Tie najlepšie recepty na lasagne, ktoré si pripravíte doma. Inšpirujte sa!

Milujete taliansku kuchyňu?

Skúšate radi nové variť na zaujímavé pochúťky?

Čo tak vyskúšať naše domáce recepty na lasagne?

S mäsom? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou?

Záleží len na vás.

Lasagne s mletým mäsom

Jeden z najobľúbenejších receptov na domáce lasagne. Zapečené cestoviny sú s mletým mäsom jednoducho neodolateľné.

Ingrediencie

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie alebo mix s bravčovým)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 4 – 5 stredne veľkých paradajok
  • 2 červené papriky
  • 1 bazalkové pesto (najlepšie domáce, ale nie je to podmienka)
  • 12 plátkov anglickej slaniny
  • 12 – 14 plátkov lasagní (kupované alebo z domáceho cesta)
  • 150 g strúhaného syra
  • bešamel

Postup

  1. Do kastróla či väčšej panvice nalejte olej a osmažte na ňom očistenú, na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky.
  2. Pridajte mleté mäso, trochu osoľte
  3. Pridajte pesto, zaklopte pokrievkou a na strednom ohni duste zhruba 15 minút.
  4. Olúpte paradajky, vyčistite papriky, oboje pokrájajte a prihoďte k mäsu. Nechajte ešte pár minút dusiť.
  5. Podľa receptu pripravte bešamel a odstavte mäsovú zmes.
  6. Pripravte si vyšší pekáčik alebo zapekaciu misu a začnite tzv. vrstviť.
  7. Dno pokryte vrstvou surových lasagní, polejte ich tenkou vrstvou bešamelu, na to navrstvite anglickú slaninu a posypte ju troškou strúhaného syra.
  8. Ďalšiu vrstvu budú opäť tvoriť lasagne, na ktoré rozprestrite mäsovú zmes a na ne zase lasagne s bešamelom.
  9. Na bešamel znova mäsová zmes, potom lasagne a poslednú vrstvu bude tvoriť opäť bešamel, ktorý posypeme strúhaným syrom. Nikdy nedávajte ako finálnu vrstvu lasagne, pretože by boli tvrdé.
  10. Akonáhle máte hotovo, vložte formu či misu do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečte zhruba 45 – 50 minút, záleží na type rúry. Upečené nechajte päť minút odstáť a až potom servírujte.
lasagne s mletým mäsom v zapekacej mise
Zdroj: mccormick.com

Zeleninové lasagne

Chcete si dať jedlo bez mäsa? Skúste tento jednoduchý recept na lasagne. Sú ľahké a svieže a zvládne ich naozaj každý.

Ingrediencie

  • 50 dkg lasagne
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné cukety
  • 2 žlté papriky
  • 4 paradajky
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 150 g strúhaného syra
  • bešamel
  • 1 ČL bazalky

Postup

  • Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu
  • Pridajte na malé kocky nakrájané cukety a papriky a pozvoľna opekajte
  • Pridajte nasekaný cesnak a paradajky, premiešajte, pridajte soľ, korenie a bazalku, nechajte rozvoňať a podlejte vodou
  • Pod pokrievkou duste 10 minút
  • Zapekaciu misu vymažte olejom začnite do nej vrstviť bešamel, lasagne, na ne časť zeleninovej zmesi a zasypte strúhaným syrom
  • Vrstvy opakujte, poslednou vrstvou bude bešamel, ktorý zasypte syrom
  • Pečte 30 – 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °
lasagne so zeleninou
Zdroj: inspiredtaste.net

Lasagne so špenátom

Anglická slanina a špenát je kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Neveríte? Vyskúšajte to v tomto recepte

Ingrediencie

  • 40 dkg lasagne
  • 20 dkg anglickej slaniny
  • 2 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 balíček mrazeného špenátu
  • soľ
  • korenie
  • 200 g strúhaného syra

Postup

  1. Lasagne uvarte v osolenej vode
  2. Anglickú slaninu nakrájajte na kocky a orestujte na panvici
  3. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a osmažte
  4. Cesnak nasekajte na drobno a primiešajte k cibuli
  5. Pridajte špenát a poduste pokiaľ sa voda takmer neodparí
  6. Ochuťte soľou a korením
  7. Do zapekacej misky striedavo vrstvite lasagne, špenátovú zmes a strúhaný syr. Poslednou vrstvou sú lasagne posypané syrom.
  8. Pečte 30 minút
špenátové lasagne
Zdroj: littlespicejar.com

Radi by ste si zaobstarali malú rúru na chatu? O tejto téme sme sa zmienili v hodnotení minitrúb , kde sa dočítate, ako si správne vybrať.

