Máte radi kačicu a chceli by ste ochutnať niečo nové?
Vykúšajte tieto skvelé recepty na kačacie polievky.
Nájdete tu ako klasické polievky, tak aj exotické chute.
Tak ideme na to!
Vývar z kačice s knedličkami
Vývar a knedličky nikdy nesklamú au tejto kačacej polievky to platí dvojnásobne. Presvedčte sa sami.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 kačací skelet
- 1 cibuľa
- 2 bobkové listy
- 20 g sušených húb
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stonka stopkového zeleru
- voda
- 1 vajce
- 1 šálka múky
- soľ, korenie
Postup
- Prvé si urobíme cesto na knedličky. Zmiešame vajcia, vodu a soľ a túto zmes nalejeme do múky. Cesto miesime asi 5 minút.
- Z cesta urobíme placku a necháme zatiaľ bokom, aby nám uschlo.
- Kačací skelet nakrájame na kúsky, vložíme do studenej vody a držíme teplotu tesne pod bodom varu.
- V panvici si rozohrejeme olej, orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu pokiaľ nebude skaramelizovaná.
- Akonáhle nám cesto trochu uschne tak to na hrubom strúhadle nastrúhame. Takto pripravené knedličky necháme ešte uschnúť na utierke.
- Do vývaru pridáme bobkový list, korenie a sušené huby a na miernom plameni varíme 90 minút.
- Oberieme kačacie mäso a vložíme späť do polievky.
- Prvé si urobíme cesto na knedličky. Zmiešame vajcia, vodu a soľ a túto zmes nalejeme do múky. Cesto miesime asi 5 minút.
- Z cesta urobíme placku a necháme zatiaľ bokom, aby nám uschlo.
- Kačací skelet nakrájame na kúsky, vložíme do studenej vody a držíme teplotu tesne pod bodom varu.
- V panvici si rozohrejeme olej, orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu pokiaľ nebude skaramelizovaná.
- Akonáhle nám cesto trochu uschne tak to na hrubom strúhadle nastrúhame. Takto pripravené knedličky necháme ešte uschnúť na utierke.
- Do vývaru pridáme bobkový list, korenie a sušené huby a na miernom plameni varíme 90 minút.
- Oberieme kačacie mäso a vložíme späť do polievky.
- V ďalšom hrnci si dáme variť vodu, osolíme a uvaríme si knedličky. Tie sú uvarené akonáhle nám vyplávajú na povrch.
- Polievku servírujeme s knedličkami.

Vietnamská polievka s kačacím mäsom
Túto skvelú kačaciu polievku určite poznáte z vietnamských reštaurácií a teraz si ju môžete uvariť aj u vás doma.
Ingrediencie
- 4 kačacie stehná
- 30 g zázvoru – na kačicu aj do polievky
- ¼ šálky ryžového vína
- ½ lyžičky korenia piatich vôní
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica šalotiek na kačicu
- 2 strúčiky cesnaku
- 8 sušených shiitake húb
- 4 hviezdy anízu
- 8 datlí
- 1.5 lyžičky goji
- ½ lyžičku semien koriandra
- 4 lyžice sójovej omáčky
- ½ lyžice ustricovej omáčky
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 šalotky do polievky
- 1 cibuľa
- 1 lyžica cukru
- 200g vaječné rezance
- 1 potom choi
Postup
- Prvé si pripravíme kačacie stehná. V mise zmiešame polovicu strúhaného zázvoru, ryžové víno, sójovú omáčku, korenie piatich vôní, šalotky a prelisovaný cesnak.
- Touto zmesou potrieme stehná a marinujeme 20 minút.
- Rozpálime si rúru a sprudka pečieme asi 10 minút tak, aby nám koža zozlatla.
- Zatiaľ čo pripravujeme kačacie mäso tak si vo vlažnej vode namočíme shiitake huby, goji a datle asi na 10 minút. Potom prepláchneme.
- Do hrnca nalejeme vodu a pridáme goji, datle, shiitake huby, aníz, semená koriandra, sójovú omáčku, ustrícovú omáčku, zázvor, cesnak, šalotky a cibuľa.
- Akonáhle sa nám voda začne variť tak do nej pridáme kačacie stehná a varíme na miernom plameni asi 90 minút.
- V priebehu varenia odoberáme penu a pokiaľ máme na povrchu veľa kačacieho tuku tak ho môžeme tiež odobrať.
- Medzitým si uvaríme rezance podľa návodu a necháme zatiaľ bokom. Polievku podávame s rezancami.
- Pár minút pred koncom varenia pridáme do polievky potom choi a dochutíme cukrom.
- Polievku podávame s rezancami.

