Recepty s bravčovým mäsom na paprike 6x inak. Vyskúšajte ich všetky!

Sýto oranžové až červené korenie typické pre maďarskú kuchyňu.

Samozrejme paprika!

Podobne ako soľ je aj paprika pri varení takzvane nad zlato.

Použite ju spoločne s nami v chutných receptoch na bravčové na paprike!

Výsledný pokrm môžete servírovať s celým radom rozmanitých príloh.

Či sa rozhodnete pre cestoviny, ryžu, nohy či knedle, vždy si pochutnáte!

Bravčové na paprike so zemiakovými haluškami

Okrem cestovín, ryže či žemľovej knedle chutí tento pokrm veľmi dobre aj s haluškami. Výhodou je, že môžete jednoducho všetko pripraviť v jednom hrnci.

Ingrediencie:

  • 700 g bravčového mäsa, napríklad pliecko, stehná či kotliet
  • 1/4 šálky cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 šálka bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 PL olivového oleja
  • 3 PL paradajkového pyré
  • 3 čajové lyžičky sladkej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté bravčové mäso nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V hlbšej panvici či hrnci zohrejte olej a zľahka na ňom bravčové mäso orestujte, približne 5 minút.
  3. Mäso vyberte a do hrnca vložte zosklovatieť nakrájanú cibuľu.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak, paradajkové pyré, soľ a korenie.
  5. Povarte približne 2 minúty.
  6. Zmes zaprášte sladkou paprikou a premiešajte.
  7. Následne prilejte kurací vývar, pridajte zmes do varu a vložte do hrnca halušky.
  8. Varte, kým halušky nezmäknú.
  9. Vložte späť do hrnca bravčové mäso a krátko povarte.
  10. Na záver primiešajte grécky jogurt.
Zmes bravčového mäsa a zemiakových nokov v paprikovej omáčke
zdroj: foodfanatic.com

Bravčové kotlety na paprike so smotanou

Šľahačka či smotana je jednou z typických ingrediencií, ktorá sa do receptov na paprike obvykle pridáva. Výsledkom je krémová omáčka lahodnej chuti.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety
  • 1 šálka šampiňónov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1 a 1/2 šálky šľahačky
  • 2 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL sladkej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V menšej miske zmiešajte prelisovaný cesnak, papriku, soľ a korenie.
  2. Umyté a osušené bravčové kotlety touto zmesou veľmi dôkladne potrite.
  3. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a maslo.
  4. Následne bravčové mäso na panvici orestujte z oboch strán, približne 3-5 minút.
  5. Potom kotlety vyberte z panvice a na zvyšnom oleji so zmesou korenia orestujte na plátky pokrájané šampiňóny.
  6. Povarte približne 5 minút, kým šampiňóny nezmäknú.
  7. Prilejte do hrnca kurací vývar a šľahačku.
  8. Vráťte späť do panvice bravčové mäso.
  9. Za občasného miešania povarte do zhustnutia, pokiaľ nie sú kotlety mäkké.

Bravčové na paprike so smotanovou omáčkou a šampiňónmi podávajte najlepšie s ryžou, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Plátky bravčového so šampiňónmi v omáčke zo smotany a papriky
zdroj: eatwell101.com

Bravčové kocky v paprikovej omáčke

Veľmi jednoduchý recept iba z niekoľkých málo ingrediencií. Vyskúšajte, uvidíte, že výsledkom budete veľmi príjemne prekvapení.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa, napríklad pliecko alebo stehno
  • 3/4 šálky šľahačky
  • 1 PL masla
  • 4 čajové lyžičky sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička hladkej múky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Bravčové mäso umyte a nakrájajte na menšie kocky.
  2. Tieto kocky následne poprášte múkou a posypte soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
  3. V hrnci rozohrejte maslo a kúsky mäsa na ňom zo všetkých strán orestujte, približne 4-5 minút.
  4. Prilejte do hrnca smotanu a prípadne zvyšok papriky, ktorý vám zostal po okorenení mäsa.
  5. Varte za občasného miešania približne 8-10 minút, kým bude mäso úplne mäkké.

Takto pripravené bravčové na paprike sa najčastejšie podáva s cestovinami.

Cestoviny s kúskami bravčového mäsa v paprikovej omáčke
zdroj: tasteofhome.com

Na paprike je možné pripraviť nielen mäso bravčové, ale aj kuracie či slepačie. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na sliepku na paprike !

Bravčový paprikáš po maďarsky

Paprika je v maďarskej kuchyni veľmi obľúbeným korením, ktoré sa pridáva do radu pokrmov. Vyskúšajte bravčovú podobu populárneho paprikáša!

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa
  • 1 a 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka nakrájanej maďarskej papriky
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 PL jablčného octu
  • 3 PL sladkej papriky
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL paradajkového pyré
  • 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu
  • 5 čajových lyžičiek olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci či hlbšej panvici zahrejte olej a zľahka na ňom orestujte kúsky bravčového mäsa, ktoré ste predtým posypali soľou a korením.
  2. Následne mäso vyberte a do panvice dajte restovať nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  3. Pridajte nakrájanú papriku a restujte približne 3-4 minúty, kým nezmäkne.
  4. Pridajte múku, paradajkový pretlak, tymian a sladkú papriku.
  5. Dôkladne premiešajte a prilejte biele víno.
  6. Povarte približne minútu a potom pridajte vývar a jablkový ocot.
  7. Následne do panvice pridajte späť kúsky bravčového mäsa a varte ešte približne 5-10 minút, domäkka.
  8. Keď je mäso mäkké, panvicu z ohňa odstavte a vmiešajte kyslú smotanu.
  9. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.

