4 skvelé recepty na strukovinovú polievku ako od babičky. Inšpirujte sa!

Známe príslovie hovorí, že polievka je grunt.

Polievky sú zdravé, výdatné a navyše do nich ľahko zakomponujete najrôznejšie „zvyšky“.

Skvelým príkladom sú rozmanité recepty na hŕstkovú polievku, klasiku staročeskej kuchyne.

Zasýti, zahreje a dodá vášmu telu bielkoviny, vlákninu, vitamíny aj minerály.

Načerpajte inšpiráciu nielen na zimné mesiace!

Poctivá hŕstková polievka

Bohatá polievka so strukovinami je obľúbeným pokrmom nielen pre vegetariánov a vegánov. Túžite po to, aby bola čo najhustejšia? Pridajte o hrsť vašich obľúbených strukovín viac!

Ingrediencie

  • 1 hrsť šošovky
  • 1 hrsť fazule
  • 1 hrsť hrášku
  • 1 hrsť krúp
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenu
  • 1 cibuľa
  • 1 zemiakov
  • 8-9 šálok zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • majorán
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Všetky strukoviny a krúpy cez noc namočte v miske so studenou vodou.
  2. V hrnci s olivovým olejom osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen a za stáleho miešania restujte približne 5 minút.
  4. Prilejte zeleninový vývar a priveďte do varu.
  5. Pridajte hrášok, fazuľu, šošovku, krúpy, nakrájané zemiaky, majorán a bobkový list.
  6. Varte za občasného miešania až do tej doby, než strukoviny zmäknú.
  7. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  8. Servírujte ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Strukovinová polievka zdobená čerstvou petržlenovou vňaťou
zdroj: theconsciousdietitian.com

Mimochodom veľmi chutné polievky sa dajú uvariť aj zo šošovky, vyskúšajte naše recepty na šošovkovú polievku 8x inak !

Hrstková polievka so slaninou

Klasikou slovenskej kuchyne je šošovicová polievka s údeným. Poďme si predstaviť jej o niečo rozmanitejší variant so slaninou. Namiesto slaniny môžete pripraviť aj verziu s údeným mäsom či s klobásou. Záleží len na tom, čomu dávate prednosť.

Ingrediencie

  • 1 hrsť hrášku
  • 1 hrsť šošovky
  • 1 hrsť krúp
  • 100 g slaniny
  • 3 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 8 šálok kuracieho vývaru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 stopkového zeleru
  • tymian
  • šalvia
  • rasca
  • soľ
  • olej

Postup

  1. Deň vopred si namočte strukoviny a krúpy.
  2. Na malom množstve oleja zľahka orestujte v hrnci na kúsky nakrájanú slaninu.
  3. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, následne aj mrkvy a zeler.
  4. Nalejte do hrnca kurací vývar a pridajte hrášok, šošovku, krúpy, soľ a korenie.
  5. Varte do doby, kým strukoviny nebudú mäkké.
  6. V prípade potreby dolejte vodu.
Polievka z hrachu, šošovky a krúp podávaná s orestovanou slaninou
zdroj: angsarap.net

Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely sporákov na plyn . Ako v teste obstáli?

Hrstková polievka so zemiakmi a hubami

Vrátili ste sa zo zimného výletu a neviete, čo na večeru? Polievka so zmesou strukovín, zeleninou a hubami je skvelým riešením. Je chutná, výdatná a rýchlo vám dodá stratenú energiu.

