Grilovanie rozhodne patrí k obľúbeným činnostiam vlahých letných večerov.
Vhodnou potravinou pre túto prípravu pokrmov je samozrejme mäso.
Ak však chcete zmenu, nebojte sa použiť ani zeleninu alebo syry.
Grilované syry sú totiž lahôdkou, ktorá spestrí váš jedálniček.
grilovaný hermelín
Hermelín patrí k syrom, ktoré sú grilované veľmi lahodné. Jeho chuť môžete zdôrazniť grilovacím korením.
INGREDIENCIE
- 3 hermelíny – podľa počtu stravníkov
- olej
- grilovacie korenie
- 4-5 strúčikov cesnaku – podľa chuti
POSTUP
- Pripravíme si marinádu, ktorú budeme syr potierať.
- Do misky dáme pretlačený cesnak a grilovacie korenie a nalejeme asi 1 dl oleja. Poriadne premiešame.
- Touto zmesou potrieme hermelíny, zabalíme jednotlivo do alobalu a necháme aspoň 1,5 hodiny marinovať, aby sa jednotlivé chute do seba spojili.
- Potom prichystáme gril a drevené uhlie, na ktorom naložený hermelín grilujeme asi 7 minút z každej strany.

Objavte podobné tipy
Grilovaný syr Halloumi
Stredomorský syr Halloumi nemusíte jesť iba v jeho domovine, ale našťastie je k dostaniu aj u nás. Preto nie je problém si pripraviť grilovaný halloumi. Jeho výhodou je, že sa nerozteká. V spojení so paradajkami a pita chlebom je výborný občerstvením na letnú večeru.
INGREDIENCIE
- 1 balenie syra Halloumi
- 1 balenie pita chleba
- paradajky
- mätové lístky
- olivový olej Extra virgin
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- štipka oregana
- korenie
POSTUP
- Pripravíme si syr Halloumi, ktorý nakrájame na jednotlivé plátky.
- Z olivovového oleja, citrónovej šťavy, oregana a korenia si vyrobíme marinádu.
- Marinádou potierame plátky halloumi pri grilovaní.
- Grilujeme asi 4 minút z každej strany dozlatista.
- Syr podávame s nakrájanými paradajkami, pita chlebom a vetvičkou mäty.

Grilovaný tvrdý syr
Ak nemáme doma žiadnu syrovou špecialitu, môžeme na grilovanie použiť aj bežne dostupný tvrdý syr. Pokojne použijeme aj eidam, ementál alebo goudu.
INGREDIENCIE
- 4 plátky tvrdého syra hrubé asi 1 cm
- 4 paradajky
- alobal
- grilovacie korenie
POSTUP
- Vezmeme alobal a na neho položíme plátok tvrdého syra.
- Syr posypeme grilovacím korením.
- Paradajky opláchneme a nakrájame na kocky a pridáme do alobalu k syru.
- Poriadne všetko zabalíme a dáme grilovať asi na 5 až 7 minút z každej strany.

Aké grilované syry použiť
Syry je najlepšie grilovať v alobale, tak si zaistíme to, že sa neroztékají. Použiť môžeme predovšetkým rôzne tvrdé syry, výborný je hermelín a jemu podobné syry s bielou plesňou na povrchu. Vylúčené nie sú ani tvarôžky, ak na ne máme chuť, a do niektorých zmesí sa využijú aj tavené syry.
Ku grilovaným syrom podávame predovšetkým tmavé aj biele pečivo najrôznejších tvarov. Aby bolo chrumkavejšiu, potrieme ho olejom alebo len vodou a chvíľku ogrilujeme alebo ho zabalíme do alobalu a grilujeme v ňom. K pečive pridáme čerstvú zeleninu alebo zeleninový šalát.