Viete o tom, že beta karotén a antioxidanty obsiahnuté v mrkve spomaľujú proces starnutia?
Prajete si znížiť hladinu cholesterolu? Mrkva je jasná voľba!
Túto zeleninu navyše zoženiete v skvelej kvalite po celý rok! Hurá do pečenia!
Mrkvové koláče sa hodí na každú príležitosť.
Mrkvový koláč s tvarohom
Mrkva je popolu medzi slovenskými kuchármi. Doprajte jej, aby vynikla, a upečte si mrkvové koláče s tvarohom!
Budete potrebovať:
- 40 dkg hnedého cukru
- pol kila mrkvy
- 350 ml oleja
- 4 vajcia
- 25 dkg múky
- 2 lyžičky sódy
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička škorice
- ¾ lyžičky muškátového orieška
- šálka orieškov
- 4 šálky práškového cukru
- 40 dkg tvarohu
- 10 dkg masla
- 4 lyžičky vanilkového extraktu
Postup prípravy:
- Rúru predhrejte na 160 °C.
- Formu na pečenie vymažte maslom.
- Šľahajte cukor, olej a vajcia.
- Pomaly vmiešajte sypké ingrediencie a dôkladne premiešajte.
- Pridajte mrkva a oriešky.
- Vlejte cesto do pripravenej formy a pečte trištvrte hodiny.
- Ako spoznať, že koláč je hotový? Pichnite doň špajľou. Keď na nej nezostane cesto, je už hotové a upečené.
- Nechajte koláč vychladnúť.
- Pripravte si tvarohovú zmes: zmiešajte práškový cukor, tvaroh, maslo a vanilkový extrakt. Vyšľahajte mixérom, nech sa všetko dokonale spojí.
- Potrite koláč tvarohovou zmesou.
- Hore môžete nasypať kokos, kakao alebo škoricu.

Črepníkový mrkvový koláč
Nechcete sa v kuchyni zdržiavať odvažovaním ingrediencií? Gratulujeme! Práve ste objavili skvelý recept na mrkvové koláče, kde potrebujete iba hrnček na prichystanie všetkého potrebného.
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- 1, 5 hrnčeka hladkej múky
- ¾ hrnčeka masla
- štipka soli
- trošku veľmi studenej vody
Na náplň:
- 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
- 2 vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1 lyžičku mletej škorice
- ¾ hrnčeka mlieka
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte koláčové cesto tak, že ešte stvrdnuté maslo zmiešajte so soľou a múkou. Zmes veľmi dobre prepracujte, až z neho bude hmota pripomínajúca posýpku. Potom pomaly prilejte veľmi studenú vodu. Cesto musí byť stále dosť drobivé, nie mokré. Krátko vyvaľkajte na pomúčenej podložke a vložte do maslom vymastenej formy na koláč. Na cesto dajte papier na pečenie a nasypte aspoň hrnček fazule na zaťaženie, aby cesto nevybehlo veľmi vysoko. Pečte 15 minút v stredne vyhriatej rúre.
- Teraz si prichystáme náplň. Najskôr si nastrúhajte mrkvu.
- Vajcia, cukor a mlieko šľahajte asi 5 minút.
- Potom pridajte mletú škoricu a ¾ hrnčeka mlieka. Pridajte nastrúhanú mrkvu a vanilkový extrakt. A hurá so zmesou na koláč!
- Pečte v stredne vyhriatej rúre zhruba pol hodiny.
- Po vychladnutí koláč nakrájajte na plátky a ozdobte šľahačkou.

Zdravý koláč z mrkvy
Máte v pláne maškrtiť zdravo? Nie je potrebné sa zasypávať hordami cukru, aby sme si pochutnali. Skúste tento recept a užite si symfóniu chutí!
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- ¾ šálky datlí
- ½ šálky pekanových orieškov
- ⅓ sladených kokosových vločiek
- 1 lyžičku soli
Na náplň:
- 2 šálky mrkvy nakrájané na silnejšie kolieska
- 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
- pol lyžičky mletej škorice
- pol lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžica soli
- 1 vajce
- lyžice medu
- 1 šálka tofu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky kokosového mlieka
Postup prípravy:
- Vyhrejte rúru na 200 °C.
- Na panvicu si nachystajte silné kolieska mrkvy, kokosový olej, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
- Miešajte na miernom ohni zhruba 20 minút, až mrkva zmäkne. Potom nechajte vychladnúť.
- Nachystajte si ingrediencie na korpus koláča: všetky prísady vložte do mixéra a dobre zmiešajte.
- Formu na koláč vyložte papierom na pečenie a potrite kokosovým olejom.
- Vložte cesto na koláčový základ do formy.
- Až mrkvová zmes vychladne, mixujte ju spoločne s ďalšími ingredienciami na náplň.
- Nalejte zmes na koláčové cesto.
- Pečte pol hodiny.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť.

