6 najlepších receptov na kremeše alebo dezert z lístkového cesta s krémovou pudingovou náplňou

Čím viac krému, tým lepšie! Nebojte sa tieto recepty na kremeše naplniť až po okraj.

Úžasný krém z domáceho pudingu lístkové cesto zvláčni, ale pritom nerozmočí a vy si budete veľmi vychutnať kombináciu vláčneho, krehkého, ale stále chrumkavého cesta, ktoré nemá chybu.

Skúste s nami tento dezert v kombinácii s čerstvým ovocím alebo neodolateľnou liesko-orieškovou náplňou.

Garantujeme vám úplnú spokojnosť.

Pravé kremeše z lístkového cesta a tvarohom

Nie je nič lepšie ako dve vrstvy lístkového cesta plnené nebeským tvarohovo-vanilkovým krémom, to je presne tento recept na klasickú Napoleonovu tortu!

Čo budeme potrebovať

  1. 5 bielkov
  2. 5 žĺtkov
  3. Štipka soli
  4. 300 g kryštálového cukru
  5. 100 g kukuričného škrobu (+ 1 polievková lyžica)
  6. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  7. Kôra z ½ citróna
  8. 250 g tučného tvarohu
  9. 1 l plnotučného mlieka
  10. 200 g masla (nakrájané + 1 polievková lyžica)
  11. 2 pláty lístkového cesta

Postup

  1. Na vanilkový puding si oddelíme vajcia
  2. Z bielkov so štipkou soli ušľaháme tuhý sneh
  3. Priebehu šľahania pomaly pridávame cukor a šľaháme, kým nie sú bielky tuhé a lesklé
  4. Postupne pridávame do bielkov vaječné žĺtky jeden po druhom, každý žĺtok opatrne a pomaly zapracujeme
  5. Potom pridáme kukuričný škrob, vanilkový extrakt a jemne nastrúhanú citrónovú kôru a pomocou plastovej stierky premiešame
  6. Medzitým si v hrnci zohrejeme mlieko
  7. Vaječnú zmes veľmi pomaly začneme prelievať mliekom veľmi tenkým prúdom
  8. Zmes mlieka a vajec prelejeme späť do kastróla, kde sme ohrievali mlieko
  9. Teplotu pod kastrólom zapneme na miernu
  10. Za stáleho šľahania privedieme zmes do varu
  11. Zmes začne hustnúť a meniť sa na puding, čo je konzistencia, ktorú chceme dosiahnuť
  12. Takže pokračujeme v šľahaní, kým nezískame hustý puding
  13. Miešame dôkladne, aby sa nám puding neprichytil na dne
  14. Kastról zložíme z ohňa a pridáme postupne nakrájané maslo
  15. Dôkladne miešame, aby sa maslo rozpustilo a zapracovalo
  16. Keď je maslo zapracované, náplň dáme bokom a necháme ju vychladnúť.
  17. Keď je vanilkový puding vychladený na izbovú teplotu, primiešame doň plnotučný tvaroh
  18. Dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie dobre prepojili, a dáme bokom
  19. Medzitým si predhrejeme rúru na 220 stupňov
  20. Pláty lístkového cesta vyložíme na plech na pečenie
  21. Cesto potom pečieme jeden po druhom podľa návodu na obale, do zlatista, asi 12 minút
  22. Necháme ho úplne vychladnúť
  23. Upečený plát cesta položíme na obdĺžnikový servírovací tanier, pokiaľ je príliš nafúknuté, jemne ho stlačíme
  24. Navrch rovnomerne rozotrieme vanilkový puding
  25. Hore položíme druhý plát cesta a jemne pritlačíme cesta k sebe
  26. Kremeš dáme na jednu alebo dve hodiny do chladničky a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom

Krémeše je najlepšie podávať v deň výroby, pečivo tak bude stále chrumkavé. Chutí aj na druhý deň, ale cesto už natiahne vlhkosť a nebude toľko chrumkať.

