Najlepšie recepty na koláče s mrkvami – netradičný dezert so skvelou chuťou

Viete o tom, že beta karotén a antioxidanty obsiahnuté v mrkve spomaľujú proces starnutia?

Prajete si znížiť hladinu cholesterolu? Mrkva je jasná voľba!

Túto zeleninu navyše zoženiete v skvelej kvalite po celý rok! Hurá do pečenia!

Mrkvové koláče sa hodí na každú príležitosť.

Mrkvový koláč s tvarohom

Mrkva je popolu medzi slovenskými kuchármi. Doprajte jej, aby vynikla, a upečte si mrkvové koláče s tvarohom!

Budete potrebovať:

  • 40 dkg hnedého cukru
  • pol kila mrkvy
  • 350 ml oleja
  • 4 vajcia
  • 25 dkg múky
  • 2 lyžičky sódy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička škorice
  • ¾ lyžičky muškátového orieška
  • šálka orieškov
  • 4 šálky práškového cukru
  • 40 dkg tvarohu
  • 10 dkg masla
  • 4 lyžičky vanilkového extraktu

Postup prípravy:

  • Rúru predhrejte na 160 °C.
  • Formu na pečenie vymažte maslom.
  • Šľahajte cukor, olej a vajcia.
  • Pomaly vmiešajte sypké ingrediencie a dôkladne premiešajte.
  • Pridajte mrkva a oriešky.
  • Vlejte cesto do pripravenej formy a pečte trištvrte hodiny.
  • Ako spoznať, že koláč je hotový? Pichnite doň špajľou. Keď na nej nezostane cesto, je už hotové a upečené.
  • Nechajte koláč vychladnúť.
  • Pripravte si tvarohovú zmes: zmiešajte práškový cukor, tvaroh, maslo a vanilkový extrakt. Vyšľahajte mixérom, nech sa všetko dokonale spojí.
  • Potrite koláč tvarohovou zmesou.
  • Hore môžete nasypať kokos, kakao alebo škoricu.
koláč plnený tvarohovo-mrkvovou náplňou
Zdroj foto: kitchenette.sk

Črepníkový mrkvový koláč

Nechcete sa v kuchyni zdržiavať odvažovaním ingrediencií? Gratulujeme! Práve ste objavili skvelý recept na mrkvové koláče, kde potrebujete iba hrnček na prichystanie všetkého potrebného.

Budete potrebovať:

Na koláčové cesto:

  • 1, 5 hrnčeka hladkej múky
  • ¾ hrnčeka masla
  • štipka soli
  • trošku veľmi studenej vody

Na náplň:

  • 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 hrnček hnedého cukru
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • ¾ hrnčeka mlieka

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte koláčové cesto tak, že ešte stvrdnuté maslo zmiešajte so soľou a múkou. Zmes veľmi dobre prepracujte, až z neho bude hmota pripomínajúca posýpku. Potom pomaly prilejte veľmi studenú vodu. Cesto musí byť stále dosť drobivé, nie mokré. Krátko vyvaľkajte na pomúčenej podložke a vložte do maslom vymastenej formy na koláč. Na cesto dajte papier na pečenie a nasypte aspoň hrnček fazule na zaťaženie, aby cesto nevybehlo veľmi vysoko. Pečte 15 minút v stredne vyhriatej rúre.
  • Teraz si prichystáme náplň. Najskôr si nastrúhajte mrkvu.
  • Vajcia, cukor a mlieko šľahajte asi 5 minút.
  • Potom pridajte mletú škoricu a ¾ hrnčeka mlieka. Pridajte nastrúhanú mrkvu a vanilkový extrakt. A hurá so zmesou na koláč!
  • Pečte v stredne vyhriatej rúre zhruba pol hodiny.
  • Po vychladnutí koláč nakrájajte na plátky a ozdobte šľahačkou.
koláč z mrkvy s cukrovou polevou, oriešky a baby mrkvou ako dekorácia
Zdroj foto: cookingclassy.com

Zdravý koláč z mrkvy

Máte v pláne maškrtiť zdravo? Nie je potrebné sa zasypávať hordami cukru, aby sme si pochutnali. Skúste tento recept a užite si symfóniu chutí!

