Máte chuť na niečo nezdravé, ale natoľko klasické, že to doslova kričí „slovenská kuchyňa“?
Potom sa inšpirujte našimi receptami na bravčové výpečky!
Pečený bôčik alebo pliecko ponúkajú kombináciu šťavnatého mäsa s chrumkavou kôrkou av spojení so správnou prílohou sa vždy jedná o gastronomický zážitok.
V akých variantoch je možné mäso upraviť a je lepšie s kapustou alebo so špenátom?
To už necháme na vás.
Bravčové výpečky s kapustou
Knedlo-prasa-zelo, to je naše národné jedlo. Žiadna zdravá desiata, ale poriadna nálož mäsa a prílohy. Bravčové však možno upraviť na veľa spôsobov a výpečky sú jedným z nich. Ako na ne?
Ingrediencie:
Mäso
- 1 kg bravčové pliecko
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibuľa
- 2 lyžice sadla
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 200 ml vody
- 1 rovná lyžica hladkej múky
- rasca
- soľ
- korenie
Kapusta
- 500 g kyslej kapusty (bielej)
- 2 cibuľa
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica cukru
- rasca
- soľ
Postup:
Mäso
- Mäso nakrájajte na kocky. Do hrnca dajte masť a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte posolené a okorenené mäso a sprudka opečte.
- Takto upravené mäso dajte do pekáča, podlejte vodou, priklopte a pečte v rúre na 160 ° C zhruba 90 minút.
- Potom veko odstráňte, zvýšte teplotu na 180 ° C a pečte ďalších 30 minút. Pred dopečením pridajte trochu vody zmiešanej s múkou a sójovkou a vmiešajte do výpeku, aby sa šťava zahustila.
Kapusta
- V hrnci nechajte na oleji speniť nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte kapustu aj s nálevom, dolejte troškou vody a prisypte rascu. Nechajte dusiť.
- Po zmäknutí kapusty pridajte ocot, cukor a soľ, množstvo môžete upraviť podľa chuti.
Výpečky s bielou kapustou podávajte ideálne so žemľovou knedľou.

Radi by ste si zaobstarali voľne stojaci sporák? Pozrite sa, či by vás zaujali indukčné sporáky z našej recenzie .
Výpečky na cesnaku so špenátom
Tradičná špecialita našich babičiek a mamičiek, keď nám chcú prilepšiť. A čím viac cesnaku, tým lepšie. Nájdete ho ako v mäse, tak v špenáte, ktorý je zjemnený smotanou a ku chrumkavým mäsovým kockám sa skvele hodí.
Ingrediencie:
Na mäso
- 1 kg bravčového mäsa (môže byť kombinácia pleca a bôčika)
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 ml vody
- čerstvo mleté korenie
- soľ
Na špenát
- 1 mrazený špenát
- 1 cibuľa menšia
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice sadla
- 4 lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
Postup:
Mäso
- Nakrájajte bravčové mäso na kúsky (približne 2×2 cm).
- Cibuľu olúpte a nasekajte nahrubo.
- Olúpte cesnak a nakrájajte ho na plátky.
- Mäso zo všetkých strán potrite soľou a korením.
- Vložte mäso do pekáča spoločne s cesnakom a cibuľou. Dôkladne premiešajte a podlejte vodou.
- Pekáč prikryte a vložte mäso do rúry predhriatej na 120 °C. Pečte minimálne 2 a pol hodiny, kým nebude mäso mäkké.
- Potom odoberte veko, mäso premiešajte a zvýšte teplotu na 200 °C. Pečte ďalších 30-40 minút, kým sa všetka tekutina neodparí a zostane len tuk. V tejto fáze pečenia mäso niekoľkokrát premiešajte.
Špenát
- Zatiaľ čo sa vám bude piecť mäso, pripravte si špenát.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a nechajte speniť na masti.
- Pridajte špenát a smotanu, dôkladne premiešajte a nechajte špenát roztopiť.
- Akonáhle špenát zmäkne, za stáleho miešania pridávajte hladkú múku, aby sa v špenáte nevytvorili hrudky.
- Potom ešte chvíľu povarte a špenát je hotový.
Hotový recept na bravčové výpečky podávajte so špenátom a zemiakovou knedľou. Knedľu môžete posypať opečenou cibuľkou.

TIP: Baví vás špenát? Potom vyskúšajte naše recepty na lahodné špenátové palacinky.
Objavte podobné tipy
Výpečky z bravčového mäsa na pive
Pivo je k tomuto druhu mäsa skvelou voľbou, ale nemusíte ho mať len v pohári vedľa taniera. Pridajte ho do svojho varenia a uvidíte, že to bude skvelá voľba.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového mäsa (pliecko)
- 6 stredne veľkých cibulí
- 6 strúčikov cesnaku
- ½ l čierneho piva
- 1 lyžica masti
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička rasce
- soľ
- korenie
Postup:
- Na masti nechajte speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte na kocky pokrájané mäso a sprudka opražte.
- Potom vložte mäso s cibuľou do pekáča, zasypte paprikou, rascou, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte.
- Prilejte čierne pivo (zatiaľ len polovicu), priklopte a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C.
- Pečte po dobu 90 minút a priebežne podlievajte zvyškom piva.
- Po hodine a pol pečenia zvýšte teplotu na 200 ° C, odkryte veko a pečte ďalších 20-30 minút do chrumkava.
Ako prílohu môžete zvoliť špenát alebo kapustu (bielu i červenú) ak tomu zemiaková knedľa, lokše alebo zemiakové halušky.

Pikantné bravčové kúsky
Aj so štipkou pikantnosti chutí toto jedlo skvele. Nielen cesnak, ale aj chilli a zázvor pridajú mäsu pálivosť. K vychladenému pivu ideálna kombinácia.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového bôčika
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica worcestrovej omáčky
- štipka chilli
- korenie
- soľ
Postup:
- Bôčik nakrájajte na kocky. Zmiešajte ho v miske s nadrobno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, zázvorom a worcesterovou omáčkou. Dôkladne premiešajte.
- Vložte takto mäso do pekáča, posypte troškou chilli, osoľte a okoreňte.
- Trochu podlejte vodou alebo pivom priklopte a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C po dobu 60 minút. Potom odovzdajte veko, prisypte múku a premiešajte ju s výpekom (prípadne dolejte vodu alebo pivo) a pečte ďalej, kým mäso nezmäkne a nezozlatne.
- Podávajte so zemiakovou knedľou, gnocchi, kapustou alebo špenátom.
