Červená kapusta má väčšina z nás spojená s pečenou kačicou a knedľami.
Táto kapustovitá zelenina má ale v kuchyni aj mnoho iných využití.
Poďme si predstaviť chutné recepty na nátierky z červenej kapusty.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na desiatu, obed aj večeru!
Pripraviť ju možno s kapusta nakladaného aj čerstvého.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Výborná nátierka z červenej kapusty nielen na chlebíčky
Na prvý pohľad spojenie netradičných ingrediencií, ktoré ale robí z tejto nátierky naozaj výnimočný gurmánsky zážitok. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.
Ingrediencie:
- 400 g červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 250 ml jablčného džúsu
- 200 g smotanového syra
- 2 PL červeného vínneho octu
- 1 PL slnečnicového oleja
- 1 PL čučoriedkovej alebo brusnicovej marmelády
- Niekoľko kvapiek čerstvej citrónovej šťavy
- soľ, korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- slnečnicové semienka na ozdobu
Postup:
- Červenú kapustu umyte, očistite a nakrájajte na prúžky.
- Olúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu.
- Na slnečnicovom oleji zľahka osmažte cibuľu a kapustu.
- Osoľte, okoreňte, pokvapkajte octom a jablčnou šťavou, prikryte a varte približne 20 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Červenú kapustu zlejte, tekutinu z varenia si ponechajte.
- Kapustu rozmixujte spoločne so smotanovým syrom, marmeládou a citrónovou šťavou.
- V prípade potreby pridajte trochu tekutiny z varenia.
- Ozdobte slnečnicovými semienkami a petržlenovou vňaťou.
Túto nátierku môžete podávať na rozmanitom čerstvom či opečenom pečive.

Nátierka z červenej kapusty chutí skvele nielen s pečivom, ale aj s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na slané pečivo !
Nátierka z nakladanej červenej kapusty
Skvelá, chutná a zdravá nátierka, ktorej chuť môžete ozvláštniť tým, že ju na záver posypete napríklad strúhaným syrom.
Ingrediencie:
- 300 g sterilovanej červenej kapusty
- 2 vajcia
- 100 g tvrdej salámy, napríklad poličanu
- majolka
- korenie vegeta alebo podravka
Postup:
- Červenú kapustu prepláchnite a nasekajte na menšie kúsky.
- Vajcia uvarte natvrdo, olúpte a nakrájajte na kocky.
- Na malé kúsky nakrájajte tiež salámu.
- Všetko zmiešajte v miske a pridajte požadované množstvo majolky a korenia.

Recepty na nátierky z červenej kapusty sa výborne snúbia predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nim chrumkavé domáce bagety !
Jednoduchá kapustová nátierka s cícerom
Výdatná nátierka ozvláštnená o cícer a mandľové maslo.
Ingrediencie:
- 400 g cíceru v plechovke
- 1/4 hlavy červenej kapusty
- 2 PL mandľového masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL rasce
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- soľ
Postup:
- Všetky ingrediencie vložte do kuchynského robota.
- Pomaly ich spracovávajte do hladkej konzistencie a počas procesu pridávajte tekutinu z plechovky s cícerom.
Nátierka z červenej kapusty a cíceru chutí skvele nielen s pečivom, ale aj s rozmanitými kúskami zeleniny.

Recepty na nátierky z červenej kapusty nie sú jedinou možnosťou, ako túto zdravú surovinu do nášho jedálnička zaradiť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na červenú kapustu . Pripravte si z neho šalát, polievku či dusenú prílohu.
Objavte podobné tipy
Nátierka s červenou kapustou
Na prípravu nátierky nemusíte vždy používať kapustu nakladanú, možno ju pripraviť aj z čerstvého. Iba musíte pri príprave počítať s časom, ktorý je nutný na podusenie kapusty.
Ingrediencie:
- 400 g červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL červeného vínneho octu
- 200 ml jablčnej šťavy
- 2 PL mletých vlašských orechov
- 200 g smotanového syra
- citrónová šťava
- soľ, korenie
- semienka (slnečnicové, ľanové, sezamové) na ozdobu
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
- Červenú kapustu očistite, umyte a nakrájajte na tenké prúžky.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky.
- Oboje spoločne opražte na rozpálenom oleji a dochuťte soľou a korením.
- Podlejte červeným vínnym octom a jablčnou šťavou.
- Spoločne duste približne 20 minút.
- Potom červenú kapustu sceďte.
- Vývar nevylievajte, červenú kapustu nechajte vychladnúť.
- Následne kapustu rozmixujte spoločne s mletými orechmi, smotanovým syrom a citrónovou šťavou.
- V prípade potreby pridajte trochu vývaru z červenej kapusty a dochuťte korením.
- Ozdobte rozmanitými semienkami a čerstvými bylinkami.
Nátierku z červenej kapusty podávajte s čerstvým pečivom.

