Reďkovky patria medzi veľmi obľúbenú jarnú a letnú zeleninu.
Najčastejšie sa konzumujú len tak surové, alebo sa pridávajú do šalátov a nátierok.
Rovnako dobre ale chutia aj tepelne spracované.
Vyskúšajte naše recepty na reďkovkovú polievku.
Pripraviť sa dá nielen z buľvy, ale aj z reďkovkových listov. Konzumovať ju navyše často môžete nielen teplú, ale aj studenú.
Krémová reďkovková polievka
Špecifickú chuť tejto polievke dodávajú nielen reďkovky, ale aj zázvor, citrónová šťava, jogurt a ryža. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!
Ingrediencie:
- 2 zväzky reďkoviek
- 3 šalotky
- 6 šálok kuracieho vývaru
- 1/2 šálky obyčajného jogurtu
- 1/4 šálky dlhozrnnej ryže
- 1 čajová lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 3 PL masla
- čerstvo nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájanú šalotku a restujte, kým nezmäkne.
- Prilejte kuracie vývar, pridajte na štvrtky nakrájané reďkovky a ryžu.
- Hrniec priklopte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým reďkovky a ryža nezmäknú.
- Zmes preložte do kuchynského robota a spracujte do hladka.
- Vráťte pyré späť do hrnca a vmiešajte zázvor, citrónovú šťavu a jogurt.
- Na záver polievku ešte raz zahrejte.
Táto reďkovková polievka sa najčastejšie servíruje s nasekanou pažítkou a čerstvým pečivom.

Studená reďkovková polievka s vajcami
Skvelá varianta pre horúce letné dni! Osvieži aj zasýti zároveň!
Ingrediencie:
- 2 zväzky reďkoviek
- 4 šalátové uhorky
- 4 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- 600 ml cmar
- 100 ml gréckeho jogurtu
- 1 PL kôpru
- 2 PL šalvie
- soľ, korenie
Postup:
- Uvarte si vajcia natvrdo, po vychladnutí ich olúpte a nakrájajte na väčšie kúsky.
- Na menšie či stredne veľké kúsky, v závislosti na vašich preferenciách, nakrájajte aj reďkovky, uhorku, cesnak, kôpor a šalviu.
- Následne všetku zeleninu zmiešajte s cmarom, gréckym jogurtom a korením.
- Pred podávaním dajte do taniera najprv vajcia a potom ich prelejte zmesou zeleniny.

Táto reďkovková polievka chutí znamenite s čerstvými domácimi bagetami !
Polievka z reďkoviek, červenej repy a zemiakov
Krásna ružová polievka s jedinečnou chuťou, ktorú jej dáva kombinácia reďkoviek, červenej repy a červených zemiakov.
Ingrediencie:
- 3 zväzky reďkoviek
- 4 menšie červené zemiaky
- 1/2 červenej repy
- 250 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 3 šalotky
- 3 PL olivového oleja
- 7 bobkových listov
- 3 plátky starého chleba bez kôrky
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte dve šalotky nakrájané na plátky a štipku soli a korenia.
- Restujte dozlatista, približne 4 minúty.
- Pridajte nakrájané plátky reďkoviek a varte, kým reďkovky nezmäknú a nespriesvitnia, približne 7-10 minút.
- Prisypte štvrtky zemiaky, plátky červenej repy, tri bobkové listy a ďalšiu štipku soli.
- Premiešajte a potom pomaly vmiešajte vývar.
- Zmes priveďte do varu a potom teplotu stiahnite na minimum., varte približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Vyberte bobkové listy a dajte ich bokom.
- Horúcu polievku opatrne prepasírujte a vráťte späť do hrnca a zahrejte.
- Do malej panvice nalejte olej a orestujte na ňom na plátky nakrájanú poslednú šalotku.
- Potom si pripravte krutóny. Chlieb si nakrájajte na kúsky, pokvapkajte ich olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Následne ich vložte na panvicu a smažte, kým nebudú chrumkavé a zlatisté, približne 4 minúty z každej strany.
Polievku servírujte s orestovanou šalotkou, čerstvo mletým čiernym korením, bobkovým listom a krutónmi.

Miera ružovosti polievky sa môže líšiť. Pokiaľ chcete polievke dodať trochu viac farby, nastrúhajte časť zvyšnej červenej repy a následne do polievky pridajte jej šťavu.
Objavte podobné tipy
Polievka s reďkovkovými listami
Pri príprave tohto variantu polievky využijete prekvapivo aj reďkovkové listy. Ich chuť sa tu skvele snúbi s bazalkou a pažítkou.
Ingrediencie:
- 3 zväzky reďkoviek
- 2/3 šálky reďkovkových listov
- 2 šalotky
- 1 zemiakov
- 3 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 šálky mlieka
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky nasekaných lístkov čerstvej bazalky
- 3 PL nasekané čerstvé pažítky
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL masla
- soľ, korenie
Postup:
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a pridajte doň nakrájanú šalotku.
- Za občasného miešania nechajte šalotku zosklovatieť, približne 3 minúty.
- Pridajte na štvrtky nakrájané reďkovky a zemiaky, všetko osoľte a okoreňte.
- Za častého miešania varte približne 5 minút.
- Prilejte kurací vývar a mlieko a priveďte do varu a následne varte, kým zelenina nezmäkne, približne 15 minút.
- V medziobdobí si v mise zmiešajte nakrájané reďkovkové listy, bazalku, pažítku, olej, citrónovú kôru a šťavu, a prelisovaný cesnak.
- Takto vytvorené reďkovkové pesto dajte bokom.
- Polievku preložte do kuchynského robota a rozmixujte ju do podoby krému.
- Polievku následne uložte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
- Pred podávaním polievku dochuťte zeleným reďkovkovým pestom a ozdobte plátkami reďkoviek.
Reďkovková polievka s vňaťou chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom.

