Tieto recepty na mäsové nátierky ponúkajú tie najrozmanitejšie ingrediencie a postupy.
Hľadáte originálne pokrmy, ktoré sa budú vaši hostia opakovane dožadovať?
V tom prípade sa inšpirujte a obohaťte svoj jedálniček o veľmi zaujímavé chute.
Domáca mäsová nátierka z pečeného mäsa
Nie je nad to, pripraviť si pravú domácu pochúťku, a ešte navyše z kvalitného a voňavého mäsa.
Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
- 400 g pečeného mäsa (typ mäsa voliteľný)
- 1 vajíčko (uvarené natvrdo)
- 50 g kyslých uhoriek
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
Postup
- Pečené mäso, vajíčka, uhorku a cibuľu rozmixujte pomocou kuchynského robota.
- Zmes môžete rozmixovať do hladka, ale môžete v nej aj ponechať väčšie kúsky.
- Zmes osoľte, okoreňte a dochuťte horčicou.
- Podávajte s čerstvým pečivom alebo osmaženými toasty.

Toust môžete osmažiť jednoducho v prístroji. Inšpirujte sa recenziami sendvičovačov a sendvičovačov .
Mäsová nátierka z vareného mäsa – Bulharka
Pripravte si klasickú, veľmi obľúbenú, nátierku, ktorú môžete servírovať na desiatu, ale aj na večeru.
Ingrediencie
- 300 g vareného mäsa z polievky
- ½ baklažánu (pozdĺžne rozpoleného)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 2 strednej zelenej papriky
- ½ čajovej lyžičky citrónovej šťavy
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 polievkové lyžice petržlenovej vňate
- ¾ čajové lyžičky soli
- 2 stredné paradajky (nakrájané nadrobno)
- 2 polievkové lyžice vínneho octu
Postup
- Baklažán a papriky vložte na grilovaciu panvicu a jemne ich, kožou dole, opečte.
- Následne zeleninu vložte do misky a prikryte ju potravinovou fóliou, aby sa zelenina zaparila. Nechajte stáť 10 minút.
- Akonáhle bude zelenina vychladnutá, zložte z nej šupky.
- Zvyšok zeleniny rozmixujte, v kuchynskom robote, do hladka a prilejte olivový olej. Poriadne zamiešajte.
- Pridajte k zmesi varené mäso a znova rozmixujte.
- Následne všetko preložte do misky a pridajte zvyšok ingrediencií.
- Dochuťte soľou a korením a podávajte s opečenými toastami alebo iným obľúbeným pečivom.
- Zvyšok nátierky uchovávajte, vo vzduchotesnej nádobe, v chladničke.

Vyskúšajte tiež ďalšie recepty na nátierky z baklažánu .
Pikantná mäsová nátierka na hrianky
Kto by ju nemiloval? Pripravte si jedinečné hrianky, ktoré majú šmrnc!
Ingrediencie
- 300 g hovädzieho mletého mäsa
- 1 polievková lyžica nasekaného tymiánu
- 100 g mixu farebných pálivých papričiek
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 2 polievkové lyžice kvalitného kečupu
- soľ
- korenie
- plátky pečiva
- olej na vyprážanie
Postup
- Plátky pečiva opečte na oleji a nechajte ich odkvapkať na papierovom obrúsku. Môžete tiež použiť hriankovač.
- Na oleji orestujte nakrájanú cibuľu a pridajte mäso. To opečte do hneda.
- Následne pridajte paradajkový pretlak, kečup, nakrájané papričky, tymián, soľ, korenie a prelisované strúčiky cesnaku.
- Zmes ešte chvíľu opekajte a nakoniec, podľa potreby, osoľte a okoreňte.
- Hriankovú nátierku naložte na pečivo a ozdobte bylinkami.

Zaobstarajte si toho najlepšieho pomocníka na výrobu hrianok! Pri výbere sa inšpirujte recenziami najlepších hriankovačov .
Diétna kuracia mäsová nátierka
Túto nátierku ocenia predovšetkým diétári. Je ľahučká a neobsahuje príliš veľa tuku.
Ingrediencie
- 400 g vareného kuracieho mäsa
- 200 g syra typu gervais
- 1 malá jarná cibuľka (nakrájaná nadrobno)
- 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
- soľ
- korenie
Postup
- Kuracie mäso rozmixujte tyčovým mixérom, pridajte syr a mixujte spoločne.
- Pridajte biely jogurt a jarnú cibuľku, soľ a korenie a opäť mixujte, kým nezískate hladkú penu.
- Podávajte s pečivom alebo toustom opečeným na sucho.

