Ako čo najlepšie využiť mango v kuchyni? Inšpirujte sa našimi receptami!

Mango nielen že skvele chutí, je ale aj všestrannou ingredienciou, z ktorej sa dá vykúzliť množstvo skvelých pokrmov.

Preto sme si pre vás tentoraz pripravili lahodné recepty s mangom 7x inak, medzi ktorými si vyberie úplne každý.

Chcete cheesecake, karí alebo radšej šalát?

Všetky varianty sú výborné.

Tak poďme na to!

Chia puding z kokosového mlieka s ovocným pyré

Tento zdravý puding z chia semienok a kokosového mlieka s mangovo-banánovým pyré je zdravými a chutnými raňajkami bez pridaného cukru. Navyše na jeho prípravu potrebujete iba 6 ingrediencií!

Čo budete potrebovať

  • ¼ šálky chia semienok
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľne)
  • 1 šálka nakrájaného manga
  • 1 veľký banán, najlepšie zrelý

Voliteľne na topping:

  • nakrájané mango
  • pečený strúhaný kokos (postup nájdete v recepte)

Postup

  • Zmiešajte chia semienka, kokosové mlieko a vanilkový extrakt (ak používate) v nádobe s vekom.
  • Prikryte a dajte do chladničky cez noc (alebo aspoň na 4 hodiny), alebo pokiaľ chia puding úplne nestuhne.
  • Zmes by mala byť krémová a nie tekutá.
  • Medzitým pridajte mango a banán do mixéra alebo kuchynského robota.
  • Mixujte po dobu 30 sekúnd alebo do hladka.
  • Preložte do nádoby s viečkom, zakryte a dajte do chladničky cez noc, alebo kým vám nestuhne chia puding.
  • Akonáhle je chia puding stuhnutý, pridajte ¼ ovocného pyré na dno sklenenej nádoby s objemom cca 250 ml.
  • Navrch dajte ½ chia pudingu a ďalšie ¼ ovocného pyré.
  • V prípade potreby pridajte na kocky nakrájané mango a pečený strúhaný kokos.
  • Ten si pripravíte tak, že predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pripravíte si plech vyložený papierom na pečenie.
  • Na ten rozprestrite v jednej vrstve strúhaný kokos.
  • Pečte 3 minúty alebo dozlatista.
  • So zvyšnými ingredienciami zostavte aj druhý pohár a užite si to!
Puding z chia semienok a kokosového mlieka s mangovo-banánovým pyré v pohári.
www.gratefulgrazer.com

Šalát s mangom a čerstvou zeleninou preliaty limetkovou zálievkou

Skúste skombinovať mango s čerstvou zeleninou, bylinkami a limetkovo-medovou zálievkou a vznikne vám sladká a svieža dobrota, ktorá skvele funguje ako príloha k rybám či pečenej zelenine.

Čo budete potrebovať

  • 2 zrelá manga
  • 1 červená paprika nakrájaná na kocky
  • 1/2 šalátové uhorky, nakrájané
  • 1/4 červenej cibule, nakrájaná na tenké plátky
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej mäty
  • 2 lyžice nasekaného koriandra
  • 3 lyžice limetkovej šťavy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ lyžice medu alebo javorového sirupu
  • štipka soli
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup

  • Nakrájajte mango, papriku a uhorku na kocky
  • Červenú cibuľu nakrájajte nadrobno.
  • Nasekajte mätu a koriander.
  • Všetko dajte do strednej misy.
  • V malej miske zmiešajte limetkovú šťavu, olivový olej a med alebo javorový sirup.
  • Pridajte do misy s mangom a zeleninou, potom pridajte soľ a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Nechajte si chutiť!
Mango s čerstvou zeleninou, bylinkami a limetkovo-medovou zálievkou v mise s lyžicou.
www.acouplecooks.com

Pripravili sme si pre vás aj lahodné recepty na zeleninové šaláty , ktoré si obľúbia aj tí najväčší mäsožravci! Ochutnajte indickú variantu z mrkvy, krásne vyzerajúci šalát niekoľkých vrstiev či obľúbený Coleslaw.

