Viete o tom, že morčacie patria k tým najdiétnejším mäsám?
Nielen z toho dôvodu je vhodné ho zaradiť do vášho jedálnička.
Inšpirujte sa našimi receptami na dusené morčacie mäso a doprajte si zdravé a chutné jedlo v niekoľkých obmenách.
Morčacie mäso s mrkvou
Bravčové mäso s mrkvou je taká príjemná klasika. Čo vyskúšať miesto bravčového mäso morčacie? Podusená mrkva výborne osladí celý pokrm a verte, že si ho zamilujete.
INGREDIENCIA:
- morčacie mäso – z prsníkov alebo stehien
- 1 mrkva
- 1 hrsť zeleného hrášku
- téglik sladkej smotany
- cibuľa
- olej
- soľ
POSTUP:
- Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu a pridajte umyté a na kocky nakrájané morčacie mäso.
- Osoľte.
- Pridajte hrášok a nakrájanú mrkvu a pomaly duste domäkka.
- Na záver prilejte sladkú smotanu.

Morčacie krídla s bylinkovou omáčkou
Jedinečné a zároveň jednoduché jedlo, ktoré kĺbi šťavnaté morčacie krídla s lahodnou domácou omáčkou. Ideálne ako skvelé víkendové pohostenie, ktoré vás nezruinuje.
Ingrediencie
- 1,5 kg morčacích krídiel
- 1 malá cibuľa, nasekaná
- ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 3 šálky vody
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- soľ a korenie podľa chuti
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 rozmarínová ratolesť
- ¼ šálky nasekaná bazalky
- 1 polievková lyžica cajunského korenia
- 4 strúčiky cesnaku, drvené
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 polievková lyžica ryžového octu
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
Postup
- Mäso dôkladne očistite a umyte.
- Na veľkej panvici zohrejte olej a mäso zo všetkých strán opečte.
- Vyberte mäso z panvice.
- Preložte ho na papierový uterák.
- Do rovnakej panvice pridajte paradajkový pretlak, cibuľu a cesnak.
- Varte, kým nebude zmes krásne voňavá.
- Vráťte mäso na panvicu.
- Premiešajte.
- Pridajte kukuričný škrob a opäť premiešajte.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti a cajunské korenie.
- Prilejte vodu, worcesterskú omáčku, ryžový ocot a dobre premiešajte.
- Pridajte bylinky.
- Zakryte a nechajte variť na miernom ohni po dobu 45 minút alebo do mäkka.
- Potom odkryte a nechajte omáčku zhustnúť.
- Podávajte s ryžou.

Dusené morčacie mäso na zelenine
Vláknina je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. Rozhodne s ňou teda nešetrite. Kombinácia paradajok, paprík a smotany je výborná, poďte ju s nami vyskúšať!
INGREDIENCIA:
- morčacie mäso – prsia alebo stehná
- papriky
- paradajky
- soľ
- korenie
- cibuľa
- sladká smotana
POSTUP:
- V kastróli orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte umyté a na kúsky nakrájané morčacie mäso.
- Všetko osoľte a okoreňte.
- Pridajte na kúsky nakrájanej papriky a paradajky.
- Pomaly duste domäkka.
- Ako posledný doplňte do hotového pokrmu sladkú smotanu, ešte krátko povarte a môžete podávať.

Objavte podobné tipy
Morčacie guláš s bielym vínom
Tento bohatý a výdatný morčacie guláš je perfektné zimné jedlo, ktoré vás zahreje. Vďaka hustému vývaru a kombinácii mäsa, hrášku a zemiakov sa určite stane aj vašim obľúbeným pokrmom.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 vykostené morčacie stehno 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 stredné mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
- 4 veľké strúčiky cesnaku, drvené
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice paradajkovej pasty
- 1/2 šálky bieleho vína
- 2 čerstvé listy šalvie
- 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 4 stonky čerstvej petržlenovej vňate a ďalšie na ozdobu
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 6 lyžíc hladkej múky
- 4 šálky morčacieho vývaru
- soľ a čierne korenie, podľa chuti
Postup
- Rozpáľte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
- Morčacie stehno poriadne osoľte a okoreňte.
- Pridajte do hrnca a pečte asi 3 minúty z každej strany alebo do zhnednutia.
- Pomocou klieští preložte stehno na tanier a odložte bokom.
- Do hrnca pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí a nezačne peniť, a zoškrabnite všetky hnedé kúsky z dna panvice.
- Pridajte cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak a restujte, kým zelenina nezmäkne a nezačne hnednúť, asi 10 minút.
- Posypte múku a miešajte 1 až 2 minúty, kým nebude všetka zelenina rovnomerne obalená.
- Prilejte víno a paradajkovú pastu a miešajte asi 2 až 3 minúty, kým sa tekutina z väčšiny neodparí.
- Prilejte vývar, sójovú omáčku a bylinky (bylinky spojte špagátom, aby ste ich neskôr ľahko odstránili) a priveďte do varu.
- Pridajte morčacie stehno späť do hrnca a znížte plameň.
- Pokračujte vo varení na nízkom plameni asi 30 minút (hrniec nechajte čiastočne zakrytý vekom).
- Pridajte zemiaky a hrášok a varte ďalších cca 30 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Vyberte morčacie stehno z hrnca a vložte do misy alebo na doštičku, a nechajte ho dostatočne vychladnúť (medzitím nechajte hrniec zakrytý na najnižšom plameni).
- Odstráňte z morčacieho mäsa kosť, kožu a chrupavky, a nakrájajte ho na kúsky.
- Odstráňte zväzok byliniek.
- Pridajte nakrájané morčacie mäso späť do hrnca a miešajte, kým sa neprehreje.
- Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou as kúskom dobrého chrumkavého chleba.

Mrknite sa, ktorá mikrovlnka sa najlepšie hodí do vašej domácnosti . Otestovali sme pre vás tie najobľúbenejšie modely.
Dusené morčacie mäso s ovocím
Niekoho môže prekvapiť spojenie sladkého ovocia so slanou chuťou mäsa, ale vedzte, že výsledkom je lahôdka, ktorej nepoviete nie.
INGREDIENCIA:
- morčacie mäso – prsia alebo stehná
- ananásový kompót
- biele víno
- sladká sójová omáčka
- mletý zázvor
- soľ
- olej
POSTUP:
- Na panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom na rezančeky nakrájané morčacie mäso.
- Osoľte a ochuťte mletým zázvorom.
- Podlejte bielym vínom a duste tak dlho, až sa vydusí šťava.
- Potom nalejte do panvice na mäso ananásový kompót aj so šťavou a ešte chvíľu duste.
- Dochuťte sójovou omáčkou.
- Podávajte s ryžou alebo cestovinami.

Ak chcete vyskúšať morčacie recepty bez prílohy, odporúčame prečítať výber najlepších morčacích rolád .
Prečo morčacie mäso zaradiť do jedálnička
- Je bohatým zdrojom bielkovín, niacínu, vitamínu B6 a aminokyseliny tryptotán , ktorá produkuje serotonín zlepšujúci vašu náladu.
- Okrem týchto živín obsahuje aj zinok a vitamín B12 .
- Má nízky obsah tuku .
- Je veľmi dobrým zdrojom selénu , ktorý môže znížiť výskyt rakoviny.
- Obsahuje menej cholesterolu ako kuracie, bravčové alebo hovädzie mäso.
Ako sami vidíte, dôvodov, prečo začať jesť morčacie mäso je hneď niekoľko. Užite si naše recepty a napíšte nám, ako ste si pochutnali!