Zdravá nátierka z červenej kapusty a orechov
Kombinácia červenej kapusty a vlašských orechov môže znieť zvláštne, ale chutí úplne jedinečne. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto receptu.
Ingrediencie:
- 1 stredná červená kapusta
- 1 šálka strúhanky
- 1 šálka jogurtu
- 1 šálka vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- soľ, korenie
- čerstvý kôpor
Postup:
- Červenú kapustu nakrájajte na kúsky a dajte ich do kuchynského robota spoločne s citrónovou šťavou a soľou.
- Nakrájajte kapustu na malé kúsky.
- Pridajte korenie, strúhanku, olivový olej, rozdrvené strúčiky cesnaku a nasekané vlašské orechy.
- Miešajte v robote, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte jogurt, citrónovú kôru a opäť premiešajte.
- V prípade potreby pridajte viac citrónovej šťavy alebo korenia.
- Nátierku vložte na 2-3 hodiny do chladničky.
- Pred podávaním pridajte na povrch kôpor a pokvapkajte trochou olivového oleja.
Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive či so slanými tyčinkami.

Červená nátierka s kapustou, paprikou a kukuricou
Veľmi rýchla, jednoduchá a chutná nátierka, ktorú bude mať pripravenú v priebehu niekoľkých málo minút.
Ingrediencie:
- 2 šálky sterilovanej červenej kapusty
- 1 šálka sterilizované kukurice
- 1 šálka červenej papriky
- tatárska omáčka
- soľ, korenie
Postup:
- Kapustu prepláchnite a pokrájajte.
- Červenú papriku nakrájajte na malé kúsky.
- V miske zmiešajte červenú kapustu, kukuricu a papriku.
- Pridajte požadované množstvo tatárskej omáčky.
- Dochuťte soľou a korením.
Nátierku servírujte najlepšie na ražnom pečive.

Krém s červenou kapustou a zeleninovým vývarom
Domnievate sa, že zeleninový vývar sa hodí iba na prípravu polievok či pod mäso? Tento recept vás presvedčí o tom, že je skvelý aj do nátierok.
Ingrediencie:
- 500 g červenej kapusty
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 2-3 PL olivového oleja
- soľ, korenie
- mak na ozdobu
Postup:
- Červenú kapustu prepláchnite a nasekajte na menšie kúsky.
- Vajcia uvarte natvrdo, olúpte a nakrájajte na kocky.
- Na malé kúsky nakrájajte tiež salámu.
- Všetko zmiešajte v miske a pridajte požadované množstvo majolky a korenia.
- Póry očistite a umyte.
Nátierku s červenou kapustou podávajte na opečených krutónoch posypanú makom.

Prečo zaradiť červenú kapustu do svojho jedálnička?
Červená kapusta je v obchodoch na zohnanie po celý rok, či už nakladané alebo čerstvé. O kapuste všeobecne sa vie, že je veľmi zdravou potravinou bohatou na mnoho zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamín C, A, E aj K. Z minerálnych látok v ňom nájdeme najmä vápnik, fosfor, mangán, draslík či horčík. V neposlednom rade je skvelým zdrojom niektorých antioxidantov, najmä antokyanov, ktoré sa odporúčajú ako prevencia pred onkologickými alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Ako červenú kapustu konzumovať?
Červenú kapustu možno konzumovať v mnohých rozmanitých podobách. Okrem receptov na nátierky z červenej kapusty ho tak môžete do svojho jedálnička zaradiť v podobe rozmanitých šalátov, ako nakladanú pochúťku, výdatnú polievku či lahodnú dusenú prílohu. Fantázii sa medze nekladú a chutí vždy skvele.