Cuketové lasagne

Ingrediencie

  • 12 plátkov lasagne
  • 700 g cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g riccoty
  • 50 g čedaru
  • 1 plechovka paradajkového pyré

Postup

  1. Lasagne uvarte v osolenej vode
  2. Na oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu
  3. Pridajte cesnak a cuketu, premiešajte a opekajte kým cuketa nezmäkne
  4. Odstavte a primiešajte 2/3 riccoty a 2/3 čedaru
  5. Osoľte a okoreňte podľa chuti
  6. Paradajkové pyré ohrejte v kastróliku, osoľte, okoreňte, pridajte podľa chuti cukor a bazalku
  7. Do pekáča opakovane vrstvite lasagne, cuketovú zmes a paradajky
  8. Posediacou vrstvou budú lasagne, ktoré zasypte zvyšnou riccotou a čedarom
  9. Pečte 30 minút v rúre rozohriatej na 180 °
lasagne z cukety
Zdroj: jamieoliver.com

Ste milovníkmi talianskej kuchyne a zapekanie je vašou obľúbenou metódou prípravy pokrmu? Potom musíte vyskúšať jeden z našich receptov na zapekané špagety !

Lasagne s boloňskou omáčkou

Nasladnutá omáčka z paradajok a mletého mäsa je dokonalá snáď na každom druhu cestovín. Ani lasagne nie sú výnimkou.

Ingrediencie

  • 12 plátkov lasagne
  • 1 cibuľa
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 dcl červeného vína
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g slaniny
  • soľ
  • korenie
  • bazalka
  • bešamel

Postup

  1. V hlbšej panvici opečte slaninu
  2. Pridajte mleté mäso a nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, cesnak a zeler
  3. Pozvoľna opekajte kým mäso nezhnedne
  4. Podlejte vínom a nechajte ho vyvariť
  5. Pridajte paradajky z plechovky, podlejte pol litrom vody a varte 10 – 15 minút
  6. Osoľte a okoreňte, pridajte nadrobno nasekanú bazalku
  7. Do vymastenej zapekacej misky vrstvite lasagne, mäsovú zmes a bešamel, poslednou vrstvou bude bešamel
  8. Pečte 30 – 40 minút
Porcie lasagne s bolonskou omáčkou na tanieri
Zdroj: delish.com

Ako sa robí bešamel na lasagne?

Bešamel je kráľovnou bielych omáčok pochádzajúci pôvodne z Francúzska, kde jej svojho času vymyslel Louis de Béchameil, ktorý bol úradníkom.

Najčastejšie sa síce používa na lasagne, ale hodí sa aj ako základ pre syrové omáčky alebo pri príprave mussaky.

Základom je svetlá zápražka, ku ktorej sa pridá mlieko, smotana aj vývar.

Ingrediencie

  • 50 g čerstvého masla
  • 600 ml mlieka
  • 50 g hladkej múky
  • soľ podľa chuti
  • mleté biele korenie
  • muškátový oriešok

Postup

  1. Začneme tým, že si v hrnci rozpustíme maslo. Medzitým nalejeme mlieko do misy a pomocou metličky zmiešame s hladkou múkou.
  2. Za stáleho miešania prilievame takto pripravenú zmes k rozpustenému maslu a privedieme do varu. Dôležité je neprestať miešať.
  3. Akonáhle sa omáčka varí, stiahneme teplotu a na miernom ohni necháme 3 až 5 minút povariť. Nakoniec osolíme, ochutíme bielym korením a pridáme štipku nastrúhaného muškátového orieška.
recept na bešamelovú omáčku
zdroj: iga.net

Cesto na domáce lasagne

Pokiaľ chcete naozaj zažiariť a povýšiť vaše jedlo na úplne novú úroveň skúste si pripraviť domáce cestoviny. Nie je to zas také zložité, stačí len trochu času.

Inšpirujte sa vo videorecepte:

HOW TO MAKE EGGLESS LASAGNA SHEETS || NO NEED TO BOIL !! READY TO MAKE || EGGLESS LASAGNA SHEETS ||

Podobne ako lasagne môžete vyskúšať naše obľúbené zapekané cestoviny .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.