Recepty na koláče z hrušiek v 7 lahodných variantoch

Čo treba vyskúšať hruškový koláč?

Hruška je pre nás veľmi dostupnú surovinou a zároveň sa z nej dajú vytvoriť dokonalé recepty.

A ak máte úrodu v záhradke, využite to a pustite sa do pečenia.

Obrátený hruškový koláč

Je libo koláč z hrušiek vo vegan variante? Ani to nie je problém. Ochutnajte tento luxusný recept. A prečo sa mu vôbec hovorí obrátený? Tak sa na to pozrite a zistite to!

ingrediencie:

  • 2 hrušky
  • 3 lyžice javorového sirupu

Tekuté ingrediencie:

  • ¾ hrnčeka sójového, mandľového alebo kokosového (pre nevegany obyčajného kravského) mlieka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ⅓ hrnčeka cukru
  • ¼ hrnčeka oleja

Suché ingrediencie:

  • ¾ hrnčeka hladkej múky
  • ¾ hrnčeka polohrubej (špaldovej) múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička škorice

postup:

  • Tortovú formu s priemerom asi 23 cm si vyložte papierom na pečenie.
  • Hrušky si ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  • Tie potom podľa ľubovôle vyskladajte (napríklad do kruhu) na dno tortovej formy. Nejaké kúsky hrušky si nechajte bokom na pyré (potrebujeme ho ¼ hrnčeka)
  • Takto nadekórovaný hrušky polejte javorovým sirupom alebo posypte cukrom.
  • Pripravte si pyré zo zvyšku hrušiek.
  • Dajte ich do mixéra spolu s 1-2 lyžičkami vody a rozmixujte na hladké pyré.
  • Odmerajte si ¼ hrnčeka a pridajte ho ku všetkým tekutým ingredienciám, premiešajte.
  • Suché ingrediencie (okrem múky) si zmiešajte.
  • Potom k nim pridajte dohromady 1 a ¼ hrnčeka múky a premiešajte.
  • Suché ingrediencie pridajte k tekutým a podľa potreby ešte opatrne prisypávajte zvyšok múky, aby cesto nebolo príliš husté.
  • Hotové cesto nalejte na hrušky a dajte piecť.
  • Pečte na 180 ° C počas 35-40 minút.
obrátený hruškový koláč
Zdroj: marthastewart.com

Tak už viete prečo je obrátený? Áno! Tým, že hrušky vybavíte ako prvý a potom sa ešte len zalejú cestom. Klasicky to robievajú naopak.

Koláč z hrušiek a tvarohu

Tento hruškový koláč s tvarohom je doslova gurmánsky kúsok. Hrušky sa pripravujú na bielom víne.

ingrediencie:

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 65 g cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 130 g masla

Na náplň:

  • 700 ml suchého bieleho vína
  • 1 celá škorica
  • 4 klinčeky
  • ⅛ lyžičky kardamónu
  • 1 vanilkový struk
  • 225 g cukru
  • 5 hrušiek
  • 8 plátkov želatíny
  • 500 g tvarohu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 100 ml smotany na šľahanie

postup:

  • Pripravte si cesto zmiešaním všetkých suchých ingrediencií.
  • Pridajte vajcia, premiešajte a pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
  • Všetko dôkladne zmiešajte, urobte bochníček, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  • Do hrnca si nalejte víno, pridajte cukor, korenie a priveďte zmes k varu.
  • Nechajte prebublávať asi 10 minút.
  • Potom do hrnca pridajte olúpané, na polovice nakrájané hrušky bez jadierok.
  • Nechajte variť ešte 5 minút, potom odstavte z horáka.
  • Želatínové plátky dajte napučať do studenej vody.
  • Vychladené cesto rozvaľkajte podľa veľkosti tortovej formy tak, aby mierne presahovalo jej horné okraje.
  • Cesto poprepichujte vidličkou, dajte na neho papier na pečenie a nasypte na neho k zaťaženiu fazuľu alebo inú strukovinu.
  • Pečte pri 180 ° C počas 20 minút.
  • Medzitým si nachystajte náplň.
  • Hrušky vyberieme zo šťavy, polovicu z nich nakrájajte na kocky a polovicu z nich roztlačte na pyré.
  • Zmiešajte tvaroh, cukor a citrónovú šťavu.
  • Z tejto zmesi si odoberte 2 lyžice a dajte v kastróliku pomaly ohrievať, k teplej zmesi pridajte vylisované plátky želatíny a nechajte rozpustiť.
  • Túto zmes pridajte ku zvyšku tvarohu a dôkladne premiešajte.
  • Náplň si rozdeľte na 2 polovice. Do jednej polovice pridajte hruškové pyré a navrstvite na upečený korpus.
  • Druhú časť náplne zmiešajte s kockami hrušiek a vyšľahanou šľahačkou.
  • Navŕšte na prvé poschodie náplne.
  • Dajte na 3 hodiny vychladiť do chladničky a môžete podávať.
Cheesecake s hruškami
Zdroj: rhodesquuality.com

Tip: Máte rádi moučníky s tvarohem? Inspirujte se a pusťte se do pečení.

