Inšpiratívne recepty na pravý viedenský šalát v 4 rôznych variantoch! Chutný, výživný a zároveň rýchly

Zemiaky patria v českej kuchyni k najčastejším prílohám.

Konzumujú sa pečené, varené, v podobe zemiakovej kaše, šalátu, knedlí aj hranoliek.

Zaraďte ich do svojho jedálnička v novej podobe!

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na viedenský zemiakový šalát.

Jeho príprava je veľmi jednoduchá, jedinou podmienkou sú kvalitné zemiaky.

Ktorý vyskúšate ako prvý?

Pravý viedenský zemiakový šalát

Viedenčania svoj obľúbený šalát obvykle podávajú vlažný alebo aspoň s vlažnou marinádou. Vyskúšajte tento jednoduchý recept iba z niekoľkých málo ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 600 g zemiakov
  • 2 cibuľa
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 5 PL oleja
  • 3 PL octu
  • štipka cukru
  • štipka celej rasce
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Neolúpané zemiaky varte vo vriacej osolenej vode v závislosti od ich veľkosti približne 15-20 minút.
  2. Medzitým si olúpte a nakrájajte cibuľu.
  3. V mikrovlnke ohrejte šálku vývaru.
  4. Uvarené zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
  5. Vývar prilejte k zemiakom a pridajte cibuľu.
  6. Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte s cukrom, octom a olejom.
  7. Ak chcete, môžete šalát dochutiť trochou rasce.
Tanier s viedenským typom zemiakového šalátu.
zdroj: ichkoche.at

Recepty na viedenský zemiakový šalát sa skvele hodia predovšetkým k vyprážaným rezňom . Vyskúšajte ho s rezňami kuracími, bravčovými aj teľacími.

Viedenský šalát so štipkou horčice

Tento šalát môžete následne ozdobiť čerstvými bylinkami, ktoré mu dodajú chuť aj arómu, najčastejšie sa používa pažítka, kôpor či valeriánka. Okrem obyčajnej horčice možno použiť aj horčicu pikantnú alebo dijonskú.

Ingrediencie:

  • 1000 g zemiakov
  • 1-2 cibuľa
  • 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 10 PL octu
  • 10 PL slnečnicového oleja
  • 1 čajová lyžička horčica
  • štipka cukru
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v osolenej vode domäkka.
  2. Nechajte ich iba zľahka vychladnúť, olúpte a nakrájajte na plátky.
  3. Cibuľu nakrájajte na kocky a zmiešajte s plátkami zemiakov.
  4. Pridajte vývar, olej, ocot a trochu horčice.
  5. Dôkladne premiešajte a dochuťte soľou, čiernym korením a štipkou cukru.
  6. Nechajte marinovať, kým sa tekutina nevstrebe.

Okrem tradičných mäsových pochúťok môžete šalát servírovať aj v ľahšej podobe len s vajíčkom natvrdo.

Zmes varených zemiakov a cibule v zálievke s octu a oleja s vajcom natvrdo.
zdroj: chefkoch.de

Okrem viedenského šalátu si v jarných a letných mesiacoch môžete pochutnať aj na ďalších šalátoch z čerstvej zeleniny . Inšpirujte sa!

Ľahký viedenský šalát zo zemiakov a špargle

Tento variant šalátu je obohatený o špargľu a vďaka citrónovej zálievke je veľmi ľahkou a chutnou prílohou.

Ingrediencie:

  • 700 g zemiakov
  • 8 bielych špargľov
  • 1 červená cibuľa
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 125 ml oleja
  • 2 žĺtky
  • 1 čajová lyžička horčica
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1 čajová lyžička masla
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • kôpor na ozdobu
  • štipka cukru
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky s rascou uvarte domäkka.
  2. Špargľu olúpte a uvarte vo vriacej vode so soľou, cukrom a maslom polomäkka.
  3. Olúpte červenú cibuľu a nakrájajte ju na jemné prúžky.
  4. Na zálievku vyšľahajte žĺtky s horčicou, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou.
  5. Potom pomaly prilievajte tenkým prúdom olej a šľahajte.
  6. Zálievku dochuťte soľou, cukrom a korením.
  7. Olúpte zemiaky, nakrájajte ich na plátky a prelejte teplým hovädzím vývarom.
  8. Špargľu nakrájajte na kúsky a jemne premiešajte s plátkami zemiakov, cibuľou a zálievkou.
  9. Šalát naaranžujte a posypte kôprom.
Tanier so zemiakmi a červenou cobuľou vo forme šalátu s plátkami hovädzieho mäsa.
zdroj: servus.com

Zemiaky sa dajú samozrejme tiež rozmanitým spôsobom zapekať. Pozrite sa na tie najlepšie recepty na zapekané zemiaky v rúre , s karfiolom, šampiňónmi či s cuketou.

