Skvelá kombinácia cestovín a řapíkatého zeleru v našich receptoch. Vyskúšajte a uvidíte!

Cestoviny sa dajú pripraviť v mnohých rôznych variáciách.

My sme si pre vás tentoraz pripravili recepty na cestoviny s řapíkatým zelerom, ktoré vás prekvapia svojou skvelou chuťou.

Chcete variant s cícerom, pestom či šunkou a smotanou?

Nájdite si svojho favorita a potešte svoje chuťové bunky!

Vegánske cestoviny s stopkovým zelerom a cícerom

Lahodné cestoviny s cícerom, stopkovým zelerom, čerstvou petržlenovou vňaťou, červeným čili a citrónovou kôrou si zamilujú nielen vegáni! Sú zdravé, výživné a jednoduché na prípravu. Čo viac si od jedla priať.

Čo budete potrebovať

  • 230 g cestovín podľa vášho výberu
  • 1 šálka uvarenej cíceru, scedené
  • 1/4 šálky alebo viac čerstvej petržlenovej vňate, nasekané, plus viac na ozdobu
  • 4 stonky stopkového zeleru, nakrájané diagonálne (listy môžete nakrájať na ozdobu)
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1-3 lyžičky drveného červeného chilli (alebo podľa chuti)
  • 1-2 lyžice citrónovej kôry
  • 1 šalotka, nakrájaná na kocky
  • olivový olej
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Uvarte cestoviny podľa návodu na obale a sceďte.
  • Medzitým nalejte vodu do ďalšieho hrnca, nechajte dôjsť k varu a pridajte do nej nakrájané stonky stonkového zeleru.
  • Pridajte trochu soli a minútu alebo dve blanšírujte, potom sceďte, prepláchnite pod studenou vodou a dajte bokom.
  • Zahrejte 1-2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte šalotku a restujte do mäkka – niekoľko minút.
  • Pridajte cícer, stopkatý zeler a možno štipku nasekanej petržlenovej vňate a prehrejte.
  • Pridajte cesnak, červené chilli a 1/4 šálky alebo viac nasekanej petržlenovej vňate a restujte ďalšiu minútu.
  • Pridajte cestoviny a premiešajte.
  • Pridajte citrónovú kôru a dochuťte soľou a korením.
  • Podávajte s ďalšou petržlenovou vňaťou a ak máte, tak aj nakrájanými listami řapíkatého zeleru.
  • Pokiaľ chcete, dochuťte citrónovou šťavou, prípadne ešte trochou drveného červeného chilli.
  • Dobrú chuť!
Cestoviny s cícerom, stopkovým zelerom, čerstvou petržlenovou vňaťou, červeným čili a citrónovou kôrou v mise.
www.delightfuldeliciousdelovelyblog.wordpress.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty s řapíkatým zelerom . Či už hľadáte inšpiráciu na nové polievky, smoothie, džús, šalát alebo nátierku, všetko máme pripravené!

Rigatoni s pestom z řapíkatého zeleru

Tento recept na cestoviny rigatoni s jednoduchým a lahodným pestom z listov řapíkatého zeleru, parmezánu a kešu orechov vám zaberie menej ako 20 minút a pochutí si na ňom celá vaša rodina!

Čo budete potrebovať

Na pesto:

  • 4 šálky čerstvých listov stonkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku, olúpané
  • ½ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • ¼ šálky opečených nesolených kešu orechov
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • ⅓ šálky extra panenského olivového oleja

Na cestoviny:

  • ½ šálky pesta z rapíkatého zeleru viď vyššie
  • 300 g sušených cestovín rigatoni
  • 2 lyžice kešu orechov, nahrubo nasekaných
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1-2 lyžice jemne nastrúhaného parmezánu