Ingrediencie

  • 1 hrsť šošovky
  • 1 hrsť hrášku
  • 1 hrsť krúp
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 3-4 zemiaky
  • 30 g húb
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžička paradajkového pyré
  • olivový olej
  • červená paprika
  • bobkový list
  • majorán
  • soľ, korenie
  • čerstvé bylinky (petržlen, pažítka, tymián) na ozdobu

Postup

  1. Cez noc si v miske s vodou namočte šošovku, hrášok a krúpy.
  2. V hrnci s trochou olivového oleja orestujte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatí, pridajte nakrájaný cesnak, mrkva, petržlen, huby a paradajkový pretlak.
  3. Premiešajte a niekoľko minút restujte.
  4. Pridajte strukoviny, krúpy, majorán, bobkový list a všetko zalejte zeleninovým vývarom.
  5. Varte do doby, kým všetko zmäkne. V prípade, že je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody.
  6. Na záver polievku dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou.
  7. Podávame ozdobenú čerstvo nasekanými bylinkami.
Polievka so šošovkou, hráškom a krúpami zdobená čerstvými bylinkami
zdroj: food52.com

Strukovinová polievka so zeleninou a paradajkovým pyré

Zaujíma vás, ako chutí taliansky variant hŕstkovej polievky? Vyskúšajte verziu, ktorá je obľúbená najmä v Toskánku. Je obohatená o paradajkové pyré, klinčeky a škoricu, ktoré polievke dodajú intenzívnu chuť.

Ingrediencie

  • 1 hrsť fazule
  • 1 hrsť hrášku
  • 1 hrsť šošovky
  • 1 hrsť krúp
  • 1 stopkový zeler
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1500 ml vody
  • 1/2 plechovky paradajkového pyré
  • olivový olej
  • rozmarín
  • šalvia
  • klinček
  • škorica
  • soľ, korenie

Postup

  1. Strukoviny s krúpami cez noc namočte v studenej vode.
  2. Nakrájajte zeler, mrkvu, cibuľu a cesnak a orestujte v hrnci s olivovým olejom.
  3. Pridajte rozmarín a šalvia, dôkladne premiešajte.
  4. Následne prisypte všetky strukoviny a krúpy a všetko zalejte požadovaným množstvom vody.
  5. Za občasného miešania varte do doby, kým budú strukoviny mäkké.
  6. Pridajte paradajkové pyré, klinčeky, škoricu, korenie a soľ.
Bohatá polievka s tromi druhmi strukovín
zdroj: flavoursholidays.co.uk

Klasikou slovenskej kuchyne je tiež takzvaná fazuľačka, vyskúšajte naše lahodné varianty fazuľovej polievky . Chcete krémovú, na kyslo či čorbu?

Tipy a triky, ako uvariť hŕstkovú polievku

Recepty na hŕstkovú polievku sa často dedia z generácie na generáciu. Nebojte sa ale popustiť pri varení trochu uzdu svojej fantázii a pridať o niektorú surovinu naviac alebo naopak niektorú ubrať. Odmenou vám bude pozmenená, ale stále známa chuť.

  • Názov hŕstková polievka súvisí s množstvom strukovín a obilnín, ktoré sa do nej dávajú.
  • Ak dávate prednosť hustejším polievkam, namiesto jednej hrsti, dajte strukovín a krup hrsti dve.
  • Jedna hrsť obvykle zodpovedá približne 50 gramom.
  • Pred namočením sa oplatí strukoviny a krúpy starostlivo prebrať a odstrániť nekvalitné zrná.
  • Strukoviny aj krúpy cez noc namočte do misky s dostatočným množstvom studenej vody (odporúčaná doba namáčania je približne 8 hodín), obmedzíte tak ich nadúvacie účinky, odstránite z nich prípadné škodlivé látky a znížite dobu ich varenia.
  • Pokiaľ používate aj fazuľu, dajte prednosť menším typom, ktoré sa varia kratšiu dobu.
  • Okrem krúp môžete vyskúšať aj variant hŕstkovej polievky s ovsenými vločkami.
  • Ak radi experimentujete so strukovinami, môžete skúsiť pridať hrsť cíceru.

Všetky varianty hŕstkovej polievky skvele chutia predovšetkým s čerstvým pečivom či chlebom. Možno ich konzumovať ako samostatný pokrm alebo ako klasickú polievku pred hlavným chodom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.