Perfektné recepty na lievance z banánu, ktoré vám osladia nielen ráno! Inšpirujte sa

Krehké lievance s cukrom, ovocím, tvarohom alebo rôznymi sladkými nátierkami patria dlhodobo k obľúbeným jedlám podávaných nielen v našej kuchyni.

K ich obľube určite prispela aj pomerne jednoduchá príprava, na ktorej nemožno nič pokaziť.

Môžeme ich servírovať ako raňajky, ako múčnik po hlavnom chode alebo priamo ako hlavný chod po sýtej polievke na obed, ale aj ako sladkú bodku po výdatnej rodinnej večeri.

Poďte sa s nami pozrieť na 5 skvelých receptov na banánové lievance.

Banánové lievance bez múky

Len pár ingrediencií stačí na to, aby ste si doma usmažili tie najlepšie lievance s banánom!

Čo budeme potrebovať

  • 1 veľmi zrelý banán, roztlačený
  • 2 vajcia, rozšľahané
  • 2 lyžice mletého ľanového semienka (alebo chia semienka)
  • ¼ lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 lyžice kokosového oleja

Postup

  • Banán a vajcia zmiešajte v miske do hladkej zmesi.
  • Pridajte mleté ľanové semienko a vanilkový extrakt a cesto dobre premiešajte.
  • Kokosový olej rozohrejte v malej panvici na stredne nízku teplotu.
  • Naberte cesto, asi 1/4 odberačky pridajte na panvicu a pečte, kým stred nezačne bublať, asi 30 sekúnd.
  • Lívančeky otočte a pečte, kým ľahko nezhnedne, ešte 1 až 2 minúty.
Hora lievancov na keramickom podnose.
Zdroj: gimmedelicious.com

Banánové lievance s vločkami

Jednoduché, zdravé banánové ovsené palacinky sú zdravé, sýtymi raňajkami podávanými s čerstvým ovocím a je možné ich pripraviť v priebehu niekoľkých minút.

Čo budeme potrebovať

  • 2 banány
  • 2 vajcia
  • 60 g ovsených vločiek
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • javorový sirup na podávanie
  • čerstvé ovocie podľa vlastného výberu na podávanie

Postup

  • V mixéri zmiešajte olúpaný banán, vajcia, ovsené vločky, prášok do pečiva a soľ.
  • Mixujte, kým nebude zmes hladká a dobre sa premieša.
  • Nechajte cesto 10-20 minút odstáť, kým mierne nezhustne.
  • Zahrejte nepriľnavú panvicu na strednú teplotu.
  • Cesto na lievance vyprážame z oboch strán do zlatista.
  • Podávajte s kvapkou javorového sirupu a čerstvým ovocím podľa vlastného výberu.
Lievance ozdobené banánmi a chia semienkami s arašidovým maslom.
Zdroj: hellofrozenbananas.com

Banánové lievančeky s pudingom

Nadýchané vo vnútri, chrumkavé zvonku a jemne ochutené banánom, to je tento fenomenálny recept na lievance z banánu pre štíhlu líniu.

Čo budeme potrebovať

  • 1 vrecúško pudingu podľa chuti
  • 125 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 2 lyžička medu alebo trstinového cukru
  • 1 banán
  • 50 g tvarohu + lyžica medu + 5 lyžíc hnedého cukru na podávanie

Postup

  1. V miske si vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme pudingový prášok a nakoniec tvaroh a med.
  2. Všetko vyšľaháme do hladkého cesta.
  3. Na panvici tvoríme lyžicou tenké lievančeky, ktoré vyprážame z oboch strán na miernom ohni.
  4. Podávame so šľahaným tvarohom s medom a banánom, môžeme posypať cukrom.

Lívanečky sú vďaka tvarohu úžasne vláčne a ich chuť môžete ovplyvniť jednoducho podľa toho, akú zvolíte príchuť pudingu.
Skúste aj tento nadýchaný a krehký dezert , ktorý je plný náplne z vanilkového pudingu! Skúste kremeša!