Chcete si nátierku namazať na vlastnoručne pripravené pečivo? Potom sa inšpirujte našimi receptami z domácej pekárne .
Objavte podobné tipy
Francúzska masová nátierka – Rillettes
Obohaťte svoju kuchyňu o tento skvelý recept, ktorý nepozná len tak niekto. Vaši hostia sa budú oblizovať!
Ale pozor, pred samotnou prípravou je nutné mäso marinovať 3 dni.
Ingrediencie
- 1 kg bravčovej plece (nakrájané na kocky)
- 2,5 polievkové lyžice mletého cesnaku
- 1,5 polievkové lyžice mletého zázvoru
- 1,5 polievkové lyžice tymiánu (čerstvého, nasekaného)
- 2 polievkové lyžice morskej soli
- 2 čajové lyžičky mletého koriandra
- 1 čajová lyžička bieleho korenia
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- ¾ čajovej lyžičky mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky muškátového orieška (nastrúhaného)
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
- ¼ čajovej lyžičky mletého nového korenia
- ¼ čajovej lyžičky mletého sušeného zázvoru
- 8 borievkových bobúľ
- ¼ šálky suchého bieleho vína
- 400 g bravčovej masti
Postup
- Nakrájané mäso vložte do mixovacej nádoby a pridajte k nemu všetky zvyšné ingrediencie, okrem masti.
- Pomocou rúk všetko premiešajte, kým sa ingrediencie neprepoja.
- Všetko zakryte potravinovou fóliou a vložte na 3 dni do chladničky.
- Po tejto dobe vyberte zmes z chladničky a nechajte, v izbovej teplote, stáť 30 minút.
- Predhrejte rúru na 135 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra nahrieva, rozpustite v hrnci masť.
- Vložte bravčové mäso do liatinového hrnca a prelejte ho rozpustenou masťou tak, aby bolo mäso úplne ponorené.
- Hrniec prikryte vekom a vložte ho do rúry. Tam ho nechajte 2,5–3 hodiny, kým sa bravčové mäso nebude, pri bodnutí vidličkou, rozpadať.
- Vyberte hrniec z rúry, nechajte ho vychladnúť a vyberte z neho borievky borievky.
- Mäso z hrnca tiež vyberte a nakrájajte ho najemno.
- Pomocou naberačky zozbierajte tuk z hornej časti šťavy v hrnci. Nenaberajte tekutú časť pod tukom. Tuk odložte bokom.
- Nasekané bravčové mäso vložte do veľkej misy a pridajte k nemu masť spolu s ⅓ odloženou tekutinou. Zmiešajte, aby sa všetko dobre prepojilo.
- Pridajte soľ podľa chuti.
- Mäso následne vložte do veľkého pekáča a nechajte stáť najmenej 1 hodinu v izbovej teplote.
- Zvyšok masti vložte do hrnca a zahrejte ho. Zmes z hrnca následne nalejte na vychladnuté mäso v pekáči, zakryte a nechajte chladnúť.
- Vďaka tomuto postupu bude mäso tak zmäknuté, že ho ľahko natrite na obľúbené pečivo.
- Tento recept na mäsovú nátierku skvele chutí s olivami, nakladanou zeleninou, špargľou, nakladanou cibuľou alebo paprikou.

