Luxusné recepty na buchty z ríbezlí tak, ako ich nepoznáte v 5 rôznych variantoch!

Tiež ste milovníkom tohto bobuľovitého ovocia?

Potom ste tu správne!

Prinášame vám totiž 5 lahodných receptov na ríbezľové buchty, ktorým neodoláte.

Nájdete tu buchty z bielych, čiernych i červených ríbezlí, takže si môžete vybrať podľa vašich preferencií.

Dobrú chuť!

Buchta s bielymi ríbezľami a hruškami

Táto vláčna maslová buchta, posypaná cukrom, je doplnená plátkami hrušiek, ktorých sladkosť sa krásne dopĺňa s kyslosťou bielych ríbezlí. Pokiaľ si k nej pripravíte aj odporúčanú vanilkovú omáčku, vykúzlite úplnú delikatesu!

Ingrediencie

Na buchte:

  • ¾ šálky masla
  • 1 šálka cukru
  • 3 vajcia
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • ¾ lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 hruška
  • biele ríbezle
  • 2 lyžice cukru

Na vanilkovú omáčku:

  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • ½ šálky mlieka
  • 1 lyžička kukuričného škrobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. 27 cm tortovú formu vymažte maslom vrátane bokov.
  3. Maslo rozpustite, nechajte vychladnúť a potom zmiešajte s cukrom.
  4. Do zmesi pridajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  5. V samostatnej mise zmiešajte múku a prášok do pečiva.
  6. Pridajte polovicu suchej zmesi k mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  7. Pridajte polovicu mlieka a potom opakujte, kým sa mlieko a suché prísady nespoja.
  8. Zmes nalejte do vymastenej formy.
  9. Hrušku rozkrojte na tenké plátky, vytvorte dlhé kúsky a položte ich na vrchol buchty v tvare veterníka.
  10. Zvyšok buchty posypte bielymi ríbezľami, ktoré ste omyli a osušili.
  11. Buchtu pečte v predhriatej rúre 35 minút, potom posypte 2 lyžicami cukru a pečte ďalších 5 minút.
  12. Vychutnajte si buchtu s vanilkovou omáčkou.
  13. Zmiešajte práškový cukor, vanilkový cukor a žĺtky.
  14. V malom hrnci na stredne nízkej teplote zohrejte mlieko a smotanu.
  15. Zahriatu mliečnu zmes pomaly za stáleho šľahania nalejte do zmesi vajec a cukru.
  16. Nalejte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania znížte teplotu na minimum.
  17. Do kukuričného škrobu v malej miske pridajte niekoľko kvapiek studeného mlieka alebo smotany a miešajte, kým nevytvoríte pastu.
  18. Pridajte lyžicu teplej zmesi z hrnca do pasty z kukuričného škrobu a po poriadnom premiešaní opakujte.
  19. Nalejte zmes kukuričného škrobu do hrnca k teplej zmesi a dobre šľahajte, kým zmes nezhustne.
  20. Odstráňte z tepla a podávajte teplé alebo vychladené s ríbezľovou buchtou.
Koláč s hruškami a bielymi ríbezľami ozdobený čerstvým ovocím.
www.halfandhalv.wordpress.com

Vegánsky jogurtový koláč s červenými ríbezľami

Tento vegánsky múčnik s červenými ríbezľami vás nadchne svojou jedinečnou chuťovou kombináciou a textúrou, ktorá je naozaj neuveriteľná vďaka spojeniu olivového oleja a jogurt. To musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 195 g hladkej múky
  • 45 g mandľovej múky
  • 170 g cukru
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lyžičky vanilkového prášku
  • 0,5 lyžičky soli
  • 200 ml rastlinného jogurtu (napr. sójového)
  • 100 ml rastlinného mlieka
  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 0,5 lyžičky citrónovej kôry
  • 100 gramov červených ríbezlí
  • na podávanie: šľahačka na rastlinnej báze a červené ríbezle

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Dno a okraje tortovej formy s priemerom 18 cm vyložte papierom na pečenie.
  3. V mise zmiešajte suché prísady: múky, cukor, prášok do pečiva a korenia.
  4. Pridajte jogurt, mlieko, olej, citrónovú šťavu a kôru a miešajte, kým sa úplne nespoja.
  5. Jemne vmiešajte ríbezle a nalejte cesto do formy.
  6. Pečte koláč v spodnom rošte rúry 45–60 minút, alebo kým test špáradlom nevyjde čistý.
  7. Doba pečenia sa líši podľa veľkosti formy a rúry.
  8. Pred podávaním nechajte koláč chvíľu vychladnúť.
  9. Podávajte so smotanou a ríbezľami.
Nakrojený koláč ozdobený šľahačkou a čerstvými červenými ríbezľami servírovaný na tanieriku.
www.myberryforest.com

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na ríbezľovú bublaninu , ktorá sa skvele hodí na každú príležitosť.

Chlebíček z červených ríbezlí

Tento múčnik z červených ríbezlí je krásne vlhký, napriek tomu pri krájaní drží dobre pohromade. Obsahuje značné množstvo kukuričného škrobu, vďaka ktorému má krásne hodvábnu textúru. Navyše je neuveriteľne jednoduchý!