Postup

  • Listy stopkatého zeleru dobre umyte a osušte.
  • Kešu orechy nasucho opražte na panvici.
  • Do misy kuchynského robota pridajte listy řapíkatého zeleru, cesnak, parmezán a opečené kešu a mixujte na nízkej úrovni, kým nebude všetko jemne nasekané.
  • Nechajte kuchynský robot bežať na nízkej úrovni a pomalým a stálym prúdom prilievajte olivový olej.
  • Pesto máte hotové.
  • Teraz priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
  • Do vody pridajte štedré 3-4 lyžičky soli a premiešajte.
  • Pridajte cestoviny a varte podľa návodu na obale alebo do al dente.
  • Odoberte 1 šálku vody z cestovín a dajte bokom.
  • Cestoviny sceďte, zvyšnú vodu vylejte.
  • Pridajte cestoviny späť do hrnca a pridajte pesto, polovicu kešu orechov a polovicu citrónovej šťavy.
  • Dobre premiešajte.
  • Po troškách pridávajte vodu z cestovín, pokiaľ nebude mať omáčka požadovanú konzistenciu.
  • Ochutnajte a prípadne pridajte viac citrónovej šťavy a soľ a korenie podľa chuti.
  • Podávajte so zvyšnými kešu orechmi a parmezánom rozsypaným po vrchu.
  • Užite si to!
Rigatoni s jednoduchým a lahodným pestom z listov stonkového zeleru, parmezánu a kešu orechov na tanieri.
www.sugarsaltmagic.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely. Kto vyhral v našom porovnaní?

Cestovinový šalát s tuniakom a zeleninou

Zabudnite na kupované šaláty a pripravte si svoj vlastný domáci šalát z cestovín, tuniaka a množstva zeleniny a premiešajte ho s úžasným jogurtovým dresingom s majonézou, bielym jogurtom a sušeným kôprom. Lahôdka!

Čo budete potrebovať

  • 4 šálky sušených cestovín podľa vašej voľby
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy
  • 1 šálka nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 1 šálka nakrájaných cherry paradajok
  • 340 g konzervovaného tuniaka, odkvapkaného
  • 1/3 nízkotučného bieleho gréckeho jogurtu
  • 1/3 šálky majonézy
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 lyžička sušeného kôpru
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky korenia

Postup

  • Cestoviny varte podľa návodu na obale, na posledné 4 minúty varenia pridajte hrášok.
  • Sceďte a prepláchnite studenou vodou, dajte bokom.
  • Do veľkej misy pridajte mrkvu, stopkový zeler, paradajky a tuniaka.
  • V malej miske prešľahajte jogurt, majonézu, ocot, horčicu, cesnak, kôpor, soľ a korenie.
  • Cestoviny pridajte do misy s tuniakom a zeleninou a zalejte dresingom.
  • Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Servírujte!
  • V chladničke vám šalát vydrží až 5 dní.
Šalát z cestovín, tuniaka a množstva zeleniny a premiešajte ho s úžasným jogurtovým dresingom s majonézou, bielym jogurtom a sušeným kôprom v mise s vareškou.
www.erinliveswhole.com

Farfalle so šunkou, hráškom, stopkovým zelerom a vlašskými orechmi

Tento recept je naozaj jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Navyše je kombinácia cestovín, šunky, zeleniny, smotanovej omáčky a vlašských orechov naozaj výborná!

Čo budete potrebovať

  • 400 g farfalle
  • soľ podľa chuti
  • 200 g stopkového zeleru
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 150 g plátkov šunky
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml mlieka
  • čerstvo mleté korenie
  • čerstvo mletý muškátový oriešok
  • 50 g vlašských orechov
  • 2 lyžice čerstvého kôpru
  • 1 bio citrón

