4 skvelé recepty na výpečky z bravčového, po ktorých sa budete olizovať

Máte chuť na niečo nezdravé, ale natoľko klasické, že to doslova kričí „slovenská kuchyňa“?

Potom sa inšpirujte našimi receptami na bravčové výpečky!

Pečený bôčik alebo pliecko ponúkajú kombináciu šťavnatého mäsa s chrumkavou kôrkou av spojení so správnou prílohou sa vždy jedná o gastronomický zážitok.

V akých variantoch je možné mäso upraviť a je lepšie s kapustou alebo so špenátom?

To už necháme na vás.

Bravčové výpečky s kapustou

Knedlo-prasa-zelo, to je naše národné jedlo. Žiadna zdravá desiata, ale poriadna nálož mäsa a prílohy. Bravčové však možno upraviť na veľa spôsobov a výpečky sú jedným z nich. Ako na ne?

Ingrediencie:

Mäso

  • 1 kg bravčové pliecko
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 cibuľa
  • 2 lyžice sadla
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 200 ml vody
  • 1 rovná lyžica hladkej múky
  • rasca
  • soľ
  • korenie

Kapusta

  • 500 g kyslej kapusty (bielej)
  • 2 cibuľa
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica cukru
  • rasca
  • soľ

Postup:

Mäso

  • Mäso nakrájajte na kocky. Do hrnca dajte masť a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Pridajte posolené a okorenené mäso a sprudka opečte.
  • Takto upravené mäso dajte do pekáča, podlejte vodou, priklopte a pečte v rúre na 160 ° C zhruba 90 minút.
  • Potom veko odstráňte, zvýšte teplotu na 180 ° C a pečte ďalších 30 minút. Pred dopečením pridajte trochu vody zmiešanej s múkou a sójovkou a vmiešajte do výpeku, aby sa šťava zahustila.

Kapusta

  • V hrnci nechajte na oleji speniť nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridajte kapustu aj s nálevom, dolejte troškou vody a prisypte rascu. Nechajte dusiť.
  • Po zmäknutí kapusty pridajte ocot, cukor a soľ, množstvo môžete upraviť podľa chuti.

Výpečky s bielou kapustou podávajte ideálne so žemľovou knedľou.

bravčové výpečky s knedľou a kapustou
livingpraguetours.com

Radi by ste si zaobstarali voľne stojaci sporák? Pozrite sa, či by vás zaujali indukčné sporáky z našej recenzie .

Výpečky na cesnaku so špenátom

Tradičná špecialita našich babičiek a mamičiek, keď nám chcú prilepšiť. A čím viac cesnaku, tým lepšie. Nájdete ho ako v mäse, tak v špenáte, ktorý je zjemnený smotanou a ku chrumkavým mäsovým kockám sa skvele hodí.

Ingrediencie:

Na mäso

  • 1 kg bravčového mäsa (môže byť kombinácia pleca a bôčika)
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 ml vody
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ

Na špenát

  • 1 mrazený špenát
  • 1 cibuľa menšia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice sadla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • korenie

Postup:

Mäso

  • Nakrájajte bravčové mäso na kúsky (približne 2×2 cm).
  • Cibuľu olúpte a nasekajte nahrubo.
  • Olúpte cesnak a nakrájajte ho na plátky.
  • Mäso zo všetkých strán potrite soľou a korením.
  • Vložte mäso do pekáča spoločne s cesnakom a cibuľou. Dôkladne premiešajte a podlejte vodou.
  • Pekáč prikryte a vložte mäso do rúry predhriatej na 120 °C. Pečte minimálne 2 a pol hodiny, kým nebude mäso mäkké.
  • Potom odoberte veko, mäso premiešajte a zvýšte teplotu na 200 °C. Pečte ďalších 30-40 minút, kým sa všetka tekutina neodparí a zostane len tuk. V tejto fáze pečenia mäso niekoľkokrát premiešajte.

Špenát

  • Zatiaľ čo sa vám bude piecť mäso, pripravte si špenát.
  • Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a nechajte speniť na masti.
  • Pridajte špenát a smotanu, dôkladne premiešajte a nechajte špenát roztopiť.
  • Akonáhle špenát zmäkne, za stáleho miešania pridávajte hladkú múku, aby sa v špenáte nevytvorili hrudky.
  • Potom ešte chvíľu povarte a špenát je hotový.

Hotový recept na bravčové výpečky podávajte so špenátom a zemiakovou knedľou. Knedľu môžete posypať opečenou cibuľkou.

bravčové s knedľou a špenátom
nomadparadise.com

TIP: Baví vás špenát? Potom vyskúšajte naše recepty na lahodné špenátové palacinky.

Výpečky z bravčového mäsa na pive

Pivo je k tomuto druhu mäsa skvelou voľbou, ale nemusíte ho mať len v pohári vedľa taniera. Pridajte ho do svojho varenia a uvidíte, že to bude skvelá voľba.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa (pliecko)
  • 6 stredne veľkých cibulí
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ l čierneho piva
  • 1 lyžica masti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička rasce
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Na masti nechajte speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Pridajte na kocky pokrájané mäso a sprudka opražte.
  • Potom vložte mäso s cibuľou do pekáča, zasypte paprikou, rascou, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte.
  • Prilejte čierne pivo (zatiaľ len polovicu), priklopte a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C.
  • Pečte po dobu 90 minút a priebežne podlievajte zvyškom piva.
  • Po hodine a pol pečenia zvýšte teplotu na 200 ° C, odkryte veko a pečte ďalších 20-30 minút do chrumkava.

Ako prílohu môžete zvoliť špenát alebo kapustu (bielu i červenú) ak tomu zemiaková knedľa, lokše alebo zemiakové halušky.

Výpečky na pive s karlovarskou knedľou
design-newyork.com

Pikantné bravčové kúsky

Aj so štipkou pikantnosti chutí toto jedlo skvele. Nielen cesnak, ale aj chilli a zázvor pridajú mäsu pálivosť. K vychladenému pivu ideálna kombinácia.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového bôčika
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica worcestrovej omáčky
  • štipka chilli
  • korenie
  • soľ

Postup:

  • Bôčik nakrájajte na kocky. Zmiešajte ho v miske s nadrobno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, zázvorom a worcesterovou omáčkou. Dôkladne premiešajte.
  • Vložte takto mäso do pekáča, posypte troškou chilli, osoľte a okoreňte.
  • Trochu podlejte vodou alebo pivom priklopte a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C po dobu 60 minút. Potom odovzdajte veko, prisypte múku a premiešajte ju s výpekom (prípadne dolejte vodu alebo pivo) a pečte ďalej, kým mäso nezmäkne a nezozlatne.
  • Podávajte so zemiakovou knedľou, gnocchi, kapustou alebo špenátom.
Pikantné výpečky z bravčového mäsa so zemiakovými haluškami
theglobeonmyplate.blogspot.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.