Cestoviny sa dajú pripraviť v mnohých rôznych variáciách.
My sme si pre vás tentoraz pripravili recepty na cestoviny s řapíkatým zelerom, ktoré vás prekvapia svojou skvelou chuťou.
Chcete variant s cícerom, pestom či šunkou a smotanou?
Nájdite si svojho favorita a potešte svoje chuťové bunky!
Vegánske cestoviny s stopkovým zelerom a cícerom
Lahodné cestoviny s cícerom, stopkovým zelerom, čerstvou petržlenovou vňaťou, červeným čili a citrónovou kôrou si zamilujú nielen vegáni! Sú zdravé, výživné a jednoduché na prípravu. Čo viac si od jedla priať.
Čo budete potrebovať
- 230 g cestovín podľa vášho výberu
- 1 šálka uvarenej cíceru, scedené
- 1/4 šálky alebo viac čerstvej petržlenovej vňate, nasekané, plus viac na ozdobu
- 4 stonky stopkového zeleru, nakrájané diagonálne (listy môžete nakrájať na ozdobu)
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1-3 lyžičky drveného červeného chilli (alebo podľa chuti)
- 1-2 lyžice citrónovej kôry
- 1 šalotka, nakrájaná na kocky
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Uvarte cestoviny podľa návodu na obale a sceďte.
- Medzitým nalejte vodu do ďalšieho hrnca, nechajte dôjsť k varu a pridajte do nej nakrájané stonky stonkového zeleru.
- Pridajte trochu soli a minútu alebo dve blanšírujte, potom sceďte, prepláchnite pod studenou vodou a dajte bokom.
- Zahrejte 1-2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte šalotku a restujte do mäkka – niekoľko minút.
- Pridajte cícer, stopkatý zeler a možno štipku nasekanej petržlenovej vňate a prehrejte.
- Pridajte cesnak, červené chilli a 1/4 šálky alebo viac nasekanej petržlenovej vňate a restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte cestoviny a premiešajte.
- Pridajte citrónovú kôru a dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s ďalšou petržlenovou vňaťou a ak máte, tak aj nakrájanými listami řapíkatého zeleru.
- Pokiaľ chcete, dochuťte citrónovou šťavou, prípadne ešte trochou drveného červeného chilli.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty s řapíkatým zelerom . Či už hľadáte inšpiráciu na nové polievky, smoothie, džús, šalát alebo nátierku, všetko máme pripravené!
Rigatoni s pestom z řapíkatého zeleru
Tento recept na cestoviny rigatoni s jednoduchým a lahodným pestom z listov řapíkatého zeleru, parmezánu a kešu orechov vám zaberie menej ako 20 minút a pochutí si na ňom celá vaša rodina!
Čo budete potrebovať
Na pesto:
- 4 šálky čerstvých listov stonkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané
- ½ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
- ¼ šálky opečených nesolených kešu orechov
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
Na cestoviny:
- ½ šálky pesta z rapíkatého zeleru viď vyššie
- 300 g sušených cestovín rigatoni
- 2 lyžice kešu orechov, nahrubo nasekaných
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
- 1-2 lyžice jemne nastrúhaného parmezánu
Postup
- Listy stopkatého zeleru dobre umyte a osušte.
- Kešu orechy nasucho opražte na panvici.
- Do misy kuchynského robota pridajte listy řapíkatého zeleru, cesnak, parmezán a opečené kešu a mixujte na nízkej úrovni, kým nebude všetko jemne nasekané.
- Nechajte kuchynský robot bežať na nízkej úrovni a pomalým a stálym prúdom prilievajte olivový olej.
- Pesto máte hotové.
- Teraz priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
- Do vody pridajte štedré 3-4 lyžičky soli a premiešajte.
- Pridajte cestoviny a varte podľa návodu na obale alebo do al dente.
- Odoberte 1 šálku vody z cestovín a dajte bokom.
- Cestoviny sceďte, zvyšnú vodu vylejte.
- Pridajte cestoviny späť do hrnca a pridajte pesto, polovicu kešu orechov a polovicu citrónovej šťavy.
- Dobre premiešajte.
- Po troškách pridávajte vodu z cestovín, pokiaľ nebude mať omáčka požadovanú konzistenciu.
- Ochutnajte a prípadne pridajte viac citrónovej šťavy a soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte so zvyšnými kešu orechmi a parmezánom rozsypaným po vrchu.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely. Kto vyhral v našom porovnaní?
Cestovinový šalát s tuniakom a zeleninou
Zabudnite na kupované šaláty a pripravte si svoj vlastný domáci šalát z cestovín, tuniaka a množstva zeleniny a premiešajte ho s úžasným jogurtovým dresingom s majonézou, bielym jogurtom a sušeným kôprom. Lahôdka!
Čo budete potrebovať
- 4 šálky sušených cestovín podľa vašej voľby
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1 šálka nakrájanej mrkvy
- 1 šálka nakrájaného rapíkatého zeleru
- 1 šálka nakrájaných cherry paradajok
- 340 g konzervovaného tuniaka, odkvapkaného
- 1/3 nízkotučného bieleho gréckeho jogurtu
- 1/3 šálky majonézy
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 lyžička sušeného kôpru
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
Postup
- Cestoviny varte podľa návodu na obale, na posledné 4 minúty varenia pridajte hrášok.
- Sceďte a prepláchnite studenou vodou, dajte bokom.
- Do veľkej misy pridajte mrkvu, stopkový zeler, paradajky a tuniaka.
- V malej miske prešľahajte jogurt, majonézu, ocot, horčicu, cesnak, kôpor, soľ a korenie.
- Cestoviny pridajte do misy s tuniakom a zeleninou a zalejte dresingom.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Servírujte!
- V chladničke vám šalát vydrží až 5 dní.