Pripravujete radi pokrmy na masti? Potom vyskúšajte skvelé recepty na škvarkovú nátierku .
Recept na mäsovú nátierku s vajcami a kuracím mäsom
Táto nátierka je skvelá, jej chuť je výrazná, a navyše je jej príprava veľmi jednoduchá. Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
- 2 kuracie stehná
- 6 vajec
- 1 majonéza
- 330 g (1 pohár) zeleninovej zmesi na prípravu zemiakového šalátu (napr. značky Znojmia)
- 1 lyžica olivového oleja
- korenie
- soľ
Postup
- Rozohrejte rúru na 180 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra nahrieva, očistite stehná, ošetrite ich olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Vložte stehná do pekáča, trochu ich podlejte vodou (asi 1 cm) a dajte piecť. Pečte asi 40 minút. V priebehu pečenia stehna výpekom polievajte (asi čo 10 minút). Mäso tak nebude vysušené a kožička bude chrumkavá.
- Vajcia dajte variť. Varte asi 10 minút. Potom schlaďte, olúpte a nasekajte na kocky.
- Zo zeleninovej zmesi vylejte nálev (nechajte si ho ale bokom pre prípadné dochutenie mäsovej nátierky).
- Zeleninu vložte do misky, pridajte k nej vajcia a nechajte bokom.
- Hotové kuracie stehná natrhajte pomocou vidličky na jemné vlásky a mäso pridajte k zelenine s vajcami.
- Následne zmes osoľte, okoreňte a pridajte majonézu. Majonézy dajte toľko, aby sa všetky ingrediencie spojili a nátierka nebola suchá.
- Pokiaľ vám príde nátierka málo kyslá, môžete ju dochutiť pomocou trochy nálevu, ktorý ste si odložili bokom.
- Mäsovú nátierku môžete podávať s čerstvým pečivom alebo s, na masle osmaženými, kúskami bagetky.

Otestovali sme variče vajíčok . Ako to dopadlo?
Konzervovaná hovädzia sendvičová nátierka
Chystáte sa na výlet a potrebujete vymyslieť chutnú a rýchlu desiatu? Táto super jednoduchá mäsová nátierka z konzervy je na tento účel ako stvorená.
Nátierku ale môžete použiť napríklad aj na jednohubky, ak organizujete stretnutie s priateľmi.
Ingrediencie
- 1 konzerva s hovädzím mäsom
- ½ šálky zeleru
- 1 menšia cibuľa
- ½ lyžička soli
- ½ korenia
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička chrenu (podľa chuti je možné pridať chrenu viac)
- 2 lyžice majonézy
Postup
- Zeler nakrájajte na malé kocky. To isté urobte aj s cibuľou.
- Všetko dajte do misky, pridajte zvyšok ingrediencií a starostlivo zmiešajte, kým sa všetko neprepojí.
- Kým nebudete pochúťku servírovať, uchovávajte ju v chladničke. Skvele totiž chutí vychladená.
- Vaša mäsová nátierka z konzervy je hotová

Upečte si vlastné pečivo. Recepty na rožky, žemle a bagety sú jednoduché a zvládnete ich raz dva.
Prečo jesť mäso?
Pokiaľ nie ste vegetariáni, asi uznáte, že kvalitné mäso chutí jednoducho skvele a malo by byť súčasťou vyváženej stravy.
Aké sú ďalšie dôvody na jedenie mäsa?
- Obsahuje proteín. Bielkoviny obsahujú všetky aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie človeka.
- Je bohaté na železo , ktoré pomáha predchádzať anémii. Železo z mäsa vstrebáva telo lepšie ako to, ktoré je obsiahnuté v rastlinných potravinách, ako je zelenina.
- Obsahuje zinok , ktorý ovplyvňuje správnu funkciu celého imunitného systému a funguje ako prevencia ochorení.
- Pomáha udržiavať svalovú hmotu , pretože obsahuje kvalitné bielkoviny, ktoré zabraňujú strate svalov, ktorá je spôsobená starnutím.
- Posilňuje kosti. Ukázalo sa, že bezmästá strava obsahuje nižšie množstvo vápnika, vitamínu D, vitamínu B12, bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré hrajú dôležitú úlohu v udržiavaní zdravia kostí.
- Posilňuje fungovanie mozgu. Živočíšne produkty, ako je mäso, sú jediným prírodným zdrojom vitamínu B12, ktorý podporuje vývoj mozgu u detí a pomáha správnej funkcii nervového systému.
- Zlepšuje zdravie srdca. Nedávne štúdie ukazujú , Že bielkoviny z chudého mäsa môžu pomôcť udržiavať zdravé kardiovaskulárne funkcie.
- Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi , a to vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu sacharidov.
- Mäso je bohaté na selén , ktorý je antioxidantom a pomáha posilňovať správnu funkciu štítnej žľazy. Slúži aj ako pomoc pri prevencii proti rakovine.
- Napomáha s kontrolou váhy , pretože bielkoviny zasýtia na dlhú dobu a telo tak za deň potrebuje prijať menej kalórií.