Túžite po ceste, ktoré sa vám doslova rozplynie a jazyku? Upečte si jeden z týchto receptov na tvarohové rožky a vychutnajte si toto sladké pokušenie!
Ale pozor toto sladké pečivo je vysoko návykové a môže sa stať, že ho budete piecť stále a stále dookola!
Nadýchanému cestu a krémovej náplni sa len ťažko odoláva. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia s nami.
Rožteky z tvarohového cesta
Toto sladké pečivo je tak chutné a ľahké na výrobu, že sa stane bežnou súčasťou vašich sobotných raňajok alebo ako sladká bodka na záver výborného nedeľného obeda, ku káve. Listové cesto je plnené plnotučným tvarohom a hrozienkami namočených v rume s vanilkovým extraktom.
Čo budeme potrebovať
- Balenie lístkového cesta
- 230 g tvarohu (alebo smotanového syra)
- Veľké vajcia
- 50 g cukru
- Štipka soli
- 60 g hrozienok
- Lyžica rumu
- Kôra z 1 citróna
- Lyžička vanilkového extraktu
- Vajcia (na potretie rožkov)
Postup
- Rozmrazíme si lisové cesto
- Plech vyložíme papierom na pečenie
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Hrozienka dáme do misky, zalejeme rumom a vanilkovým extraktom a necháme 10 minút odležať
- V strednej mise zmiešame tvaroh, rozšľahané vajcia, hrozienka s rumom a vanilkou, cukor a soľ
- Na pomúčenú plochu položíme plát lístkového cesta
- Cesto vyvaľkáme do kruhu a rozkrájame ho na trojuholníky
- Na najširšiu časť cesta pridáme kopček tvarohovej náplne
- Cesto od najširšieho konca začneme rolovať smerom k stredu
- Postup opakujeme, kým nám nedôjdu ingrediencie
- Každý rožok potrieme rozšľahaným vajcom
- Tvarohové rožky pečieme pri 200 stupňoch približne 17-20 minút do zlatohneda
- Posypeme ich práškovým cukrom a podávame teplé alebo studené

Krehké tvarohové rožky ako od babičky
Extrémne jemné a vysoko návykové tvarohové cesto! Toto lahodné, malé pečivo je sviatočný pokrm, ktorý pochádza z ostrova Kréta, ale dnes sa servíruje takmer všade a po celý rok. Podávajte ich ako lahodný dezert k popoludňajšej káve pokvapkaný teplým medom, posypaný škoricou a namletými pistáciami.
Čo budeme potrebovať
- 250 g olivového oleja
- 250 g jogurtu
- Vajcia
- 300 g cukru
- 1 kg hladkej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Šťava z ½ pomaranča
- Kôra z 1 citróna
Na náplň
- 1 kg plnotučného tvarohu (alebo mascarpone alebo ricotty)
- 250 g cukru
- Vajcia
- Bielok
- Lyžička mletej škorice
Na polevu
- 2 vajcia
- Lyžica vody
- Lyžička mletej škorice
Postup
- Na prípravu cesta na tvarohové rožky pridáme do veľkej misy olivový olej, cukor, jogurt a vajcia
- Všetko spoločne dobre premiešame, kým sa ingrediencie nespoja
- Prilejeme pomarančovú šťavu, pridáme citrónovú kôru a vanilkový extrakt a znova premiešame
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a postupne pridávame do zmesi
- Cesto miesime rukami, kým nezmäkne
- V závislosti na múke možno budeme musieť použiť o niečo menej alebo viac múky, než vyžaduje recept
- Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepivé
- Keď je cesto hotové necháme ho asi na 30 minút odpočinúť
- Medzitým si pripravíme náplň do rožkov
- Do veľkej misy rozmiešame syr a pridáme cukor, vajcia a škoricu
- Všetko dobre premiešame, kým sa ingrediencie nespoja
- Cesto položíme na pomúčený povrch
- Pomocou valčeka cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 centimetrov a do tvaru koláča
- Cesto rozkrájame na 8 trojuholníkov
- Na koniec každého trojuholníka pridáme lyžicu tvarohovej náplne
- Cesto zarolujeme smerom do stredu
- Rúru predhrejeme na 180-200 stupňov
- Tvarohové rožky dáme na veľký plech vyložený papierom na pečenie a necháme 20 minút odpočívať
- V mise rozšľaháme vajcia a 1 lyžicu vody a touto zmesou rožky potrieme
- Posypeme ich škoricou a pečieme asi 25 minút dozlatista
- Tvarohové rožky podávame pokvapkané medom
Tvarohu nie je nikdy dosť a preto čerpajte ďalšiu inšpiráciu z výberu tých najlepších tort z tvarohu! Upečte podľa nás napríklad túto nadýchanú mrkvovú tortu a pochutnajte si ako nikdy.

