú to listy, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú kôpor
- Najčastejšie sa z nich pripravuje feniklový olej
- Používa sa ako dekorácia na feniklové pokrmy
Semená
- Semená sú najznámejšie ako korenie
- Ich využitie poznajú hlavne mamičky, ktoré z nich pripravujú čaj malým deťom
Kvety
- Kvety feniklu sú tiež jedlé
- Najčastejšie sa používajú sušené a hovorí sa im žlté zlato
Keď odrežete z feniklu zelené stonky a dáte bielu časť do misky s vodou, vyrašia vám za niekoľko dní nové stonky s lístkami 🙂

Zaujala vás táto zelenina?
Nebojte sa ju dať v obchode do nákupného košíka, alebo si ho rovno zasaďte na záhradku a užívajte si jeho lahodnú chuť.
Pustite sa do našich úžasných feniklových receptov čo najskôr!
Dobrú chuť!