Najjednoduchšia desiata, raňajky alebo veľmi ľahký obed či večera.
Prinášame vám jednoduché a rýchle recepty na toasty, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.
Vyberte si zo slaných či sladkých variantov!
A ako bonus pre vás máme recept na luxusný domáci toastový chlieb.
Prajeme vám dobrú chuť!
Chleby zapečené so syrom
Najjednoduchší recept, ktorý pozná snáď každý. Použite svoj obľúbený syr a „vytuňte“ si toasty k úplnej dokonalosti!
Ingrediencie
- toustový chlieb
- kečup / maslo / horčica
- syr (niva, hermelín, eidam, gouda, kozí syr,…)
Postup
- Hriankový chlieb potrite maslom, kečupom alebo horčicou.
- Syr podľa vášho výberu vložte na toasty tak, aby sa príliš nedotýkal ich krajov (mohol by vytiecť).
- Toasty ohrejte pomocou sendvičovača, domáceho grilu alebo v rúre.
- Hrianky podávajte ešte horúce ihneď po zapečení.

Sladké francúzske toasty
Pripravte si neodolateľné sladké víkendové raňajky, ktoré sú neuveriteľné jednoduché a rýchle na prípravu. Vaša rodina ju bude milovať a už nebude chcieť inú!
Ingrediencie
- 6 plátkov bieleho toastového chleba (nie úplne čerstvého, ten má tendenciu nasiaknuť ingrediencie príliš rýchlo do seba, takže bude vo vnútri mokrý)
- 2 – 3 lyžice masla
Na vaječnú zmes:
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky mlieka
- 1/2 lyžičky škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na macerované jahody (voliteľne):
- 250 g jahôd, polených
- 1 polievková lyžica cukru
Na servírovanie:
- javorový sirup, maslo
Postup
- V miske rozšľahajte všetky ingrediencie na vaječnú zmes.
- Rozpustite 1 polievkovú lyžicu masla v nepriľnavej panvici na strednom ohni.
- Do vaječnej zmesi rýchlo namočte plátok toastového chleba a potrite obe strany.
- Dajte na panvicu.
- Opakujte s viacerými plátkami, aby ste naplnili panvicu, ale nepreplňujte ju (robte 2 alebo 3 naraz).
- Pečte 2 a ½ – 3 minúty z každej strany, kým povrch nezozlátne, a potom preložte na servírovacie taniere.
- Do panvice pridajte ďalšie maslo a opečte zvyšný chlieb.
- Podávajte s maslom a veľkým množstvom javorového sirupu a macerovanými jahodami, pokiaľ používate!
- Tie si pripravíte tak, že jahody zmiešate s cukrom a necháte 20 minút odstáť.
- Jahody zmäknú a vypotia sa a vytvoria trochu sirupu.
- Užite si to!

Pokiaľ milujete rôzne sladké pokrmy, rozhodne vyskúšajte recepty na vafle . Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov a vy tak môžete potešiť nielen svojich blízkych, ale aj priatelia či kolegov.
Toasty zapečené s údeninou
Máte radi mäso? Pridajte do toastov šunku, salámu, párok alebo klobásu! Toasty budú dobre chutiť aj s korenenou paštétou.
Ingrediencie
- toustový chlieb
- kečup / maslo / horčica
- údenina (šunka, saláma, párok alebo klobása)
Postup
- Hriankový chlieb potrite maslom, kečupom alebo horčicou.
- Šunku alebo údeninu podľa vášho výberu vložte na toasty tak, aby sa príliš nedotýkala ich krajov (mohla by sa spáliť).
- Toasty ohrejte pomocou sendvičovača, domáceho grilu alebo v rúre.
- K toastom môžete pridať strúhaný syr, cibuľu, paradajky alebo inú zeleninu.

