Kedysi dávno bežná súčasť jedálnička. Ale dnes?
Patrí stále na váš jedálenský zoznam?
Pritom je ľahká, chutná a hlavne z bežných surovín, ktoré sú k nájdeniu takmer v každej z domácností.
Vyberte si svojho favorita z piatich receptov na žemľovku!
Jablková žemlovka s tvarohom
Zemlbába s jablkami patrí k tým najobľúbenejším variantom. Bielková čiapočka jej dodáva ešte väčšiu šťavnatosť.
INGREDIENCIA
- 1 veka nakrájaná na plátky
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 12 lyžíc krupicového cukru
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 8 nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 1 lyžička mletej škorice
Na plnku:
- 250 g mäkkého tučného tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžica zmäknutého masla
- 30 g vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 50 g hrozienok namočených v rume tuzemáku
POSTUP
- Pripravíme tvarohovú plnku.
- Tvaroh rozotrieme s maslom, cukrom a žĺtkom.
- Pridáme vanilkový cukor a scedené hrozienka (tekutinu uchováme).
- V mise prešľaháme mlieko so žĺtkami, pridáme 2 lyžice cukru a rozpustené maslo a opäť prešľaháme.
- Do ochuteného mlieka postupne vkladáme plátky veky a necháme ich nasiaknuť.
- Rúru predhrejeme na 160 °C.
- Menší pekáčik vymastíme maslom a dno pokryjeme prvou vrstvou plátkov veky.
- Na ňu rozprestrieme všetky nastrúhané jablká, posypeme škoricou, 4 lyžicami cukru a pokryjeme ďalšou vrstvou veky.
- Na tú rozotrieme tvarohovú plnku, pokryjeme poslednou vrstvou navlhčené veky a pokvapkáme rumom z hrozienok.
- Dáme piecť do rúry asi na 45 minút.
- Medzitým z bielkov a šiestich lyžíc cukru ušľaháme pevný sneh na snehovú čiapku.
- Rozotrieme ho na upečenú žemľovku a ešte 5–8 minút necháme zapiecť v rúre.

Žemľovka s jablkami a pudingom
Už ste niekedy ochutnali žemľovku s pudingom? Mňamka!
INGREDIENCIA
- 1 veľká veka
- 1 liter mlieka
- 1 vajce
- 4 olúpané jablká
- 1 puding vanilkový
- 1 1/2 balenia vanilkového cukru
- cukor kryštál podľa chuti
- lyžička škorice
- ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
POSTUP
- Uvaríme si vanilkový puding z 0,5 l mlieka a 2-3 lyžicou cukru.
- Nastrúhame si jablká, ktoré zmiešame s vanilkovým cukrom. škoricou a lyžicou cukru.
- Veku si pokrájame na plátky a vložíme do väčšej nádoby vedľa seba (napr. na pekáč).
- Do zvyšného mlieka pridáme jedno vajce, 1 lyžicu cukru, citrónovú kôru a rozmiešame.
- Zalejeme tým veku. Zapekaciu misu si vytrieme maslom.
- Do zapekacej misy naukladáme prvú polovicu namočenej veky, na to pridáme postrúhané jablká, polejeme uvareným pudingom.
- Nakoniec príde druhá polovica veky.
- Žemľovku dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry.
- Pečieme na 170 stupňov asi 25 minút.
- Pečieme kým povrch žemlovky nie je upečený do zlatohneda.
- Vychladnutú žemľovku pocukrujeme práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Zemlbába z toastového chleba so smotanou
Je dokonalá av kombinácii s vanilkovou zmrzlinou nemá konkurenciu.
INGREDIENCIA:
- 8 hrnčekov toastového chleba nakrájaného na kocky
- 1 hrnček hrozienok
- 3 vajcia
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 40 g masla
- ⅓ hrnčeka cukru
- 1 lyžička škorice
- 1 vanilkový cukor
Na dokončenie:
- 2 lyžice masla
- cukor múčka na posyp
POSTUP
- Vajcia si zmiešame s mliekom, smotanou na šľahanie, rozpusteným maslom, škoricou, cukrom a vanilkovým cukrom.
- Do tejto zmesi pridáme toast a hrozienka a necháme 3 minúty odležať.
- Potom zmes premiestnime na vymastený plech.
- Hore potom nalejeme dve lyžice rozpusteného masla.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 25 minút.
- Po upečení posypeme cukrom múčkou.