Nepečený mangový cheesecake

Tento svieži, ľahký a vzdušný mangový cheesecake, ktorý nemusíte piecť, je skvelým letným dezertom, ktorý si zamiluje celá vaša rodina. Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu, lahodnej náplne a mangovej želatíny sa nedá odolať!

Čo budete potrebovať

Na korpus:

  • 200 g BeBe sušienok rozdrvených na prášok
  • 100 g masla, rozpusteného
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ lyžičky soli

Na náplň:

  • 3 zrelá manga
  • 13 g želatíny v prášku
  • 125 ml studenej vody
  • 400 g syra Philadelphia
  • 100 g plnotučnej kyslej smotany
  • 120 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 400 ml smotany na šľahanie

Na mangové želé:

  • 125 ml vody
  • 8 g želatíny v prášku
  • 100 g mangového pyré
  • 1 lyžička citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
  • čerstvé mango a jahody na ozdobu

Postup

  • Dno 23 cm tortovej formy vyložte papierom na pečenie a papier k forme prilepte maslom.
  • Okraje formy tiež vyložte papierom na pečenie.
  • Rozdrvené sušienky prešľahajte s trstinovým cukrom, škoricou a soľou.
  • Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
  • Zmes nalejte do pripravenej formy.
  • Pevne pritlačte, aby ste získali rovnomernú vrstvu.
  • Mango vložte do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
  • Pyré rozdeľte do 2 misiek: v 1. budete mať 200 g na náplň av druhej 100 g na želatínovú vrstvu.
  • Do malej misky nasypte želatínu a zalejte ju 125 ml vody.
  • Nechajte 5 minút napučať.
  • Potom ju vložte do mikrovlnnej rúry na 15-20 sekúnd, aby sa rozpustila.
  • Premiešajte a nechajte 5 minút vychladnúť.
  • V mise pomocou ručného elektrického mixéra šľahajte syr a kyslú smotanu do hladka.
  • Pridajte kryštálový cukor a miešajte, kým nebudete mať hladkú a krémovú zmes.
  • Pridajte mangové pyré, soľ, vanilkový extrakt a tekutú želatínu.
  • Miešajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
  • Do misy nalejte studenú smotanu a zvyšných 60 g cukru a šľahajte do tuha.
  • Šľahačku nalejte do syrovej zmesi a jemne stierkou premiešajte.
  • Zmes naložte na korpus a pomocou stierky ju vyhlaďte do rovnomernej vrstvy.
  • Nechajte 4 hodiny chladiť v chladničke.
  • Do misy nalejte ¼ šálky studenej vody.
  • Nasypte do nej želatínový prášok a premiešajte.
  • Nechajte zmes odležať 5 minút a potom ju vložte do mikrovlnnej rúry na 10-15 sekúnd, aby sa želatína rozpustila.
  • Pridajte mangové pyré izbovej teploty do teplej želatíny a premiešajte.
  • Želatínovú zmes nechajte 5 minút vychladnúť.
  • Želatínu nalejte na vychladnutý cheesecake.
  • Cheesecake nakloňte, aby sa želatína rovnomerne rozprestrela.
  • Vložte cheesecake do chladničky na ďalšie 2-3 hodiny.
  • Cheesecake vyberte z formy, ozdobte čerstvým ovocím a podávajte.
Ovocný cheesecake so želatínou ozdobený čerstvým ovocím.
www.takestwoeggs.com

Jednoduchá mangová marmeláda

Vyskúšajte túto ľahkú marmeládu z manga, ktorú si zamilujú aj vaše deti. Navyše si ju zvládne pripraviť aj úplný začiatočník!

