Pripravujeme výborné pokrmy z hrášku a cícera

Počuli ste o strukovinových nátierkach, ale neviete, ako na ne?

Radi by ste uvarili hrachovú polievku ako od mamičky, ale chýba vám recept?

Hrach, hrášok ani cícer nie je ťažké prepašovať do jedálnička celej rodiny – s týmito 5 ľahkými recepty to zvládnete aj vy!

hrach

Pod pojmom hrách sa v kuchyni používajú semená získané z odrody určené na lúpanie. Zrelá semená sú žltá alebo zelená a v kuchyni sa používajú sušená.

Ide o významnú strukovinu, ktorá obsahuje vitamíny skupiny B a pomerne vysoké množstvo minerálnych látok, predovšetkým fosfor, vápnik a draslík .

Čo tomuto sušenému hrachu chýba, je vitamín C, preto jedlá z neho pripravená dopĺňame čerstvou zeleninou. Pred kuchynskou úpravou je potreba ho uvariť.

Pretože doba varenia potrebná k jeho zmäknutí je pomerne dlhá, tak ho vopred namáčame do studenej vody , v ktorej ho potom aj varíme, aby sme nestrácali cenné bielkoviny. Z rovnakého dôvodu nepridávame žiadne prísady, ktoré urýchľujú mäknutie hrachu pri varení. Solíme až po uvarení .

Na trhu je dnes predvarený hrach, ktorý varenie zrýchľuje. Hrach má v kuchyni pomerne dosť široké využitie, pretože sa z neho môže pripraviť:

  • hrachová polievka
  • hrachová kaša
  • zapekaný hrách
  • vyprážané hrachová jedlá

hrachová polievka

Základom hrachovej polievky môže byť len uvarený hrach, ktorý však môžeme prelisovať alebo ešte lepšie rozmixovať a polievka je potom husto krémová. Doba varu odmočeného hrachu je asi 1 hodina.

Polievky môžeme pripraviť buď len zo samotného hrachu alebo ich doplniť mäsom či údeninou.

Do hrachovej polievky možno použiť aj zemiaky alebo zeleninu. Môže to byť len pre dochutenie cibule a cesnak alebo koreňová zelenina, kel, kapusta, karfiol, brokolica aj iné zelenina.

Polievku zahusťujeme zápražkou, ale nie je to vždy nutné, pretože polievka môže byť zahustená rozmixovanú časťou hrachu alebo dostatkom zeleniny.

Polievku Ochucujú korením podľa vlastnej chuti, ďalej ešte môžeme pridať trochu mlieka alebo smotany pre zjemnenie a strúhaný alebo tavený syr .

INGREDIENCIE

  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 hrnčeky odmočeného vareného hrachu
  • soľ, korenie
  • 1 liter vývaru
  • majoránka
  • 1 lyžica masla

POSTUP

  1. Na masle opražíme cibuľu a cesnak, pridáme mrkvu a 2 lyžice vody.
  2. Podusíme do zmäknutia mrkvy, pridáme hrach, vývar a varíme ďalších 5 minút.
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme majoránku podľa chuti.
  4. Podávame samotné alebo s pečivom, môžeme vmiešať smotanu a ozdobiť zelenými bylinkami.

Recept na hrachovú polievku

hrachová kaša

Hrachová kaša je takmer klasické hrachovej jedlo. Domäkka uvarený hrách sa prelisuje alebo rozmixuje a dochuťou. K hrachovej kašu sa potom podáva najčastejšie pečené mäso, opečená údenina alebo stávkovanie alebo aj iná vajcia.

INGREDIENCIE

  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 hrnčeky vareného hrachu
  • majorán, rozmarín podľa chuti
  • soľ, korenie
  • 1/2 l vývaru

POSTUP

  1. Na oleji osmažíme cesnak a cibuľu. Zalejeme vývarom a pridáme hrach.
  2. Povaríme 5 minút a dochutíme soľou a korením.
  3. Podávame s kyslou uhorkou, vajcom, údeným podľa chuti, na tanieri dozdobíme čerstvými bylinkami.