Objavte podobné tipy
Tradičné nekysnuté rožky z lístkového cesta
Dokonalá chuť a dokonalá textúra. Najlepšie rožteky z tvarohu, ktoré kedy ochutnáte. Veľkou výhodou je, že sú bez kysnutia a naplnené tou najsladšou náplňou, ktorú si môžete len predstaviť.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg tvarohu
- 125 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky citrónovej kôry
- 125 g masla (rozpusteného)
- 100 ml olivového oleja
- 500 g lístkového cesta
- Vajcia
- Lyžica mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
Postup
- V strednej miske zmiešame tvaroh s práškovým cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou
- Zmes dáme do chladničky aspoň na 30 minút
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Listové cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme do tvaru kruhu
- Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie alebo ho postriekame sprejom na pečenie
- V malej miske vyšľaháme dohromady rozpustené maslo a olivový olej
- Zmesou potrieme plát cesta a rozkrájame ho na 8 rovnakých trojuholníkov
- Na každý trojuholník navrstvíme náplň z tvarohu
- Jednotlivé rohlíčky zarolujeme a znovu potrieme zmesou z masla
- V malej miske rozšľaháme vajcia s mliekom
- A znovu každý zrolovaný rohlíček potrieme vajíčkom
- Rožteky s tvarohom vo vnútri ešte navrch posypeme kryštálovým cukrom
- Pečieme ich v predhriatej rúre 40 až 50 minút dozlatista
- Pred podávaním ich necháme na 10 minút vychladnúť
Túžite po ďalších chutných, jednoduchých, ale hlavne rýchlych nápadoch na sladké aj slané pečenie? S našimi receptami na slimáky z lístkového cesta už v kuchyni nestrávite viac ako 30 minút! Nestojí to za vyskúšanie? Ja myslím, že áno.

Tipy na ďalšie náplne do rožkov
Urobte si naše recepty trochu viac pestré a vyberte si zo širokej škály ďalších lahodných náplní, ktoré sme pre vás pripravili nižšie.
Svätomartinská tvarohová náplň
- 250 g tučného tvarohu
- Vajcia
- Balíček vanilkového cukru
- Lyžica cukru kryštál
- Hrozienka
- Mlieko
Postup
- Tvaroh si zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkovým cukrom a rumom
- Pokiaľ chceme redšiu zmes môžeme ho zriediť mliekom
- Nakoniec pridáme hrozienka
Hrozienka môžeme pred použitím namočiť na 30 minút do rumu.
Lekvárová náplň
- 200 g slivkového lekváru
- 2 lyžice rumu
- Lyžička mletá škorica
- ½ balenia vanilkového cukru
- Lyžica cukru kryštál
- Lyžička citrónovej kôry
- Strúhaný perník (perníkové korenie)
Postup
- Hustý lekvár zmiešame s rumom, do krémovej konzistencie
- Do zmesi pridáme málinko mletej škorice, vanilkového cukru, strúhanej citrónovej kôry a aj trochu cukru
- Ak sú lekvár príliš hustý zahustíme ich perníkom
Maková náplň
- 200 g mletého maku
- 400 ml mlieka
- 70 g cukru krupica
- ½ lyžičky škorice
- Lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžice rumu
- Lyžica hrubej múky
Postup
- V hrnci privedieme do varu mlieko a prisypeme namletý mak
- Potom znížime teplotu a zľahka mak povaríme, kým než mak nezačne hustnúť
- Na konci varenia prisypeme k maku hrubou múkou a premiešame, aby sa mak zahustil
- Hrniec s makom stiahneme z platne a ešte horúci mak osladíme, pridáme strúhanú citrónovú kôru, rum a škoricu
- Premiešame a necháme vychladnúť
Jablková náplň
- 20 g masla
- 1 kg jabĺk
- 100 g cukru
- Kúsok celej škorice
Postup
- Jablká olúpeme a nahrubo nastrúhame
- Vložíme ich do hrnca a podusíme ich na masle so škoricou as trochou cukru
- Keď je jablčná náplň dostatočne hustá, odstavíme ju z ohňa, škoricu vyberieme a dosladíme podľa chuti
- Ak chceme pridáme aj citrónovú šťavu
Orechová náplň
- 40 g masla
- 150 g mletých orechov
- 100 g práškového cukru
- 200 ml horúceho mlieka
- Hrsť drvených piškótov
Postup
- Maslo si rozpustíme v hrnci a potom na ňom opečieme orechy
- Pridáme cukor a premiešame a necháme ich pražiť a ľahko skaramelizovať
- Prilejeme mlieko a dôkladne premiešame
- Potom hrniec zložíme z platne a necháme vychladnúť
- Nakoniec orechovú náplň zahustíme hrsťou piškótov a môžeme ju dochutiť trochou rumu