Hľadáte odľahčenejšiu verziu nátierok?
Recepty na hráškovú nátierku sú veľmi chutnou a zdravou alternatívou.
Môžete si vybrať nátierky so žltým aj zeleným hrachom.
Všetky doplnené skvelým pečivom, ochutnajte!
Hrášková nátierka s mätou a bazalkou
Tento recept nátierku z hrachu si zaiste obľúbia aj tí, ktorí nie sú úplnými priaznivcami strukovín. Dokonale hladká konzistencia a súhra všetkých surovín zaistí dokonalý pôžitok z chuti.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hrášku, uvareného a schladeného
- 1 lyžica mletej šalotky
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica vody
- 30 g lístkov bazalky
- 6 lístkov mäty
- 1-2 lyžičky citrónovej kôry
- soľ a korenie
Postup
- V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujte hrášok, šalotku, citrónovú šťavu, olivový olej, bazalku a lístky mäty.
- Mixujte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Pokiaľ potrebujete viac tekutiny, pridajte 1 polievkovú lyžicu vody.
- Môžete nechať trochu hrudkovitú, ak dávate prednosť nie toľko jemnej konzistenciu.
- Dochuťte soľou, korením a citrónovou kôrou.
- Voliteľne do nátierky môžete pridať strúhaný syr pecorino romano a trochu chilli prášku.
K nátierke si napríklad upečte domáci chlieb pečený v rúre a oslňte celú rodinku.

Hrachová nátierka zo zeleného mrazeného hrášku
Hľadáte tip rýchlu večeru alebo desiatu? Tento recept na nátierku z hrášku je veľmi rýchly. Nie je potrebné nič variť, len sa všetko rozmixuje a je to.
Čo budeme potrebovať
- 450 g mrazeného zeleného hrášku
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice citróna
- Soľ a korenie
Postup
- Hrášok si ohrejte nad parou alebo prelejte horúcou vodou.
- ¼ hrnčeka hrášku si dajte bokom a nechajte si ho na ozdobu.
- Zvyšok hrášku spolu so všetkými ostatnými surovinami dajte do mixéra a mixujte dohladka.
- Hotový hummus dajte do misky, pokvapkajte olejom, posypte zvyškom hrášku a servírujte s vašim obľúbeným kúskom pečiva alebo zeleniny.
Pečivo pokojne využite staršie a nie úplne čerstvé. K tomu vám pomôže hriankovač. Stačí ho krátko rozpiecť. Chceli by ste sa o hriankovačoch dozvedieť viac? Potom si prejdite test najlepšie hodnotených hriankovačov .

Objavte podobné tipy
Zeleninová nátierka s hráškom a kôprom
Pita chleba alebo krekry chutia s touto nátierkou dokonale. Kari pasta jej dodá špecifickú chuť, takže môže byť skvelým favoritom pre milovníkov tohto korenia. K tomuto receptu sme si pripravili videorecept, tak sa pozrite, ako na túto hráškovú dobrotu.
Čo budeme potrebovať
- 360 g mrazeného hrášku
- 90 g tahini
- 2 lyžice čerstvých listov kôpru
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 2 lyžičky sezamových semienok
- 2 lyžičky ľanových semienok
- 9 plátkov pita chleba (alebo toastového chleba)
- 240 g scedenej fermentovanej zeleniny (podľa vášho výberu)
- 1/2 citróna, nakrájame na 4 mesiačiky
Postup
- Vložte hrášok do misy a zalejte vriacou vodou.
- Nechajte 2 minúty stáť a sceďte.
- Rozmixujte hrášok, tahini, kôpor, cesnak, šťavu a horčicu, kým sa nevytvorí nátierka.
- Podľa chuti okoreníme.
- Semienka ľahko opražte, na sucho na panvici, kým ľahko nezhnednú.
- Na pita chlieb namažte nátierku, pridajte zeleninu, semienka a podávajte s mesiačikmi citróna.
Hrachové nátierky sa hodia aj ako skvelý dip k pečeným chrumkavým zemiakom .

Nátierka so žltým hrachom a zázvorom
Ďalší tip na skvelú a zdravú večeru alebo desiatu. Vďaka vareniu je síce príprava pracnejšia, ale určite to stojí za to. Zázvor jej dodá jemne pikantnú chuť, a navyše krásne zahreje.
Čo budeme potrebovať
- 7 lyžíc olivového oleja
- 1 hrnček žltého deleného hrachu (namočeného vopred)
- 2 hrnčeky vývaru alebo vody
- ½ hrnčeka bieleho vína (alebo môžete nahradiť vývarom)
- ½ lyžičky soli
- 4 jarné cibuľky
- 1 hrnček vody
- 3 strúčiky cesnaku
- ¼ lyžičky sušeného mletého zázvoru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Stredný hrniec si predhrejte na strednú teplotu, pridajte 1 lyžicu olivového oleja, nakrájanú bielu a svetlo zelenú časť jarnej cibuľky a cesnak a restujte 2-3 minúty.
- Pridajte hrach, vývar alebo vodu, víno (alebo viac vývaru) a soľ.
- Varte asi 35-40 minút, občas miešajte (hlavne v posledných 10 minútach).
- Po uvarení dajte hrach do mixéra, pridajte 1 hrnček vody a zázvor.
- Mixujte dohladka. V prípade potreby pridajte viac vody po lyžiciach.
- Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a premixujte.
- Ak je potrebné dochuťte soľou alebo šťavou z citróna.
- Nátierku si posypte zelenou časťou jarnej cibuľky, ktorá zostala.
- Podávajte s vašim obľúbeným pečivom.
Ak chcete podávajte posypané praženými píniovými orechmi alebo slnečnicovými semienkami. Na túto dávku budete potrebovať ¼ hrnčeka jednej z ingrediencií.
Nebojte sa experimentovať a využite aj zvyšky jedál v rôznych kombináciách. Zo zvyšku hráškovej nátierky urobte napríklad muffiny na slano . Uvidíte, ako sa po nich zapráši.

Zdravotné výhody hrachu
Hrášok má všeobecne vysokú koncentráciu vitamínov, minerálov, antioxidantov a fytonutrientov, ktoré zahŕňajú výhody pre udržanie zdravých očí až po ochranu pred určitými druhmi rakoviny.
Zdravie očí
Hrach obsahuje karotenoidy luteín a zeaxantín. Tieto živiny pomáhajú chrániť vaše oči pred chronickými ochoreniami, pretože pôsobia ako filtre škodlivého modrého svetla, ktoré prispieva k šedému zákalu.
Zdravé trávenie
Hrach je bohatý na kumestrol, živinu, ktorá hrá úlohu pri ochrane pred rakovinou žalúdka. Štúdia z roku 2009 vykonaná v Mexico city ukázala, že denný príjem hrachu a ďalších strukovín znížil riziko rakoviny žalúdka o 50 %. Hrach má tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha pohybovať potravou v črevách pre jednoduchšie trávenie.
Imunita
Hrach je nabitý antioxidanty, ktoré pomáhajú budovať váš imunitný systém. V hrachu nájdeme vitamín C, vitamín E, zinok, katechín, vitamín A, vitamín B atď.
Zdravie srdca
Zápal a stres spôsobený voľnými radikálmi môžu prispievať k tvorbe plakov na stenách ciev. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny obsiahnuté v hrachu pomáhajú znižovať oxidáciu a zápaly a zabraňujú tvorbe plakov.