Čo budete potrebovať

  • 2 stredne veľké manga
  • ½ šálky cukru
  • šťava z 1 pomaranča

Postup

  • Mango nakrájajte a rozmixujte.
  • Pyré dajte do hrnca spolu s cukrom a varte na miernom plameni.
  • Akonáhle sa cukor rozpustí, zmes začne hustnúť.
  • Keď sa zmes zredukuje na ¾ pôvodného množstva (cca 7 – 8 minút), pridajte pomarančovú šťavu.
  • Varte ďalšie 3-4 minúty a nechajte úplne vychladnúť.
  • Skladujte v sterilizovanej nádobe.
  • Podávajte namazané na čerstvom pečive.
Marmeláda z manga v pohári s lyžicou s vedľa položenými kúskami pečiva natretými marmeládou.
www.spiceplatesandsugarcups.wordpress.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

Kuracie karí s mangom

Kombinácia kuracieho mäsa a manga je úplne luxusná! Pripravte si lahodnú sladkastú omáčku z kokosového mlieka, žltého karí a manga s kuracími kúskami a ryžou a sami budete prekvapení, aký skvelý tento pokrm je.

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1/2 červenej papriky, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice žltého karí
  • 1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
  • 2 manga, olúpané a nakrájané na kocky
  • 2 lyžice jablčného alebo bieleho octu
  • 400 ml kokosového mlieka z konzervy
  • 600 g kuracích stehien alebo pŕs bez kosti a kože, nakrájaných na 2,5 cm kúsky
  • 1/3 šálky zlatých hrozienok (voliteľne)
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • čerstvý koriander na ozdobu
  • varená ryža, na podávanie

Postup

  • Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
  • Pridajte cibuľu a papriku a za občasného miešania restujte do zmäknutia asi 5 minút.
  • Pridajte cesnak a zázvor a restujte ďalšiu minútu.
  • Pridajte karí a rímsku rascu a restujte ešte niekoľko minút.
  • Korenie časť oleja absorbuje, takže pokiaľ sa vám niečo začne príliš lepiť na dno panvice, pridajte do panvice ešte trochu oleja.
  • Do panvice ďalej pridajte ocot, kokosové mlieko a jedno z dvoch nakrájaných mang.
  • Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom plameni asi 15 minút, občas premiešajte.
  • Odstráňte panvicu zo sporáka.
  • Naberte omáčku do mixéra.
  • Omáčku rozmixujte na hladkú kašu.
  • Vráťte omáčku do panvice.
  • Pridajte mäso a hrozienka (ak používate) do panvice a vráťte na mierny plameň.
  • Zakryte panvicu a nechajte variť 8 až 10 minút.
  • Rozrežte najväčší kus mäsa a skontrolujte, či je už hotový.
  • Pridajte zvyšné nakrájané mango a varte pri veľmi nízkej teplote ďalšiu minútu alebo dve, odkryté.
  • Pokiaľ je pokrm príliš sladký, pridajte ešte trochu octu.
  • Pokiaľ nie je dosť sladký, môžete pridať štipku cukru.
  • Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Podávajte s ryžou a podľa potreby ozdobte koriandrom.
Omáčka z kokosového mlieka, žltého karí a manga s kuracími kúskami, podávaná s ryžou na tanieri.
www.simplyrecipes.com

Čokoládová torta s mangovou penou

Potešte svojho obľúbeného oslávenca a pripravte mu túto sladkú bombu! Piškótový korpus s kakaom, luxusná mangová pena a čokoládová poleva tvoria dokonalú kombináciu, ktorú si jednoducho musí zamilovať úplne každý.

