7 jednoduchých receptov na nátierky s červenou kapustou, ktoré zachutnajú každému!

Červená kapusta má väčšina z nás spojená s pečenou kačicou a knedľami.

Táto kapustovitá zelenina má ale v kuchyni aj mnoho iných využití.

Poďme si predstaviť chutné recepty na nátierky z červenej kapusty.

Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na desiatu, obed aj večeru!

Pripraviť ju možno s kapusta nakladaného aj čerstvého.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Výborná nátierka z červenej kapusty nielen na chlebíčky

Na prvý pohľad spojenie netradičných ingrediencií, ktoré ale robí z tejto nátierky naozaj výnimočný gurmánsky zážitok. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.

Ingrediencie:

  • 400 g červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 250 ml jablčného džúsu
  • 200 g smotanového syra
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 PL čučoriedkovej alebo brusnicovej marmelády
  • Niekoľko kvapiek čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • slnečnicové semienka na ozdobu

Postup:

  1. Červenú kapustu umyte, očistite a nakrájajte na prúžky.
  2. Olúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu.
  3. Na slnečnicovom oleji zľahka osmažte cibuľu a kapustu.
  4. Osoľte, okoreňte, pokvapkajte octom a jablčnou šťavou, prikryte a varte približne 20 minút.
  5. Nechajte vychladnúť.
  6. Červenú kapustu zlejte, tekutinu z varenia si ponechajte.
  7. Kapustu rozmixujte spoločne so smotanovým syrom, marmeládou a citrónovou šťavou.
  8. V prípade potreby pridajte trochu tekutiny z varenia.
  9. Ozdobte slnečnicovými semienkami a petržlenovou vňaťou.

Túto nátierku môžete podávať na rozmanitom čerstvom či opečenom pečive.

Celozrnné pečivo natreté nátierkou pripravenou z červenej kapusty.
zdroj: finedininglovers.it

Nátierka z červenej kapusty chutí skvele nielen s pečivom, ale aj s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na slané pečivo !

Nátierka z nakladanej červenej kapusty

Skvelá, chutná a zdravá nátierka, ktorej chuť môžete ozvláštniť tým, že ju na záver posypete napríklad strúhaným syrom.

Ingrediencie:

  • 300 g sterilovanej červenej kapusty
  • 2 vajcia
  • 100 g tvrdej salámy, napríklad poličanu
  • majolka
  • korenie vegeta alebo podravka

Postup:

  1. Červenú kapustu prepláchnite a nasekajte na menšie kúsky.
  2. Vajcia uvarte natvrdo, olúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Na malé kúsky nakrájajte tiež salámu.
  4. Všetko zmiešajte v miske a pridajte požadované množstvo majolky a korenia.
Mieska s nátierkou z vajíčok, nakladanej červenej kapusty a údeniny.
zdroj: varecha.pravda.sk

Recepty na nátierky z červenej kapusty sa výborne snúbia predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nim chrumkavé domáce bagety !

Jednoduchá kapustová nátierka s cícerom

Výdatná nátierka ozvláštnená o cícer a mandľové maslo.

Ingrediencie:

  • 400 g cíceru v plechovke
  • 1/4 hlavy červenej kapusty
  • 2 PL mandľového masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL rasce
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ

Postup:

  1. Všetky ingrediencie vložte do kuchynského robota.
  2. Pomaly ich spracovávajte do hladkej konzistencie a počas procesu pridávajte tekutinu z plechovky s cícerom.

Nátierka z červenej kapusty a cíceru chutí skvele nielen s pečivom, ale aj s rozmanitými kúskami zeleniny.

zdroj: theplantbasedcatholic.com

Recepty na nátierky z červenej kapusty nie sú jedinou možnosťou, ako túto zdravú surovinu do nášho jedálnička zaradiť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na červenú kapustu . Pripravte si z neho šalát, polievku či dusenú prílohu.

Nátierka s červenou kapustou

Na prípravu nátierky nemusíte vždy používať kapustu nakladanú, možno ju pripraviť aj z čerstvého. Iba musíte pri príprave počítať s časom, ktorý je nutný na podusenie kapusty.

Ingrediencie:

  • 400 g červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 200 ml jablčnej šťavy
  • 2 PL mletých vlašských orechov
  • 200 g smotanového syra
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie
  • semienka (slnečnicové, ľanové, sezamové) na ozdobu
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:

  1. Červenú kapustu očistite, umyte a nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Oboje spoločne opražte na rozpálenom oleji a dochuťte soľou a korením.
  4. Podlejte červeným vínnym octom a jablčnou šťavou.
  5. Spoločne duste približne 20 minút.
  6. Potom červenú kapustu sceďte.
  7. Vývar nevylievajte, červenú kapustu nechajte vychladnúť.
  8. Následne kapustu rozmixujte spoločne s mletými orechmi, smotanovým syrom a citrónovou šťavou.
  9. V prípade potreby pridajte trochu vývaru z červenej kapusty a dochuťte korením.
  10. Ozdobte rozmanitými semienkami a čerstvými bylinkami.