Najlepší recept na Napoleonovu tortu z lístkového cesta pudingu tvarohu.
Zdroj: whereismyspoon.co

Francúzsky krémeš s domácim vanilkovým pudingom

Tento dezert je francúzskou delikatesou zloženou z dvoch plátov chrumkavého lístkového cesta, ktoré medzi sebou ukrýva bohatú vrstvu toho najlepšieho vanilkového pudingu, ktorý ste kedy ochutnali. Po celom svete existuje mnoho podobných sladkostí, ale na tento dezert len tak nezabudnete!

Čo budeme potrebovať

  1. 2 listy lístkového cesta
  2. 3 bielky
  3. 3 žĺtky
  4. 800 ml plnotučného mlieka
  5. 250 g kryštálového cukru
  6. 80 g kukuričného škrobu
  7. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  8. 40 g masla nakrájaného na kocky
  9. Múčkový cukor na posypanie

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  2. Plátky lístkového cesta rozložíme na plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie a vršky oboch plátov poprepichujeme vidličkou
  3. Vložíme ich do rúry a pečieme asi 20 až 25 minút, kým nebudú zlatisto hnedé a chrumkavé
  4. Cesto vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť
  5. Dno a boky formy približne rovnako veľké alebo o niečo väčšie formy, než je naše upečené cesto z lístkového cesta, vyložíme papierom na pečenie
  6. Na dno položíme jeden vychladnutý plát lístkového cesta
  7. Pomocou noža nakrájame druhý plát lístkového cesta na 8 obdĺžnikov alebo 16 štvorcov
  8. Nakrájané obdĺžniky/štvorce necháme v rovnakom usporiadaní a dáme bokom
  9. V mise elektrického mixéra ušľaháme bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky
  10. Pridáme 100 gramov cukru a pokračujeme v šľahaní, kým nám nevznikne hustý a lesklý sneh
  11. Vyšľahaný sneh dáme bokom
  12. Vo veľkom hrnci si ušľaháme žĺtky a pomaly pridávame mlieko, kým nám nevznikne hladká textúra a zmes
  13. Pridáme zvyšných 150 gramov cukru a kukuričného škrobu a znova šľaháme zmes do hladka
  14. A strednú teplotu si tento hrniec zahrejeme a za stáleho šľahania varíme asi 10 až 15 minút, kým nie je zmes veľmi hustá
  15. Hrniec odstránime z platne a zašľaháme vanilku a maslo, kým nám nevznikne hladký a krémový puding
  16. V niekoľkých várkach do horúceho pudingu pridávame vyšľahaný sneh a miešame, kým nemáme celistvý puding
  17. Na upečené cesto nalejeme puding a povrch uhladíme
  18. Navrch položíme nakrájané kúsky druhého plátu lístkového cesta
  19. Takto zostavený dezert krémeša vložíme do chladničky a chladíme ho aspoň 2 až 3 hodiny, aby úplne stuhol
  20. Pred podávaním vršok dezertu bohato poprášime práškovým cukrom a potom podávame
Krémový dezert plný domáceho pudingu a tých najlepších ingrediencií.
Zdroj: mygorgeousrecipes.com

Babičkine kremeše s čokoládovou polevou

Čo by mohlo byť lepšie ako tento krehký, krémový, chrumkavý a mäkký dezert, ktorý sa vám doslova rozpadne pod rukami. Je taký krehký, že ho v niektorých cukrárňach podávajú ako s vidličkou tak s nožom, aby ho bolo možné vôbec zjesť.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 300 g lístkového cesta

Na krém

  • 500 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • Lyžica vanilkového extraktu
  • 4 žĺtky
  • 35 g kukuričného škrobu
  • 50 g masla

