Jednoduché recepty na črepníkové bábovky bez váženia pre super rýchle pečenie. Inšpirujte sa!

Uľahčite si pečenie s receptami na hrnčekové bábovky a potešte svojich blízkych.

Inšpirujte sa v našom článku a vykúzlite skvelé múčniky bez nutnosti váženia každej jednotlivej suroviny.

Záleží len na vás, ktorý recept sa stane vašim favoritom a budete sa k nemu s radosťou vracať.

Jednoduchá hrnčeková bábovka

Tejto hrnčekovej bábovke sa hovorí aj rakúska torta. Má vynikajúcu chuť, je vláčna a jej príprava nie je nijako zložitá.

Pokiaľ si budete chcieť k bábovke pripraviť skutočnú tortu, pretože chystáte malú oslavu, ale neviete, aký urobiť korpus? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na tortové korpusy a máte postarané.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 1 3/4 hrnčeka práškového cukru
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka mlieka + 1 lyžica mlieka
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • Cukor múčka na posyp

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 175 ° C a pripravíme si formu na bábovku, ktorú vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  • Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich tuhý sneh.
  • K žĺtkom dáme práškový cukor, maslo, vanilkový extrakt a našľaháme do peny.
  • Do inej misy preosejeme múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
  • Polovicu sypkej zmesi vmiešame do žĺtkov s polovicou mlieka.
  • Pridáme zvyšok múky s práškom a soľou so zvyškom mlieka a vymiešame do hladkého cesta.
  • Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov.
  • Polovicu cesty vlejeme do formy a do tej druhej primiešame kakao.
  • Nalejeme na svetlé cesto a vareškou či lyžicou jemne premiešame, aby sa obe cestá ľahko prepojili a vytvorili vzor.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 60 minút.
  • Špajlí potom skontrolujeme prepečenie cesta.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a opatrne vyklopíme na mriežku, aby vychladla.
  • Pred podávaním pocukrujeme.
Mramorová bábovka bez váženia.
Zdroj: https://www.justapinch.com

Kysnutá bábovka s marmeládou

Črepníkové bábovky sú super v tom, že sa nemusíme zdržovať presným vážením každej suroviny, čo ušetrí veľa času. Tento recept je rýchly, ľahký a výsledný múčnik vynikajúci.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka hrozienok
  • 1/4 hrnčeka pálenky z čerešní
  • 3/4 hrnčeka teplého mlieka
  • 1/2 hrnčeka cukru múčka
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 lyžičky instantného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka neslaného zmäknutého masla
  • Blanšírované mandle

Postup:

  • Hrozienka dáme do malej misky, zalejeme pálenkou z čerešní a zatiaľ odložíme bokom.
  • Pripravíme si formu a nezabudneme ju vymazať tukom a vysypať múkou.
  • Najskôr si v menšej miske zmiešame cukor s mliekom.
  • Do inej misy nasypeme múku, instantné droždie, soľ a premiešame.
  • Prihodíme vajcia, zalejeme mliečnou zmesou a dôkladne spracujeme.
  • Keď už začína cesto dostávať tú správnu konzistenciu, pridáme hrozienka s pálenkou.
  • Cesto miesime zhruba 5 minút na doske, ak máme vhodného kuchynského robota, môžeme nechať prácu na ňom.
  • Vypracované cesto dáme do sklenenej misky, ktorú vo vnútri potrieme trochou oleja.
  • Zakryjeme vlhkou handrou a necháme odpočívať na teplom vlhkom mieste cca 10 – 15 minút.
  • Dno formy posypeme trochou blanšírovaných mandlí, ideálne, aby v každej drážke bola aspoň jedna.
  • Vyberieme cesto z misky a rozprestrieme do celej bábovkovej formy.
  • Postavíme ju na teplé vlhké miesto a necháme 2 až 4 hodiny kysnúť.
  • Akonáhle bude cesto do celej formy, že už by malo tendenciu pretekať, je čas vložiť bábovku do rúry.
  • Tú si ešte predtým predhrejeme na 180 °C.
  • Necháme piecť asi 50 minút, pričom pomocou špajle vyskúšame, či je cesto úplne upečené v strede bábovky.
  • Potom vyberieme z rúry, vyklopíme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
  • Bábovku podávame najlepšie čerešňovým džemom. Skvelé sú tiež slivkový lekvár.
Buchta z droždia s blanšírovanými mandľami a marmeládou.
Zdroj: https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/3455-kugelhopf