Nadýchané tvarohové lievančeky s banánom a pudingom.
Zdroj: smalltownwoman.com

Nekysnuté lievance s banánom a jogurtom

Je to ten najjednoduchší recept na banánové lievance, aké kedy budete robiť! Navyše sú vyrobené zo zdravých ingrediencií, ktoré vás zasýtia až do obeda.

Čo budeme potrebovať

  • ½ kg bieleho jogurtu
  • 250–300 g hladkej alebo lepšie celozrnnej jemne mletej špaldovej múky
  • 250–300 g ovsených vločiek
  • 3 zrelé banány
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • štipka soli
  • prepustené maslo alebo olej na pečenie
  • džem
  • med
  • mletá škorica

Postup

  1. Biely jogurt zmiešame s múkou, vločkami, celými vajcami, štipkou soli a dvoma lyžičkami olivového oleja a roztlačenými banánmi.
  2. Cesto necháme aspoň 20 minút odstáť.
  3. Cesto má mať hustejšiu liatu konzistenciu.
  4. Na rozpálenom lievanečníku, pečieme lievance dozlatista z oboch strán.
  5. Lievance môžeme potierať džemom, zdobíme ovocím a podľa chuti zladíme medom a sypeme mletou škoricou.
Hora lievancov s ovsenými vločkami a ovocím.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Banánové lievančeky s ovocím pre deti

Tento recept na lievance si môžu pripraviť as chuťou vychutnať aj ľudia, ktorí si strážia svoju životosprávu, nie sú príliš kalorické a je možné nimi nahradiť dopoludňajšiu alebo popoludňajšiu desiatu.

Čo budeme potrebovať

  • 3 vajcia
  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 2 roztlačené banány
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup alebo med
  • čerstvé ovocie
  • rastlinný olej
  • mlieko podľa potreby pokiaľ by bolo cesto príliš husté

Postup

  1. Všetky suroviny zamiešame do hladkého cesta.
  2. Rozpálime teflónovú panvicu s malou kvapkou oleja a vyprážame pozvoľna menšie lievance.
  3. Tvarohové lievance môžeme podávať s javorovým sirupom alebo medom a čerstvým ovocím.

Lahodné lievance môžete pripraviť aj na titánových panviciach . Tipy na výber nájdete v našej recenzii.

Lahodné lievance s čerstvým pomarančom a grapefruitom.
Zdroj: bojongourmet.com

Kedy je banán najlepší na konzumáciu?

Banány sú známe tým, že sú plné živín – najmä draslíka, vitamínu C, vitamínu B6 a vlákniny.

Jediná vec, ktorá sa mení, je to, že sa škrob mení na cukor – hlavne fruktózu a glukózu.

Avšak konzumácia zelenšieho banánu môže mať mierne zdravotné výhody. Je to preto, že obsahuje len o trochu viac škrobu zvaného rezistentný škrob, ktorý ľudia nemôžu stráviť, ale milujú ho naše črevné baktérie, čo nám napomáha k lepšiemu tráveniu.

Pokiaľ sa teda nutričné hodnoty, tie sa počas dozrievania v podstate nemenia.

Postupom času banány zožltnú , a keď je celé ovocie sýto žlté (namiesto svetlo žltej), je zrelý. V tej chvíli je banán mäkký a sladký – toto štádium je považované za najchutnejšie.

Postupom času sa na šupke začnú objavovať hnedé fľaky. Zatiaľ čo určité zhnednutie je v poriadku a chuťovo prijateľné, ale pokiaľ je celý banán hnedý , je prezretý. V tej chvíli je pravdepodobne najlepšie použiť ho do receptov (napr. banánové lievance alebo banánový chlieb).

Pokiaľ ho necháte ležať ešte dlhšie, sčernie a budete ho musieť vyhodiť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.