Rýchly mrkvový koláč
Až tento recept skúsite, zistíte, že lahodný dezert si môžete pripraviť aj za veľmi krátky čas. a čo tak recepty na vianočné pečivo z mrkvy ?
Budete potrebovať:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky mletého cukru
- 30 dkg mrkvy, ktorú nastrúhate najemno
- 1 dcl slnečnicového oleja
- 1 lyžička sódy
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 vanilkový extrakt
Postup prípravy:
- Aspoň 3 minúty mixujte vajcia s cukrom.
- Pomaly pridajte olej a 3 lyžice vlažnej vody.
- Opatrne vmiešajte múku, kypriaci prášok a citrónovú kôru.
- Nakoniec do cesta pridajte mrkvu nastrúhanú najemno.
- Cesto nalejte do formy na koláč, ktorú ste si najskôr vymazali maslom a vysypali polohrubú alebo hrubú múkou.
- Pečte 40 minút v stredne vyhriatej rúre.

Koláč s mrkvami a jablkami
Pokiaľ vám zatiaľ mrkvové koláče nič nehovoria, skúste si upiecť podľa nášho receptu výborný koláč mrkvovo-jablkový. Mrkva a jablká sú skvelou kombináciou a tento koláč je navyše zo samých zdravých surovín!
Budete potrebovať:
- 1 pohár ražnej múky
- 1 pohár oleja (najlepšie slnečnicový alebo repkový)
- 1 pohár trstinového cukru
- 1 pohár nastrúhaných jabĺk aj so šupkou
- 1 pohár nastrúhanej mrkvy
- 1 pohár nasekaných orechov (môžete zvoliť jeden druh alebo orieškovú zmes)
- 2 vajcia
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 1 lyžičku vanilkového cukru
- 1 lyžičku mletej škorice
- štipku soli
- maslo na vymazanie formy na pečenie
- kokos na vysypanie formy na pečenie
Postup prípravy:
- Utrite vajcia s cukrom a rozšľahajte do peny.
- Do nej ďalej zašľahajte olej, múku aj ostatné ingrediencie.
- Mrkva a jablká zapracujte ako posledný.
- Pripravenú formu na pečenie vymastenú maslom a vysypanú kokosom vyplňte cestom a pečte zhruba 40 minút v rúre zahriatej na 180 °C.

Objavte podobné tipy
Mrkvový koláč bez múky
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 400 gramov strúhanej mrkvy
- 125 ml slnečnicového oleja
- 265 gramov cukru
- 5 vajec
- 1 lyžičku vanilkového cukru
- 1 lyžičku škorice
- 1 lyžičku mletého zázvoru
- 440 gramov mletých mandlí
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 70 gramov strúhaného kokosu
- 70 gramov sekaných mandlí, nasucho opražených
TIP: môžete pridať hrozienka alebo pridať akékoľvek iné oriešky ako mandle (lieskové orechy, mandle a podobne)
Na krém:
- 250 gramov čerstvého smotanového syra
- 55 gramov práškového cukru
- 1 lyžicu šťavy z citróna
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Formu na pečenie s priemerom asi 25 centimetrov vyložte papierom na pečenie.
- V mise elektrickým šľahačom vyšľahajte cukor, vanilkový cukor a vajcia, dokuj ich objem nebude 3 x väčší a hmota nezhustne.
- Pridajte zvyšok ingrediencií na cesto a opatrne premiešajte.
- Pečte v predhriatej rúre asi 1 a ½ hodiny.
- Pri príprave krému prešľahajte všetky suroviny.
- Koláč opatrne vyberte z rúry, potrite krémom a môžete servírovať!

Koláč s mrkvami zo špaldovej múky
Tento celozrnný mrkvový koláč chutí najlepšie odležaný, tak si vyhraďte viac času, pokiaľ si chcete naozaj pochutnať. A ak toľko času nemáte, vyskúšajte recept na mrkvové muffiny na sladko aj slano .
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 3 veľké mrkvy najemno nastrúhané
- 1 hrnček špaldovej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- ¾ hrnčeka olivového alebo repkového oleja
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 až 3 lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- hŕstka nasekaných vlašských orechov (alebo aj iných druhov), podľa chuti môžete pridať aj hrozienka
Na krém:
- 1 ks kyslej smotany
- 1 ks alebo vanička tvarohu
- med na dosladenie
Postup prípravy:
- Najprv rozšľahajte cukor, vajíčka a olej.
- Do misy pridajte všetky suché ingrediencie.
- Potom opatrne vmiešajte aj nastrúhanú mrkvu a orechy.
- Pečte vo vymastenej a vysypanej forme v rúre rozohriatej na 180 °C.
- Doba pečenia je asi 30 minút, radšej cesto kontrolujte špajľou.
- Medzitým pripravte krém: tvaroh a kyslú smotanu zmiešajte a podľa potreby oslaďte medom.
- Krém namažte, až koláč vychladne.
- Vrch môžete ešte posypať plátkami mandlí alebo kúskami orechov na dozdobenie.
- Skladujte v chladničke.