Hrnčekový koláč s hruškami

Leží vám hrušky ladom? Nenapadá vás, čo z nich pripraviť? Čo tak vyskúšať tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je úplne jednoduchý a rýchly vďaka tomu, že sa nič nemusí vážiť. Stačí klasický hrnček.

ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 malá lyžička soli
  • ⅔ hrnčeka vychladnutého rastlinného tuku (Hera)
  • ½ hrnčeka ľadovej vody

Na náplň:

  • ½ hrnčeka cukru
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • 8 ks hrušiek
  • 1 lyžica masla

Na mliečnu glazúru:

  • 1 lyžice mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica masla

postup:

  • V mise si zmiešajte múky so soľou, potom pridajte na kocky nakrájaný tuk a miešajte najlepšie vidličkou.
  • Cesto by sa nemalo miešať príliš dlho, malo by si zachovať štruktúru podobnú drobence.
  • Potom pridajte ľadovú vodu a cesto premiešajte, nech sa všetko spojí.
  • Nakoniec ho rozdeľte na 2 polovice. Z každej polovice urobte placku, zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
  • Hrušky si ošúpte, vylúpnite jadierok a nakrájajte na cca 1 cm hrubé plátky.
  • V mise si zmiešajte múku, cukor, škoricu, klinčeky a pridajte hrušky.
  • Všetko dôkladne premiešajte.
  • Na pomúčenej doske si vyvaľkajte vychladnuté cesto, aby malo priemer asi 30 cm.
  • Využite guľatý plech na francúzsky koláč s priemerom zhruba 25 cm.
  • Jedno cesto dajte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornému okraju.
  • Na cesto položte hruškovú plnku a navrch dajte na kocky nakrájané maslo.
  • Druhé cesto si vyvaľkáme na asi 25 cm placku, dajte ju na vrch Paje a spojte okraje dohromady.
  • Vrchná časť ozdobne prepichajte nožom a pripravte si glazúru.
  • Zmiešajte si v miske na glazúru potrebné suroviny a potrite jej povrch Paje.
  • Pečte na 175 ° C asi 50 minút, priebežne kontrolujte.
hruškový páj z krehkého cesta
Zdroj: canolaeatwell.com

Tip: Vyzkoušejte i naše ovocné bublaniny na mnoho způsobů. Třeba objevíte něco lahodného.

Rýchly hruškový koláč s mandľami a videorecepty

Kombinácia hrušiek a mandlí neznie vôbec zle, čo? Premýšľate, čo si upiecť ku kávičke? Tak prečo nevyskúšať tento skvelý dezert? Máme pre vás i videorecept, pečenie môže byť o to ľahšie.

ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • ⅓ hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček mletých mandlí
  • 1 a ½ hrnčeka mandľových lupienkov
  • 3 hrušky
  • 1-2 lyžičky mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty
  • 1-2 lyžičky vanilkového cukru
  • ½ lyžičky prášku do pečiva

postup:

  • Cukor s maslom si vyšľahajte do nadýchané peny.
  • Pridajte vanilkový extrakt alebo pastu, zamiešajte.
  • Pridajte vajcia jedno po druhom, prešľahajte.
  • Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva, mleté ​​mandle a polovicu mandľových lupienkov a premiešajte.
  • Nakoniec pridajte mlieko a premiešajte.
  • Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom asi 20 cm.
  • Na vrch cesta naskladajte olúpané a na polovice nakrájané hrušky a mierne ich zatlačte, aby stále vykukovali nad hladinu cesta.
  • Pečte na 180 ° C počas 25 minút.
  • Potom koláč vytiahnite z rúry, posypeme zvyškom mandľových lupienkov a vanilkovým cukrom a dajte piecť ešte na ďalších 10 minút.
hruškový koláč s mandľami
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Videorecepty tu:

Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Jednoduchý hruškový koláč na plech

Nemáte tortovú formu? Nevadí. Upečte si tento jednoduchý koláč z plechu. Je to klasika, ktorá nesklame, a možno aj nadmieru prekvapí.

ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g cukru
  • 100 g masla
  • 150 ml mlieka
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky vanilkového cukru

Na náplň:

  • 5-7 hrušiek

postup:

  • Vajcia rozšľahajte spolu s cukrom do bielej peny.
  • Pridajte rozpustené maslo zmiešané s mliekom.
  • Přisypejte všetky suché ingrediencie, dôkladne premiešajte a cesto nalejte na papierom na pečenie vyložený alebo maslom vymastený plech o rozmeroch cca 20 × 30 cm.
  • Hrušky ošúpte a nakrájajte na plátky a naskladajte na cesto.
  • Pečte pri 200 ° C po dobu asi 25-30 minút.
hruškový koláč z plechu
Zdroj: culinaryginger.com

Hruškový koláč s posýpkou

Drobenkový koláče sú pre nás dobre známe a obľúbené. Ak vás chuť na sladké na chrumkavú a maslom voňavú posýpku, neodolávejte dlho. Už ste vyskúšali hruškovú variantu?

ingrediencie:

  • 125 g zmäknutého a na kocky nakrájaného masla
  • ¾ hrnčeka cukru krupica
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 a ½ lyžice mletých mandlí
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 2 hrušky

Na posýpku:

  • ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice trstinového cukru
  • ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • 60 g zmäknutého a na kocky nakrájaného masla

postup:

  • Maslo, cukor a vanilkový extrakt rozmixujte do hladkej, bielej peny.
  • Pridajte vajcia jedno po druhom, dôkladne premixujte.
  • Pridajte múku, prášok do pečiva, mleté ​​mandle a dôkladne premiešajte.
  • Pridajte olúpané a na kúsky nakrájané hrušky, prilejte mlieko a premiešajte.
  • Posýpku si pripravte zmiešaním múky, cukru a kypriaceho prášku.
  • Pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo a rukou premiešajte.
  • Cesto si nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
  • Na vrch cesta nasypte posýpku.
  • Dajte piecť na 160 ° C na dobu 40 minút.
  • Koláč strážte, niekedy je hotový skôr.
koláč s hruškami a posýpkou
Zdroj: thebusybaker.ca

Tip: Máte rádi drobenkové koláče? Ochutnejte některé z našich koláčů s drobenkou v různých variantách.

Francúzsky hruškový koláč

Určite poznáte francúzskej koláče a Paje. Kto milujete sladké pochúťky, ochutnajte tento koláč z hrušiek. Máme pre vás aj návod na Crème Fraîche. A ak sa vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny alebo šľahačka.

ingrediencie:

  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a ⅓ hrnčeka múky – hladká a polohrubá (50:50)
  • 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka kyslej smotany

Na náplň:

  • 3 hrušky

Na posypanie:

  • ¼ hrnčeka cukru krupica
  • mandľové plátky (kto chce)

postup:

  • Hrušky si ošúpte alebo nechajte sa šupkou, prekrojte vertikálne na polovice, odstráňte jadrovník.
  • Polovice hrušiek potom nakrájajte na vertikálne plátky s hrúbkou asi 0,5 cm.
  • Na pečenie je ideálny zvoliť tortovú formu o veľkosť zhruba 25 cm.
  • Formu si vymažte maslom a vysypte múkou.
  • Na dno formy vyskladajte plátky hrušiek do vejára okolo okrajov dna.
  • Prostriedok nechajte voľný.
  • Nachystajte si cesto. Vo veľkej mise zmiešajte maslo a 1 hrnček cukru a vyšľahajte do hladkej, bielej peny (trvá to asi 5 minút).
  • Pridajte vajíčka jedno po druhom, medzitým šľahajte.
  • Pridajte vanilku, premiešajte.
  • V inej mise si zmiešame múky s práškom do pečiva a soľou.
  • Po častiach primiešavajte múčnu zmes do maslového cesta striedavo s kyslou smotanou.
  • Hotové cesto nalejte na hrušky a rozotrite.
  • Neľakajte sa, že je cesta málo, normálne sotva pokryje hrušky.
  • Posypte ¼ hrnčeka cukru a mandľovými lupienkami.
  • Pečte po dobu 35-40 minút na 175 ° C.
  • Po upečení nechajte schladiť.
  • Najlepšie chutí teplý s crème Fraîche.

Tip: Máte chuť na něco slaného? Velice famózní jsou také francouzské slané quiche koláče. Zkuste si je upéct!

Recept na Crème Fraîche

Ingrediencie:

  • 1 hrnček smotany na šľahanie min. 35%
  • 2 lyžice dobre premiešanej cmar

Postup:

  • Zmiešajte dôkladne tieto 2 ingrediencie a nalejte do zaváracie poháre, vrch zakryte vzdušnou tkaninou a pripevnite gumičkou alebo špagátom.
  • Takto nechajte stáť pri izbovej teplote 12-24 hodín.
  • Konzistencia by mala byť krémová, nie tuhá.

Ak máte bohatú úrodu hrušiek a neviete, čo z nich urobiť, pokojne experimentujte a pozrite sa, ako si vytvoriť výborné zdravé smoothie z hrušiek alebo jablčnej torty , kde môžete s kľudom jablko zameniť za hrušku.

Jablká a hrušky totiž tvoria báječnú partiu.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.