Recepty z kysnutého cesta a jeho príprava

Kysnuté cesto spája tak nečakané pokrmy ako koláče a langoše – a naopak oddeľuje skúsených pekára od letmých návštevníkov kuchyne.

Že si na kysnuté netrúfate? S týmito 5 ľahkými recepty zdoláte túto pomyselnú kulinársku osemtisícovku aj vy!

Príprava surovín

Pozornosť je potrebné venovať týmto faktorom:

  • Rovnaká (izbová) teplota všetkých surovín
  • používanie čerstvého droždia.
  • príprava kvásku: stranou v miske aj do jamky v múke
  • soliť až pri miesenie, keď je droždie zapracované na múky (soľ totiž ničí kvasinky v droždia)
  • preosievanie múky (nadlehčí sa)

Miesenie kysnutého cesta

Do preosiatej múky sa pridáva vykysnutý kvások, rozpustený tuk a vlažná tekutina. Cukor sa dáva len do sladkých moučníkových ciest, slaná cesta sa naopak dosoľte, prípadne i okorení. Znovu máme na pamäti, že soľ nemá prísť do priameho styku s droždím.

Tuk musí byť len vlahý, nikdy nie horúci, a to isté platí pre tekutinu, pretože horúcou tekutinou by sa spárili droždie a cesto by nekynulo.

Tekutinu lejeme vždy do múky , nikdy nie naopak a cesto zarábame od redšieho k hustšímu , takže je praktické si trochu múky nechať bokom na potrebné pridanie počas vypracúvaní cesta.

Do kysnutého cesta sa propracováváním vháňa vzduch, ktorý umožňuje kvasinkám z droždia sa množiť a tým kypriť cesto. Preto spracovanie nepodceňujeme, ale k uľahčeniu využijeme vhodných prístrojov.

V prvom rade je to domáca pekáreň, ktorá spracuje cesto aj na buchty alebo iné pečivo, potom tiež domáce hnetače u robotov alebo hnetače ručné. Aj ručný elektrický hnetač dokáže vypracovať cesto zo 60-70 dkg múky. U týchto prístrojov používame zatočené miesiace háky, nikdy nie šľahacie metly.

kysnutie cesta

Dobre vypracované kysnuté cesto sa necháva kysnúť na teplom mieste asi hodinu.

Ak chceme mať cesto kyprejšie a pórovitejší, tak je zhruba po polhodine znovu prepracujeme vareškou, uvoľní sa tak vytvorený kysličník uhličitý a kvasinky získajú nový kyslík.

Teplota ku kysnutie stačí bežná izbová , teda 20-22 ° C, pri vyššej teplote kysne cesto zbytočne rýchlo. Ak chceme kysnutie spomaliť, tak je naopak nechávame kysnúť za chladnejších podmienok. Cesto vykysne aj cez noc v chladničke, čo je vhodný spôsob pre ranné pečenia pečiva.

Správne vykysnuté cesto má zhruba dvojnásobný objem ako pred kysnutím, je hladké a pružné. Nedostatočne vykysnuté cesto sa jednoducho nechá dokysnúť.

Překynuté cesto sa pozná podľa toho, že javí známky rednutie a pri pohybe misou klesá nadol . Napraviť sa to dá tým spôsobom, že cesto prepracujeme a necháme znova dokysnúť.

Pečenie a varenie kysnutého cesta

Z vykysnutého cesta na doske vypracujeme žiadané tvary, podľa potreby je aj naplníme a urovnáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech .

Medzi jednotlivými kusmi udržiavame primerané medzery, pretože ďalším kysnutím a pri pečení cesto ešte nadobudne. Iba v prípade, že chceme, aby kyslo len do výšky, tak je kladieme tesne vedľa seba.

Na plechu necháme ešte aspoň 10-15 minút dokysnúť. Sladké pečivo těsně před pečením potřeme rozpuštěným tukem nebomierne osladeným mliekom, aby se na něm vytvořila kůrčička. Slané pečivo potíráme osolenou vodou, mlékem nebo rozšlehaným vejcem.

Plech vkladáme do predhriatej rúry a pečieme väčšinou pri 200-220 ° C.

Z kysnutého cesta sa varí tiež rôzne knedle a to sladké i slané, a tie sa vždy vkladajú do dostatočného množstve osolenej vody, ktorá je v plnom varu.

