Tie najlepšie lasagne podomácky pripravené: na mnoho spôsobov

Milujete taliansku kuchyňu a stále hľadáte recepty na zaujímavé pochúťky?

Čo tak vyskúšať aj netradičné recepty na lasagne?

Inšpirujte sa u nás!

zeleninové lasagne

ingrediencie

  • 50 dkg lasagní
  • 1 cibuľa
  • 15 dkg šunky alebo iné údeniny
  • zmes mrazenej zeleniny
  • 4 paradajky
  • olej
  • 1 dl vývaru
  • cesnak
  • soľ
  • korenie
  • strúhaný tvrdý syr

Bešamelová omáčka

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/4 l mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti

postup

  1. Z masla, múky a mlieka uvaríme bešamel tak, že rozpustíme maslo, prisypeme múku, necháme ju iba speniť a zalejeme mliekom.
  2. Miešame a varíme asi 20 minút do hustej omáčky a nakoniec osolíme.
  3. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, šunku a mrazenú zeleninu. Zmes osolíme, okoreníme a pridáme vývar.
  4. Do olejom vytretej zapekacej misky vrstvíme bešamel, naň naukladáme vrstvu nepředvařených lasagní, potom dáme vrstvu zeleninovej zmesi so šunkou, posypeme strúhaným syrom a vrstvy opakujeme.
  5. Poslednou vrstvou bude bešamel, na ktorý poukladáme na kolieska nakrájané paradajky a posypeme ich syrom.
  6. Zapekáme 30-40 minút.
lasagne so zeleninou
Zdroj: inspiredtaste.net

Lasagne so špenátom

ingrediencie

  • 40 dkg lasagní
  • 10 dkg anglickej slaniny
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 špenát
  • 30 dkg mletého mäsa
  • 2 uvarené vajcia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • cesnak

postup

  1. Lasagne uvaríme v osolenej vode
  2. Anglickú slaninu nakrájame na kocky, rozpustíme ju na panvici a orestujeme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu a nahrubo nastrúhanú mrkvu, potom pridáme špenát a dusíme kým sa voda takmer neodparí
  3. Odstavíme a pridáme mleté ​​mäso, nakrájané uvarené vajcia, múku, soľ, korenie a cesnak
  4. Striedavo vrstvíme do pekáča lasagne a zmes. Poslednou vrstvou sú lasagne
  5. Na hornú vrstvu dáme niekoľko kúskov masla a zapečieme v rúre. Pred koncom pečenia môžeme posypať syrom.
špenátové lasagne
Zdroj: littlespicejar.com

Ako prílohu môžeme podávať zeleninový šalát.

Cuketové lasagne

ingrediencie

  • 12 plátkov lasagní
  • 2 cukety
  • 5 dkg masla
  • 5 dkg hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 1 pór
  • 4 paradajky
  • 20 dkg strúhaného syra
  • 2 lyžice oleja
  • strúhanka a maslo na vymastenie a vysypanie pekáča

postup

  1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme zápražku
  2. Za stáleho miešania prilejeme studené mlieko, premiešame, pridáme soľ, korenie a zmes varíme asi 15 minút za občasného premiešania
  3. Cibuľu a pór nasekáme na jemno, paradajky na kocky, cuketu nakrájame na tenké plátky
  4. Cibuľu zosklovatíme na oleji, pridáme paradajky, pór, osolíme a okoreníme. Dusíme niekoľko minút, potom pridáme cuketu a ešte dusíme 1 minútu a odstavíme z platne
  5. Pekáčik vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno dáme časť zeleninové zmesi, zalejeme pripravenou omáčkou, posypeme časťou strúhaného syra a poukladáme plátky lasagní a takto vrstvíme až do konca. Poslednou vrstvou je omáčka, posypaná syrom.
  6. Pekáčik vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 30-35 minút
lasagne z cukety
Zdroj: jamieoliver.com
Jste milovníky italské kuchyně a zapékání je vaší oblíbenou metodou přípravy pokrmu? Potom musíte vyzkoušet jeden z našich receptů na zapékané špagety!

Lasagne s mletým mäsom

Táto kombinácia je veľmi obľúbená a umožňuje popustiť uzdu fantázii, najmä v použití rozličných surovín.