Veľkonočná mrkvová torta

Črepníková bábovka z mrkvy? Verte, že je to pochúťka s nezameniteľnou chuťou. Keď sa naozaj podarí a nazdobí, potom vyzerá ako sviatočná torta.

Pre niekoho je to mrkvová torta, pre iného tvarohový koláč a pre ostatných jednoducho len bábovka. Nech už mu budeme hovoriť akokoľvek, chutí skvele.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 1/4 hrnčeka cukru múčka
  • 1 lyžička škorice
  • Štipka soli
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček mletých mandlí
  • 1/2 hrnčeka mletých lieskových orieškov
  • 1 1/2 hrnčeka strúhanej mrkvy

Náplň:

  • 1 1/4 hrnčeka tvarohu
  • 1/2 hrnčeka cukru krupica
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • Poleva:
  • 2 lyžice nasekaných mandlí
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 3/4 hrnčeka smotanového syra (typu žervé)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Ako prvú si predhrejeme rúru na 175 ° C a formu vymažeme tukom, vysypeme múkou a zatiaľ odložíme bokom.
  • Mrkvu ošúpeme a jemne nastrúhame.
  • Do veľkej misy preosejeme múku s práškom do pečiva, cukor, škoricu i soľ.
  • Premiešame a prilejeme olej s vanilkovým extraktom.
  • Starostlivo miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • Pridáme vajcia a znova dôkladne zamiešame.
  • Nakoniec prisypeme mleté mandle, lieskové orechy a nastrúhanú mrkvu.
  • Dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto, ktoré zatiaľ necháme stáť a pripravíme si náplň.
  • Pripravíme si misku, do ktorej dáme tvaroh, cukor, vanilkový extrakt, vajcia a škrob.
  • Dobre premiešame a pustíme sa do plnenia formy.
  • Najskôr ju do 2/3 zaplníme cestom, ktoré uhladíme.
  • Na cesto dáme celú náplň a rovnomerne rozprestrieme.
  • Cez náplň dáme zvyšok cesta a snažíme sa, aby bola celá náplň skrytá pod cestom.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 60 minút.
  • Akonáhle špajľou skontrolujeme, že je bábovka dobre upečená, vyberieme ju z rúry a necháme 20 minút vychladnúť vo forme.
  • Až potom ju opatrne vyklopíme a necháme odpočívať na kuchynskej mriežke, aby úplne vychladla.
  • Keď je bábovka studená, vrhneme sa na prípravu polevy.
  • Na suchej panvici najskôr opečieme nasekané mandle, aby získali zlatohnedý nádych a prevoňali kuchyňu.
  • Potom ich necháme vychladnúť, aby ich bolo možné použiť na polevu.
  • Do malej misky dáme práškový cukor aj smotanový syr s vanilkovým extraktom a vymiešame na hladkú zmes.
  • Pokiaľ bude zmes veľmi hustá, môžeme pridať niekoľko kvapiek mlieka.
  • Hotovou polevou polejeme bábovku a posypeme ju upraženými mandľami.
Hrnčeková mrkvová bábovka s vôňou škorice a jemnou krémovou náplňou.
Zdroj: https://baketotheroots.de

Rakúsky tvarohový múčnik s jahodami

V prípade tejto bábovky z hrnčeka hovoríme o tradičnej rakúskej torte či múčniku, ktorý sa pečie v klasickej forme na bábovku. Je úžasne lahodný, vláčny a jemný.