Kysnuté cesto na koláč

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 droždie
  • 3 žĺtky 1 vajce na potretie
  • 100 ml mlieka
  • 250 g masla
  • tvarohovo-pudingový krém na náplň
  • hrozienka

Na posýpku:

  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g masla
  • 100 g polohrubej múky

POSTUP

  1. Múku dáme do misy, pridáme cukor a droždie.
  2. Žĺtky, mlieko a zmäknuté maslo vpracujeme do cesta.
  3. Necháme 15 minút stáť. Cesto zhustne a bude sa s ním krásne pracovať
  4. Cesto vyvaľkáme na veľmi tenounský plát a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 5cm.
  5. Prsty do každého urobíme priehlbinu a naplníme krémom. Doprostred dáme 3 hrozienka.
  6. Potrieme ich rozšľahaným vajcom.
  7. Posypeme mrveničkou.
  8. Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 180 ° C.

Recept na kysnuté cesto na koláče

Kysnuté cesto na pizzu

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 0,5 kg hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 2,5 dl studenej vody

POSTUP

  1. Ingrediencie prepracujeme na vláčne cesto a necháme 40 minút kysnúť. Pri príprave kvásku si dáme pozor, aby sa soľ nedostala ku droždie.
  2. Vyvaľkáme 2 tenké pizze a vyvýšime okraje.
  3. Po obloženie pečieme dozlata v predhriatej rúre pri 220º C.

Recept na kysnuté cesto na pizzu

Kysnuté cesto na buchty

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • 1 droždie
  • maslo na potretie
  • štipka soli

POSTUP

  1. Múku, cukor a štipku soli premiešame.
  2. V stredu urobíme jamku, pridáme kvasnice s trochou mlieka a rozmiešame na kašičku.
  3. Zakryjeme a necháme stáť.
  4. Pridáme zvyšné mlieko, rozpustené maslo a vajcia.
  5. Riadne vymiešame.
  6. Necháme kysnúť asi hodinu a pol.
  7. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm.
  8. Radielkom vykrojíme 20 štvorcov a do stredu každého pridáme náplň.
  9. Potom každý štvorec vytiahneme za rohy a spojíme v strede. Prsty utesníme všetky zvary a dlaňou vytvarujeme do tvaru buchty.
  10. Vytvarované buchty skladáme vedľa seba do maslom vymasteného pekáča.
  11. Necháme kysnúť ešte 20 minút. Rúru rozohrejeme na 180 ° C.
  12. Pripravené buchty dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme asi 30 minút.
  13. Podávame jemne pomúčenej práškovým cukrom.

Recept na kysnuté cesto na buchty

Buchty môžeme upiecť aj tvarohové s ovocím, alebo si zaspomínať na škôlku s buchtičky sa šodó !

Cesto na langoše kysnuté

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • 250 ml mlieka
  • štipka soli

POSTUP

  1. Na trochu múky dáme lyžičku cukru a droždia. Pridáme 100 ml mlieka. Necháme bokom, kým sa nezačnú robiť bubliny.
  2. Pridáme zvyšné mlieko aj múku, osolíme a vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto by sa malo odlepovať od varešky. Potom ho poprášime múkou a necháme približne 1/2 hod stáť.
  4. Potom vytvarujeme bochníčky a necháme ďalších 15 minút stáť na pomúčenej doske.
  5. Nakoniec vyťahujeme do placiek a tie sprudka smažíme po oboch stranách vo vyššej vrstve oleja.

Recept na ciest na langoše kysnuté

Kysnuté cesto s olejom

INGREDIENCIE

  • 1 droždie
  • 3 vajcia
  • 60 g cukru lyžička na kvások
  • 250 ml mlieka
  • 2 dcl oleja
  • štipka soli
  • 0,5 kg hladkej múky

POSTUP

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny.
  2. Pridáme olej.
  3. Na kvások zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom.
  4. Do misy si dáme múku a soľ, doprostred do jamky dáme kvások. Vymiesime.
  5. Pridáme vyšľahané žĺtky s cukrom a olejom.
  6. Všetko vypracujeme na hladké cesto a dáme kysnúť.
  7. Po vykysnutí použijeme na koláče alebo buchty.

Recept na kysnuté cesto s olejom

Ak používame suché droždie, môžeme ho skladovať doma dlhšie ako čerstvé, ktoré rýchlo Okoř. Je ho však potrebné o polovicu väčšie množstvo , inak nám cesto nevykysne!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.