Jednoducho môžete obmieňať jednotlivé druhy zeleniny či korenia a zakaždým tak pripraviť iné lasagne, ktoré síce budú vyzerať rovnako, ale chuť bude odlišná.

INGREDIENCIE

  • 500 g mletého mäsa (čisté hovädzie, alebo mix s bravčovým)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 4 – 5 stredne veľkých paradajok
  • 2 červené papriky
  • 1 bazalkové pesto (najlepšie domáce, ale nie je to podmienka)
  • 12 plátkov anglickej slaniny
  • 12 – 14 plátkov lasagní (kupovanej alebo z domáceho cesta)
  • 150 g strúhaného syra
  • bešamel

POSTUP

  1. Do kastróla či väčšie panvice nalejte olej a osmažte na ňom očistenú, na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky. Potom pridajte mleté ​​mäso, trochu osoľte, pridajte pesto, zaklopte pokrievkou a na strednom ohni duste približne 15 minút.
  2. Potom olúpte paradajky, vyčistite papriky, oboje pokrájajte a prihoďte k mäsu. Nechajte ešte ďalších pár minút dusiť. Podľa receptu pripravte bešamel a odstavte mäsovú zmes. Pripravte si vyššiu pekáčik alebo zapekaciu misu a začnite tzv. Vrstviť.
  3. Dno pokryte vrstvou lasagní (samozrejme surových), polejte ich tenkou vrstvou bešamelu, na to navrstvite anglickú slaninu a posypte ju troškou strúhaného syra. Ďalšiu vrstvu budú opäť tvoriť lasagne, na ktoré rozprestrite mäsovú zmes a na ne zase lasagne s bešamelom.
  4. Na bešamel znovu mäsová zmes, potom lasagne a poslednú vrstvu bude tvoriť opäť bešamel, ktorý posypeme strúhaným syrom. Nikdy nedávajte ako finálnu vrstvu lasagne, pretože by boli tvrdé.
  5. Akonáhle máte hotovo, vložte formu či misu do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečte približne 45 – 50 minút, záleží na type rúry. Upečené nechajte päť minút odstáť a až potom servírujte.
lasagne a mleté ​​mäso
cooksillustrated.com

Ako sa robí bešamel na lasagne?

Bešamel je kráľovnou bielych omáčok pochádzajúce pôvodne z Francúzska, kde jej svojho času vymyslel Louis de Béchameil, ktorý bol úradníkom.

Najčastejšie sa síce používa na lasagne, ale hodí sa aj ako základ pre syrové omáčky alebo pri príprave mussaka.

Základom je svetlá zápražka, ku ktorej sa pridá mlieko, smotana i vývar.

INGREDIENCIE

  • 50 g čerstvého masla
  • 600 ml mlieka
  • 50 g hladkej múky
  • soľ podľa chuti
  • mleté biele korenie
  • muškátový oriešok

POSTUP

  1. Začneme tým, že si v hrnci rozpustíme maslo. Medzitým nalejeme mlieko do misy a pomocou metličky zmiešame s hladkou múkou.
  2. Za stáleho miešania prilievame takto pripravenú zmes k rozpustenému maslu a privedieme k varu. Dôležité je neprestať miešať.
  3. Akonáhle sa omáčka varí, stiahneme teplotu a na miernom ohni necháme 3 až 5 minút povariť. Nakoniec osolíme, ochutíme bielym korením a pridáme štipku nastrúhaného muškátového orieška.
recept na bešamelovú omáčku
iga.net

Lasagne sú podobne ako špagety jedným z najobľúbenejších a zároveň tradičných pokrmov talianskej kuchyne.

Faktom je, že mnoho ľudí sa ich príprave vyhýba, pretože jej považuje za zbytočne zložitú a zdĺhavú, čo je škoda.

Keď si totiž všetko dobre zorganizujete, zistíte, že to zase až tak náročné nie je a výsledný výtvor je úplne dokonalým pokrmom, ktorý môžete podávať ako obed pre rodinu alebo napríklad pri rôznych oslavách.

Podobne ako lasagne môžete vyskúšať naše obľúbené zapekané cestoviny .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.