7 jedinečných receptov na zdravé a chutné polievky z reďkoviek. Načerpajte inšpiráciu!

Reďkovky patria medzi veľmi obľúbenú jarnú a letnú zeleninu.

Najčastejšie sa konzumujú len tak surové, alebo sa pridávajú do šalátov a nátierok.

Rovnako dobre ale chutia aj tepelne spracované.

Vyskúšajte naše recepty na reďkovkovú polievku.

Pripraviť sa dá nielen z buľvy, ale aj z reďkovkových listov. Konzumovať ju navyše často môžete nielen teplú, ale aj studenú.

Krémová reďkovková polievka

Špecifickú chuť tejto polievke dodávajú nielen reďkovky, ale aj zázvor, citrónová šťava, jogurt a ryža. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!

Ingrediencie:

  • 2 zväzky reďkoviek
  • 3 šalotky
  • 6 šálok kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky obyčajného jogurtu
  • 1/4 šálky dlhozrnnej ryže
  • 1 čajová lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL masla
  • čerstvo nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájanú šalotku a restujte, kým nezmäkne.
  2. Prilejte kuracie vývar, pridajte na štvrtky nakrájané reďkovky a ryžu.
  3. Hrniec priklopte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým reďkovky a ryža nezmäknú.
  4. Zmes preložte do kuchynského robota a spracujte do hladka.
  5. Vráťte pyré späť do hrnca a vmiešajte zázvor, citrónovú šťavu a jogurt.
  6. Na záver polievku ešte raz zahrejte.

Táto reďkovková polievka sa najčastejšie servíruje s nasekanou pažítkou a čerstvým pečivom.

Reďkovkový krém ozdobený petržlenovou vňaťou
zdroj: almanac.com

Studená reďkovková polievka s vajcami

Skvelá varianta pre horúce letné dni! Osvieži aj zasýti zároveň!

Ingrediencie:

  • 2 zväzky reďkoviek
  • 4 šalátové uhorky
  • 4 vajcia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 600 ml cmar
  • 100 ml gréckeho jogurtu
  • 1 PL kôpru
  • 2 PL šalvie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Uvarte si vajcia natvrdo, po vychladnutí ich olúpte a nakrájajte na väčšie kúsky.
  2. Na menšie či stredne veľké kúsky, v závislosti na vašich preferenciách, nakrájajte aj reďkovky, uhorku, cesnak, kôpor a šalviu.
  3. Následne všetku zeleninu zmiešajte s cmarom, gréckym jogurtom a korením.
  4. Pred podávaním dajte do taniera najprv vajcia a potom ich prelejte zmesou zeleniny.
Studená polievka s vajcami, reďkovkami a uhorkou
zdroj: worldrecipes.com

Táto reďkovková polievka chutí znamenite s čerstvými domácimi bagetami !

Polievka z reďkoviek, červenej repy a zemiakov

Krásna ružová polievka s jedinečnou chuťou, ktorú jej dáva kombinácia reďkoviek, červenej repy a červených zemiakov.

Ingrediencie:

  • 3 zväzky reďkoviek
  • 4 menšie červené zemiaky
  • 1/2 červenej repy
  • 250 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 3 šalotky
  • 3 PL olivového oleja
  • 7 bobkových listov
  • 3 plátky starého chleba bez kôrky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte dve šalotky nakrájané na plátky a štipku soli a korenia.
  2. Restujte dozlatista, približne 4 minúty.
  3. Pridajte nakrájané plátky reďkoviek a varte, kým reďkovky nezmäknú a nespriesvitnia, približne 7-10 minút.
  4. Prisypte štvrtky zemiaky, plátky červenej repy, tri bobkové listy a ďalšiu štipku soli.
  5. Premiešajte a potom pomaly vmiešajte vývar.
  6. Zmes priveďte do varu a potom teplotu stiahnite na minimum., varte približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  7. Vyberte bobkové listy a dajte ich bokom.
  8. Horúcu polievku opatrne prepasírujte a vráťte späť do hrnca a zahrejte.
  9. Do malej panvice nalejte olej a orestujte na ňom na plátky nakrájanú poslednú šalotku.
  10. Potom si pripravte krutóny. Chlieb si nakrájajte na kúsky, pokvapkajte ich olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  11. Následne ich vložte na panvicu a smažte, kým nebudú chrumkavé a zlatisté, približne 4 minúty z každej strany.