Ingrediencie:

  • Maslo na vymazanie formy
  • 2 hrsti nasekaných mandlí
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • Nastrúhanú kôru z polovice chemicky neošetreného citróna
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka crème fraîche
  • 1 vaničku tvarohu
  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 1/2 hrnčeka čerstvých jahôd nakrájaných na kocky
  • Cukor múčka na posyp

Postup:

  • Musíme si najskôr predhriať rúru na 170 stupňov.
  • Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme nasekanými mandľami.
  • Dáme ju do chladu, ideálne rovno do mrazničky.
  • Do veľkej misy dáme maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilku a vyšľaháme do peny.
  • Pridáme tvaroh, vajcia aj crème fraîche a všetko dôkladne premiešame.
  • Nakoniec zmiešame múku s práškom do pečiva aj soľou a prisypeme do zmesi.
  • Prihodíme jahody a všetko starostlivo zamiešame.
  • Preložíme do formy na bábovku a uhladíme.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 45 minút.
  • Pomocou špajle vyskúšame, či je bábovka dobre prepečená v strednej časti.
  • Vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať vo forme.
  • Potom bábovku vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
  • Poprášime cukrom a podávame.
  • Pri izbovej teplote vydrží cca 2 dni, v chladničke až 4 dni.
Jahodová hrnčeková torta s tvarohom a crème fraîche.
Zdroj: https://livingoncookies.com

Hrnčeková torta z bielej čokolády s malinami

Kombinácia malín s bielou čokoládou je úplne bombastická a chuťovo dokonalá. Bábovka je úžasne jemná, ale pritom veľmi výrazná. Uvidíte, že si ju zamilujete.

Ingrediencie:

  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3/4 hrnčeka neslaného masla
  • 1 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • 3/4 hrnčeka nasekanej bielej čokolády
  • 3 vajcia
  • 1 1/4 hrnčeka cmaru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 1 hrnček čerstvých malín
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie + 1 hrnček nasekanej bielej čokolády na polevu

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 °C.
  • Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a dáme ju do chladničky.
  • Do jednej misy preosejeme múku, soľ aj kypriaci prášok do pečiva.
  • Vo veľkej mise našľaháme maslo a pomaly doň budeme pridávať cukor.
  • Akonáhle dosypeme všetok, budeme šľahať 2 minúty.
  • Po jednom budeme pridávať vajcia, pričom každé jednotlivé vajíčko 1 minútu zašľaháme.
  • Prilejeme cmar s vanilkou, premiešame a zasypeme suchou zmesou.
  • Starostlivo zmiešame a pridáme čokoládu s malinami.
  • Naposledy veľmi opatrne premiešame, aby zostali maliny celé.
  • Hotové cesto vlejeme do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrieme.
  • Vložíme do rúry a pečieme asi 50 minút. Cesto skontrolujeme pomocou špajle.
  • Po upečení vyberieme bábovku z rúry a necháme 15 minút odstáť.
  • Potom s ňou trochu zatrasieme a vyklopíme z formy na kuchynskú mriežku.
  • Necháme ju úplne vychladnúť a medzitým si pripravíme polevu.
  • Smotanu zahrejeme a akonáhle sa dostane na bod varu odstavíme ju.
  • Pridáme do nej nasekanú bielu čokoládu a chvíľu zakryjeme.
  • Potom ju začneme šľahať až kým nebude hladká.
  • Keď máme hotovo, prelejeme vychladnutú bábovku a ozdobíme celými či nakrájanými malinami, ale nie je to nutné.
  • Pokiaľ nechceme použiť maliny, môžeme posypať kúsky mliečnej čokolády.
Lahodná bábovka s ovocím a bielou čokoládou.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com

