Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke?
Nadýchaná zlatistá bábovka je presne to, čo urobí radosť deťom i návšteve.
Neviete ktorý typ bábovky upiecť? Poďme sa pozrieť na 7 najlepších receptov na bábovku !
Iný kraj – iný recept na bábovky
Bábovka sa pečie z ciest:
- kysnutých
- trených
- piškótových
Ak zostaneme v Čechách a na Morave, tak zistíme, že receptov na bábovku je nepreberne – od desiatky rokov starých klasických z väčšieho počtu vajec, masla a cukru až po dnešné odľahčené bábovky, kde tuk je nahradzovaný tvarohom alebo jogurtom, znižuje sa objem použitého cukru a pridáva sa ovocie alebo iné ingrediencie.
Múku používame:
- polohrubú
- polohrubú a hladkú
- časť múky môžeme nahradiť solamylom
- časť nahradená pudingovým práškom
Aj keď je občas v recepte popísaná príprava z celých vajec, vždy je lepšie utrieť zvlášť žĺtky s cukrom a tukom, pridať mlieko alebo inú tekutinu az bielkov ušľahať sneh, ktorý sa až nakoniec striedavo spolu s múkou, ktorú sme prosili s kypriacim práškom, pridáva ľahkým obracaním do cesta, aby sme nenarušili štruktúru získanú šľahaním.
Ešte pred snehom pridávame vybrané ingrediencie: orechy, hrozienka, ovocie, vynikajúce je kakaová bábovka s nastrúhanou alebo nalámanú čokoládou.
Pečieme pri 180 ° C asi 40 minút až 1 hodinu – to závisí na veľkosti formy.
Či je bábovka dostatočne prepečené zistíme tak, že vpichneme u stredu drevenú špajľu , Ak je špajle suchá, je bábovka upečená, ak ostáva na nej ešte trochu cesta, pečieme ďalej. Ak je bábovka zvrchu už príliš tmavá , zakryjeme povrch alobalom . Upečenú bábovku vyklopíme najlepšie na drôtenú mriežku, aby odspodu nevlhla.
Upečenú bábovku môžeme potrieť polevou:
- citrónovou
- pomarančovou
- rumovou
- kakaovou
- čokoládovou

Tvarohová bábovka recept
INGREDIENCIE
- 250 g masla
- 250 g cukru
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 250 g mäkkého tvarohu
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami.
- Pridáme tvaroh a premiešame.
- Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Opatrne vmiešame ušľahaný sneh
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C 40-50 minút.

Hrnčekové bábovka recept
INGREDIENCIE
- 2 ks vajec
- 1/3 hrnčeka oleja
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček cukru
- 1 a pol hrnčeka polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami.
- Pridáme múku preosiatu a premiešanú s kypriacim práškom.
- Všetko zmiešame na hladké polotekuté cesto, vlejeme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 40 minút.

Objavte podobné tipy
Šľahačková bábovka recept
INGREDIENCIE
- téglik 33% smotany
- 250 g cukru
- 300 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Do misy nalejeme smotanu, pridáme žĺtky.
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do cesta pridáme cukor a múku s práškom do pečiva.
- Vyšľaháme, nakoniec pridáme sneh.
- Bábovku pečieme pri 180º C asi 30 minút.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.

Orechová bábovka recept
INGREDIENCIE
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 hrnček mletých vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka kandizovaného ovocia
POSTUP
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do misy dáme cukor a žĺtky a vyšľaháme do peny. Potom múku s práškom do pečiva.
- Vyšľaháme, pridáme orechy a kandizované ovocie a nakoniec sneh.
- Bábovku pečieme pri 180 ºC asi 35 minút.
- Servírujeme s čiapkou šľahačky.

Banánová bábovka recept
INGREDIENCIE
- 2 ks vajec
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 3 banány
- citrónová šťava
POSTUP
- V mise roztlačíme banány a zalejeme citrónovou šťavou, aby nestratili farbu.
- Vedľa si ušľaháme žĺtky s cukrom a olejom do peny.
- Do vajec vmiešame múkou s práškom.
- Potom pridáme banány a sneh z bielkov. Premiešame, vlejeme do formy.
- Do cesta môžeme voľne vložiť niekoľko plátkov banánu bez potrebných citrónovou šťavou – pre okrasu.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi pol hodiny, potom skontrolujeme špachtľou.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.

Jogurtová bábovka recept
INGREDIENCIE
- 400 g polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 2 lyžice rastlinného olej
- 3 vajcia
- 1 veľký biely jogurt (300 g)
- prášok do pečiva
- vanilkový cukor
POSTUP
- Žĺtky rozšľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom, pridáme olej, vodu a jogurt.
- Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a na záver sneh z bielkov.
- Nalejeme do formy.
- Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom, dozdobíme ovocím.

Cuketová bábovka recept
INGREDIENCIE
- 250 g cukety (hrubo nastrúhané alebo nakrájané)
- citrónová šťava
- 200 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 130 g masla
- 2 vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Cuketu zmiešame s citrónovou šťavou.
- Pridáme žĺtky vyšľahané s cukrom a vanilkovým cukrom, vlažné maslo, múku a prášok do pečiva.
- Vmiešame sneh.
- Všetko premiešame a cesto vlejeme do formy.
- Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov dozlatista, vyskúšame špajlí.

K bábovke sa hodí teplý nápoj, ako napríklad kakao. Ak však máte viac času, skúste si urobiť jeden z mliečnych koktejlov , o ktorých tiež píšeme na webe.
Podarilo sa? A ktorá bábovka je vášmu srdcu najbližší? Napíšte nám do komentárov.