Polievku servírujte s orestovanou šalotkou, čerstvo mletým čiernym korením, bobkovým listom a krutónmi.

Miska s polievkou pripravenou z reďkoviek, červenej repy a zemiakov
zdroj: brooklynsupper.com

Miera ružovosti polievky sa môže líšiť. Pokiaľ chcete polievke dodať trochu viac farby, nastrúhajte časť zvyšnej červenej repy a následne do polievky pridajte jej šťavu.

Polievka s reďkovkovými listami

Pri príprave tohto variantu polievky využijete prekvapivo aj reďkovkové listy. Ich chuť sa tu skvele snúbi s bazalkou a pažítkou.

Ingrediencie:

  • 3 zväzky reďkoviek
  • 2/3 šálky reďkovkových listov
  • 2 šalotky
  • 1 zemiakov
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky nasekaných lístkov čerstvej bazalky
  • 3 PL nasekané čerstvé pažítky
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 PL masla
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a pridajte doň nakrájanú šalotku.
  2. Za občasného miešania nechajte šalotku zosklovatieť, približne 3 minúty.
  3. Pridajte na štvrtky nakrájané reďkovky a zemiaky, všetko osoľte a okoreňte.
  4. Za častého miešania varte približne 5 minút.
  5. Prilejte kurací vývar a mlieko a priveďte do varu a následne varte, kým zelenina nezmäkne, približne 15 minút.
  6. V medziobdobí si v mise zmiešajte nakrájané reďkovkové listy, bazalku, pažítku, olej, citrónovú kôru a šťavu, a prelisovaný cesnak.
  7. Takto vytvorené reďkovkové pesto dajte bokom.
  8. Polievku preložte do kuchynského robota a rozmixujte ju do podoby krému.
  9. Polievku následne uložte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
  10. Pred podávaním polievku dochuťte zeleným reďkovkovým pestom a ozdobte plátkami reďkoviek.

Reďkovková polievka s vňaťou chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom.

Polievka s reďkovkovými listami, bazalkou a pažítkou
zdroj: rachaelraymag.com

Z reďkoviek si možno pripraviť nielen chutnú polievku, ale aj nátierku či šalát. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami s reďkovkami .

Reďkovkový krém s kôprom

Kombinácia chuti a arómy je vďaka reďkovkám, šunke, kôpru a muškátovému oriešku v tomto recepte úplne dokonalá.

Ingrediencie:

  • 1 zväzok reďkoviek
  • 300 g múčnych zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 125 g smotany
  • 250 g šunky
  • 2 PL repkového oleja
  • 1 PL nasekaného kôpru
  • strúhaný muškátový oriešok
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyte a olúpte zemiaky a mrkvu.
  2. Olúpte cibuľu a cesnak, cibuľu nakrájajte na štvrtky, zemiaky a mrkvu na väčšie kúsky
  3. Všetku pripravenú zeleninu vložte do kuchynského robota.
  4. Mierne rozmixujte, pridajte cibuľu a cesnak a znova rozmixujte.
  5. Zeleninu preložte do misy.
  6. Do hrnca dajte rozohriať olej a následne doň pridajte rozmixovanú zeleninu.
  7. Za stáleho miešania zmes zeleniny niekoľko minút restujte.
  8. Prilejte zeleninový vývar a smotanu a potom varte na nízku teplotu približne 15 minút.
  9. V medziobdobí očistite, umyte a nakrájajte na tenké plátky reďkovky a šunku.
  10. Polievku v hrnci rozmixujte do hladkej konzistencie pomocou ponorného mixéra.
  11. Na záver pridajte do polievky kôpor, muškátový oriešok, soľ a korenie a krátko povarte.

Polievku podávajte ozdobenú plátkami reďkovky a šunkou.