Perníková bábovka s polevou z vaječného koňaku

Vaječný koňak máme spätý s vianočnými sviatkami, to však neznamená, že si ho nemôžeme dopriať aj v priebehu roka. Táto hrnčeková bábovka s chuťou vaječného koňaku vás uchváti.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 hrnček zmesi na svetlý tortový korpus
  • 1/4 hrnčeka instantného vanilkového pudingu
  • 1/2 hrnčeka vaječného koňaku
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • 1/4 hrnčeka slnečnicového oleja
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1/4 hrnčeka cukru + 1 1/2 lyžičky škorice na posyp formy

Poleva:

  • 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • Štipka soli
  • 2 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka vaječného koňaku

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu postriekame olejom v spreji.
  • Zmiešame cukor so škoricou a touto zmesou starostlivo vysypeme formu na bábovku. Zvyšok odložíme zatiaľ bokom.
  • Do veľkej misy preosejeme zmes na tortu, instantný puding, muškátový oriešok a zamiešame.
  • Prilejeme vaječný koňak, kyslú smotanu, vajcia, slnečnicový olej, vodu a dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a trochu s ňou poklepeme o stôl, aby neboli v ceste bublinky.
  • Povrch cesta posypeme zvyšnou zmesou cukru so škoricou.
  • Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 – 40 minút.
  • Pomocou špajle vyskúšame, či je bábovka v strednej časti dostatočne prepečená. Ak nie, necháme piecť ešte asi 10 minút a znova vyskúšame.
  • Bábovku vyberieme z rúry a necháme odpočívať po dobu 10 minút.
  • Až potom bábovku opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Akonáhle je bábovka vychladnutá, nastal čas na prípravu polevy.
  • Najskôr dáme do misy maslo s vanilkou, muškátovým orieškom, štipkou soli a dôkladne rozmiešame.
  • Potom prisypeme práškový cukor a vaječný koňak.
  • Miešame tak dlho, až bude zmes hladká.
  • V prípade potreby pridáme vaječný koňak, alebo naopak cukor, aby mala poleva vhodnú konzistenciu na preliatie bábovky.
  • Nakoniec polevou ozdobíme vychladnutou bábovkou a necháme chvíľu zatuhnúť.
Luxusný múčnik s vôňou perníka, vaječného koňaku a bielej čokolády.
Zdroj: https://cookingwithruthie.com

Vláčny domáci orechový koláč s vôňou rumu

O tejto bábovke sa hovorí ako o lahodnej orechovej torte, ktorá je vítaným spestrením akejkoľvek oslavy či dôležitej udalosti.

Chrumkavé vlašské orechy v kombinácii s rumom je dokonalosť sama. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete pravidelne vracať.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica bieleho octu
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček zmäknutého neslaného masla
  • 2 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnčeka rumu
  • 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka hrozienok

Poleva:

  • 1/2 hrnčeka neslaného masla
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • 1/3 hrnčeka smotany
  • 3 lyžice rumu

Postup:

  • Zo všetkého najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  • V malej miske zmiešame mlieko s bielym octom a odložíme nabok.
  • Do stredne veľkej misky preosejeme múku a škoricu, pridáme jedlú sódu a štipku soli.
  • Nakoniec si pripravíme mixér, do ktorého nádoby dáme maslo s cukrom a našľaháme do peny.
  • Potom pridáme po jednom vajci a vždy dôkladne premiešame.
  • Prilejeme vanilkový extrakt a miešame aspoň 1 minútu.
  • Zmes mlieka s octom a rum pridáme do múky a premiešame.
  • Túto zmes pridáme do nádoby k maslu a vajciam, kde ju necháme našľahať spolu s ostatnými ingredienciami.
  • Ako posledný vmiešame hrozienka s orechmi a prelejeme do formy na bábovku.
  • Vložíme do rúry a pečieme 55 – 70 minút.
  • Hotovú bábovku vyberieme a necháme ju vo forme úplne vychladnúť, až potom ju vyklopíme.
  • Do malého hrnca dáme maslo, hnedý aj kryštálový cukor a za stáleho miešania zahrievame na strednom ohni.
  • Miešame, kým nie je zmes hladká a hneď potom pridáme smotanu s rumom.
  • Premiešame a privedieme pomaly do varu, hlavne musíme miešať, aby sa zmes neprichytila.
  • Varíme 5 minút, potom odstavíme a necháme 10 minút vychladnúť.
  • Bábovku polejeme hotovou polevou a pred servírovaním ju niekoľko sekúnd ohrejeme v mikrovlnnej rúre.
  • Táto hrnčeková bábovka chutí najlepšie s horúcou polevou.
Orechová bábovka s rumom a chrumkavými vlašskými orechmi.
Zdroj: https://thenovicechefblog.com