Na ozdobu

  1. 100 g práškového cukru
  2. Lyžica mlieka
  3. 20 g čokolády

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na na 200 stupňov
  2. Cesto rozvaľkáme na tri rovnako veľké obdĺžniky
  3. Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie a celé ich poprepichujeme vidličkou
  4. Vložíme do rúry a pečieme asi 10-15 minút, kým pláty cesta nie sú zlatisto hnedé
  5. Vyberieme e z rúry a necháme vychladnúť
  6. Vo veľkom hrnci na strednom teplotu si zahrejeme mlieko, a polovicu cukru spoločne s vanilkou
  7. V samostatnej miske prešľahajte zvyšok cukru, žĺtky a kukuričný škrob
  8. Pripravíme si po ruke misku so sitkom, kam budeme nalievať hotový krém
  9. Akonáhle je mliečna zmes tesne pred varom, vlejeme do nej trochu do žĺtkov a rýchlo šľaháme
  10. Žĺtky treba zahriať, ale len tak akurát, aby sa nezačali variť
  11. Pomaly pokračujeme v prilievaní mlieka a šľaháme, kým nepridáme asi dve tretiny mliečnej zmesi
  12. Teraz všetko nalejeme späť do hrnca a za stáleho šľahania varíme na miernu teplotu
  13. Po pár minútach zmes začne hustnúť do konzistencie pudingu
  14. Hrniec zložíme z platne a scedíme ho cez sitko do pripravenej misky
  15. Necháme ju pár minút vychladnúť a potom zašľaháme maslo
  16. Cez misku položíme kúsok potravinárskej fólie a necháme zmes v miske vychladiť v chladničke aspoň hodinu, kým nebude pevná a hustá
  17. V malej miske si v mikrovlnnej rúre rozpustíme čokoládu
  18. Mlieko a práškový cukor si prešľaháme, kým nevznikne hustá poleva a pridáme čokoládu
  19. Na prvý upečený plát cesta natrieme polovicou krému
  20. Navrch dáme ďalšiu vrstvu cesta a zvyšok krému
  21. Navrch položíme posledný plát cesta
  22. Čokoládovú polevu dáme do zdobiaceho cukrárskeho vrecúška a ozdobíme jej vrchný plát cesta
  23. Hotový kremeš s čokoládou umiestnime na hodinu do chladničky a potom podávame

Na krájanie je najlepšie použiť super ostrý vrúbkovaný nôž namočený v horúcej vode a potom jemným pilovaním sa prerezávať cez vrstvy dezertu.

Tradičné pudingové rezy z lístkového cesta s čokoládovou polevou.
Zdroj: realfood.tesco.com

Domáci krémeš s jahodami

Tento recept na jahodový dezert si vyžaduje trochu úsilia a skúseností, ale chutí rovnako dobre, ako vyzerá. Lahodný dezert plnený pudingom a podávaný s anglickým jahodovým sorbetom.

Čo budeme potrebovať

Na krém z bielej čokolády

  1. 85 g bielej čokolády (nasekané)
  2. 250 g cukru
  3. 45 g hladkej múky
  4. 45 g kukuričného škrobu
  5. 3 vajcia
  6. 500 ml teplého mlieka
  7. Lyžička vanilkového extraktu
  8. 200 g rozvaľkaného lístkového cesta
  9. Lyžica cukru
  10. 375 g na štvrtky nakrájaných čerstvých jahôd (alebo malín)

Na šľahačku

  1. 310 ml 35% smotany
  2. 60 g cukru
  3. Lyžička vanilkového extraktu

Na polevu

  1. 60 g práškového cukru
  2. Lyžička vody
  3. 125 g jahodového džemu (alebo malinového džemu)

