Zeleninu nemáte práve v láske?
Potom nám verte, že tieto netradičné recepty na šaláty z rukoly si zamilujete!
Táto listová zelenina v kombinácii s hroznom, pomarančom, sušenými paradajkami či červenou repou je jednoducho dokonalá.
Presvedčte sa sami!
Rukolový šalát s hroznom
Tento šalát z rukoly s hroznovým vínom, kešu orieškami, nakladanou červenou cibuľou a jednoduchou zálievkou z čierneho korenia je perfektnou vegánskou prílohou alebo skvelou ľahkou večerou.
Ingrediencie
Na nakladanú červenú cibuľu:
- 3/4 šálky červeného vínneho octu
- 1/3 šálky šampanského octu
- 1/3 šálky vody
- 1/3 hrnčeka cukru
- 1 lyžička soli
- 2 červené cibule, nakrájané na veľmi tenké plátky
Na zálievku z čierneho korenia:
- 1/3 šálky červeného vínneho octu
- 2/3 šálky olivového oleja
- 1 lyžica cukru
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky soli
- 1 strúčik cesnaku
Na šalát:
- 2 a 1/2 šálok červeného hroznového vína, nakrájaného na polovice
- 2 šálky varené špaldy alebo quinoy
- 3 šálky rukoly
- 1/4 šálky čerstvých listov bazalky, nakrájaných na prúžky
- 1/2 šálky sekaných kešu orieškov
Postup
- Pripravte si nakladanú cibuľku.
- Ocot, vodu, cukor a soľ dajte do nádoby s tesným uzáverom – pretrepte, kým sa ingrediencie dobre nespoja.
- Pridajte nakrájanú červenú cibuľu.
- Na dosiahnutie najlepšej chuti uchovávajte v chladničke aspoň 24 hodín alebo dlhšie.
- Teraz si pripravte zálievku.
- Do nádoby dajte ocot, olivový olej, cukor, korenie a soľ.
- Stlačte strúčik cesnaku a vložte ho do pohára prekrojený na dva kúsky – ide o to, že pri podávaní budete do zálievky stále pridávať čerstvú cesnakovú príchuť bez malých kúskov surového cesnaku.
- Pretrepte, aby ste všetko dobre spojili.
- Premiešajte hrozno a špaldu asi s polovicou zálievky.
- Pridajte rukolu, bazalku, kešu a hrsť nakladanej červenej cibule.
- Premiešajte.
- Ak chcete, pridajte ďalšiu zálievku.
- Nechajte šalát niekoľko minút odležať a podávajte.
Šalát z rukoly, červenej repy a kozieho syra
Kozí syr v kombinácii s červenou repou si väčšinou obľúbia aj tí, ktorí repu sami o sebe práve nemusia. A čo potom v spojení s rukolou a jednoduchou horčičnou zálievkou!
Ingrediencie
- čierne korenie a soľ podľa chuti
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice sherry octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 230 g dusené červené repy, nasekané
- 140 g rukoly
- 110 g rozdrobeného kozieho syra
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, ocot, horčicu, štipku soli a trochu mletého čierneho korenia.
- Pridajte repu a rukolu a premiešajte.
- Pridajte kozí syr, znova zľahka premiešajte a podávajte.
Svieži šalát z pomarančov a rukoly
Tento úžasný rukolový šalát s čerstvými pomarančmi, kozím syrom, mandľami a reďkovkami si zamilujete! Jednoduchý citrónový dresing všetko krásne spojí a vy si zaslúžene pochutnáte.
Ingrediencie
Na šalát:
- ¼ šálky nakrájaných mandlí
- 150 g rukoly
- 2 pomaranče, olúpané a nakrájané na tenké kolieska
- ½ šálky rozdrobeného kozieho syra
- ¼ šálky reďkoviek, nahrubo nasekaných
- štipka mletej škorice
Na citrónový dresing:
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 a ½ čajovej lyžičky medu
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Najprv si opražte mandle.
- Na malej panvici na strednom ohni mandle zahrejte, až budú voňavé a na okrajoch začnú zlátnuť, za častého miešania (pozor, spáli sa!), asi 5 minút.
- Preneste ich do misy, aby vychladli.
- Rukolu dajte na veľký servírovací tanier alebo do veľkej servírovacej misy.
- Navrch naaranžujte pomaranče, opečené mandle, kozí syr a reďkovky.
- Vrch zľahka posypte štipkou alebo dvoma škoricou.
- Dajte bokom.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, med a soľ.
- Šľahajte dohromady, kým sa nespoja.
- Ochutnajte a pridajte trochu viac medu, pokiaľ je treba.
- Akonáhle budete pripravení podávať, šalát zľahka pokvapkajte zálievkou, premiešajte a ihneď podávajte.
