Mango nielen že skvele chutí, je ale aj všestrannou ingredienciou, z ktorej sa dá vykúzliť množstvo skvelých pokrmov.
Preto sme si pre vás tentoraz pripravili lahodné recepty s mangom 7x inak, medzi ktorými si vyberie úplne každý.
Chcete cheesecake, karí alebo radšej šalát?
Všetky varianty sú výborné.
Tak poďme na to!
Chia puding z kokosového mlieka s ovocným pyré
Tento zdravý puding z chia semienok a kokosového mlieka s mangovo-banánovým pyré je zdravými a chutnými raňajkami bez pridaného cukru. Navyše na jeho prípravu potrebujete iba 6 ingrediencií!
Čo budete potrebovať
- ¼ šálky chia semienok
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľne)
- 1 šálka nakrájaného manga
- 1 veľký banán, najlepšie zrelý
Voliteľne na topping:
- nakrájané mango
- pečený strúhaný kokos (postup nájdete v recepte)
Postup
- Zmiešajte chia semienka, kokosové mlieko a vanilkový extrakt (ak používate) v nádobe s vekom.
- Prikryte a dajte do chladničky cez noc (alebo aspoň na 4 hodiny), alebo pokiaľ chia puding úplne nestuhne.
- Zmes by mala byť krémová a nie tekutá.
- Medzitým pridajte mango a banán do mixéra alebo kuchynského robota.
- Mixujte po dobu 30 sekúnd alebo do hladka.
- Preložte do nádoby s viečkom, zakryte a dajte do chladničky cez noc, alebo kým vám nestuhne chia puding.
- Akonáhle je chia puding stuhnutý, pridajte ¼ ovocného pyré na dno sklenenej nádoby s objemom cca 250 ml.
- Navrch dajte ½ chia pudingu a ďalšie ¼ ovocného pyré.
- V prípade potreby pridajte na kocky nakrájané mango a pečený strúhaný kokos.
- Ten si pripravíte tak, že predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pripravíte si plech vyložený papierom na pečenie.
- Na ten rozprestrite v jednej vrstve strúhaný kokos.
- Pečte 3 minúty alebo dozlatista.
- So zvyšnými ingredienciami zostavte aj druhý pohár a užite si to!

Šalát s mangom a čerstvou zeleninou preliaty limetkovou zálievkou
Skúste skombinovať mango s čerstvou zeleninou, bylinkami a limetkovo-medovou zálievkou a vznikne vám sladká a svieža dobrota, ktorá skvele funguje ako príloha k rybám či pečenej zelenine.
Čo budete potrebovať
- 2 zrelá manga
- 1 červená paprika nakrájaná na kocky
- 1/2 šalátové uhorky, nakrájané
- 1/4 červenej cibule, nakrájaná na tenké plátky
- ¼ šálky nasekanej čerstvej mäty
- 2 lyžice nasekaného koriandra
- 3 lyžice limetkovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžice medu alebo javorového sirupu
- štipka soli
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Nakrájajte mango, papriku a uhorku na kocky
- Červenú cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Nasekajte mätu a koriander.
- Všetko dajte do strednej misy.
- V malej miske zmiešajte limetkovú šťavu, olivový olej a med alebo javorový sirup.
- Pridajte do misy s mangom a zeleninou, potom pridajte soľ a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Nechajte si chutiť!