Budete potrebovať:

Na koláčové cesto:

  • ¾ šálky datlí
  • ½ šálky pekanových orieškov
  • ⅓ sladených kokosových vločiek
  • 1 lyžičku soli

Na náplň:

  • 2 šálky mrkvy nakrájané na silnejšie kolieska
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
  • pol lyžičky mletej škorice
  • pol lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžica soli
  • 1 vajce
  • lyžice medu
  • 1 šálka tofu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ šálky kokosového mlieka

Postup prípravy:

  • Vyhrejte rúru na 200 °C.
  • Na panvicu si nachystajte silné kolieska mrkvy, kokosový olej, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
  • Miešajte na miernom ohni zhruba 20 minút, až mrkva zmäkne. Potom nechajte vychladnúť.
  • Nachystajte si ingrediencie na korpus koláča: všetky prísady vložte do mixéra a dobre zmiešajte.
  • Formu na koláč vyložte papierom na pečenie a potrite kokosovým olejom.
  • Vložte cesto na koláčový základ do formy.
  • Až mrkvová zmes vychladne, mixujte ju spoločne s ďalšími ingredienciami na náplň.
  • Nalejte zmes na koláčové cesto.
  • Pečte pol hodiny.
  • Pred podávaním nechajte vychladnúť.
mrkvový koláč so smotanovou polevou a orieškami
Zdroj foto: bakewithshivesh.com

Rýchly mrkvový koláč

Až tento recept skúsite, zistíte, že lahodný dezert si môžete pripraviť aj za veľmi krátky čas. a čo tak recepty na vianočné pečivo z mrkvy ?

Budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 hrnčeky mletého cukru
  • 30 dkg mrkvy, ktorú nastrúhate najemno
  • 1 dcl slnečnicového oleja
  • 1 lyžička sódy
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 vanilkový extrakt

Postup prípravy:

  • Aspoň 3 minúty mixujte vajcia s cukrom.
  • Pomaly pridajte olej a 3 lyžice vlažnej vody.
  • Opatrne vmiešajte múku, kypriaci prášok a citrónovú kôru.
  • Nakoniec do cesta pridajte mrkvu nastrúhanú najemno.
  • Cesto nalejte do formy na koláč, ktorú ste si najskôr vymazali maslom a vysypali polohrubú alebo hrubú múkou.
  • Pečte 40 minút v stredne vyhriatej rúre.
koláč z mrkvy s bielou polevou a smotanovou náplňou
Zdroj foto: epicurious.com

Koláč s mrkvami a jablkami

Pokiaľ vám zatiaľ mrkvové koláče nič nehovoria, skúste si upiecť podľa nášho receptu výborný koláč mrkvovo-jablkový. Mrkva a jablká sú skvelou kombináciou a tento koláč je navyše zo samých zdravých surovín!

Budete potrebovať:

  • 1 pohár ražnej múky
  • 1 pohár oleja (najlepšie slnečnicový alebo repkový)
  • 1 pohár trstinového cukru
  • 1 pohár nastrúhaných jabĺk aj so šupkou
  • 1 pohár nastrúhanej mrkvy
  • 1 pohár nasekaných orechov (môžete zvoliť jeden druh alebo orieškovú zmes)
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 1 lyžičku vanilkového cukru
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • štipku soli
  • maslo na vymazanie formy na pečenie
  • kokos na vysypanie formy na pečenie

Postup prípravy:

  • Utrite vajcia s cukrom a rozšľahajte do peny.
  • Do nej ďalej zašľahajte olej, múku aj ostatné ingrediencie.
  • Mrkva a jablká zapracujte ako posledný.
  • Pripravenú formu na pečenie vymastenú maslom a vysypanú kokosom vyplňte cestom a pečte zhruba 40 minút v rúre zahriatej na 180 °C.
mrkvový koláč s jablkami
Zdroj foto: brewsandbites.ca