Mrkvový koláč s mascarpone
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 220 gramov mrkvy
- 175 gramov masla
- 175 gramov hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 vajcia
- 2 lyžice cmaru alebo jogurtu
- 50 gramov mletých mandlí
- ½ lyžičky škorice mletej
- štipku soli
Na krém:
- 700 gramov krémového syra (buko, lučina a podobne)
- 500 gramov mascarpone
- 80 gramov práškového cukru
- 1 až 2 citróny
Postup prípravy:
- Najprv si rúru predhrejte na 160 °C.
- Do misy zosypte múku, soľ, škoricu a kypriaci prášok
- Druhú misu naplňte maslom, cukrom a prešľahajte.
- Vajcia si rozklepnite: žĺtky a bielky zvlášť.
- Do misy s maslom a cukrom pridajte žĺtky, cmar a starostlivo premiešajte.
- Nakoniec pridajte aj múčnu zmes, mandle a mrkvu a premiešajte.
- Bielky vyšľahajte do tuhého snehu a opatrne ich tiež vmiešajte do cesta.
- Formu na pečenie s priemerom okolo 20 centimetrov vyložte papierom na pečenie.
- Pečte asi 1 hodinu, potom upečený korpus vyberte a nechajte stáť asi 10 minút, potom sa vám ľahko vyberie z formy.
- Nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém: mascarpone, syr a práškový cukor premiešajte a dochuťte citrónovou šťavou.
- Korpus 2 x pozdĺžne prerežte, vzniknú vám 3 diely.
- Na spodný diel namažte asi ¼ krému.
- Potom na krém položte druhý diel cesta a opäť ho namažte krémom.
- Rovnaký postup je aj pri treťom diele.
- Celý koláč (tortu) potrite zvyškom krému.
- Dajte vychladnúť do chladničky aspoň na dve hodiny.

TIP: Pripravte si mrkvový koláč s kyslou smotanou. Tento koláč je skvelou alternatívou koláča s mascarpone, postup môžete použiť úplne rovnaký ako pri koláči s mascarpone.
Mrkvový koláč bez vajec
Budete potrebovať:
- 100 gramov špaldovej múky
- 250 gramov hladkej múky celozrnnej
- 100 gramov cukru
- 120 gramov tuku
- 2 väčšie mrkvy
- ½ prášku do pečiva
- ½ nasekaných lúpaných slnečnicových semienok
- 2 až 3 lyžice agávového sirupu
- mlieko podľa potreby
Postup prípravy:
- Zmiešajte v mise múku, cukor, prášok do pečiva, škrob a nastrúhanú mrkvu.
- Pridajte zmäknutý tuk a premiešajte šľahačom.
- Postupne prilievajte mlieko tak, aby vám vzniklo krémové cesto.
- Nakoniec prisypeme nasekané slnečnicové semienka.
- Všetko dobre premiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C zhruba 40 minút.
- Výsledná výška koláča by mala byť zhruba 1,5 až 2 centimetre.
- Koláč môžete nechať bez polevy alebo použite akúkoľvek, ktorú máte radi!

K mrkvovému koláču sa hodí výborná káva. Mrknite na recenziu kávovarov Sencor , možno sa vám niektorý z nich zapáči.
Vedeli ste o tom, že po tepelnej úprave je pre naše telo mrkva oveľa prínosnejšia? Je to tým, že bunkové steny mrkvy sú tuhé, a sú pre nás ťažko stráviteľné. Naopak pri tepelnej úprave dochádza k narušeniu týchto stien, a organizmus je schopný zachytiť oveľa viac prínosných látok, ako je napríklad beta-karotén.
Pleťová maska z mrkvy
Nielen mrkvové koláče sú skvelou voľbou, z mrkvy surovej alebo varené si môžete pripraviť príjemné pleťové masky. Tie bojujú proti vráskam, vyživujú pleť a dodávajú pružnosť pokožke.
Maska zo surovej mrkvy
Budete potrebovať:
- lyžicu škrobu
- šálka vody
- pol šálky mrkvovej šťavy
Postup prípravy:
- Rozmiešajte škrob vo vode.
- V odšťavovači si pripravte pol šálky šťavy z mrkvy.
- Zmiešajte všetky ingrediencie.
- Nechajte prehriať na platničke, až sa zmes zredukuje do príjemnej jednoliatej hmoty.
- Nechajte vychladnúť do príjemnej teploty a naneste na tvár.
- Nechajte pôsobiť aspoň štvrť hodiny, potom masku zmyte vlažnou vodou.
- Postup opakujte aspoň raz týždenne.
