Trhané mäso získava na obľube a nie je sa čomu diviť.
Skvele chutí a môžete ho použiť do množstva rôznych pokrmov, od tacos cez burgre až po rôzne šaláty.
Vyskúšajte naše recepty na trhané kuracie mäso 5x inak a už nebudete chcieť mäso v žiadnej inej podobe!
Máme pre vás barbecue, paradajkovú aj sečuánsku verziu.
Užite si to!
Trhané kuracie mäso z pomalého hrnca
Vyskúšajte tento neuveriteľne jednoduchý recept z pomalého hrnca na trhané kuracie, ktoré môžete použiť do rôznych wrapov, tacos alebo zapečených pokrmov.
Čo budete potrebovať
- 4 veľké kuracie prsia
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička korenia
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
Postup
- Položte kuracie prsia na dno pomalého hrnca.
- Kuracie prsia zalejte kuracím vývarom a posypte korením.
- Varte pri nízkej teplote 6–8 hodín alebo pri vysokej teplote 3–4 hodiny.
- Vyberte kura z hrnca a natrhajte ho dvoma vidličkami.
- Trhané kuracie môžete použiť hneď do svojich obľúbených receptov alebo ho nechajte vychladnúť, naporciujte ho do vrecúšok so zipsom a zamrazte na až dva mesiace.

Na trhané mäso sa skvele hodí pomalý hrniec. Ak ho stále ešte nemáte doma, možno využijete naše recenzie na hrnce na pomalé varenie !
Sečuánske kurča Bang Bang
Sečuánska verzia pokrmu Bang Bang pripravená zo šťavnatého trhaného kuracieho mäsa zaliateho pikantnou korenenou omáčkou s sladkastými tónmi je skvelým predjedlom alebo hlavným chodom, ktorý zaručene uspokojí vaše chuťové bunky!
Čo budete potrebovať
- 700 g kuracích pŕs bez kosti a kože
- 1 lyžička soli
- 4 jarné cibuľky
Na omáčku:
- 4 lyžice svetlej sójovej omáčky
- 2 lyžice nesladeného arašidového masla
- 2 lyžice chilli oleja (alebo viac)
- 2 lyžice ryžového octu
- 4 lyžičky cukru
- 2 strúčiky cesnaku, nastrúhané
- 2 lyžičky strúhaného zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého sečuánskeho korenia
Postup
- Nakrájajte 2 jarné cibuľky na 5 cm prúžky.
- Zostávajúce 2 jarné cibuľky nakrájajte na tenké plátky.
- Do hrnca nalejte 5 cm vody, prikryte a zahrievajte na stredne vysokom ohni až do varu.
- Na parák rozložte prúžky jarnej cibuľky, aby ste vytvorili lôžko.
- Naň položte kuracie prsia a tie rovnomerne posypte soľou.
- Vložte parák do hrnca a prikryte pokrievkou.
- Varte 20 minút.
- Vložte teplomer do najhrubšej časti mäsa.
- Mal by ukazovať 73 stupňov Celzia, v tej chvíli je mäso hotové.
- Pokiaľ je kurča vo vnútri stále ružové, varte v pare ďalších 5 až 10 minút.
- Akonáhle je hotové, preložte ho na tanier, aby vychladlo.
- Počas varenia mäsa v pare zmiešajte zvyšok ingrediencií vo veľkej mise.
- Šľahajte, aby sa všetko dobre premiešalo.
- Akonáhle mäso vychladne, preložte ho na doštičku.
- Valčekom prsia naklepte a potom ich pomocou dvoch vidličiek natrhajte na tenké vlákna.
- Mäso vložte do veľkej misy alebo hlbokého taniera.
- Zalejte omáčkou a dobre premiešajte.
- Pomocou drviča na mäso alebo valčeka naklepte kura (voliteľne) a potom nakrájajte na tenké plátky pomocou dvoch vidličiek.
- Ozdobte na tenké plátky nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Kuracie mäso môžete pokvapkať asi 1/3 až ½ šálkou ďalšieho chilli oleja.
- Dobrú chuť!