Mrkvový koláč bez múky

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 400 gramov strúhanej mrkvy
  • 125 ml slnečnicového oleja
  • 265 gramov cukru
  • 5 vajec
  • 1 lyžičku vanilkového cukru
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžičku mletého zázvoru
  • 440 gramov mletých mandlí
  • ¼ lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 70 gramov strúhaného kokosu
  • 70 gramov sekaných mandlí, nasucho opražených

TIP: môžete pridať hrozienka alebo pridať akékoľvek iné oriešky ako mandle (lieskové orechy, mandle a podobne)

Na krém:

  • 250 gramov čerstvého smotanového syra
  • 55 gramov práškového cukru
  • 1 lyžicu šťavy z citróna

Postup prípravy:

  • Predhrejte rúru na 160 °C.
  • Formu na pečenie s priemerom asi 25 centimetrov vyložte papierom na pečenie.
  • V mise elektrickým šľahačom vyšľahajte cukor, vanilkový cukor a vajcia, dokuj ich objem nebude 3 x väčší a hmota nezhustne.
  • Pridajte zvyšok ingrediencií na cesto a opatrne premiešajte.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 1 a ½ hodiny.
  • Pri príprave krému prešľahajte všetky suroviny.
  • Koláč opatrne vyberte z rúry, potrite krémom a môžete servírovať!
koláč z mrkvy s bielou polevou a nastrúhanou mrkvou
Zdroj foto: bbc.co.uk

Koláč s mrkvami zo špaldovej múky

Tento celozrnný mrkvový koláč chutí najlepšie odležaný, tak si vyhraďte viac času, pokiaľ si chcete naozaj pochutnať. A ak toľko času nemáte, vyskúšajte recept na mrkvové muffiny na sladko aj slano .

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 3 veľké mrkvy najemno nastrúhané
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • ¾ hrnčeka olivového alebo repkového oleja
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 až 3 lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • hŕstka nasekaných vlašských orechov (alebo aj iných druhov), podľa chuti môžete pridať aj hrozienka

Na krém:

  • 1 ks kyslej smotany
  • 1 ks alebo vanička tvarohu
  • med na dosladenie

Postup prípravy:

  • Najprv rozšľahajte cukor, vajíčka a olej.
  • Do misy pridajte všetky suché ingrediencie.
  • Potom opatrne vmiešajte aj nastrúhanú mrkvu a orechy.
  • Pečte vo vymastenej a vysypanej forme v rúre rozohriatej na 180 °C.
  • Doba pečenia je asi 30 minút, radšej cesto kontrolujte špajľou.
  • Medzitým pripravte krém: tvaroh a kyslú smotanu zmiešajte a podľa potreby oslaďte medom.
  • Krém namažte, až koláč vychladne.
  • Vrch môžete ešte posypať plátkami mandlí alebo kúskami orechov na dozdobenie.
  • Skladujte v chladničke.
mrkvový koláč zo špaldovej múky s nastrúhanou mrkvou
Zdroj foto: twosleevers.com

Mrkvový koláč s mascarpone

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 220 gramov mrkvy
  • 175 gramov masla
  • 175 gramov hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice cmaru alebo jogurtu
  • 50 gramov mletých mandlí
  • ½ lyžičky škorice mletej
  • štipku soli

Na krém:

  • 700 gramov krémového syra (buko, lučina a podobne)
  • 500 gramov mascarpone
  • 80 gramov práškového cukru
  • 1 až 2 citróny

Postup prípravy:

  • Najprv si rúru predhrejte na 160 °C.
  • Do misy zosypte múku, soľ, škoricu a kypriaci prášok
  • Druhú misu naplňte maslom, cukrom a prešľahajte.
  • Vajcia si rozklepnite: žĺtky a bielky zvlášť.
  • Do misy s maslom a cukrom pridajte žĺtky, cmar a starostlivo premiešajte.
  • Nakoniec pridajte aj múčnu zmes, mandle a mrkvu a premiešajte.
  • Bielky vyšľahajte do tuhého snehu a opatrne ich tiež vmiešajte do cesta.
  • Formu na pečenie s priemerom okolo 20 centimetrov vyložte papierom na pečenie.
  • Pečte asi 1 hodinu, potom upečený korpus vyberte a nechajte stáť asi 10 minút, potom sa vám ľahko vyberie z formy.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte krém: mascarpone, syr a práškový cukor premiešajte a dochuťte citrónovou šťavou.
  • Korpus 2 x pozdĺžne prerežte, vzniknú vám 3 diely.
  • Na spodný diel namažte asi ¼ krému.
  • Potom na krém položte druhý diel cesta a opäť ho namažte krémom.
  • Rovnaký postup je aj pri treťom diele.
  • Celý koláč (tortu) potrite zvyškom krému.
  • Dajte vychladnúť do chladničky aspoň na dve hodiny.
mrkvový koláč s náplňou aj polevou z krému mascarpone s orieškami
Zdroj foto: lovingitvegan.com

TIP: Pripravte si mrkvový koláč s kyslou smotanou. Tento koláč je skvelou alternatívou koláča s mascarpone, postup môžete použiť úplne rovnaký ako pri koláči s mascarpone.

Mrkvový koláč bez vajec

Budete potrebovať:

  • 100 gramov špaldovej múky
  • 250 gramov hladkej múky celozrnnej
  • 100 gramov cukru
  • 120 gramov tuku
  • 2 väčšie mrkvy
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ nasekaných lúpaných slnečnicových semienok
  • 2 až 3 lyžice agávového sirupu
  • mlieko podľa potreby

Postup prípravy:

  • Zmiešajte v mise múku, cukor, prášok do pečiva, škrob a nastrúhanú mrkvu.
  • Pridajte zmäknutý tuk a premiešajte šľahačom.
  • Postupne prilievajte mlieko tak, aby vám vzniklo krémové cesto.
  • Nakoniec prisypeme nasekané slnečnicové semienka.
  • Všetko dobre premiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C zhruba 40 minút.
  • Výsledná výška koláča by mala byť zhruba 1,5 až 2 centimetre.
  • Koláč môžete nechať bez polevy alebo použite akúkoľvek, ktorú máte radi!
mrkvový koláč pripravený bez vajec so smotanovou polevou a orechmi
Zdroj foto: odlums.ie

K mrkvovému koláču sa hodí výborná káva. Mrknite na recenziu kávovarov Sencor , možno sa vám niektorý z nich zapáči.

Vedeli ste o tom, že po tepelnej úprave je pre naše telo mrkva oveľa prínosnejšia? Je to tým, že bunkové steny mrkvy sú tuhé, a sú pre nás ťažko stráviteľné. Naopak pri tepelnej úprave dochádza k narušeniu týchto stien, a organizmus je schopný zachytiť oveľa viac prínosných látok, ako je napríklad beta-karotén.

Pleťová maska z mrkvy

Nielen mrkvové koláče sú skvelou voľbou, z mrkvy surovej alebo varené si môžete pripraviť príjemné pleťové masky. Tie bojujú proti vráskam, vyživujú pleť a dodávajú pružnosť pokožke.

Maska zo surovej mrkvy

Budete potrebovať:

  • lyžicu škrobu
  • šálka vody
  • pol šálky mrkvovej šťavy

Postup prípravy:

  • Rozmiešajte škrob vo vode.
  • V odšťavovači si pripravte pol šálky šťavy z mrkvy.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Nechajte prehriať na platničke, až sa zmes zredukuje do príjemnej jednoliatej hmoty.
  • Nechajte vychladnúť do príjemnej teploty a naneste na tvár.
  • Nechajte pôsobiť aspoň štvrť hodiny, potom masku zmyte vlažnou vodou.
  • Postup opakujte aspoň raz týždenne.
nastrúhaná mrkva na pleťovú masku
Zdroj foto: nutritiouslife.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.