Objavte podobné tipy
Farfalle so šunkou, hráškom, stopkovým zelerom a vlašskými orechmi
Tento recept je naozaj jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Navyše je kombinácia cestovín, šunky, zeleniny, smotanovej omáčky a vlašských orechov naozaj výborná!
Čo budete potrebovať
- 400 g farfalle
- soľ podľa chuti
- 200 g stopkového zeleru
- 200 g mrazeného hrášku
- 150 g plátkov šunky
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 50 ml mlieka
- čerstvo mleté korenie
- čerstvo mletý muškátový oriešok
- 50 g vlašských orechov
- 2 lyžice čerstvého kôpru
- 1 bio citrón
Postup
- Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode do al dente.
- Opláchnite pod studenou vodou, kým nevychladnú, potom sceďte.
- Stopkový zeler umyte, olúpte a nakrájajte na plátky.
- Zmiešajte ho s hráškom a potom blanšírujte vo vriacej osolenej vode 2 minúty.
- Sceďte, opláchnite pod studenou vodou a znova sceďte.
- Nakrájajte šunku.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo a cibuľu na ňom speňte do mäkka.
- Pridajte cestoviny, zeleninu a šunku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte smotanu a mlieko a dochuťte soľou, čiernym korením a čerstvo mletým muškátovým orieškom.
- Vlašské orechy rozpoľte a opečte na suchej panvici dozlatista.
- Citrón opláchnite v horúcej vode, osušte a nastrúhajte najemno kôru.
- Cestoviny naložte na nahriate servírovacie taniere, posypte vlašskými orechmi, čerstvým kôprom a citrónovou kôrou.
- Nechajte si chutiť!

Šalát z cestovín linguine so zeleninou
Úžasný cestovinový šalát s čerstvými cherry paradajkami, stonkovým zelerom, červenou cibuľou, semienkami a lahodnou zálievkou, ktorý sa perfektne hodí ako príloha napríklad ku grilovanému mäsu!
Čo budete potrebovať
Na šalát:
- 230 g sušených linguín
- 1 a ½ šálky cherry paradajok nakrájaných na polovice
- ½ šálky nakrájanej červenej cibule nakrájanej na centimetrové kúsky
- ½ šálky nakrájaného řapíkatého zeleru nakrájaného na 0,5 cm hrubé kúsky
Na zálievku:
- ¼ šálky olivového oleja
- 3 lyžice šampanského octu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 lyžica papriky
- 1 a ½ lyžičky sezamových semienok
- 1 lyžička maku
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky zelerových semienok
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Linguine uvarte podľa návodu.
- Po uvarení ich preceďte a dajte vychladiť do chladničky.
- Zatiaľ čo sa linguine varí, nakrájajte paradajky, cibuľu a stopkový zeler a preložte do veľkej misy.
- Akonáhle je zelenina nakrájaná, pridajte všetky prísady na zálievku do malej misky.
- Šľahajte, kým sa všetko dôkladne nepremieša a dajte bokom.
- Vezmite vychladnuté linguine a pridajte ich do veľkej misy so zeleninou.
- Zmiešajte dohromady.
- Potom prelejte zálievkou a miešajte všetky ingrediencie dohromady, kým nebude všetko premiešané.
- Dajte chladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Užite si to! Uchovávajte v chladničke aspoň 2 hodiny vychladiť a pre najlepšie výsledky ideálne cez noc.

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na šaláty s cestovinami a zeleninou ! Vychutnajte si dokonalú súhru ingrediencií.
Ako stopkový zeler skladovať?
- Stopkatý zeler sa často konzumuje čerstvý a nakrájaný s rôznymi dipmi . Akonáhle sa však uvarí, hodí sa do množstva pokrmov.
- V obchode hľadajte pevný stopkový zeler s rovnomernými stonkami a listami, ktoré vyzerajú sviežo. Doma ho dobre umyte a osušte.
- Často vydrží aj niekoľko týždňov , ale odporúčame ho spotrebovať do dvoch.
- Uchovávajte ho v chladničke a stonky nechajte pripevnené k základu, kým ich nebudete potrebovať.
- Pokiaľ ho neplánujete rovno spotrebovať, zamrazte ho.
- Surový stopkový zeler môžete opláchnuť a nakrájať, potom ho na niekoľko hodín dajte do mrazničky na plechu na pečenie a potom ho preložte do vrecúšok.
- V mrazničke vydrží niekoľko mesiacov.
- Prípadne ho blanšírujte , dôkladne sceďte a z a mrazte až na 6 mesiacov .
A ako sa vám naše dnešné recepty na cestoviny s řapíkatým zelerom páčili? Napíšte nám do komentárov!