Postup

  1. Čokoládu vložíme do misky a dáme ju bokom
  2. V hrnci mimo platne si zmiešame cukor, múku a kukuričný škrob
  3. Pridáme vajcia a šľaháme do hladka
  4. Postupne vmiešame mlieko
  5. Hrniec preložíme na platňu a na strednú teplotu za stáleho šľahania, zmes privedieme do varu
  6. Varíme asi 1 minútu
  7. Pridáme čokoládou a vanilku
  8. Miešame metličkou, kým sa čokoláda nerozpustí
  9. Hrniec prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme krém vychladnúť, chladíme, kým krém úplne nevychladne
  10. S roštom v strednej polohe predhrejeme rúru na 200 stupňov
  11. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie
  12. Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto na dva približne rovnaké obdĺžniky
  13. Cesto posypeme cukrom a valčekom zľahka prejdeme, aby sa cukor vtlačil do cesta
  14. Cesto položíme na plech
  15. Prikryjeme ho papierom na pečenie a položíme naň druhý plech, aby sa na ceste netvorili bublinky a nekrútilo sa
  16. Pečieme asi 20 minút, kým cesto nie je zlatohnedé
  17. Nakoniec po vybratí odstránime horný plech a papier na pečenie a cesto necháme vychladnúť na mriežke
  18. Medzitým si v mise ušľaháme smotanu s cukrom a vanilkou, kým nevznikne tuhá zmes
  19. Tú umiestnime do chladničky
  20. Na polevu si v miske zmiešame cukor a vodu
  21. Tú si prelejeme do malého uzatvárateľného plastového vrecka a dáme bokom
  22. Listovo cesto si rozrežeme na polovice
  23. Vezmeme jeden obdĺžnik a naň pridáme ⅓ krému, ktorý po ňom rozotrieme
  24. Pridáme ⅓ jahôd a ľahko ich zatlačíme do krému
  25. Prikryjeme ich druhým dielom lístkového cesta, znova ho potrieme krémom a priklopíme tretím dielom lístkového cesta
  26. Pridáme šľahačku a posypeme zvyšnými jahodami
  27. Nakoniec kremeš prikryjeme posledným kúskom cesta a potrieme marmeládou
  28. Odrežeme jeden koniec plastového vrecka, kam sme vliali polevu
  29. Polevou na marmeládu nakreslíme rovné čiary rovnobežné so šírkou lístkového cesta
  30. Potom špajdľou tieto čiary prejdeme, aby sme vytvorili motív mramoru
  31. Krémeš rezy umiestnime aspoň na 2 hodiny do chladničky, než ich budeme podávať

V tomto recepte na kremeš je možné kombinovať rôzne druhy ovocia. Nezostávajte len pri jahodách, ale pridajte čučoriedky, maliny, alebo napríklad konzervované mandarínky. Len nezabudnite mandarínky nechať odkvapkať, nech vám nepremáča celé cesto!

Vylepšite celý dezert pravou a nefalšovanoudomácou marmeládou podľa nášho postupu, ktorý tento recept na kremeši s čerstvým ovocím zdokonalí.

Úžasný dezert z lístkového cesta ľanový krémom z vanilky a jahodami.
Zdroj: tasty.co

Kávové rezy s lieskovým orieškom

Tento recept na Napoleonovu tortu je stelesnením ďalšieho dezertu, ktorý vám utkvie v pamäti. Najmä pre jeho nevšednú kombináciu kávového krému a liesko orieškového krému s nugátom.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 1 kg lístkového cesta

Na orieškové pralinky

  • 35 ml vody
  • 100 g cukru
  • 100 g olúpaných a opražených lieskových orechov
  • Štipka soli

Na nugátový krém

  1. 100 g orieškových praliniek
  2. 40 g hustej smotany

Na kávový krém

  1. 125 ml espressa
  2. 125 ml mlieka
  3. 60 g vaječného žĺtka
  4. 60 g cukru
  5. 10 g múky
  6. 15 g kukuričného škrobu
  7. ½ lyžičky vanilkového extraktu
  8. 25 g masla (nakrájaného na kocky)
  9. 50 ml hustej smotany