Viedenský variant zemiakového šalátu

Túžite po zmene? Nahraďte klasický zemiakový šalát odľahčenou viedenskou verziou. Uvidíte, že budete milo prekvapení.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 300 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 biela cibuľa
  • 3 PL octu
  • 3 PL rastlinného oleja
  • štipka cukru
  • pažítka na ozdobu
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky vložte do vody a uvarte.
  2. Ešte teplé zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
  3. Zalejte ich horúcim hovädzím vývarom a jemne premiešajte.
  4. Dochuťte octom, soľou, čiernym korením, cukrom a jemne nakrájanou cibuľou.
  5. Potom ho zalejte olejom.
  6. Na záver ozdobte pažítkou.

Tento zemiakový šalát je veľmi vhodnou prílohou k mletému mäsu, napríklad sekanej či fašírkám.

Karbonátok s prílohou zo zemiakov na viedenský spôsob.
zdroj: chefkoch.de

Okrem vyprážaných rezňov sa recepty na viedenský šalát skvele hodia aj k mletému mäsu. Inšpirujte sa našimi receptami na kelové fašírky .

Šaláty so zemiakmi

Keď si sa povie šalát zo zemiakov, takmer všetkým z nás sa vybaví klasický zemiakový šalát, ktorý konzumujeme najmä počas vianočných a veľkonočných sviatkov.

Avšak vzhľadom na to, že je v ňom okrem zemiakov a ďalšej zeleniny často tiež nemalé množstvo majonézy a mnoho z nás do neho pridáva aj údeninu, nie je tento šalát práve najzdravší. Recepty na viedenský zemiakový šalát sú dôkazom, že veľmi chutnú prílohu je možné vyrobiť aj s minimom ingrediencií a bez majonézy.

Tipy na krémový viedenský šalát

Kúzlo toho najlepšieho viedenského šalátu spočíva v správnych zemiakoch a zálievke.

  • Zálievka totiž vznikne nielen z použitých ingrediencií, teda vývaru, oleja, octu a horčice, ale aj zo škrobu zo zemiakov. Keď sa všetko premieša, výsledkom je lahodná a krémová zálievka. Zemiaky preliate zálievkou by mali byť následne krásne lesklé.
  • Na viedenský šalát by ste mali používať pokiaľ možno vždy šalátové zemiaky, varný typ A. Ak ste kúpili zemiaky, ktoré majú málo škrobu, môžete vyskúšať malý trik. Trochu uvarených zemiakov roztlačte alebo prelisujte, rozmiešajte ich vo vývare a následne pridajte do šalátu.

Postup na originálnu prípravu si môžete pozrieť aj prostredníctvom tohto videoreceptu.

Original Wiener Erdäpfelsalat von Kochen in Wien TV
zdroj: youtube.com

Recepty na viedenský šalát sa najlepšie snúbia s rôznymi vyprážanými pokrmami, ako sú vyprážané rezne či karfiol, skvele chutia tiež s fašírkami či placičkami z cukety, zeleru, húb či kelu, alebo tiež so sekanou.

Prečo do svojho jedálnička zaradiť viac zemiakov?

Zemiaky síce pôvodne pochádzajú z Ameriky, ale počas storočí u nás natoľko zdomácneli, že ich dnes mnoho ľudí považuje za našu pôvodnú rastlinu. O obľúbenosti zemiakov na českom území svedčí aj mnoho ich ľudových názvov, napríklad zemáky, erteple, krumple či okroše.

V slovenskej kuchyni sa zemiaky využívajú pri príprave neskutočného množstva pokrmov, či už príloh, polievok alebo šalátov. Ich výhodou totiž je, že sa dajú pripravovať mnohými spôsobmi.

Z hľadiska nutričného zloženia sú zemiaky bohaté predovšetkým na sacharidy, z vitamínov v nich nájdeme najmä vitamíny C, B1, B2 a B6, z minerálnych látok horčík, vápnik, draslík a železo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.