Burgery s BBQ trhaným kuracím mäsom a kapustovým šalátom
Tieto luxusné burgre obsahujú pomaly varené kuracie mäso v lahodnej BBQ omáčke a chrumkavý kapustový šalát. Pripravte si ich ako ľahkú večeru v pracovnom týždni alebo ako geniálne pohostenie pre hostí.
Čo budete potrebovať
Na trhané mäso:
- 700 – 800 g kuracích stehenných rezňov
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička drvenej rímskej rasce
- 1 šálka BBQ omáčky
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice jablčného octu
- 3 lyžice vody
- 4-6 hrniec na burgre
Na Coleslaw:
- 2 šálky pekinskej kapusty
- 2 šálky nakrájanej červenej kapusty
- 1 šálka nastrúhanej mrkvy
- ⅔ šálky gréckeho jogurtu
- 1 lyžička vody
- 1 lyžička jablčného octu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžička cesnakového prášku
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička medu
Postup
- Do pomalého hrnca nalejte ¾ šálky BBQ omáčky, horčicu, jablčný ocot a vodu.
- Kuracie mäso osoľte, okoreňte a posypte cesnakovým práškom a rímskou rascou z oboch strán.
- Vložte mäso do pomalého hrnca a pomocou klieští ho otočte v zmesi, aby sa obalilo. Pomalý hrniec prikryte pokrievkou a varte 2–3 hodiny na vysokú teplotu alebo 4–5 hodín na nízku teplotu.
- Keď mäso dosiahne vnútornú teplotu 73 stupňov Celzia, presuňte ho do misky alebo na doštičku a nakrájajte ho pomocou dvoch vidličiek.
- Vložte kura späť do pomalého hrnca, pridajte zvyšnú ¼ šálky BBQ omáčky a miešajte, kým nebude celé mäso obalené.
- Udržujte teplé, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Zatiaľ čo sa kura varí, pripravte si kapustový šalát.
- Do mixovacej nádoby pridajte grécky jogurt, vodu, jablkový ocot, citrónovú šťavu, korenie, soľ, cesnakový prášok, horčicu a med.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Do samostatnej veľkej misy dajte pekinskú kapustu, červenú kapustu a mrkvu a premiešajte.
- Zeleninu prelejte zálievkou a kliešťami miešajte, kým sa zelenina v zálievke neobalí.
- Rozdeľte burgerové hrčky na polovice.
- Do každej hrčky dajte kuracie mäso, potom kapustový šalát a priklopte.
- V prípade potreby môžete do burgera pridať ešte ďalšiu BBQ omáčku.
- Ihneď podávajte!

Máme pre vás aj ďalších 6 vynikajúcich receptov s trhaným mäsom . Ktorá varianta sa stane vašim favoritom?
Objavte podobné tipy
Trhané kuracie do tacos
Na prípravu tohto receptu nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani ingrediencie. Lahodne ochutené a šťavnaté trhané kuracie mäso sa skvele hodí do tortill alebo ako súčasť tacos a zvládne ho pripraviť aj úplný začiatočník.
Čo budete potrebovať
- 700 g kuracích pŕs bez kože a bez kostí
- 2 lyžičky rastlinného oleja
- ½ žltej cibule, nasekané
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička chilli prášku
- 1 lyžička soli
- 130 gramov salsy
Postup
- Vložte mäse do hrnca a zalejte ho vodou.
- Priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte 10–12 minút alebo pokiaľ vnútorná teplota kurčaťa nedosiahne 74 °C.
- Preložte mäso na doštičku alebo tanier a natrhajte ho 2 vidličkami.
- Na panvici rozohrejte olej a restujte cibuľu, kým nebude mäkká a priesvitná (3 minúty).
- Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd.
- Pridajte rímsky rascu, chilli prášok a soľ.
- Restujte ešte 1 minútu.
- Nakoniec pridajte salsu a už len premiešajte (v prípade potreby podlejte troškou vody) a nechajte prehriať.
- Pridajte mäso a premiešajte s omáčkou.
- Varte 2-3 minúty.
- Podávajte v ohriatych tortilách alebo v tacos s obľúbenými toppingmi.

Inšpirujte sa u nás aj ďalšími receptami na tacos , či už s mäsom alebo bez. Navyše vám poradíme, ako si vytvoriť svoju vlastnú domácu tacos placku!
Pomaly pečené kuracie v paradajkovej omáčke
Toto kuracie mäso pomaly pečené s paradajkovou omáčkou s prídavkom dymovej BBQ omáčky sa vám bude takmer rozpúšťať v ústach! Servírujte ho spolu s čerstvým koriandrom, limetkou, kukuricou, červenou cibuľou a ryžou a získate tak jedlo, ktoré je také lahodné, že ho nebudete chcieť prestať jesť.
Čo budete potrebovať
- 1 kg kuracích stehenných rezňov
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 x 400g plechovka drvených paradajok
- 1/2 šálky dymovej barbecue omáčky
- čerstvé listy koriandra, grilovaná kukurica, na tenké plátky nakrájaná červená cibuľa, mesiačiky limetky a ryže, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Zohrejte olej v ťažkej panvici vhodnej do rúry na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a cesnak a restujte za častého miešania 4–5 minút, kým nezmäknú.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a barbecue omáčku a varte 1 minútu.
- Pridajte drvené paradajky.
- Dochuťte soľou a korením.
- Priveďte do varu a potom varte bez pokrievky 20 minút alebo do zhustnutia.
- Vložte mäso do veľkého pekáča.
- Prelejte paradajkovou zmesou a premiešajte.
- Prikryte a pečte 1 hodinu alebo kým kura nezmäkne.
- Vyberte z rúry a preneste mäso na doštičku.
- Pomocou 2 vidličiek kuracie mäso natrhajte.
- Nakrájané mäso premiešajte s paradajkovou omáčkou.
- Posypte koriandrom a podávajte s kukuricou, červenou cibuľou, nechtíkmi limetky a ryžou.

Ako natrhať kuracie mäso?
- V každej ruke držte vidličku.
- Uvarené, ešte teplé kuracie prsia položte na doštičku a pomocou vidličiek ich roztiahnite na dva kusy.
- Potom vidličkami roztiahnite každý z týchto kusov na ďalšie dva kusy.
- Takto pokračujte, pokiaľ nebudete mať mäso natrhané na požadované kúsky.
A ako sa vám naše dnešné recepty na trhané kuracie mäso páčili? Napíšte nám do komentárov!