Paprikáš sa v Maďarsku podáva predovšetkým s rezancami, skvele ale chutí s akýmikoľvek cestovinami i žemľovou knedľou.

Tanier s tradičným maďarským paprikášom z bravčového mäsa
zdroj: ouichefnetwork.com

Plátky z bravčového mäsa s paprikovo-smotanovou omáčkou

Ak máte radi pikantnejšie pokrmy, môžete jednu lyžičku sladkej papriky nahradiť paprikou pálivou.

Ingrediencie:

  • 400 g bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 3 PL olivového oleja
  • 5 čajových lyžičiek sladkej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci s olivovým olejom zľahka orestujte nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  2. Následne k zmesi pridajte plátky bravčového mäsa a z oboch strán niekoľko minút restujte.
  3. Následne prilejte kurací vývar, pridajte papriku, soľ a korenie.
  4. Zakryte pokrievkou a varte približne 15 minút.
  5. Pridajte kyslú smotanu a za občasného miešania povarte ešte 5 minút.
  6. Pokiaľ je omáčka málo hustá, vmiešajte trochu kukuričného škrobu.

Servírujte s karlovarskou či žemľovou knedľou.

Bravčové plátky s karlovarkou knedľou v paprikovo-smotanovej omáčke
zdroj: thestaffcanteen.com

Bravčové mäso sa skvele snúbi nielen s paprikou, ale aj s mrkvou. Vyskúšajte naše recepty na bravčové v mrkve !

Zmes bravčového mäsa a šampiňónov v paprikovom sose

Chuť bravčového mäsa je v tomto recepte zvýraznená nielen klasicky paprikou a smotanou, ale aj šampiňónmi a zmesou korenia.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového pleca
  • 200 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 2/3 šálky kyslej smotany
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL sušeného mletého cesnaku
  • 2 PL sladkej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky sušenej mletej rasce
  • 3 PL paradajkového pyré
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Bravčové mäso nakrájajte na menšie kúsky či rezančeky.
  2. Vložte mäso do misky a zmiešajte s jednou polievkovou lyžicou sladkej papriky, soľou a čiernym korením.
  3. Na panvici zohrejte olivový olej a niekoľko minút na ňom okorenené bravčové mäso restujte.
  4. Následne mäso z panvice vyberte a do rovnakej panvice vložte na plátky nakrájané šampiňóny.
  5. Povarte približne 5 minút.
  6. Vyberte z panvice huby a do panvice vložte nakrájanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť.
  7. Potom pridajte cesnak, zostávajúcu polievkovú lyžicu sladkej papriky, tymian, rascu a povarte 1-2 minúty.
  8. Pridajte nakrájané paradajky, kuracie vývar a paradajkové pyré.
  9. Varte približne 10 minút.
  10. Potom vráťte späť do panvice bravčové mäso a šampiňóny, priklopte a varte ešte ďalších 10 minút domäkka.
  11. Vypnite oheň a vmiešajte do zmesi kyslú smotanu.

Toto bravčové na paprike so šampiňónmi môžete podávať s žemľovou knedľou, cestovinami či ryžou.

Hrniec so zmesou bravčového, šampiňónov a paradajok v omáčke so smotanou a paprikovým korením
zdroj: kalyskitchen.com

Prečo variť na paprike?

Paprika patrí spoločne soľou a korením medzi celosvetovo najčastejšie používané korenie. Jej výhodou je to, že okrem chuti a arómy dodá pokrmom aj zaujímavú farbu, v závislosti na tom, aké veľké množstvo papriky použijete. Najčastejšie sa paprika pridáva do mäsitých pokrmov pripravených nielen z mäsa bravčového, ale aj hovädzieho, kuracieho či slepačieho. Svoje uplatnenie má ale aj v kombinácii s údeninami, syrmi či slaným pečivom.

Malá história papriky

Paprika tak, ako ju poznáme, sa získava zo sušených a pomletých paprikových strukov. Prvé zmienky o používaní papriky pochádzajú z Mexika z doby približne pred šiestimi a pol tisíc rokmi. K rozšíreniu papriky do iných častí sveta došlo až po objavení Ameriky počas šestnásteho storočia.

Paprika nie je len sladká a pálivá

Najbežnejšie sa stretávame s dvoma druhmi papriky, sladkou a pálivou alebo tiež ostrú. Existuje ale aj paprika lahôdková, gulášová či údená. V neposlednom rade je paprika, predovšetkým tá sladká, tiež jednou zo základných zložiek rôznych predpripravených zmesí korenia. Pamätajte si, že paprika nesvedčí pridávanie do rozpáleného oleja, môže dôjsť k tomu, že zhorkne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.