Na dekoráciu

  1. Kakaový prášok
  2. Karamelizované lieskové orechy

Postup

  1. Listové cesto vyvaľkáme a rozprestrieme na pracovnú plochu, rozrežeme ho na dve časti a každú časť položíme na plech vyložený papierom na pečenie
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  3. Plech s cestom umiestnime doprostred rúry a necháme ho piecť asi 30 minút
  4. Na upečené obdĺžniky cesta pomocou sitka rozsypeme tenkú vrstvu práškového cukru
  5. Cesto vložíme späť do rúry a tentoraz ho položíme na hornú priečku a pečieme ho ešte asi 10–20 minút
  6. Cesto je hotové keď je celé prepečené (dozlatista/svetlo hnedé) a cukor hore takmer celý skaramelizovaný
  7. Pokiaľ však cukor úplne neskaramelizoval, ale cesto začne hnednúť, vyberieme ho z rúry, aby sa nepripálilo a necháme ho vychladiť na izbovú teplotu
  8. Na orieškové pralinky si v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobu 15–20 minút opečieme veľké množstvo lieskových orechov
  9. Tie potom vyberieme z rúry a opatrne ich preložíme na utierku, zakryjeme ich a dôkladne ich trieme, kým väčšina z nich nebude olúpaná
  10. Olúpané lieskové orechy necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom odvážime potrebné množstvo
  11. Na karamel si v hrnci zmiešame vodu a potom cukor, zmes v hrnci umiestnime na platňu a zapneme ju na strednú teplotu
  12. Cukor miešame, aby sa rozpustil, akonáhle sa voda začne variť, prestaneme miešať
  13. Karamel udržujeme na strednej teplote, kým nezačne získavať svetlo hnedú farbu
  14. Akonáhle karamel získa požadovanú farbu, zložíme hrniec z platne a do hrnca pridáme lieskové orechy a soľ
  15. Miešame, kým nie sú všetky lieskové orechy pokryté tenkou vrstvou karamelu
  16. Skaramelizované lieskové orechy a všetok zvyšný karamel nalejeme na papier na pečenie a necháme ich vychladnúť pri izbovej teplote
  17. Trochu lieskových orechov (tak aby nám zostalo na ozdobu) v karameli nalámeme na menšie kúsky a preložíme ich do kuchynského robota
  18. Tam ich nadrvíme, kým nezískame prášok, a potom znovu melieme na vysokú rýchlosť, kým nezískame krémovú orieškovú pastu
  19. Na nugátový krém si privedieme hustú smotanu do varu a vedľa si postavíme misku s pralinkami a orieškovou pastou
  20. Akonáhle sa smotana varí, ihneď ju nalejeme do misky na pralinky a dobre premiešame, kým sa pralinky nerozpustia a nevznikne nám jednotná zmes
  21. Tú potom uchovávame v chladničke aspoň hodinu
  22. Pripravíme si kávu, ktorú vlejeme do kastróla k nej pridáme mlieko a vanilku
  23. Zmes začneme zahrievať na strednú teplotu a pridáme asi tretinu cukru
  24. K žĺtkom pridáme zvyšok cukru a ihneď zašľaháme, potom k žĺtkom pridáme múku a kukuričný škrob a znova prešľaháme
  25. Akonáhle sa kávová zmes začne variť, odstavíme ju z platne a za stáleho šľahania vlejeme do zmesi žĺtkov s cukrom
  26. Zmes prelejeme cez sitko späť do hrnca
  27. Zahrievame na strednú teplotu a neustále miešame, kým zmes nezhustne a nebude krémová
  28. Keď krém začne bublať, odstránime ho z platne a krémovú zmes preložíme do čistej misky
  29. Pridáme kocky masla a miešame, kým nám nevznikne jednotná zmes
  30. Na krém položíme potravinársku fóliu a necháme asi hodinu vychladiť v chladničke
  31. ¾ nugátového krému potrieme prvý plát lístkového cesta
  32. Zvyšných 50 ml studenej hustej smotany vyšľaháme do mäkka (pozor na prešľahanie, cieľom je získať textúru podobnú hustému jogurtu)
  33. Štvrtinu šľahačky prenesieme do kávového krému a zvyšok primiešame k nugátovému krému
  34. Prvý plát cesta priklopíme ďalšou vrstvou cesta, na to pridáme kávový krém, priklopíme ďalším plátom a pridáme nugátový krém a znova priklopíme
  35. Všetko uložíme na cca 10-15 minút do chladničky, aby krém trochu stuhol, nakoniec kremeš pomúčime cukrom (alebo kakaovým práškom) a ozdobíme karamelizovanými lieskovými orieškami
Kávové rezy z lístkového cesta s krémom z lieskovým orechov, smotany a kávy.
Zdroj: twiggstudios.com