Pripravili sme si pre vás aj lahodné recepty na zeleninové šaláty , ktoré si obľúbia aj tí najväčší mäsožravci! Ochutnajte indickú variantu z mrkvy, krásne vyzerajúci šalát niekoľkých vrstiev či obľúbený Coleslaw.
Nepečený mangový cheesecake
Tento svieži, ľahký a vzdušný mangový cheesecake, ktorý nemusíte piecť, je skvelým letným dezertom, ktorý si zamiluje celá vaša rodina. Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu, lahodnej náplne a mangovej želatíny sa nedá odolať!
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 200 g BeBe sušienok rozdrvených na prášok
- 100 g masla, rozpusteného
- 1 lyžica trstinového cukru
- ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky soli
Na náplň:
- 3 zrelá manga
- 13 g želatíny v prášku
- 125 ml studenej vody
- 400 g syra Philadelphia
- 100 g plnotučnej kyslej smotany
- 120 g kryštálového cukru
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 400 ml smotany na šľahanie
Na mangové želé:
- 125 ml vody
- 8 g želatíny v prášku
- 100 g mangového pyré
- 1 lyžička citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
- čerstvé mango a jahody na ozdobu
Postup
- Dno 23 cm tortovej formy vyložte papierom na pečenie a papier k forme prilepte maslom.
- Okraje formy tiež vyložte papierom na pečenie.
- Rozdrvené sušienky prešľahajte s trstinovým cukrom, škoricou a soľou.
- Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
- Zmes nalejte do pripravenej formy.
- Pevne pritlačte, aby ste získali rovnomernú vrstvu.
- Mango vložte do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
- Pyré rozdeľte do 2 misiek: v 1. budete mať 200 g na náplň av druhej 100 g na želatínovú vrstvu.
- Do malej misky nasypte želatínu a zalejte ju 125 ml vody.
- Nechajte 5 minút napučať.
- Potom ju vložte do mikrovlnnej rúry na 15-20 sekúnd, aby sa rozpustila.
- Premiešajte a nechajte 5 minút vychladnúť.
- V mise pomocou ručného elektrického mixéra šľahajte syr a kyslú smotanu do hladka.
- Pridajte kryštálový cukor a miešajte, kým nebudete mať hladkú a krémovú zmes.
- Pridajte mangové pyré, soľ, vanilkový extrakt a tekutú želatínu.
- Miešajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
- Do misy nalejte studenú smotanu a zvyšných 60 g cukru a šľahajte do tuha.
- Šľahačku nalejte do syrovej zmesi a jemne stierkou premiešajte.
- Zmes naložte na korpus a pomocou stierky ju vyhlaďte do rovnomernej vrstvy.
- Nechajte 4 hodiny chladiť v chladničke.
- Do misy nalejte ¼ šálky studenej vody.
- Nasypte do nej želatínový prášok a premiešajte.
- Nechajte zmes odležať 5 minút a potom ju vložte do mikrovlnnej rúry na 10-15 sekúnd, aby sa želatína rozpustila.
- Pridajte mangové pyré izbovej teploty do teplej želatíny a premiešajte.
- Želatínovú zmes nechajte 5 minút vychladnúť.
- Želatínu nalejte na vychladnutý cheesecake.
- Cheesecake nakloňte, aby sa želatína rovnomerne rozprestrela.
- Vložte cheesecake do chladničky na ďalšie 2-3 hodiny.
- Cheesecake vyberte z formy, ozdobte čerstvým ovocím a podávajte.

Jednoduchá mangová marmeláda
Vyskúšajte túto ľahkú marmeládu z manga, ktorú si zamilujú aj vaše deti. Navyše si ju zvládne pripraviť aj úplný začiatočník!
Čo budete potrebovať
- 2 stredne veľké manga
- ½ šálky cukru
- šťava z 1 pomaranča
Postup
- Mango nakrájajte a rozmixujte.
- Pyré dajte do hrnca spolu s cukrom a varte na miernom plameni.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, zmes začne hustnúť.
- Keď sa zmes zredukuje na ¾ pôvodného množstva (cca 7 – 8 minút), pridajte pomarančovú šťavu.
- Varte ďalšie 3-4 minúty a nechajte úplne vychladnúť.
- Skladujte v sterilizovanej nádobe.
- Podávajte namazané na čerstvom pečive.

Vyskúšajte aj naše ďalšie originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!
Objavte podobné tipy
Kuracie karí s mangom
Kombinácia kuracieho mäsa a manga je úplne luxusná! Pripravte si lahodnú sladkastú omáčku z kokosového mlieka, žltého karí a manga s kuracími kúskami a ryžou a sami budete prekvapení, aký skvelý tento pokrm je.
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 1/2 červenej papriky, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice žltého karí
- 1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
- 2 manga, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 lyžice jablčného alebo bieleho octu
- 400 ml kokosového mlieka z konzervy
- 600 g kuracích stehien alebo pŕs bez kosti a kože, nakrájaných na 2,5 cm kúsky
- 1/3 šálky zlatých hrozienok (voliteľne)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvý koriander na ozdobu
- varená ryža, na podávanie
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
- Pridajte cibuľu a papriku a za občasného miešania restujte do zmäknutia asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a zázvor a restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte karí a rímsku rascu a restujte ešte niekoľko minút.
- Korenie časť oleja absorbuje, takže pokiaľ sa vám niečo začne príliš lepiť na dno panvice, pridajte do panvice ešte trochu oleja.
- Do panvice ďalej pridajte ocot, kokosové mlieko a jedno z dvoch nakrájaných mang.
- Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom plameni asi 15 minút, občas premiešajte.
- Odstráňte panvicu zo sporáka.
- Naberte omáčku do mixéra.
- Omáčku rozmixujte na hladkú kašu.
- Vráťte omáčku do panvice.
- Pridajte mäso a hrozienka (ak používate) do panvice a vráťte na mierny plameň.
- Zakryte panvicu a nechajte variť 8 až 10 minút.
- Rozrežte najväčší kus mäsa a skontrolujte, či je už hotový.
- Pridajte zvyšné nakrájané mango a varte pri veľmi nízkej teplote ďalšiu minútu alebo dve, odkryté.
- Pokiaľ je pokrm príliš sladký, pridajte ešte trochu octu.
- Pokiaľ nie je dosť sladký, môžete pridať štipku cukru.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Podávajte s ryžou a podľa potreby ozdobte koriandrom.