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka bieleho kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 vajcia
  • 1/4 šálky mlieka
  • 2 šálky čerstvých červených ríbezlí plus 4-5 vetvička na ozdobu
  • 3 lyžice práškového cukru

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vymažte a vysypte chlebíčkovú formu.
  2. V samostatnej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
  3. Dajte bokom.
  4. Zmiešajte maslo a cukor.
  5. Pridajte vajcia po jednom a po každom pridaní dobre premiešajte.
  6. Vmiešajte vanilkový extrakt.
  7. Vmiešajte polovicu suchých prísad, potom mlieko a druhú polovicu suchých prísad.
  8. Jemne vmiešajte červené ríbezle.
  9. Preneste cesto do pripravenej formy.
  10. Vložte do rúry a pečte 40 minút.
  11. Vyberte z rúry a nechajte 15 minút vychladnúť.
  12. Vyberte chlebíček z formy, preložte na servírovací tanier a nechajte ho úplne vychladnúť.
  13. Múčkový cukor rozotrite na malý plochý tanier.
  14. Jemne v ňom pováľajte vetvičky červených ríbezlí.
  15. Chlebíček posypte zvyšným práškovým cukrom a naaranžujte naň pocukrované vetvičky ríbezlí.
  16. Podávajte.
Sladký chlebíček ozdobený pocukrovanými červenými ríbezľami.
www.diaryofamadhausfrau.com

Ríbezľová buchta s ružovou vodou

Populárna buchta z roku 1678 s ríbezľami a ružovou vodou, ktorá má skvelú chuť, na ktorú len tak nezabudnete!

Ingrediencie

  • 1/2 šálky masla plus jedna lyžica masla
  • 1 hrnček cukru
  • 1 šálka silnej smotany
  • 2 lyžičky ružovej vody
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového kvetu
  • 1 a 1/2 šálok ríbezlí

Postup

  1. Vo veľkej mise vymiešajte maslo, potom pridajte cukor a miešajte, pokiaľ nebude všetko dobre premiešané.
  2. V odmerke odmerajte smotanu, pridajte ružovú vodu a premiešajte.
  3. V samostatnej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a muškátový kvet a premiešajte.
  4. Do zmesi maslo/cukor pridajte asi 1/3 smotanovej zmesi a pomaly miešajte.
  5. Pridajte asi 1/3 múčnej zmesi a pokračujte v pomalom miešaní.
  6. Opakujte s 1/3 smotanovej zmesi, 1/3 múčnej zmesi, kým sa všetko nespojí.
  7. Opatrne vmiešajte ríbezle.
  8. Prenajte cesto do vymastenej štvorcovej formy s rozmermi 23 x 23 cm (alebo alternatívne do formy, ktorá bola vyložená papierom na pečenie).
  9. Pečte na 175 stupňov Celzia po dobu 50 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
  10. Dobrú chuť!
Buchta z čiernych ríbezlí nakrájaná na kúsky a servírovaná na tácke.
www.jollytomato.com

Chcete vedieť, aké sú tie najobľúbenejšie pokrmy z ríbezlí? To sa dozviete v našich 5 skvelých a jednoduchých receptoch s ríbezľami !

Koláč z čiernych ríbezlí s posýpkou

Tento jednoduchý recept na vanilkový koláč s čerstvými čiernymi ríbezľami a chrumkavou posýpkou si zamilujete! Skvele sa hodí k šálke dobrej kávy.

Ingrediencie

Na koláč:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3/4 šálky gréckeho jogurtu
  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3/4 šálky olivového oleja
  • 2 šálky čiernych ríbezlí

Na posýpku:

  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 3 lyžice masla, zmäkčeného

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Vymažte 23 cm tortovú formu a dajte bokom.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  4. V inej mise zmiešajte jogurt, vajcia, olivový olej a vanilku.
  5. Nalejte mokrú zmes do suchej a dobre premiešajte, kým sa nespojí.
  6. Cesto vložte do pripravenej formy a zasypte čiernymi ríbezľami.
  7. Koláč pečte 30 minút, potom pridajte posýpku.
  8. Zatiaľ čo je koláč v rúre, v malej miske zmiešajte ingrediencie na posýpku.
  9. Po 30 minútach v rúre koláč vytiahnite a posypte posýpkou.
  10. Vráťte do rúry a pečte ďalších 30–35 minút, alebo kým nebude omrvinka zlatisto hnedá.
  11. Vyberte koláč z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť vo forme a potom vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke.
  12. Užite si ho!
Buchta z čiernych ríbezlí s posýpkou na tanieri s pár guličkami ríbezlí položenými vedľa.
www.rusticfamilyrecipes.com

Aké sú odrody ríbezlí?

Odrody ríbezlí nájdeme v odtieňoch červenej, čiernej a bielej.

  • Červené ríbezle má vysoký obsah pektínu, takže je ideálny do džemov a želé.
  • Čierne ríbezle majú päťkrát viac vitamínu C ako pomaranč a robia sa z neho úžasné likéry.
  • Biele ríbezle sú typicky sladšie a menej kyslé ako červené ríbezle a najlepšie sa konzumujú čerstvé.

A aká ríbezľová buchta chutila najviac vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.