Zálievka na šalát je alfou a omegou, pre to aby váš šalát chutil ako z reštaurácie!
Ako ale na to?
To všetko sa dozviete v tomto zozname piatich tých najlepších šalátový zálievok, ktoré kedy vyskúšate!
Ďalším tipom od nás pre vás je, vyberať vždy pokiaľ možno sezónnu a čerstvú zeleninu. Viac však v samotných receptoch. Pripravte nasledujúce dresingy, s ktorými nešliapnete vedľa.
Zálievka na hlávkový šalát
Toto je recept na šalátovú zálievku, ktorú môžete používať každý deň. Trik spočíva v tom, že ho urobíte do pohára, aby ste ho mohli poriadne pretrepať, čím sa olej a ocot emulgujú, to znamená, že sa zmiešajú a zhustnú, takže šalát pekne obalí.
Čo budeme potrebovať
- 1 polievková lyžica akéhokoľvek octu alebo citrónovej šťavy
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja alebo iného neutrálneho oleja
- 1/2 lyžičky dijonskej horčice (alebo iné nekorenené hladké horčice)
- 1/2 lyžičky soli a korenia
Voliteľné prísady
- 1/2 – 1 malý strúčik cesnaku, prelisovaný drvičom alebo rozdrvený
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1/4 lyžičky cukru
- 1 lyžička medu
- najemno nasekané čerstvé bylinky
- 1/2 lyžičky sušených byliniek
- štipka chilli papričiek
Postup
- Vložte prísady na dresing a zvolené ďalšie príchute do pohára a dobre pretrepte, kým sa horčica nerozpustí.
- Vystačí na veľký listový šalát pre 4 osoby.

Medová zálievka na zeleninový šalát
Túto zálievku by mal mať v repertoári každý, kto to so šalátmi myslí aspoň trochu vážne.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice vody
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička horčica
- soľ
- korenie
Postup
- Všetky ingrediencie dáme spoločne do misky.
- Rozšľaháme vidličkou.
- Prelejeme zeleninu a starostlivo premiešame.

Kefírová zálievka na ľadový šalát
V jednoduchosti je krása, a to platí najmä v kuchyni.
Čo budeme potrebovať
- kefír
- hrsť čerstvých byliniek
- soľ
- korenie
Postup
- Nasekáme si bylinky a premiešame ich s kefírom.
- Šalát zalejeme.
- Osolíme.
- Okoreníme.
- Starostlivo premiešame.
Pokiaľ nemáte radi kefír, možno ho nahradiť klasickým mliekom alebo aj smotanou.

Objavte podobné tipy
Dresing na Caesar šalát
Tento recept na zálievku na šalát Caesar vyžaduje len niekoľko prísad zo špajze. Zamiešajte ich dohromady, zatiaľ čo si opečiete krutóny, a môžete si doma ho vychutnať v prvotriednej kvalite, ako z reštaurácie.
Čo budeme potrebovať
- ½ hrnčeka majonézy
- 1 stredný strúčik cesnaku, nasekaný
- 2 lyžičky citrónovej šťavy, podľa chuti
- 1 lyžička dijonskej horčice
- ½ lyžičky worcesterovej omáčky, podľa chuti
- štipka jemnej soli
- 30 j jemne nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica vody
- mleté čierne korenie, podľa chuti
Postup
- V miske zmiešajte majonézu, cesnak, citrónovú šťavu, dijonskú a worcesterskú omáčku a soľ. Miešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Vmiešajte parmezán a potom vodu. Podľa chuti bohato okoreňte čiernym korením.
- Ochutnajte a dochuťte podľa potreby ďalšie ¼ lyžičky worcesterskej omáčky, alebo pre krehkejšie dresing pridajte až 1 lyžičku citrónovej šťavy.
To, ako si pripraviť perfektné krutóny sa dozviete v našom článku !

Zálievka na uhorkový šalát
Ako urobiť najlepší uhorkový šalát so sladkou a pikantnou zálievkou z octu, trošky cukru a dijonskej horčice. Pripravte si tento recept na šalátovú zálievku a uhorky už nebudete jesť inak!
Čo budeme potrebovať
- 2 bez semennej uhorky
- soľ
- 2 až 3 lyžičky krupicového cukru, podľa toho, ako sladký šalát máte radi
- 60 ml jablčného octu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 stredná červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
Postup
- Uhorky nakrájajte na tenké plátky, premiešajte s dvoma lyžičkami soli a pridajte do sitka nad drezom alebo misou.
- Nechajte ich 30 minút odpočinúť.
- Uhorky opláchnite studenou vodou a potom z nich vyžmýkajte prebytočnú vodu.
- Vo veľkej mise prešľahajte dve lyžičky cukru, octu a horčice. Ochutnajte av prípade potreby pridajte ďalšiu lyžičku cukru.
- Pridajte uhorky a červenú cibuľu a potom premiešajte.
- Šalát chlaďte aspoň 1 hodinu a až jeden deň pred podávaním.

Aké sú najlepšie bylinky do šalátu?
Iste, rímsky, ľadový alebo špenát sú skvelým základom šalátu, ale buďme úprimní – chuť môže byť, no, mdlá a nudná. Preto pridajte čerstvé bylinky, ktoré dokážu každému šalátu dodať nečakaný punc chuti.
Tu je rýchly návod, ako používať tie najobľúbenejšie bylinky:
Bazalka
Táto aromatická bylina sa dobre hodí k jemným syrom, čerstvým paradajkám a pikantným príchutiam.
Koriander
Je obľúbená prísada v ázijskej, latinskoamerickej a indickej kuchyni. Dobre sa snúbi s avokádom, červenou cibuľou, zázvorom a chilli papričkami. Čerstvý koriander je dokonalým doplnkom tohto receptu s krevetami .
Pažítka
Vzhľadom na jej spojitosť s pečenými zemiakmi asi nikoho neprekvapí, že pažítka je skvelým doplnkom zemiakových šalátov!
Kôpor
Vďaka svojmu vzhľadu a jemnej chuti sa dobre hodí do týchto receptov na jarné šaláty a dobre sa spáruje s jarnou zeleninou, ako je špargľa a hrášok. Je to tiež vynikajúci doplnok k domácim šalátovým dresingom.
Medovka
Táto bylina sa dobre hodí do ovocných šalátov a tiež sa dobre hodí k uhorke, fete a špargle.
Mäta
Je bežnou prísadou v blízkovýchodnej a stredomorskej kuchyni. Výborne sa hodí k citrusom, slaným syrom ako je feta a čerstvým uhorkám. Skvele sa tiež kombinuje s inými bylinkami, ako je bazalka a estragón.
Petržlen
Je veľmi všestranná bylina a funguje s väčšinou pokrmov, vrátane zemiakových a cestovinových šalátov.
Estragón
Táto bylina sa dobre hodí k mrkve, jemnej cibuli, ako je šalotka a horčica. Môžete ho pridať aj do tohto cestovinového šalátu s tuniakom !
Tymian
Tymian sa dobre hodí k hydine (napríklad tento kurací šalát ) a aromatickým syrom.