Čokoládová torta s mangovou penou
Potešte svojho obľúbeného oslávenca a pripravte mu túto sladkú bombu! Piškótový korpus s kakaom, luxusná mangová pena a čokoládová poleva tvoria dokonalú kombináciu, ktorú si jednoducho musí zamilovať úplne každý.
Čo budete potrebovať
Na piškótový korpus:
- 3 veľké vajcia izbovej teploty
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky kávy izbovej teploty
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 1/2 šálky tortovej múky
- 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
Na mangovú penu:
- 2 šálky mangového pyré
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- 2 lyžice neochutené želatíny
- 1/2 šálky vody
- 1 hrnček smotany na šľahanie
Na čokoládovú polevu:
- 100 g horkej čokolády, nakrájané na kúsky
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- 2 šálky šľahačky
- 1/2 šálky čerstvých jahôd
- 2 lyžice čokoládových hoblín
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Dno a boky 20 cm tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
- V mise stolného mixéra s nástavcom na šľahanie ušľahajte bielky do peny.
- Pridajte 2 lyžice cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Preložte do misy.
- Šľahajte žĺtky a 1/4 šálky cukru do hustej a svetlej zmesi, asi 5 minút.
- Pridajte kávu a olej.
- Miešajte ďalšiu minútu.
- Do žĺtkovej zmesi preosejte múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a 2 lyžice cukru a premiešajte.
- Pridajte polovicu bielkovej zmesi, zapracujte a pridajte zvyšok.
- Zapracujte.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Pečte 20 až 25 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
- Prejdite nožom po okraji torty a položte tortu na mriežku, aby úplne vychladol.
- V miske zmiešajte mangové pyré, cukor a limetkovú šťavu.
- Do hrnca s vodou nasypte želatínu a nechajte 5 minút odstáť.
- Potom rozpustite na stredne miernom ohni stiahnite z ohňa a vmiešajte do zmesi pyré.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Smotanu ušľahajte do tuha.
- Do mangovej zmesi pridajte smotanu a premiešajte.
- Dno a boky formy vyložte papierom na pečenie, dajte do nej korpus a prelejte mangovou zmesou.
- Zarovnajte vršok.
- Nechajte cez noc vychladiť v chladničke.
- Umiestnite čokoládu a smotanu do žiaruvzdornej misky nad hrniec s vriacou vodou.
- Zmes miešajte, kým sa nerozpustí a nebude hladká, asi 5 minút.
- Nechajte mierne vychladnúť.
- Vyberte tortu z chladničky a preneste ju z formy na tanier.
- Odlúpnite papier na pečenie.
- Polevu nalejte cez horné okraje torty.
- Pomocou špachtle jemne zatlačte polevu po stranách torty, aby ste vytvorili efekt stekania viď foto.
- Ozdobte šľahačkou, čerstvým ovocím a hoblinkami čokolády.

Mangové smoothie
Úžasné letné smoothie, ktoré je ultra krémové a potrebujete naň iba pár ingrediencií. Skvelé osvieženie pre horúce dni!
Čo budete potrebovať
- 2 čerstvé manga
- 1 malý mrazený banán
- ½ šálky mlieka
- ½ šálky jogurtu
Postup
- Pridajte všetky ingrediencie do výkonného mixéra a mixujte, kým nebudete mať krémové smoothie.
- Užite si to!

Pozrite sa aj na našu recenziu tyčových mixérov a nájdite medzi nimi svojho favorita!
Tipy na varenie s mangom
- Priemerne veľké mango váži cca 500 g a získate z neho asi 1 a 3/4 šálky nakrájaného ovocia.
- Šťava z manga vám môže zašpiniť oblečenie, takže buďte opatrní s jeho manipuláciou .
- Pokiaľ nemôžete mango zohnať, môžete ho v receptoch nahradiť broskyňami či nektárinkami .
- Hoci jeho šupka nie je jedovatá, neje sa, pretože môže dráždiť ústa .
- Možno ho použiť do šalátov, džúsov, smoothies, dezertov, sals či čatní .
- V podstate čokoľvek, čo môžete pripraviť z broskýň, sliviek či čerešní je možné pripraviť aj z manga.
- Mango si môžete tiež usušiť, rozomlieť na prášok a použiť ho ako korenie .
A ako sa vám naše dnešné recepty s mangom páčili? Napíšte nám do komentárov!