Postup

  • Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode do al dente.
  • Opláchnite pod studenou vodou, kým nevychladnú, potom sceďte.
  • Stopkový zeler umyte, olúpte a nakrájajte na plátky.
  • Zmiešajte ho s hráškom a potom blanšírujte vo vriacej osolenej vode 2 minúty.
  • Sceďte, opláchnite pod studenou vodou a znova sceďte.
  • Nakrájajte šunku.
  • Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo a cibuľu na ňom speňte do mäkka.
  • Pridajte cestoviny, zeleninu a šunku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pridajte smotanu a mlieko a dochuťte soľou, čiernym korením a čerstvo mletým muškátovým orieškom.
  • Vlašské orechy rozpoľte a opečte na suchej panvici dozlatista.
  • Citrón opláchnite v horúcej vode, osušte a nastrúhajte najemno kôru.
  • Cestoviny naložte na nahriate servírovacie taniere, posypte vlašskými orechmi, čerstvým kôprom a citrónovou kôrou.
  • Nechajte si chutiť!
Cestoviny so šunkou, zeleninou a orechmi na tanieri.
www.eatsmarter.com

Šalát z cestovín linguine so zeleninou

Úžasný cestovinový šalát s čerstvými cherry paradajkami, stonkovým zelerom, červenou cibuľou, semienkami a lahodnou zálievkou, ktorý sa perfektne hodí ako príloha napríklad ku grilovanému mäsu!

Čo budete potrebovať

Na šalát:

  • 230 g sušených linguín
  • 1 a ½ šálky cherry paradajok nakrájaných na polovice
  • ½ šálky nakrájanej červenej cibule nakrájanej na centimetrové kúsky
  • ½ šálky nakrájaného řapíkatého zeleru nakrájaného na 0,5 cm hrubé kúsky

Na zálievku:

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 3 lyžice šampanského octu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 lyžica papriky
  • 1 a ½ lyžičky sezamových semienok
  • 1 lyžička maku
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ½ lyžičky zelerových semienok
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  • Linguine uvarte podľa návodu.
  • Po uvarení ich preceďte a dajte vychladiť do chladničky.
  • Zatiaľ čo sa linguine varí, nakrájajte paradajky, cibuľu a stopkový zeler a preložte do veľkej misy.
  • Akonáhle je zelenina nakrájaná, pridajte všetky prísady na zálievku do malej misky.
  • Šľahajte, kým sa všetko dôkladne nepremieša a dajte bokom.
  • Vezmite vychladnuté linguine a pridajte ich do veľkej misy so zeleninou.
  • Zmiešajte dohromady.
  • Potom prelejte zálievkou a miešajte všetky ingrediencie dohromady, kým nebude všetko premiešané.
  • Dajte chladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc.
  • Užite si to! Uchovávajte v chladničke aspoň 2 hodiny vychladiť a pre najlepšie výsledky ideálne cez noc.
Cestovinový šalát s čerstvými cherry paradajkami, stonkovým zelerom, červenou cibuľou, semienkami a lahodnou zálievkou v mise.
www.shortgirltallorder.com

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na šaláty s cestovinami a zeleninou ! Vychutnajte si dokonalú súhru ingrediencií.

Ako stopkový zeler skladovať?

  • Stopkatý zeler sa často konzumuje čerstvý a nakrájaný s rôznymi dipmi . Akonáhle sa však uvarí, hodí sa do množstva pokrmov.
  • V obchode hľadajte pevný stopkový zeler s rovnomernými stonkami a listami, ktoré vyzerajú sviežo. Doma ho dobre umyte a osušte.
  • Často vydrží aj niekoľko týždňov , ale odporúčame ho spotrebovať do dvoch.
  • Uchovávajte ho v chladničke a stonky nechajte pripevnené k základu, kým ich nebudete potrebovať.
  • Pokiaľ ho neplánujete rovno spotrebovať, zamrazte ho.
  • Surový stopkový zeler môžete opláchnuť a nakrájať, potom ho na niekoľko hodín dajte do mrazničky na plechu na pečenie a potom ho preložte do vrecúšok.
  • V mrazničke vydrží niekoľko mesiacov.
  • Prípadne ho blanšírujte , dôkladne sceďte a z a mrazte až na 6 mesiacov .

A ako sa vám naše dnešné recepty na cestoviny s řapíkatým zelerom páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.