Známe príslovie hovorí, že polievka je grunt.
Polievky sú zdravé, výdatné a navyše do nich ľahko zakomponujete najrôznejšie „zvyšky“.
Skvelým príkladom sú rozmanité recepty na hŕstkovú polievku, klasiku staročeskej kuchyne.
Zasýti, zahreje a dodá vášmu telu bielkoviny, vlákninu, vitamíny aj minerály.
Načerpajte inšpiráciu nielen na zimné mesiace!
Poctivá hŕstková polievka
Bohatá polievka so strukovinami je obľúbeným pokrmom nielen pre vegetariánov a vegánov. Túžite po to, aby bola čo najhustejšia? Pridajte o hrsť vašich obľúbených strukovín viac!
Ingrediencie
- 1 hrsť šošovky
- 1 hrsť fazule
- 1 hrsť hrášku
- 1 hrsť krúp
- 2 mrkvy
- 2 petržlenu
- 1 cibuľa
- 1 zemiakov
- 8-9 šálok zeleninového vývaru
- bobkový list
- majorán
- olivový olej
- soľ, korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Všetky strukoviny a krúpy cez noc namočte v miske so studenou vodou.
- V hrnci s olivovým olejom osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen a za stáleho miešania restujte približne 5 minút.
- Prilejte zeleninový vývar a priveďte do varu.
- Pridajte hrášok, fazuľu, šošovku, krúpy, nakrájané zemiaky, majorán a bobkový list.
- Varte za občasného miešania až do tej doby, než strukoviny zmäknú.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Servírujte ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Mimochodom veľmi chutné polievky sa dajú uvariť aj zo šošovky, vyskúšajte naše recepty na šošovkovú polievku 8x inak !
Hrstková polievka so slaninou
Klasikou slovenskej kuchyne je šošovicová polievka s údeným. Poďme si predstaviť jej o niečo rozmanitejší variant so slaninou. Namiesto slaniny môžete pripraviť aj verziu s údeným mäsom či s klobásou. Záleží len na tom, čomu dávate prednosť.
Ingrediencie
- 1 hrsť hrášku
- 1 hrsť šošovky
- 1 hrsť krúp
- 100 g slaniny
- 3 mrkvy
- 1 cibuľa
- 8 šálok kuracieho vývaru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 stopkového zeleru
- tymian
- šalvia
- rasca
- soľ
- olej
Postup
- Deň vopred si namočte strukoviny a krúpy.
- Na malom množstve oleja zľahka orestujte v hrnci na kúsky nakrájanú slaninu.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, následne aj mrkvy a zeler.
- Nalejte do hrnca kurací vývar a pridajte hrášok, šošovku, krúpy, soľ a korenie.
- Varte do doby, kým strukoviny nebudú mäkké.
- V prípade potreby dolejte vodu.

Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely sporákov na plyn . Ako v teste obstáli?
Objavte podobné tipy
Hrstková polievka so zemiakmi a hubami
Vrátili ste sa zo zimného výletu a neviete, čo na večeru? Polievka so zmesou strukovín, zeleninou a hubami je skvelým riešením. Je chutná, výdatná a rýchlo vám dodá stratenú energiu.
Ingrediencie
- 1 hrsť šošovky
- 1 hrsť hrášku
- 1 hrsť krúp
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 3-4 zemiaky
- 30 g húb
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžička paradajkového pyré
- olivový olej
- červená paprika
- bobkový list
- majorán
- soľ, korenie
- čerstvé bylinky (petržlen, pažítka, tymián) na ozdobu
Postup
- Cez noc si v miske s vodou namočte šošovku, hrášok a krúpy.
- V hrnci s trochou olivového oleja orestujte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatí, pridajte nakrájaný cesnak, mrkva, petržlen, huby a paradajkový pretlak.
- Premiešajte a niekoľko minút restujte.
- Pridajte strukoviny, krúpy, majorán, bobkový list a všetko zalejte zeleninovým vývarom.
- Varte do doby, kým všetko zmäkne. V prípade, že je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody.
- Na záver polievku dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou.
- Podávame ozdobenú čerstvo nasekanými bylinkami.

Strukovinová polievka so zeleninou a paradajkovým pyré
Zaujíma vás, ako chutí taliansky variant hŕstkovej polievky? Vyskúšajte verziu, ktorá je obľúbená najmä v Toskánku. Je obohatená o paradajkové pyré, klinčeky a škoricu, ktoré polievke dodajú intenzívnu chuť.
Ingrediencie
- 1 hrsť fazule
- 1 hrsť hrášku
- 1 hrsť šošovky
- 1 hrsť krúp
- 1 stopkový zeler
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1500 ml vody
- 1/2 plechovky paradajkového pyré
- olivový olej
- rozmarín
- šalvia
- klinček
- škorica
- soľ, korenie
Postup
- Strukoviny s krúpami cez noc namočte v studenej vode.
- Nakrájajte zeler, mrkvu, cibuľu a cesnak a orestujte v hrnci s olivovým olejom.
- Pridajte rozmarín a šalvia, dôkladne premiešajte.
- Následne prisypte všetky strukoviny a krúpy a všetko zalejte požadovaným množstvom vody.
- Za občasného miešania varte do doby, kým budú strukoviny mäkké.
- Pridajte paradajkové pyré, klinčeky, škoricu, korenie a soľ.

Klasikou slovenskej kuchyne je tiež takzvaná fazuľačka, vyskúšajte naše lahodné varianty fazuľovej polievky . Chcete krémovú, na kyslo či čorbu?
Tipy a triky, ako uvariť hŕstkovú polievku
Recepty na hŕstkovú polievku sa často dedia z generácie na generáciu. Nebojte sa ale popustiť pri varení trochu uzdu svojej fantázii a pridať o niektorú surovinu naviac alebo naopak niektorú ubrať. Odmenou vám bude pozmenená, ale stále známa chuť.
- Názov hŕstková polievka súvisí s množstvom strukovín a obilnín, ktoré sa do nej dávajú.
- Ak dávate prednosť hustejším polievkam, namiesto jednej hrsti, dajte strukovín a krup hrsti dve.
- Jedna hrsť obvykle zodpovedá približne 50 gramom.
- Pred namočením sa oplatí strukoviny a krúpy starostlivo prebrať a odstrániť nekvalitné zrná.
- Strukoviny aj krúpy cez noc namočte do misky s dostatočným množstvom studenej vody (odporúčaná doba namáčania je približne 8 hodín), obmedzíte tak ich nadúvacie účinky, odstránite z nich prípadné škodlivé látky a znížite dobu ich varenia.
- Pokiaľ používate aj fazuľu, dajte prednosť menším typom, ktoré sa varia kratšiu dobu.
- Okrem krúp môžete vyskúšať aj variant hŕstkovej polievky s ovsenými vločkami.
- Ak radi experimentujete so strukovinami, môžete skúsiť pridať hrsť cíceru.
Všetky varianty hŕstkovej polievky skvele chutia predovšetkým s čerstvým pečivom či chlebom. Možno ich konzumovať ako samostatný pokrm alebo ako klasickú polievku pred hlavným chodom.