Jednoduchá vegánska varianta z pšeničnej tortily

Pre milovníkov všetkého sladkého, tak ako všetkého vegánskeho sme pripravili tento recept na kremešniť. Je to naozaj jednoduchá vegánska verzia obľúbeného krémového zákusku. V našom prípade ide o vrstvený dezert vyrobený z pšeničných tortill a polevy z cukru, zdobený, buď opraženými vlašskými orechmi, alebo kokosovými prúžkami.

Čo budeme potrebovať

  1. 10 tortill
  2. 450 ml sójového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  3. 3 lyžice mandľovej múky
  4. 125 g kokosového alebo trstinového cukru
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. 30 g pražených vlašských orechov

Postup

  1. Tortilly si zahrejeme na panvici, kým nie sú z oboch strán úplne opečené a dáme bokom na tanier
  2. V hrnci si zmiešame sójové mlieko, kokosový cukor a vanilkový extrakt
  3. Všetko začneme zahrievať na strednú teplotu
  4. Vmiešame múku a varíme, kým omáčka nezhustne a nevytvorí polevu podobnú pudingu
  5. Vezmeme prvú tortillu a potrieme jej pudingom a prikryjeme jej ďalšou tortillou
  6. Takto vrstvy striedame, kým nám nedôjdu tortilly
  7. Na vrchu nám musí vyjsť poleva
  8. Tú ozdobíme opraženými vlašskými orechmi
Skvelý recept na obľúbený dezert vo vegánskom štýle z tortill a krému.
Zdroj: momsdish.com

Video recept na kremeše

Výroba samotného dezertu môže niekomu prísť komplikovaná, preto sme si pre vás pripravili jednoduchý a prehľadný návod ako tento fantastický dezert z lístkového cesta pripraviť, bez zbytočného stresu!

How to make a simple French style vanilla slice in 30 minutes
Zdroj: French Cooking Academy

Kde sa dezert kremeš vzal?

Dezert z lístkového cesta alebo krémeša je tiež známy pod názvami ako je:

nemecky: Cremeschnitte,

maďarsky: krémes,

poľsky: napoleónka,

chorvátsky: kremšnita,

slovensky: krémeš,

slovinsky: kremšnita

Všeobecne ide o pudingový a krémový dezert bežne spájaný s bývalou rakúsko-uhorskou monarchiou.

Jeho presný pôvod však nie je známy. Toto jedlo zostáva populárne v strednej Európe a na Balkáne v rôznych variáciách, z ktorých všetky zahŕňajú lístkové cesto a pudingový krém.

V Slovinsku
V Slovinsku je recept na kremeše bežne spájaný s mestom Bled, alpskou turistickou destináciou v severozápadnom Slovinsku.

V Chorvátsku
V Chorvátsku sú dva najobľúbenejšie varianty Samoborska kremšnita z mesta Samobor a Zagrebačka kremšnita z hlavného mesta Záhrebu. Mimoriadne obľúbená Samoborská kremšnita sa vyznačuje vrškom z lístkového cesta, prevažne pudingovou krémovou náplňou a je zakončená posypom z práškového cukru. Zagrebačka kremšnita má miesto vŕšku z lístkového cesta charakteristickú čokoládovú polevu, ale základ z lístkového cesta je ponechaný.

V Srbsku, Bosne a Hercegovine
V Srbsku, Bosne a Hercegovine a Čiernej Hore je pokrm známy ako krempita „krémový koláč“. Náplň je obvykle čistý hustý puding.

V Čiernej Hore

V Čiernej Hore je najznámejšia Kotorská krempita. Okrem pôvodnej receptúry sa líši od ostatných receptov na krémeš tým, že je vyrobená z troch vrstiev cesta a dvoch vrstiev krému.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.