Recept na hrachovú kašu

hrášok

Hráškom nazývame drobné okrúhle zelené peas získané z nezrelých dreňových hrách. Čerstvý hrášok má vysoký obsah vitamínu C, ale sezóna čerstvého hrášku je pomerne krátka.

Počas celého roka je pre kuchynské účely k dispozícii mrazený alebo sterilizovaný. Pri tomto hrášku sa dočkáme lahodné a mierne sladkastej chuti.

Najvhodnejšie úprava je krátke podusení alebo povarení. Potom ho môžeme podávať ako prílohu k mäsovým jedlám alebo ako súčasť zeleninové oblohy. Okrem toho z neho môžeme variť samostatné polievky alebo ho do polievok pridávať k ďalšej zelenine.

Pridáva sa aj do niektorých omáčok , predovšetkým omáčok so smotanou. Spestrí a dochutí aj plnky , ktorými plníme mäso, zeleninu alebo syry, podobne sa využíva aj do nákypov, zapečených jedál a do náplní slaných koláčov a závinov.

hráškový krém

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa
  • 1 balenie mrazeného hrášku
  • 1/2 l vývaru
  • ligurček na ozdobu

POSTUP

  1. Na masle opražíme cibuľu, přlijeme vývarom a pridáme hrášok.
  2. Osolíme a okoreníme, povaríme 3 minútky a rozmixujeme.
  3. Potom vrátime do hrnca a dochutíme smotanou.
  4. Servírujeme s čerstvým ligurčekom.

Recept na hráškový krém

cícer

Cícer je ešte o niečo výživnejšie ako hrach a možno aj o niečo chutnejšie. Čerstvá cícer by sa mohla pripravovať rovnako ako čerstvý hrášok, ale v tomto stave nie je v obchodoch k dostaniu.

Suchá cícer má podobné využitie ako hrach , rastie jej využitie aj v studenej kuchyni – na prípravu šalátov a nátierok.

Cícerová nátierka

INGREDIENCIE

  • hrnček varené cíceru
  • 1 cibuľa
  • 1 pór
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
  • 100 g mletého syra
  • mletá rasca

POSTUP

  1. Do mixéra dáme polovicu cícera, cibuľu, cesnak, pór a olej.
  2. Zmixujeme do hladkej nátierky a podľa chuti dodáme rascu, soľ a korenie.
  3. Pridáme druhú polovicu cícera a pre zjemnenie môžeme dodať niekoľko lyžíc smotany.
  4. Servírujeme s pečivom a posypané tvrdým syrom, dozdobíme zelenými bylinkami.

Recept na Cícerová nátierku

Cícerová polievka

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky varené cíceru
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie, majorán
  • bobkový list
  • 1 liter vývaru
  • 1 citrón

POSTUP

  1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  2. Pridáme mrkvu a podusíme domäkka.
  3. Pridáme cícer a bobkový list a zalejeme vývarom. Povaríme 3 minútky a dochutíme soľou, korením a majoránom.
  4. Potom Cícerová polievku rozdelíme na dve polovice a jednu z nich (bez bobkového listu) rozmixujeme. Zmiešame späť dohromady.
  5. Podávame s citrónom alebo bylinkami.

Recept na Cícerová polievku

Cícerový šalát

INGREDIENCIE

  • 1 šalotka
  • 3 lyžice olivového oleja
  • hrsť bazalky
  • hrsť čiernych olív
  • 1 uhorka
  • 3 paradajky
  • 200 g feta syra
  • 2 hrnčeky varené cíceru

POSTUP

  1. Cibuľu, olivy a zeleninu pokrájame.
  2. Feta syr rozdrobíme.
  3. Všetko zmiešame s cícerom a pokvapkáme olejom, dobre premiešame a necháme 2 hodiny odležať v chladničke.
  4. Podávame samotné alebo s pečivom.

Recept na Cícerový šalát

Tip na záver

Ak nemáte kuchynského robota a preto nechcete podávať nátierky alebo polievky s celými kusmi strukovín, skúste v hrnci hrách alebo cícer roztlačiť inými ručnými nástrojmi alebo ponorným mixérom.

Ak vás cícer očarila rovnako ako nás, odporúčame ďalšiu várku receptov z cíceru , ktoré máme na našom webe.

Máte už nátierku, polievku alebo kašu? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.