Pečený králik s bôčikom je skvelý recept, pretože sa vyhnete vysušenému mäsu.
Vôňa a chuť pripraveného pokrmu vám vyrazí dych.
A ako najlepšie dochutiť bôčik, vám prezradíme na konci článku.
Tradičný pečený králik s bôčikom
Vychutnajte si krehké mäso z králika ovonené lahodným bravčovým bôčikom. Pre ďalšiu inšpiráciu môžete hľadať aj v našich ďalších 10 králičích receptoch z rúry .
Čo budeme potrebovať
- 1 králik (nakrájaný na 6 kusov)
- 500 g bravčového bôčika
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 hlava cesnaku
- 2-3 vetvičky tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
- 2 bobkové listy
- 2 šálky suchého bieleho vína
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Bôčik nakrájajte na kocky.
- Vo veľkej holandskej rúre rozohrejte olivový olej na strednú teplotu a králika dobre opečte zo všetkých strán, 8 až 10 minút.
- Pridajte strúčiky cesnaku (nelúpané), bôčik a korenie a pokračujte vo varení po dobu 2 minút.
- Dochuťte soľou a korením, prilejte víno a dobre premiešajte.
- Prikryte a pečte v rúre 25 minút.
- Vyberte z rúry, vyhoďte korenie a podávajte.
K tomuto receptu na králika z rúry vypečený s krehkým bôčikom nemôžete podávať nič iné ako dokonalé domáce knedle! Ako na neho sa dozviete na konci článku.

Králičie mäso s cesnakom a bravčovým bôčikom v rúre
Jednoduchý recept na pečeného králika s bôčikom s príchuťou bieleho vína, cesnaku a byliniek. Krehké, biele mäso pečené v neuveriteľne lahodnej omáčke. Alebo vyskúšajte tieto úžasné recepty s králikom na cesnaku .
Čo budeme potrebovať
- 1 králik
- 500 g bravčového bôčika
- 2 lyžice olivového oleja
- 75 ml bieleho vína
- 8 stredných strúčikov cesnaku rozdelených
- 4-5 vetvička rozmarínu v závislosti od veľkosti, rozdelených
- 125 ml vody
- soľ
- korenie
Postup
- Vložte kúsky králika do pekáča.
- Bôčik nakrájajte na kocky.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, biele víno, 4 nastrúhané strúčiky cesnaku, 2-3 vetvičky nasekaného rozmarínu, soľ a korenie.
- Mäso obaľte v marináde, potom ho zakryte potravinárskou fóliou a nechajte marinovať aspoň jednu hodinu, najlepšie 3-4 hodiny.
- Vyberte z chladničky asi 30 minút pred varením.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Do pekáča pridajte 3-4 celé strúčiky cesnaku, bôčik a zvyšné vetvičky rozmarínu. Prilejte vodu.
- Králika pečte asi 30 až 40 minút, kúsky mäsa asi každých 10 minút obracajte.
- Pokiaľ chcete, aby mäso získalo viac farby, zapnite gril na posledných 5 minút doby pečenia.
Bôčik a králik vám bude najviac chutiť s našimi domácimi kroketami zo zemiakovej kaše a špenátom .

Objavte podobné tipy
Roláda z králičieho mäsa plnená bôčikom a bylinkami
Pečená roláda z králičieho a bôčika s cesnakom a zeleninou vám vyrazí dych. Pripravte si grilovanú zeleninu podľa našich receptov a priveďte tento pokrm k dokonalosti.
Čo budeme potrebovať
- 500 g bôčika
- 425 g kuracieho mletého mäsa
- 140 g strúhanky
- 100 g strúhaného parmezánu
- 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 8 nelúpaných strúčikov cesnaku
- 2 lyžice nasekaného rozmarínu
- 1 vajce
- 2 x 2 kg králika (vykosteného)
- 375 ml suchého bieleho vína
- 125 ml olivového oleja
- 500 ml kuracieho vývaru
Postup
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- Bôčik nakrájajte na kocky a dozlatista osmažte na panvici na vysokú teplotu.
- Nechajte chvíľu odkvapkať na papierovej utierke.
- Vložte opečený bôčik do misy s kuracím mäsom, strúhankou, parmezánom a cibuľou.
- Olúpte a rozdrvte 2 strúčiky cesnaku a pridajte do misy s rozmarínom a vajcom.
- Dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte.
- Položte králiky na pracovnú plochu. Plnku rozdeľte na dve časti.
- Vložte plnku do králičieho mäsa a zabaľte.
- Králiky dajte do pekáča a pridajte k nim zvyšný cesnak a rozmarín.
- Pridajte víno a olej, dobre okoreňte a pečte 90 minút, občas podlievajte.
- Po dokončení králika voľne prikryte alobalom a nechajte 30 minút odpočívať.
- Pekáč s výpečkom umiestnite na platňu.
- Pridajte vývar a miešajte. Varte 2-3 minúty, potom šťavu sceďte do misy.
- Naporciovaného pečeného králika pokvapkajte šťavou.

Recept na zemiakové knedle
Ako sme avizovali v prvom recepte na pečeného králika s bôčikom, najlepšou prílohou sú knedle zo zemiakov! Tak si ich s nami poďte urobiť.
- 900 g zemiakov (varené so šupkou, vychladnuté)
- 260 g hladkej múky
- 160 g polohrubej múky
- 1 vajce
- ½ lyžice zemiakového škrobu
- 1 lyžička soli
Postup
- Zemiaky uvarte v šupke deň vopred a nechajte ich úplne vychladnúť (najlepšie cez noc).
- Vychladnuté zemiaky olúpte a nastrúhajte.
- Zmiešajte múky, zemiakový škrob a soľ.
- Pridajte všetko k zemiakom spolu s celým vajcom.
- Zemiakovú hmotu spracujeme na homogénne hladké cesto.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Na pracovnej ploche každý vyvaľkajte do valca s hrúbkou 5-7 cm.
- Ihneď po vytvarovaní knedlí ich vložte do mierne vriacej vody.
- Knedle varte 20-23 minút.
- Po uvarení knedle opatrne vyberte z hrnca.
- Pokiaľ knedle nepodávate hneď, potrite ich trochou rozpusteného masla alebo masti, aby povrch nevysychal.
- Knedle prepichajte vidličkou, aby sa zvnútra uvoľnila para.
Ako najlepšie okoreniť bôčik?
Tradičným dochutením bôčika sa považuje potieranie soľným náterom, ale môžete si vyrobiť aj vlastnú koreniacu pastu.
Pre slanú variantu: bôčik potrite olivovým olejom a bohato ochuťte morskou soľou. To pomôže vytiecť tuk a pokožka získa svoju povestnú chrumkavú textúru.
Pre koreniacu pastu: vyskúšajte fenikel, korenie, cesnak a tymián. Alebo, ak máte chuť experimentovať, vyskúšajte bôčik s polevou z bourbonu alebo whisky.
Pre sladko slanú chuť : skúste zmiešať med a sójovú omáčku, cesnak, čerstvo mleté korenie a olej.
Bohatá korenená chuť: zmiešajte silnú uvarenú kávu, hnedý cukor, olivový olej, cesnak, sójovú omáčku, drvené čierne korenie a papriku.
Pre sviežu chuť: zmiešajte čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu, rozmarín, tymian, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.