Z reďkoviek si možno pripraviť nielen chutnú polievku, ale aj nátierku či šalát. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami s reďkovkami .
Reďkovkový krém s kôprom
Kombinácia chuti a arómy je vďaka reďkovkám, šunke, kôpru a muškátovému oriešku v tomto recepte úplne dokonalá.
Ingrediencie:
- 1 zväzok reďkoviek
- 300 g múčnych zemiakov
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 125 g smotany
- 250 g šunky
- 2 PL repkového oleja
- 1 PL nasekaného kôpru
- strúhaný muškátový oriešok
- soľ, korenie
Postup:
- Umyte a olúpte zemiaky a mrkvu.
- Olúpte cibuľu a cesnak, cibuľu nakrájajte na štvrtky, zemiaky a mrkvu na väčšie kúsky
- Všetku pripravenú zeleninu vložte do kuchynského robota.
- Mierne rozmixujte, pridajte cibuľu a cesnak a znova rozmixujte.
- Zeleninu preložte do misy.
- Do hrnca dajte rozohriať olej a následne doň pridajte rozmixovanú zeleninu.
- Za stáleho miešania zmes zeleniny niekoľko minút restujte.
- Prilejte zeleninový vývar a smotanu a potom varte na nízku teplotu približne 15 minút.
- V medziobdobí očistite, umyte a nakrájajte na tenké plátky reďkovky a šunku.
- Polievku v hrnci rozmixujte do hladkej konzistencie pomocou ponorného mixéra.
- Na záver pridajte do polievky kôpor, muškátový oriešok, soľ a korenie a krátko povarte.
Polievku podávajte ozdobenú plátkami reďkovky a šunkou.

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu reďkovkových krémov je kuchynský robot. Ak neviete, ako si elektrický šľahač s mixérom vybrať , pozrite sa na náš veľký porovnávací test.
Jednoduchá polievka s reďkovkami
Výborná polievka pikantnej chuti, ktorá môže byť súčasťou obeda aj zdravou večerou.
Ingrediencie:
- 2 zväzky reďkoviek
- 2 šálky vody
- 1/4 čajovej lyžičky indického korenia Garam masala
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- čerstvý koriander
Postup:
- Najprv reďkovky umyte a nakrájajte na plátky.
- Do hrnca následne vložte plátky reďkoviek, prášok garam masala a vodu.
- Reďkovky varte, kým nezmäknú.
- Následne zmes odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí zmes rozmixujte a prepasírujte cez sitko.
- Scedenú zmes zmiešajte s potrebným množstvom vody a korenia.
- Polievku ešte niekoľko minút povarte.
Táto reďkovková polievka sa podáva ozdobená plátkami reďkoviek a lístkami koriandra.

Dodajte vášmu telu po zime energiu polievkami pripravenými z jarnej zeleniny. Jarné polievky sú nielen zdravé a chutné, ale vďaka krásne farebnej.
Lahodný krém z reďkovkovej vňate
Polievka s reďkovkami nemusí mať vždy iba ružovú farbu. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 4 šálky reďkovkovej vňate
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1/3 šálky šľahačky
- 2 PL masla
- soľ, korenie
- 5 reďkoviek na ozdobu
Postup:
- Maslo rozpustite vo väčšom hrnci, vmiešajte na kocky nakrájanú cibuľu a restujte ju do mäkka.
- Primiešajte na plátky nakrájané zemiaky a pokrájané reďkovkové listy, chvíľku poduste.
- Prilejte kurací vývar, priveďte do varu a následne na miernom ohni varte približne 30 minút.
- Nechajte polievkovú zmes mierne vychladnúť a preložte ju do kuchynského robota.
- Rozmixujte do hladka.
- Vráťte krém späť do hrnca a vmiešajte šľahačku.
- Varte a miešajte, kým sa zmes dobre nespojí.
Táto lahodná reďkovková polievka sa podáva ozdobená plátkami reďkoviek.

Reďkovky nie sú jedinou jarnou zeleninou. Inšpirujte sa tiež našimi receptami z kalerábu . Ochutnajte kalerábový šalát, polievku aj omáčku.
Prečo zaradiť reďkovky do svojho jedálnička?
Spoločne s kapustou, kelom, karfiolom či brokolicou patria reďkovky medzi kapustovité rastliny. Prvé zmienky o nich nájdeme už v starovekom Egypte. Aj napriek svojej malej veľkosti v sebe reďkovky ukrývajú množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré majú na náš organizmus pozitívny vplyv. Z vitamínov je to najmä vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálnych látok môžeme uviesť draslík, vápnik alebo fosfor.
Iste si v spojitosti s reďkovkami vybavíte ich štipľavú chuť. Vďaka nej pôsobí na náš organizmus aj antibakteriálne a dokážu našej tráviacej sústave pomôcť v boji s najrôznejšími choroboplodnými zárodkami.
Reďkovky v kuchyni
Najznámejšia a najčastejšia je konzumácia surových reďkoviek. Tie sa môžu pridávať aj do rozmanitých zeleninových šalátov či nátierok. Rovnako dobre sa ale dajú spracovávať aj tepelne, nielen v podobe polievok, ale aj dusené ako príloha. V neposlednom rade sa dajú podobne ako uhorky nakladať.