Polievka s reďkovkami a kôprom
zdroj: monsieur-cusine.com

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu reďkovkových krémov je kuchynský robot. Ak neviete, ako si elektrický šľahač s mixérom vybrať , pozrite sa na náš veľký porovnávací test.

Jednoduchá polievka s reďkovkami

Výborná polievka pikantnej chuti, ktorá môže byť súčasťou obeda aj zdravou večerou.

Ingrediencie:

  • 2 zväzky reďkoviek
  • 2 šálky vody
  • 1/4 čajovej lyžičky indického korenia Garam masala
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • čerstvý koriander

Postup:

  1. Najprv reďkovky umyte a nakrájajte na plátky.
  2. Do hrnca následne vložte plátky reďkoviek, prášok garam masala a vodu.
  3. Reďkovky varte, kým nezmäknú.
  4. Následne zmes odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť.
  5. Po vychladnutí zmes rozmixujte a prepasírujte cez sitko.
  6. Scedenú zmes zmiešajte s potrebným množstvom vody a korenia.
  7. Polievku ešte niekoľko minút povarte.

Táto reďkovková polievka sa podáva ozdobená plátkami reďkoviek a lístkami koriandra.

Jednoduchá polievka z reďkoviek
zdroj: archanakitchen.com

Dodajte vášmu telu po zime energiu polievkami pripravenými z jarnej zeleniny. Jarné polievky sú nielen zdravé a chutné, ale vďaka krásne farebnej.

Lahodný krém z reďkovkovej vňate

Polievka s reďkovkami nemusí mať vždy iba ružovú farbu. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!

Ingrediencie:

  • 4 šálky reďkovkovej vňate
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1/3 šálky šľahačky
  • 2 PL masla
  • soľ, korenie
  • 5 reďkoviek na ozdobu

Postup:

  1. Maslo rozpustite vo väčšom hrnci, vmiešajte na kocky nakrájanú cibuľu a restujte ju do mäkka.
  2. Primiešajte na plátky nakrájané zemiaky a pokrájané reďkovkové listy, chvíľku poduste.
  3. Prilejte kurací vývar, priveďte do varu a následne na miernom ohni varte približne 30 minút.
  4. Nechajte polievkovú zmes mierne vychladnúť a preložte ju do kuchynského robota.
  5. Rozmixujte do hladka.
  6. Vráťte krém späť do hrnca a vmiešajte šľahačku.
  7. Varte a miešajte, kým sa zmes dobre nespojí.

Táto lahodná reďkovková polievka sa podáva ozdobená plátkami reďkoviek.

Miska s krémom z reďkovkových listov odobená plátkami reďkoviek
zdroj: allrecipes.com

Reďkovky nie sú jedinou jarnou zeleninou. Inšpirujte sa tiež našimi receptami z kalerábu . Ochutnajte kalerábový šalát, polievku aj omáčku.

Prečo zaradiť reďkovky do svojho jedálnička?

Spoločne s kapustou, kelom, karfiolom či brokolicou patria reďkovky medzi kapustovité rastliny. Prvé zmienky o nich nájdeme už v starovekom Egypte. Aj napriek svojej malej veľkosti v sebe reďkovky ukrývajú množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré majú na náš organizmus pozitívny vplyv. Z vitamínov je to najmä vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálnych látok môžeme uviesť draslík, vápnik alebo fosfor.

Iste si v spojitosti s reďkovkami vybavíte ich štipľavú chuť. Vďaka nej pôsobí na náš organizmus aj antibakteriálne a dokážu našej tráviacej sústave pomôcť v boji s najrôznejšími choroboplodnými zárodkami.

Reďkovky v kuchyni

Najznámejšia a najčastejšia je konzumácia surových reďkoviek. Tie sa môžu pridávať aj do rozmanitých zeleninových šalátov či nátierok. Rovnako dobre sa ale dajú spracovávať aj tepelne, nielen v podobe polievok, ale aj dusené ako príloha. V neposlednom rade sa dajú podobne ako uhorky nakladať.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.