Čo budete potrebovať

Na piškótový korpus:

  • 3 veľké vajcia izbovej teploty
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky kávy izbovej teploty
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 1/2 šálky tortovej múky
  • 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli

Na mangovú penu:

  • 2 šálky mangového pyré
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 2 lyžice neochutené želatíny
  • 1/2 šálky vody
  • 1 hrnček smotany na šľahanie

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g horkej čokolády, nakrájané na kúsky
  • 1/3 šálky smotany na šľahanie

Na ozdobu:

  • 2 šálky šľahačky
  • 1/2 šálky čerstvých jahôd
  • 2 lyžice čokoládových hoblín

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Dno a boky 20 cm tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
  • V mise stolného mixéra s nástavcom na šľahanie ušľahajte bielky do peny.
  • Pridajte 2 lyžice cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  • Preložte do misy.
  • Šľahajte žĺtky a 1/4 šálky cukru do hustej a svetlej zmesi, asi 5 minút.
  • Pridajte kávu a olej.
  • Miešajte ďalšiu minútu.
  • Do žĺtkovej zmesi preosejte múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a 2 lyžice cukru a premiešajte.
  • Pridajte polovicu bielkovej zmesi, zapracujte a pridajte zvyšok.
  • Zapracujte.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
  • Pečte 20 až 25 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
  • Prejdite nožom po okraji torty a položte tortu na mriežku, aby úplne vychladol.
  • V miske zmiešajte mangové pyré, cukor a limetkovú šťavu.
  • Do hrnca s vodou nasypte želatínu a nechajte 5 minút odstáť.
  • Potom rozpustite na stredne miernom ohni stiahnite z ohňa a vmiešajte do zmesi pyré.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Smotanu ušľahajte do tuha.
  • Do mangovej zmesi pridajte smotanu a premiešajte.
  • Dno a boky formy vyložte papierom na pečenie, dajte do nej korpus a prelejte mangovou zmesou.
  • Zarovnajte vršok.
  • Nechajte cez noc vychladiť v chladničke.
  • Umiestnite čokoládu a smotanu do žiaruvzdornej misky nad hrniec s vriacou vodou.
  • Zmes miešajte, kým sa nerozpustí a nebude hladká, asi 5 minút.
  • Nechajte mierne vychladnúť.
  • Vyberte tortu z chladničky a preneste ju z formy na tanier.
  • Odlúpnite papier na pečenie.
  • Polevu nalejte cez horné okraje torty.
  • Pomocou špachtle jemne zatlačte polevu po stranách torty, aby ste vytvorili efekt stekania viď foto.
  • Ozdobte šľahačkou, čerstvým ovocím a hoblinkami čokolády.
Piškótová torta s kakaom, mangovou penou, polevou, šľahačkou a čerstvými jahodami.
www.food52.com

Mangové smoothie

Úžasné letné smoothie, ktoré je ultra krémové a potrebujete naň iba pár ingrediencií. Skvelé osvieženie pre horúce dni!

Čo budete potrebovať

  • 2 čerstvé manga
  • 1 malý mrazený banán
  • ½ šálky mlieka
  • ½ šálky jogurtu

Postup

  • Pridajte všetky ingrediencie do výkonného mixéra a mixujte, kým nebudete mať krémové smoothie.
  • Užite si to!
Smoothie z manga v pohári so slamkou.
www.downshiftology.com

Pozrite sa aj na našu recenziu tyčových mixérov a nájdite medzi nimi svojho favorita!

Tipy na varenie s mangom

  • Priemerne veľké mango váži cca 500 g a získate z neho asi 1 a 3/4 šálky nakrájaného ovocia.
  • Šťava z manga vám môže zašpiniť oblečenie, takže buďte opatrní s jeho manipuláciou .
  • Pokiaľ nemôžete mango zohnať, môžete ho v receptoch nahradiť broskyňami či nektárinkami .
  • Hoci jeho šupka nie je jedovatá, neje sa, pretože môže dráždiť ústa .
  • Možno ho použiť do šalátov, džúsov, smoothies, dezertov, sals či čatní .
  • V podstate čokoľvek, čo môžete pripraviť z broskýň, sliviek či čerešní je možné pripraviť aj z manga.
  • Mango si môžete tiež usušiť, rozomlieť na prášok a použiť ho ako korenie .

A ako sa vám naše dnešné recepty s mangom páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.