Ako na túto žemľovku z toastového chleba? Mrknite sa na videorecept:
Zemlbába z vianočky
Zostala vám už nie príliš čerstvá vianočka a vy neviete, čo si s ňou počať? Vyskúšajte si z nej vytvoriť jedlý recept na žemľovku z vianočky s jablkami a škoricou.
INGREDIENCIA:
- 3 vajcia
- 1 vianočka
- 70 g cukru
- 3 stredné jablká
- škorica
- citrón
- maslo
- 500 ml mlieka
- cukor múčka na posyp
POSTUP
- Vytvoríme si zmes z vajec, mlieka, cukru, trochy citrónovej šťavy a kôry.
- Vianočku si nakrájame na plátky, rozprestrieme plech vymastený maslom a pokvapkáme zmesou z mlieka a vajec (polovicu nakrájané vianočky si rozprestrieme bokom a tiež pokvapkáme).
- Jablká si olúpeme, nakrájame na tenké plátky, pocukrujeme a posypeme škoricou.
- Na prvú vrstvu vianočky naukladáme jablká a na ne potom dáme druhú vrstvu vianočky.
- Pokiaľ nám zostala nejaká zmes mlieka a vajec, pokropíme na záver celú žemľovku.
- Dáme ju piecť na 180 ° C na 25 minút dozlatista.
- Nakoniec posypeme cukrom múčkou.

Potrebujete radu ohľadom výberu nového sporáka do kuchyne? Mrknite sa, čo sme si v našom teste o elektrických sporákoch napísali. Boli by pre vás tým najvhodnejším variantom?
Hrušková žemľovka z rožkov s vanilkovým prelivom
Žemlovka z rožkov príde vhod, pokiaľ vám ostali nejaké suchšie rožky. Využiť ich môžete aj takto. Vytvoríte tak náramný dezert.
INGREDIENCIA
- 5 ks starších rožkov
- 3 zrelé hrušky, nakrájame na kúsky veľkosti sústa
- 1/2 šálky krájaných mandlí
- 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
- 1/4 šálky mlieka
- trocha medu alebo javorového sirupu
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- trocha mletej škorice
- trocha muškátového orieška
- trocha mletého zázvoru
- trocha mletého klinčeka
Na vanilkový krém:
- 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
- 3 žĺtky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- trocha vanilkového extraktu
POSTUP
- Vymažeme si zapekaciu misu maslom.
- Dáme nakrájané rožky do pripravenej zapekacej misky a na ne kúsky hrušiek a krájané mandle.
- Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby boli pekne spojené.
- V malej miske rozšľaháme spolu smotanu, mlieko, javorový sirup (alebo med), vajcia, vanilku a korenie.
- Nalejeme túto zmes na rožky a hrušky.
- Zapekaciu misku naklopíme, aby sa zmes rovnomerne rozliala.
- Necháme takto naplnenú misu odpočívať pri izbovej teplote po dobu 15 minút, čo umožní, aby rožky nasali krém.
- Medzitým pripravíme vanilkový krém.
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Do malého hrnca dáme smotanu a vanilkový extrakt a dáme na platňu na strednú teplotu.
- Ohrejeme tesne pod bodom varu.
- Zatiaľ čo sa vanilkový krém zahrieva, rozšľaháme žĺtky, cukor, kukuričný škrob dohromady v stredne veľkej mise.
- Akonáhle je krém pripravený (objavia sa prvé malinké bubliny), veľmi pomaly nalejeme smotanovú zmes do žĺtkovej zmesi (za stáleho miešania).
- Potom vrátime všetko do rajnice a opäť zahrievame.
- Pokračujeme v šľahaní, kým zmes nezhustne na krásny krém – k tomu dôjde, akonáhle sa zmes dostane takmer do bodu varu.
- Žemľovku dáme do rúry a pečieme po dobu asi 30-35 minút, až je pekne dozlatista.
- Necháme trochu vychladnúť, zalejeme krémom a môžete podávať.

Do žemlovky sa väčšinou využívajú ľahko dostupné suroviny, predovšetkým ovocie a ďalšie bežné kuchynské suroviny, ktoré sa niekedy aj navzájom kombinujú.
Veľkým bonusom tohto pokrmu je zužitkovanie pečiva, ktoré už nie je čerstvé. Rožky, toastový chlieb ani vianočku už nevyhadzujte. Týmto spôsobom ušetríte rodinný rozpočet a potešíte stravníkov.
Z ovocných náplní využívame väčšinou jablká, slivky, marhule, broskyne ale aj menej tradičné rebarbora alebo drobnejšie ovocie. Použiť je možné aj mak alebo orechy.
Podarila sa žemlovka? Pokiaľ vám chutí tento typ múčnika, určite vyskúšajte ryžový nákyp .
Na záver tiež do komentárov napíšte, ako sa vám recept na žemľovku podviedol a hlavne, ako chutil.