Nátierku z červenej kapusty podávajte s čerstvým pečivom.

Krajce chleba natreté nátierkou s červenou kapustou.
zdroj: bosskitchen.com

Zdravá nátierka z červenej kapusty a orechov

Kombinácia červenej kapusty a vlašských orechov môže znieť zvláštne, ale chutí úplne jedinečne. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto receptu.

Ingrediencie:

  • 1 stredná červená kapusta
  • 1 šálka strúhanky
  • 1 šálka jogurtu
  • 1 šálka vlašských orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • soľ, korenie
  • čerstvý kôpor

Postup:

  1. Červenú kapustu nakrájajte na kúsky a dajte ich do kuchynského robota spoločne s citrónovou šťavou a soľou.
  2. Nakrájajte kapustu na malé kúsky.
  3. Pridajte korenie, strúhanku, olivový olej, rozdrvené strúčiky cesnaku a nasekané vlašské orechy.
  4. Miešajte v robote, kým sa všetko nespojí.
  5. Pridajte jogurt, citrónovú kôru a opäť premiešajte.
  6. V prípade potreby pridajte viac citrónovej šťavy alebo korenia.
  7. Nátierku vložte na 2-3 hodiny do chladničky.
  8. Pred podávaním pridajte na povrch kôpor a pokvapkajte trochou olivového oleja.

Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive či so slanými tyčinkami.

Miska s nátierkou z rozmanitých ingredencií vrátane červenej kapusty a orechov.
zdroj: food52.com

Červená nátierka s kapustou, paprikou a kukuricou

Veľmi rýchla, jednoduchá a chutná nátierka, ktorú bude mať pripravenú v priebehu niekoľkých málo minút.

Ingrediencie:

  • 2 šálky sterilovanej červenej kapusty
  • 1 šálka sterilizované kukurice
  • 1 šálka červenej papriky
  • tatárska omáčka
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kapustu prepláchnite a pokrájajte.
  2. Červenú papriku nakrájajte na malé kúsky.
  3. V miske zmiešajte červenú kapustu, kukuricu a papriku.
  4. Pridajte požadované množstvo tatárskej omáčky.
  5. Dochuťte soľou a korením.

Nátierku servírujte najlepšie na ražnom pečive.

Hriankový chlieb s nátierkou s kapustou, kukuricou a paprikou.
zdroj: mnamrecepty.eu

Krém s červenou kapustou a zeleninovým vývarom

Domnievate sa, že zeleninový vývar sa hodí iba na prípravu polievok či pod mäso? Tento recept vás presvedčí o tom, že je skvelý aj do nátierok.

Ingrediencie:

  • 500 g červenej kapusty
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 2-3 PL olivového oleja
  • soľ, korenie
  • mak na ozdobu

Postup:

  1. Červenú kapustu prepláchnite a nasekajte na menšie kúsky.
  2. Vajcia uvarte natvrdo, olúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Na malé kúsky nakrájajte tiež salámu.
  4. Všetko zmiešajte v miske a pridajte požadované množstvo majolky a korenia.
  5. Póry očistite a umyte.

Nátierku s červenou kapustou podávajte na opečených krutónoch posypanú makom.

Kapustová nátierka pripravovaná so zeleninovým vývarom.
zdroj: star.it.

Prečo zaradiť červenú kapustu do svojho jedálnička?

Červená kapusta je v obchodoch na zohnanie po celý rok, či už nakladané alebo čerstvé. O kapuste všeobecne sa vie, že je veľmi zdravou potravinou bohatou na mnoho zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamín C, A, E aj K. Z minerálnych látok v ňom nájdeme najmä vápnik, fosfor, mangán, draslík či horčík. V neposlednom rade je skvelým zdrojom niektorých antioxidantov, najmä antokyanov, ktoré sa odporúčajú ako prevencia pred onkologickými alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Ako červenú kapustu konzumovať?

Červenú kapustu možno konzumovať v mnohých rozmanitých podobách. Okrem receptov na nátierky z červenej kapusty ho tak môžete do svojho jedálnička zaradiť v podobe rozmanitých šalátov, ako nakladanú pochúťku, výdatnú polievku či lahodnú dusenú prílohu. Fantázii sa medze nekladú a chutí vždy skvele.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.