Objavte podobné tipy
Rukolový šalát Caprese
Šalát z rukoly v štýle Caprese je perfektnou letnou večerou, ktorú pripravíte za 15 minút. Čerstvá rukola, cherry paradajky, a bazalka v kombinácii s guličkami mozzarelly a zálievkou z balzamikového octu je jednoducho neodolateľná!
Ingrediencie
- 2 lyžičky olivového oleja
- ½ čajovej lyžičky balzamikového octu
- ½ čajovej lyžičky sušeného talianskeho korenia
- soľ a korenie na dochutenie
- 230 g mini guličiek mozzarelly
- 550 g cherry paradajok, rozpolených
- 4 šálky rukoly
- 1 šálka listov bazalky, natrhaných alebo ponechaných v celku
Postup
- V šalátovej mise zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, talianske korenie a veľké množstvo soli a korenia.
- Pridajte cherry paradajky a mozzarellu a premiešajte.
- Nechajte odležať pri izbovej teplote 30 minút.
- Pridajte rukolu a bazalku a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
- V prípade potreby pridajte viac olivového oleja a soli a korenia.
- Ihneď podávajte.
Vyskúšajte naše recepty na paradajkový šalát v 7 rôznych variantoch, ktoré si zamilujú aj tie najväčšie mäsožravce.
Šalát z rukoly, jabĺk a pekanových orechov
Zdravý jesenný šalát s rukolou, chrumkavými jablkami a opečenými pekanovými orechmi zaliaty jednoduchou citrónovou zálievkou je skvelým ľahkým rastlinným hlavným jedlom alebo prílohou.
Ingrediencie
- 1/2 šálky pekanových orechov
- 200 g rukoly
- 2 malé jablká, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané pozdĺžne na tenké plátky
- 1/4 červenej cibule, nakrájaná na tenké plátky
- 2 lyžice sušených brusníc (voliteľne)
Na zálievku:
- šťava z 1 veľkého citróna
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 1 štipka morskej soli + čierne korenie
- 3 lyžice olivového oleja
Postup
- Predhrejte rúru na 176 ° C a na pekáč naaranžujte pekanové orechy.
- Pekanové orechy pečte 8–10 minút, kým nebudú voňavé a sýto zlatohnedé.
- Vyberte z rúry a dajte bokom.
- Zatiaľ čo sa pekanové orechy pečú, pripravte si zvyšné prísady do šalátu a pridajte ich do veľkej misy.
- Pripravte si dresing pridaním všetkých ingrediencií do misy a dôkladným šľahaním ich spojte.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
- Pridajte pekanové orechy do šalátu a zalejte zálievkou.
- Premiešajte a ihneď podávajte.
Šalát zo sušených paradajok s rukolou
Na tento luxusný šalát potrebujete iba niekoľko kľúčových ingrediencií, ktoré sú zmiešané s olejom zo sušených paradajok pre lepšiu chuť, a minimálny čas na prípravu. Užite si ho!
Ingrediencie
- 6 šálok rukoly
- 2–3 lyžice oleja z pohára sušených paradajok
- 1/2 šálky sušených paradajok
- 1/2 šálky opláchnuté cícer
- 1/3 šálky syra feta
- 2 lyžice vlašských orechov
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- čierne korenie podľa chuti
Postup
- Rukolu vložte do veľkej misy, pokvapkajte ju olejom zo sušených paradajok a pomocou rúk alebo klieští všetko spojte.
- Potom pridajte zvyšné prísady a premiešajte.
- Dobrú chuť!
Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na cícerové šaláty 4x inak!
Šalát s rukolou, paradajkami a píniovými orieškami
Paradajkový šalát s rukolou je neuveriteľne ľahký a pritom zdravý pokrm, ktorý sa hodí k akémukoľvek hlavnému chodu. Pripravte si k nemu aj skvelú zálievku z citrónovej kôry, olivového oleja a balzamika.
Ingrediencie
Na zálievku:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/4 šálky balzamikového octu
- 2 lyžice citrónovej kôry
Na šalát:
- 140 g rukoly
- 1,5 šálky cherry paradajok, prekrájaných na polovice
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/4 šálky píniových orieškov, ľahko opečených
Postup
- Pripravte si šalátový dresing.
- V strednej mise zmiešajte olivový olej s balzamikovým octom a premiešajte.
- Pridajte citrónovú kôru.
- Vo veľkej mise zmiešajte rukolu a rozpolené cherry paradajky.
- Zalejte šalát zálievkou.
- Nemusíte použiť celú zálievku.
- Posypte strúhaným parmezánom a ľahko opečenými píniovými orieškami.
Ak chcete znížiť horkosť rukoly, namarinujte ju v zmesi kokosového oleja a citrónovej šťavy po dobu najmenej 30 minút.
A ktorý z receptov na rukolový šalát vám chutil najviac? Napíšte nám do komentárov!