Banánová hrnčeková bábovka s karamelovým prelivom

Existuje snáď lepšie spojenie, ako sú banány a orechy, vďaka ktorým sa dá vykúzliť úplne luxusná črepníková bábovka s jemnou, ale vláčnou konzistenciou? Chuťovo je skvelá a len sa po nej zapráši.

Ingrediencie:

  • 3 banány
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček prírodného cukru
  • 1 hrnček slnečnicového oleja
  • 1 hrnček gréckeho jogurtu
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
  • 1 hrnček karamelovej polevy

Postup:

  • Na začiatok si predhrejeme rúru na 180 ° C a nachystáme si formu na bábovku, ktorú vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  • Vo veľkej miske roztlačíme banány, pridáme k nim vajcia, grécky jogurt, oba druhy cukru a slnečnicový olej.
  • Dôkladne zamiešame, aby vznikla hladká zmes.
  • Do banánovej zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ aj jedlú sódu.
  • Ľahko premiešame a pridáme vlašské orechy.
  • Premiešame, aby sa všetko spojilo a cesto vlejeme do pripravenej formy.
  • Dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 50 až 55 minút.
  • Po upečení necháme niekoľko minút odpočinúť a potom bábovku vyklopíme na mriežku.
  • Akonáhle bábovka vychladne, polejeme jej karamelovou polevou.

Tip: Na karamelovú polevu potrebujeme 1/4 hrnčeka mlieka, ktoré nalejeme do hrnca, k tomu pridáme 1/4 hrnčeka zmäknutého masla a 1/4 hrnčeka hnedého cukru.

Všetko zmiešame dohromady a na strednom ohni privedieme do varu. Potom odstavíme a pridáme 2 hrnčeky práškového cukru a 1/2 lyžice vanilkového cukru.

Pomocou ručného mixéra našľaháme a ihneď aplikujeme na bábovku. Dá sa použiť aj na tortu či sušienky.

Buchta z banánov s polevou z karamelu.
Zdroj: https://thefeedfeed.com

Šľahačková buchta

Vláčna, delikátna, dokonale sladká a rýchlo pripravená. Presne taká je táto bábovka z hrnčeka so šľahačkou. Vychutnajte si tento nadýchaný múčnik a potešte aj svojich blízkych. Uvidíte, že vám nezostane jediný kúsok.

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky zmesi na tortu
  • 1 1/2 hrnčeka zmäknutého neslaného masla
  • 3 hrnčeky cukru múčka
  • 6 stredne veľkých vajec
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov.
  • Do misy preosejeme múku a zatiaľ odložíme bokom.
  • V inej miske našľaháme maslo s cukrom.
  • Po jednom pridáme vajcia a každé vždy ihneď vmiešame do zmesi.
  • Dôležité je, aby boli všetky vajcia dôkladne zašľahané, inak nebude bábovka dostatočne nadýchaná.
  • Prilejeme vanilkovú esenciu a po lyžiciach múku.
  • Miešame, aby bola zmes hladká.
  • Nakoniec pridáme smotanu na šľahanie a starostlivo premiešame, až vznikne úplne hladké cesto bez žmolkov.
  • Bábovkovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a vlejeme do nej hotové cesto.
  • Dáme do rúry a pečieme 1 hodinu 30 minút, záleží na type rúry.
  • Dobré je, keď bábovku po hodine a štvrť skontrolujeme špajdľou v strednej časti, či je prepečená alebo ešte potrebuje čas.
  • Vyberieme z rúry a odstavíme na kuchynskú linku, aby bábovka úplne vychladla.
  • Akonáhle je bábovka studená, môžeme ju vyklopiť a pocukrovať.
Jemný múčnik so šľahačkou bez váženia.
Zdroj: https://www.ruchiskitchen.com

Čo je blanšírovanie?

