Luxusné recepty na rukolové šaláty 7x inak. Zdravá večera či vynikajúca príloha!

Zeleninu nemáte práve v láske?

Potom nám verte, že tieto netradičné recepty na šaláty z rukoly si zamilujete!

Táto listová zelenina v kombinácii s hroznom, pomarančom, sušenými paradajkami či červenou repou je jednoducho dokonalá.

Presvedčte sa sami!

Rukolový šalát s hroznom

Tento šalát z rukoly s hroznovým vínom, kešu orieškami, nakladanou červenou cibuľou a jednoduchou zálievkou z čierneho korenia je perfektnou vegánskou prílohou alebo skvelou ľahkou večerou.

Ingrediencie

Na nakladanú červenú cibuľu:

  • 3/4 šálky červeného vínneho octu
  • 1/3 šálky šampanského octu
  • 1/3 šálky vody
  • 1/3 hrnčeka cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 červené cibule, nakrájané na veľmi tenké plátky

Na zálievku z čierneho korenia:

  • 1/3 šálky červeného vínneho octu
  • 2/3 šálky olivového oleja
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 strúčik cesnaku

Na šalát:

  • 2 a 1/2 šálok červeného hroznového vína, nakrájaného na polovice
  • 2 šálky varené špaldy alebo quinoy
  • 3 šálky rukoly
  • 1/4 šálky čerstvých listov bazalky, nakrájaných na prúžky
  • 1/2 šálky sekaných kešu orieškov

Postup

  1. Pripravte si nakladanú cibuľku.
  2. Ocot, vodu, cukor a soľ dajte do nádoby s tesným uzáverom – pretrepte, kým sa ingrediencie dobre nespoja.
  3. Pridajte nakrájanú červenú cibuľu.
  4. Na dosiahnutie najlepšej chuti uchovávajte v chladničke aspoň 24 hodín alebo dlhšie.
  5. Teraz si pripravte zálievku.
  6. Do nádoby dajte ocot, olivový olej, cukor, korenie a soľ.
  7. Stlačte strúčik cesnaku a vložte ho do pohára prekrojený na dva kúsky – ide o to, že pri podávaní budete do zálievky stále pridávať čerstvú cesnakovú príchuť bez malých kúskov surového cesnaku.
  8. Pretrepte, aby ste všetko dobre spojili.
  9. Premiešajte hrozno a špaldu asi s polovicou zálievky.
  10. Pridajte rukolu, bazalku, kešu a hrsť nakladanej červenej cibule.
  11. Premiešajte.
  12. Ak chcete, pridajte ďalšiu zálievku.
  13. Nechajte šalát niekoľko minút odležať a podávajte.
Rukolový šalát s červeným hroznom a červenou cibuľkou servírovaný v mise.
www.pinchofyum.com

Šalát z rukoly, červenej repy a kozieho syra

Kozí syr v kombinácii s červenou repou si väčšinou obľúbia aj tí, ktorí repu sami o sebe práve nemusia. A čo potom v spojení s rukolou a jednoduchou horčičnou zálievkou!

Ingrediencie

  • čierne korenie a soľ podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice sherry octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 230 g dusené červené repy, nasekané
  • 140 g rukoly
  • 110 g rozdrobeného kozieho syra

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, ocot, horčicu, štipku soli a trochu mletého čierneho korenia.
  2. Pridajte repu a rukolu a premiešajte.
  3. Pridajte kozí syr, znova zľahka premiešajte a podávajte.
Rukolový šalát s repou a kozím syrom servírovaný v mise s vedľa položenou zálievkou.
www.thekitchn.com

Svieži šalát z pomarančov a rukoly

Tento úžasný rukolový šalát s čerstvými pomarančmi, kozím syrom, mandľami a reďkovkami si zamilujete! Jednoduchý citrónový dresing všetko krásne spojí a vy si zaslúžene pochutnáte.

Ingrediencie

Na šalát:

  • ¼ šálky nakrájaných mandlí
  • 150 g rukoly
  • 2 pomaranče, olúpané a nakrájané na tenké kolieska
  • ½ šálky rozdrobeného kozieho syra
  • ¼ šálky reďkoviek, nahrubo nasekaných
  • štipka mletej škorice

Na citrónový dresing:

  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 a ½ čajovej lyžičky medu
  • ¼ lyžičky soli

Postup

  1. Najprv si opražte mandle.
  2. Na malej panvici na strednom ohni mandle zahrejte, až budú voňavé a na okrajoch začnú zlátnuť, za častého miešania (pozor, spáli sa!), asi 5 minút.
  3. Preneste ich do misy, aby vychladli.
  4. Rukolu dajte na veľký servírovací tanier alebo do veľkej servírovacej misy.
  5. Navrch naaranžujte pomaranče, opečené mandle, kozí syr a reďkovky.
  6. Vrch zľahka posypte štipkou alebo dvoma škoricou.
  7. Dajte bokom.
  8. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, med a soľ.
  9. Šľahajte dohromady, kým sa nespoja.
  10. Ochutnajte a pridajte trochu viac medu, pokiaľ je treba.
  11. Akonáhle budete pripravení podávať, šalát zľahka pokvapkajte zálievkou, premiešajte a ihneď podávajte.
Rukolový šalát s čerstvými pomarančmi a reďkovkami v servírovacej nádobe.
www.cookieandkate.com

Rukolový šalát Caprese

Šalát z rukoly v štýle Caprese je perfektnou letnou večerou, ktorú pripravíte za 15 minút. Čerstvá rukola, cherry paradajky, a bazalka v kombinácii s guličkami mozzarelly a zálievkou z balzamikového octu je jednoducho neodolateľná!

