Tiež ste milovníkom tohto bobuľovitého ovocia?
Potom ste tu správne!
Prinášame vám totiž 5 lahodných receptov na ríbezľové buchty, ktorým neodoláte.
Nájdete tu buchty z bielych, čiernych i červených ríbezlí, takže si môžete vybrať podľa vašich preferencií.
Dobrú chuť!
Buchta s bielymi ríbezľami a hruškami
Táto vláčna maslová buchta, posypaná cukrom, je doplnená plátkami hrušiek, ktorých sladkosť sa krásne dopĺňa s kyslosťou bielych ríbezlí. Pokiaľ si k nej pripravíte aj odporúčanú vanilkovú omáčku, vykúzlite úplnú delikatesu!
Ingrediencie
Na buchte:
- ¾ šálky masla
- 1 šálka cukru
- 3 vajcia
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice mlieka
- 1 hruška
- biele ríbezle
- 2 lyžice cukru
Na vanilkovú omáčku:
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 žĺtky
- ½ šálky smotany na šľahanie
- ½ šálky mlieka
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- 27 cm tortovú formu vymažte maslom vrátane bokov.
- Maslo rozpustite, nechajte vychladnúť a potom zmiešajte s cukrom.
- Do zmesi pridajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- V samostatnej mise zmiešajte múku a prášok do pečiva.
- Pridajte polovicu suchej zmesi k mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte polovicu mlieka a potom opakujte, kým sa mlieko a suché prísady nespoja.
- Zmes nalejte do vymastenej formy.
- Hrušku rozkrojte na tenké plátky, vytvorte dlhé kúsky a položte ich na vrchol buchty v tvare veterníka.
- Zvyšok buchty posypte bielymi ríbezľami, ktoré ste omyli a osušili.
- Buchtu pečte v predhriatej rúre 35 minút, potom posypte 2 lyžicami cukru a pečte ďalších 5 minút.
- Vychutnajte si buchtu s vanilkovou omáčkou.
- Zmiešajte práškový cukor, vanilkový cukor a žĺtky.
- V malom hrnci na stredne nízkej teplote zohrejte mlieko a smotanu.
- Zahriatu mliečnu zmes pomaly za stáleho šľahania nalejte do zmesi vajec a cukru.
- Nalejte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania znížte teplotu na minimum.
- Do kukuričného škrobu v malej miske pridajte niekoľko kvapiek studeného mlieka alebo smotany a miešajte, kým nevytvoríte pastu.
- Pridajte lyžicu teplej zmesi z hrnca do pasty z kukuričného škrobu a po poriadnom premiešaní opakujte.
- Nalejte zmes kukuričného škrobu do hrnca k teplej zmesi a dobre šľahajte, kým zmes nezhustne.
- Odstráňte z tepla a podávajte teplé alebo vychladené s ríbezľovou buchtou.
Vegánsky jogurtový koláč s červenými ríbezľami
Tento vegánsky múčnik s červenými ríbezľami vás nadchne svojou jedinečnou chuťovou kombináciou a textúrou, ktorá je naozaj neuveriteľná vďaka spojeniu olivového oleja a jogurt. To musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 195 g hladkej múky
- 45 g mandľovej múky
- 170 g cukru
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 0,5 lyžičky vanilkového prášku
- 0,5 lyžičky soli
- 200 ml rastlinného jogurtu (napr. sójového)
- 100 ml rastlinného mlieka
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 0,5 lyžičky citrónovej kôry
- 100 gramov červených ríbezlí
- na podávanie: šľahačka na rastlinnej báze a červené ríbezle
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Dno a okraje tortovej formy s priemerom 18 cm vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte suché prísady: múky, cukor, prášok do pečiva a korenia.
- Pridajte jogurt, mlieko, olej, citrónovú šťavu a kôru a miešajte, kým sa úplne nespoja.
- Jemne vmiešajte ríbezle a nalejte cesto do formy.
- Pečte koláč v spodnom rošte rúry 45–60 minút, alebo kým test špáradlom nevyjde čistý.
- Doba pečenia sa líši podľa veľkosti formy a rúry.
- Pred podávaním nechajte koláč chvíľu vychladnúť.
- Podávajte so smotanou a ríbezľami.
Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na ríbezľovú bublaninu , ktorá sa skvele hodí na každú príležitosť.
Chlebíček z červených ríbezlí
Tento múčnik z červených ríbezlí je krásne vlhký, napriek tomu pri krájaní drží dobre pohromade. Obsahuje značné množstvo kukuričného škrobu, vďaka ktorému má krásne hodvábnu textúru. Navyše je neuveriteľne jednoduchý!