Ide o obľúbený a hojne využívaný spôsob pri príprave pokrmov. Pokiaľ niekde narazíme na pojem blanšírovanie, je dobré vedieť, že sa jedná o krátke varenie vo vriacej vode, ktorá je dosť osolená a následné prudké ochladenie v ľadovej vode.

Funguje to tak, že ponorením do vriacej vody dôjde k narušenému tkanivu jednotlivých plodín, vďaka čomu zmäknú, ale uchovajú si svoju prirodzenú chrumkavosť.

Zároveň sa však odstránia nežiaduce drobné bublinky vzduchu, takže zelenina má oveľa sýtejšiu a výraznejšiu farbu. Blanšírovaním sa zabrzdí činnosť enzýmov, ktoré majú negatívny vplyv na trvanlivosť jednotlivých potravín.

Soľ vo vriacej vode zeleninu ochutí, pričom jej vyššie množstvo bráni zelenine, aby sa jej farba a chuť preniesla do vody. Prudkým ochladením sa tepelná úprava okamžite deaktivuje. Farba bude zachovaná a zelenina už nebude viac mäknúť.

Ako na to?

Správne prevedenie tejto tepelnej úpravy je v rýchlosti a dostatočnom obsahu soli. Najlepšie je priviesť do varu až 5 litrov vody s koncentráciou soli asi 3%.

Na 1 liter vody tak použijeme 30 g soli. Hneď vedľa si pripravíme ľadový kúpeľ, pričom pomer ľadu s vodou musí byť 1:1. Jedine tak je možné zeleninu vybratú z vriacej vody dostatočne rýchlo ochladiť.

How-to: blanchir des légumes | Astuces pour les courgettes, les haricots, etc. | FOOBY
Zdroj: https://youtube.com

Čo je crème fraîche?

Rovnako ako je u nás obľúbená kyslá smotana, Francúzi majú crème fraîche. Sú to síce dva rôzne produkty, napriek tomu je ich použitie podobné. Táto francúzska špecialita je známym mliečnym produktom v celosvetovom meradle.

Pôvodom je z Francúzska a vyrába sa z čerstvej smotany. Veľakrát je to tvrdý oriešok ho zohnať, ale keď už sa to podarí, stojí to za to. Samozrejme, že musíme počítať s trochu vyššou cenou, než koľko stojí obyčajná kyslá smotana.

Správne musí tento produkt obsahovať najmenej 30 % tuku v sušine a maximálne 15 % laktózy. Ponúkajú sa hneď dva druhy crème fraîche. Prvým typom je tekutý, tzv. liquide. Ten je redší a svojou konzistenciou je podobný smotane na šľahanie.

Francúzsky špeciálny produkt z čerstvej smotany ako alternatíva kyslej.
Zdroj: https://www.momskitchenhandbook.com/

Naopak épaisse je hustý a ide o smotanu zrejúcu prostredníctvom baktérií a má podobnú hustotu ako kyslá smotana. Pokiaľ teda nemôžeme zohnať originálny produkt, môžeme ho v recepte zameniť práve smotanou na šľahanie či kyslou smotanou.

Na výrobu sa nesmú používať stabilizátory a konzervačné látky. Konzervovanie tohto francúzskeho mliečneho výrobku prebieha pomocou pasterácie, kedy sa do smotany pridajú mliečne baktérie. Smotana začne zrieť, po jednom dni skysne a ihneď sa tak začne meniť jej štruktúra.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.