Smotanu, a to ako bežnú k varenie, tak na šľahanie alebo kyslou môžeme použiť aj pri príprave bravčového mäsa, ktoré smotana vždy zjemní a dodá mu lahodnú chuť. S trochou ďalších ingrediencií potom máme výborný obed, ktorý sa hodí ako vo všedné, tak vo svátečnější deň.
1. Bravčové mäso so smotanou na hubách
Bravčová panenka má všetky predpoklady na to, aby sa nechala premeniť na pôsobivú minútku – medailóniky. Vyzerá ako rovnomerný valček, čo značne uľahčuje prácu Kuchařová, má veľmi jemné a minutkovej mäso.
INGREDIENCIE:
- 1 ks bravčovej panenky
- hrsť čerstvého tymianu
- 200 ml smotany 40%
- hrsť sušených paradajok
- 5 ks šampiňónov alebo húb
- hrsť petržlenovej vňate
- soľ a korenie
- 1 lyžička zeleného nakladaného korenia
POSTUP:
- Najskôr si naložíme bábiku nakrájanú na medailóniky asi 2 cm hrubé do olivového oleja, korenia a čerstvého tymiánu.
- Necháme v miske aspoň hodinu odležať.
- Po hodine kladieme na rozpálenú panvicu a restujeme z oboch strán, kým nie je bábika hotová.
- Zložíme medailónky z panvice a do výpeku kvapneme ešte trochu oleja.
- Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, zľahka orestujeme, pridáme petržlenovú vňať a zelené korenie.
- Všetko zalejeme smotanou a necháme omáčku zredukovať, kým nezhustne.
- Vhodnou prílohou sú cestoviny alebo gnocchi.
zdroj : reciperunner.com
Objavte podobné tipy
2. Bravčové mäso na paprike so smotanou
Tento recept je skvelý v tom, že bravčové mäso môžeme nahradiť aj iným druhom mäsa treba kuracím alebo teľacím.
INGREDIENCIE:
- 2-3 lyžice masti alebo masla
- 750g bravčového pliecka, nakrájané na kocky
- 2 menšie cibule, nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, nadrobno
- 1,5 lyžice hladkej múky
- 1,5 lyžice mletej sladkej papriky
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 200 ml vývaru
POSTUP:
- V hrnci rozohrejeme tuk a opečieme na ňom mäso zo všetkých strán.
- Potom mäso vyberieme z panvice a nasypeme do nej cibuľu a cesnak, opečieme ich, aby cibuľa zosklovatela a cesnak sa nepripálil.
- Vrátime k nim mäso, zaprášime múkou a krátko opražíme.
- Odstavíme a vmiešame papriku, jemne osolíme a okoreníme.
- Podlejeme vývarom a premiešame.
- Privedieme k varu, zmiernime oheň, přiklpoíme a zhruba 30-45 minút dusíme domäkka.
- Ku koncu opatrne vmiešame smotanu na šľahanie.
- Osolíme a okoreníme.
- Prehrejeme, ale už nevaríme.
- Podávame so zvolenou prílohou halušky, knedľou, zemiakovým knedľou.
zdroj : www.receptyonline.cz
A co lidé, kteří mají intoleranci na laktózu ?
I ti si mohou vychutnat skvělou chuť pravé smotany, ale bez laktózy. Bezlaktózová smetana má nejen skvělou chuť, ale obsahuje všechny přírodní složky, které dělají mléčné výrobky plnohodnotné: vitamíny, minerální látky (jako např.vápník), bílkoviny a tuk.
3. Bravčové mäso na kari so smotanou
Kari , ako bolo preukázané v štúdiách, má úžasné zdravotné výhody ako je zvýšenie metabolizmu, zmiernenie bolesti artritídy a pomoc v boji proti ochoreniu srdca.
INGREDIENCIE:
- 0,5 kg bravčového mäsa, stehno
- 50 g masla
- 1 lyžica oleja
- 1 téglik smotany
- 50 – 100 ml mlieka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica kari
- 2 bobkové listy
- nové korenie
- soľ a korenie
POSTUP:
- Bravčové stehno nakrájame na rezance, cibuľu na polmesiačiky a jablká olúpeme a nakrájame na plátky.
- Na oleji speníme cibuľu, pridáme bravčové rezančeky a opečieme.
- Osolíme, okoreníme hrubo mletým citrónovým korením, okoreníme kari.
- Ďalej pridáme cesnak, bobkové listy, na plátky nakrájané jablká.
- Podlejeme šľahačkou a mliekom s rozmiešanou múkou.
- Podusíme tak dlho, až sú jablká mäkká.
- Podávame s ryžou, kuskusom alebo bulgurom.
zdroj : mamutnakmine.cz