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kukuričného škrobu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 šálka masla
- 1 šálka bieleho kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 1/4 šálky mlieka
- 2 šálky čerstvých červených ríbezlí plus 4-5 vetvička na ozdobu
- 3 lyžice práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vymažte a vysypte chlebíčkovú formu.
- V samostatnej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
- Dajte bokom.
- Zmiešajte maslo a cukor.
- Pridajte vajcia po jednom a po každom pridaní dobre premiešajte.
- Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Vmiešajte polovicu suchých prísad, potom mlieko a druhú polovicu suchých prísad.
- Jemne vmiešajte červené ríbezle.
- Preneste cesto do pripravenej formy.
- Vložte do rúry a pečte 40 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 15 minút vychladnúť.
- Vyberte chlebíček z formy, preložte na servírovací tanier a nechajte ho úplne vychladnúť.
- Múčkový cukor rozotrite na malý plochý tanier.
- Jemne v ňom pováľajte vetvičky červených ríbezlí.
- Chlebíček posypte zvyšným práškovým cukrom a naaranžujte naň pocukrované vetvičky ríbezlí.
- Podávajte.
Objavte podobné tipy
Ríbezľová buchta s ružovou vodou
Populárna buchta z roku 1678 s ríbezľami a ružovou vodou, ktorá má skvelú chuť, na ktorú len tak nezabudnete!
Ingrediencie
- 1/2 šálky masla plus jedna lyžica masla
- 1 hrnček cukru
- 1 šálka silnej smotany
- 2 lyžičky ružovej vody
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/8 lyžičky mletého muškátového kvetu
- 1 a 1/2 šálok ríbezlí
Postup
- Vo veľkej mise vymiešajte maslo, potom pridajte cukor a miešajte, pokiaľ nebude všetko dobre premiešané.
- V odmerke odmerajte smotanu, pridajte ružovú vodu a premiešajte.
- V samostatnej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a muškátový kvet a premiešajte.
- Do zmesi maslo/cukor pridajte asi 1/3 smotanovej zmesi a pomaly miešajte.
- Pridajte asi 1/3 múčnej zmesi a pokračujte v pomalom miešaní.
- Opakujte s 1/3 smotanovej zmesi, 1/3 múčnej zmesi, kým sa všetko nespojí.
- Opatrne vmiešajte ríbezle.
- Prenajte cesto do vymastenej štvorcovej formy s rozmermi 23 x 23 cm (alebo alternatívne do formy, ktorá bola vyložená papierom na pečenie).
- Pečte na 175 stupňov Celzia po dobu 50 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
- Dobrú chuť!
Chcete vedieť, aké sú tie najobľúbenejšie pokrmy z ríbezlí? To sa dozviete v našich 5 skvelých a jednoduchých receptoch s ríbezľami !
Koláč z čiernych ríbezlí s posýpkou
Tento jednoduchý recept na vanilkový koláč s čerstvými čiernymi ríbezľami a chrumkavou posýpkou si zamilujete! Skvele sa hodí k šálke dobrej kávy.
Ingrediencie
Na koláč:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3/4 šálky olivového oleja
- 2 šálky čiernych ríbezlí
Na posýpku:
- 1/3 šálky hladkej múky
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
- 3 lyžice masla, zmäkčeného
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte 23 cm tortovú formu a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- V inej mise zmiešajte jogurt, vajcia, olivový olej a vanilku.
- Nalejte mokrú zmes do suchej a dobre premiešajte, kým sa nespojí.
- Cesto vložte do pripravenej formy a zasypte čiernymi ríbezľami.
- Koláč pečte 30 minút, potom pridajte posýpku.
- Zatiaľ čo je koláč v rúre, v malej miske zmiešajte ingrediencie na posýpku.
- Po 30 minútach v rúre koláč vytiahnite a posypte posýpkou.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 30–35 minút, alebo kým nebude omrvinka zlatisto hnedá.
- Vyberte koláč z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť vo forme a potom vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke.
- Užite si ho!
Aké sú odrody ríbezlí?
Odrody ríbezlí nájdeme v odtieňoch červenej, čiernej a bielej.
- Červené ríbezle má vysoký obsah pektínu, takže je ideálny do džemov a želé.
- Čierne ríbezle majú päťkrát viac vitamínu C ako pomaranč a robia sa z neho úžasné likéry.
- Biele ríbezle sú typicky sladšie a menej kyslé ako červené ríbezle a najlepšie sa konzumujú čerstvé.
A aká ríbezľová buchta chutila najviac vám? Napíšte nám do komentárov!