Objavte podobné tipy
Vajcia v chlebe
Lahodné vajcia s tekutým žĺtkom varené priamo uprostred toustu je skvelý spôsob, ako si pochutnať na vajíčku trochu iným spôsobom. A deti to milujú!
Ingrediencie
- 1 a ½ lyžičky tuku zo slaniny
- 1 plátok toastového chleba
- 1 vajce
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- V nepriľnavej panvici na miernom ohni rozpustite tuk zo slaniny.
- Vyrežte cca 4 až 5 cm od stredu plátku toastu a dajte na horúcu panvicu.
- Keď je spodná strana ľahko opečená, asi 2 minúty, otočte a rozklepnite vajcia do jamky; dochuťte soľou a korením.
- Pokračujte v vyprážaní, kým nie je vajcia uvarené az väčšiny pevné.
- Znovu otočte a smažte ešte 1 minútu, aby bola zaistená prepečenosť z oboch strán.
- Ihneď podávajte.

Francúzske toasty s arašidovým maslom a džemom
Úžasné raňajky, ktoré ocenia nielen vaše deti! Kombinácia krémového arašidového masla a sladkého džemu alebo marmelády je úplne luxusná.
Ingrediencie
- 3/4 šálky arašidového masla
- 12 plátkov toastového chleba
- 6 lyžíc džemu
- 3 veľké vajcia
- 3/4 šálky 2% mlieka
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice masla
Postup
- Namažte 6 plátkov toastového chleba arašidovým maslom; na zvyšných 6 krajcov natrite džem.
- Od každého dajte bokom 1 plátok a vytvorte sendviče.
- Vo veľkej mise rozšľahajte vajcia, mlieko a soľ.
- Obe strany sendvičov namočte vo vaječnej zmesi.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo na strednom plameni.
- Sendviče opekajte 2–3 minúty z každej strany alebo dozlatista.

Recept na domáci biely toastový chlieb
Pripravte si svoj domáci toastový chlieb, ktorý je oveľa lepší ako ten kupovaný. Je krásne mäkučký a nadýchaný, jednoducho dokonalý!
Ingrediencie
- 14 g sušeného droždia
- 808 ml teplej vody
- 52 g kryštálového cukru
- 1 lyžica soli
- 44 g masla, nakrájaného na kocky, pri izbovej teplote
- 1200 g hladkej múky
- 44 g masla, rozpusteného, na potretie
Postup
- V mise mixéra premiešajte droždie v ¾ šálke teplej vody, aby sa rozpustilo a nechajte 5 minút odstáť.
- Pridajte zvyšné 2 a ⅔ šálky vody, cukor, soľ, maslo izbovej teploty a 5 šálok múky a premiešajte.
- Pomocou hnetača miešajte pri nízkej rýchlosti a postupne pridávajte zvyšnú múku, kým cesto nie je mäkké a trochu lepkavé, ale nie úplne lepivé (možno nebudete musieť použiť všetku múku).
- Pokračujte v miesení, kým sa nevytvorí mäkká guľa cesta a nevyčistia sa steny misy, asi 7 až 10 minút.
- Cesto dajte do ľahko vymastenej misy a otočte, aby bolo celé potiahnuté.
- Zakryte potravinárskou fóliou a dajte na teplé miesto bez prievanu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 minút až 1 hodinu.
- Cesto vyklopte na čistú, ľahko pomúčenú plochu.
- Jemne ho zatlačte, aby ste odstránili všetky vzduchové vrecká.
- Cesto rozdeľte na dve časti.
- Pracujte vždy s jedným kusom a jemne ho vytvarujte do obdĺžnika 23 x 30 cm.
- Zrolujte obdĺžnik, počnúc kratším koncom, do veľmi tesného valca.
- Uzavrite švy a konce a vložte do vymastených 23 cm foriem na chlieb.
- Chleby voľne prikryte a dajte na miesto bez prievanu, kým nezdvojnásobí svoj objem, 30 až 45 minút.
- Umiestnite do spodu rúry rošt a predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Bochníky potrieme trochou rozpusteného masla.
- Pečte bochníky po dobu 30 až 35 minút (v polovici otočte), kým nie sú zlatohnedé.
- Vyberte z rúry a ihneď potrite rozpusteným maslom.
- Nechajte 10 minút vychladnúť, potom vyberte z foriem a pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.
- Užite si ho!

Pokiaľ okrem toastov milujete aj známe slovenské hrianky, inšpirujte sa našimi ďalšími receptami.
A aké toasty chutia vám? Preferujete ich skôr sladké alebo slané? Napíšte nám do komentárov!