Ingrediencie

  • 2 lyžičky olivového oleja
  • ½ čajovej lyžičky balzamikového octu
  • ½ čajovej lyžičky sušeného talianskeho korenia
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 230 g mini guličiek mozzarelly
  • 550 g cherry paradajok, rozpolených
  • 4 šálky rukoly
  • 1 šálka listov bazalky, natrhaných alebo ponechaných v celku

Postup

  1. V šalátovej mise zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, talianske korenie a veľké množstvo soli a korenia.
  2. Pridajte cherry paradajky a mozzarellu a premiešajte.
  3. Nechajte odležať pri izbovej teplote 30 minút.
  4. Pridajte rukolu a bazalku a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
  5. V prípade potreby pridajte viac olivového oleja a soli a korenia.
  6. Ihneď podávajte.
Šalát s rukolou, mozzarellou a cherry paradajkami v servírovacej mise.
www.completelydelicious.com

Vyskúšajte naše recepty na paradajkový šalát v 7 rôznych variantoch, ktoré si zamilujú aj tie najväčšie mäsožravce.

Šalát z rukoly, jabĺk a pekanových orechov

Zdravý jesenný šalát s rukolou, chrumkavými jablkami a opečenými pekanovými orechmi zaliaty jednoduchou citrónovou zálievkou je skvelým ľahkým rastlinným hlavným jedlom alebo prílohou.

Ingrediencie

  • 1/2 šálky pekanových orechov
  • 200 g rukoly
  • 2 malé jablká, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané pozdĺžne na tenké plátky
  • 1/4 červenej cibule, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 lyžice sušených brusníc (voliteľne)

Na zálievku:

  • šťava z 1 veľkého citróna
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu
  • 1 štipka morskej soli + čierne korenie
  • 3 lyžice olivového oleja

Postup

  1. Predhrejte rúru na 176 ° C a na pekáč naaranžujte pekanové orechy.
  2. Pekanové orechy pečte 8–10 minút, kým nebudú voňavé a sýto zlatohnedé.
  3. Vyberte z rúry a dajte bokom.
  4. Zatiaľ čo sa pekanové orechy pečú, pripravte si zvyšné prísady do šalátu a pridajte ich do veľkej misy.
  5. Pripravte si dresing pridaním všetkých ingrediencií do misy a dôkladným šľahaním ich spojte.
  6. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
  7. Pridajte pekanové orechy do šalátu a zalejte zálievkou.
  8. Premiešajte a ihneď podávajte.
Rukolový šalát s jablkami a pekanovými orechmi servírovaný v mise.
www.minimalistbaker.com

Šalát zo sušených paradajok s rukolou

Na tento luxusný šalát potrebujete iba niekoľko kľúčových ingrediencií, ktoré sú zmiešané s olejom zo sušených paradajok pre lepšiu chuť, a minimálny čas na prípravu. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 6 šálok rukoly
  • 2–3 lyžice oleja z pohára sušených paradajok
  • 1/2 šálky sušených paradajok
  • 1/2 šálky opláchnuté cícer
  • 1/3 šálky syra feta
  • 2 lyžice vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Rukolu vložte do veľkej misy, pokvapkajte ju olejom zo sušených paradajok a pomocou rúk alebo klieští všetko spojte.
  2. Potom pridajte zvyšné prísady a premiešajte.
  3. Dobrú chuť!
Šalát s rukolou, cícerom a syrom v servírovacej mise s kúskom citróna.
www.thealmondeater.com

Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na cícerové šaláty 4x inak!

Šalát s rukolou, paradajkami a píniovými orieškami

Paradajkový šalát s rukolou je neuveriteľne ľahký a pritom zdravý pokrm, ktorý sa hodí k akémukoľvek hlavnému chodu. Pripravte si k nemu aj skvelú zálievku z citrónovej kôry, olivového oleja a balzamika.

Ingrediencie

Na zálievku:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1/4 šálky balzamikového octu
  • 2 lyžice citrónovej kôry

Na šalát:

  • 140 g rukoly
  • 1,5 šálky cherry paradajok, prekrájaných na polovice
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky píniových orieškov, ľahko opečených

Postup

  1. Pripravte si šalátový dresing.
  2. V strednej mise zmiešajte olivový olej s balzamikovým octom a premiešajte.
  3. Pridajte citrónovú kôru.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte rukolu a rozpolené cherry paradajky.
  5. Zalejte šalát zálievkou.
  6. Nemusíte použiť celú zálievku.
  7. Posypte strúhaným parmezánom a ľahko opečenými píniovými orieškami.
Rukolový šalát s paradajkami, parmezánom a píniovými orieškami v šalátovej mise.
www.juliasalbum.com

Ak chcete znížiť horkosť rukoly, namarinujte ju v zmesi kokosového oleja a citrónovej šťavy po dobu najmenej 30 minút.

A ktorý z receptov na rukolový šalát vám chutil najviac? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.