Máte radi ázijské polievky? Vyskúšajte tieto skvelé recepty na japonský ramien.
Kačacie vývar z kostí
Kombinácia húb, zeleniny a kačacieho mäsa je úplne úžasná. Skúste si ju pripraviť doma a uvidíte sami.
Ingrediencie
- 1 kačací skelet
- 5 stoniek stonkového zeleru
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 8 bobkových listov
- 2 mrkvy
- ¼ šálky krúp
- 150 g húb
- soľ, korenie
Postup
- Rúru si rozpálime na 190C a pečieme kačací skelet asi hodinu.
- Kačací skelet vyberieme z rúry, 3 lyžice výpeku nalejeme do hrnca. Na tom si orestujeme nakrájaný zeler a cibuľa asi 3 minúty.
- Pridáme prelisovaný cesnak, vodu a kačací skelet.
- Na miernom plameni varíme asi 2-2.5 hodiny.
- Medzitým si pripravíme krúpy podľa návodu.
- Zo skeletu oberieme mäso a vložíme späť do polievky. Nakrájame mrkvy a huby na varíme 10 minút.
- Potom do polievky pridáme krúpy a varíme ďalších 10 minút.
- Dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.

Objavte podobné tipy
Kaldoun s kačicou a slaninou
Táto kačacia polievka nielen skvele chutí ale tiež vás skvele zasýti a je preto ideálnou desiatou.
Ingrediencie
- 10 plátkov slaniny
- 2 lyžice masla
- 2 šálky cibule na drobno
- 2 šálky zeleru
- 2 šálky mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ šálky múky
- kurací vývar
- 4 šálky zemiakov
- 4 šálky vareného kačacieho mäsa
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 šálka smotany na varenie
- soľ, korenie
Postup
- Slaninu nakrájame na kocky a orestujeme do chrumkava a necháme bokom.
- Na tuku zo slaniny orestujeme cibuľu, zeler, mrkvu, cesnak a mletú papriku.
- Zaprášime múkou a za stáleho miešania varíme dve minúty.
- Zalejeme vývarom, dochutíme soľou a korením a privedieme do varu.
- Pridáme zemiaky a varíme asi 15 minút pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
- Pridáme smotanu, kačacie mäso a povaríme spolu 10 minút.
- Podávame s opečenou slaninou.

Čínska kačacia polievka
Zostalo vám kačacie mäso od večere? Tak ho môžete využiť do tejto výbornej kačacej polievky.
Ingrediencie
- 100 rezancov
- 400 ml kuracieho vývaru
- 3 plátky zázvoru
- 200 g pečeného/vareného kačacieho mäsa
- 200 g kapusty
- 150g fazuľových klíčkov
- 1 lyžica hoisin omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička limetkovej šťavy
- soľ a chilli podľa chuti
Postup
- Kačacie mäso si nakrájame na prúžky a orestujeme na panvici na troche oleja.
- Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme ďalšie 2 minúty.
- Medzitým si uvaríme fazuľové klíčky. Vložíme ich do misky, zalejeme horúcou vodou a necháme stáť pol minúty, potom vodu zlejeme.
- Rezance si uvaríme podľa návodu a necháme bokom.
- Akonáhle má kačica zlatú farbu tak pridáme hoisin omáčku, sójovú omáčku a podlejeme trochou vývaru.
- Do hrnca nalejeme zvyšný vývar, vodu a na rezančeky nakrájanú kapustu so zázvorom. Privedieme do varu.
- Po dvoch minútach pridáme kačacie mäso, fazuľové klíčky, rezance a dochutíme limetkovou šťavou a môžeme podávať.

Prečo jesť kačacie mäso?
Kačacie mäso je nielen naozaj chutné, ale má aj veľa zdravotných benefitov. Ktoré sú to?
- Skvelý zdroj bielkovín.
- Nízky obsah tuku v mäse. Pozor, pod kožou je ho oveľa viac.
- Nulový obsah sacharidov.
- Vysoký obsah vitamínu B12 ktorý je nutný pre správne fungovanie mozgu.
- Výborný zdroj železa a selénu.
- Široké využitie v kuchyni.
Kačacie mäso by rozhodne malo mať svoje miesto vo vašej kuchyni a skvelou voľbou ako ho spracovať sú kačacie polievky. Ktorá z nich vás oslovila najviac? Napíšte nám to do komentárov.