Najlepšie recepty na štvrtky z kurčaťa. Pečené, grilované aj dusené!

Kuracie mäso ponúka nespočetné množstvo variantov na prípravu.

Zakúpiť môžete nielen celé kura, ale aj iba stehienka, krídielka, prsia.

Poslednou dobou je ale stále obľúbenejší aj ďalší variant!

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na kuracie štvrťky!

Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek spôsob ich prípravy, vždy si pochutnáte!

Kuracie štvrtky na zelenine

Tento pokrm si obľúbite nielen pre jeho skvelú chuť, ale aj preto, že na jeho prípravu vám stačí iba jeden pekáč. Nemusíte sa tak obávať množstva špinavého riadu.

Ingrediencie:

  • 6 kuracích štvrtok
  • 4 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 cibuľa
  • 1 paprika
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 šálky bieleho vína
  • 1/3 šálky masla
  • rasca
  • grilovacie korenie
  • sladká paprika
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kuracie štvrťky dôkladne umyte a očistite. Prípadne ich môžete na vnútornej strane pri kosti ich narezať tak, aby kosť bola vidieť. Mäso sa následne lepšie prepečie.
  2. V miske zmiešajte rozpustené maslo a korenie.
  3. Umyte zeleninu, cesnak, cibuľu a mrkvu olúpte, zemiaky nie.
  4. Následne zeleninu pokrájajte na kúsky. Veľkosť záleží na vašich preferenciách.
  5. Do pekáča či hlbšieho plechu vložte zeleninu a na ňu následne položte kuracie štvrťky.
  6. Zalejte bielym vínom a následne prelejte približne tromi štvrtinami pripravenej marinády z masla a korenia.
  7. Pečte v rúre predhriatej na 200°C približne 20 minút.
  8. Po uplynutí tejto doby potrite mäso ešte jednou zvyšnou marinádou a potom pečte ešte ďalších 25 minút.

Takto pripravené kuracie štvrťky môžete konzumovať len tak, alebo ich možno podávať zároveň s ryžou.

Kúsky kurčaťa pripravované na plechu spoločne so zemiakmi, paprikou, cibuľou, mrkvou a cesnakom
zdroj: dontgobaconmyheart.co.uk

Pečené kuracie štvrťky

Jednoduchý recept, ktorý zvládne aj úplný kuchynský začiatočník. Výsledný pokrm vás ochromí svojou šťavnatosťou a krehkosťou.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie štvrtky
  • 1 PL talianskeho korenia
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky chilli
  • 1 čajová lyžička soli

Postup:

  1. Kuracie štvrťky umyte a osušte.
  2. V miske zmiešajte jednotlivé druhy korenia s olivovým olejom.
  3. Následne zmes do mäsa dôkladne zo všetkých strán zapracujte pomocou štetca či lyžice a rúk.
  4. Vložte kuracie štvrťky aspoň na hodinu do chladničky.
  5. Necháme aspoň 1 hodinu v chladničke odležať.
  6. Potom vložte mäso na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatia na 200°C domäkka a dozlatista, približne 45 minút.

Tento pokrm chutí znamenite napríklad s americkými zemiakmi či zeleninovým šalátom.

Pečené stehná z kurčaťa servírované s pomarančmi
zdroj: cookingfrog.com

Pečené kuracie štvrťky možno ľahko pripraviť aj v pečeni. Ako dopadla recenzia pečienok od Ety ?

Dusené štvrtky z kurčaťa na mrkve

Dusenie patrí k najzdravšiemu spôsobu prípravy mäsa. Kuracie mäso navyše nie je potrebné dusiť príliš dlho, aby bolo mäkké. Zdravý a chutný pokrm je tak skoro hotový!

Ingrediencie:

  • 4 kuracie štvrtky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 šálky horúcej vody
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1 PL mletého cibuľového prášku
  • 2 PL kečupu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté kuracie štvrťky vložte do misky, osoľte, okoreňte a posypte sušeným cesnakom a cibuľou.
  2. Následne misku nechajte približne 2 hodiny odležať v chladničke, aby sa korenie do mäsa lepšie zapracovalo.
  3. Na panvici si zahrejte štvrtinu oleja a zľahka na ňom zo všetkých strán kuracie štvrťky orestujte.
  4. Potom mäso vyberte a vložte do panvice na kolieska nakrájanú mrkvu a cibuľu.
  5. Duste niekoľko minút a potom pridajte do panvice zvyšok oleja a kečup.
  6. Dôkladne premiešajte a vložte späť do panvice aj kuracie mäso.
  7. Prilejte dve šálky horúcej vody, priklopte pokrievkou.
  8. Za občasného miešania duste približne po dobu 45 minút.

Dusené kuracie kúsky servírujte najlepšie s ryžou.

Hotový pokrm z kuracieho mäsa duseného s mrkvou
zdroj: iheartrecipes.com

Z kuracieho mäsa možno pripraviť aj chutné šťavnaté rezne v cestíčku alebo kuracie rarášky . Vyskúšajte ich, uvidíte, že vám hneď zachutia!

Grilované kuracie kúsky s bylinkami

Jemná chuť kuracieho mäsa sa skvele snúbi s najrôznejšími bylinkami, predovšetkým tymianom a rozmarínom. Pripravte si marinádu plnú byliniek, kura pekne prevonia a vy sa nebudete môcť dočkať, až ho ochutnáte.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie štvrťky alebo kuracie stehná či krídla
  • 1 čajová lyžička červeného korenia
  • 1 čajová lyžička semien feniklu
  • 1 čajová lyžička hrubo mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 PL čerstvého rozmarínu, jemne nasekaného
  • 1 PL čerstvého tymiánu, jemne nakrájaného
  • 2 strúčiky rozotreného cesnaku
  • 1 a 1/2 PL hnedého cukru

Postup:

  1. Všetky korenia dôkladne utrite v mažiari.
  2. Následne túto zmes zmiešajte s ostatnými ingredienciami, teda cukrom, bylinkami a cesnakom v miske v jemnú pastu.
  3. Kuracie štvrťky očistite, umyte a pripravenou pastou z korenia a byliniek zo všetkých strán dôkladne pokryte.
  4. Odložte na aspoň dve hodiny, lepšie cez noc, do chladničky.
  5. Potom rozpáľte gril a vložte naň kuracie štvrťky kožou smerom dole.
  6. Grilujte približne 25-30 minút.
  7. Počas grilovania mäso pravidelne obracajte.
  8. Pred servírovaním nechajte mäso 5 minút odpočinúť, lepšie vynikne chuť byliniek.
Kuracie mäso pripravované na grile s rozmanitými bylinkami
zdroj: garlicandzest.com

Ako dopadlo testovanie kontaktných grilov ? Ako obstáli zistíte v samostatnom článku.

Kúsky kurčaťa po ázijsku

Ingrediencie:

  • 4 kuracie štvrťky alebo stehná
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 3 PL hnedého cukru
  • 2 PL nasekaného koriandra
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL nasekanej bazalky
  • 1 čajová lyžička chilli omáčky
  • kôra a šťava z 1 limetky
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2-3 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kuracie štvrťky očistite a prípadne zbavte prebytočného tuku.
  2. Všetky vyššie uvedené ingrediencie na marinádu, teda korenie, bylinky, cukor, sójovú omáčku a olej zmiešajte a vložte uzatvárateľného plastového vrecka.
  3. Potom do vrecka pridajte aj kuracie štvrťky a dobre premiešajte, aby sa mäso zo všetkých strán pokrylo marinádou.
  4. Vložte do chladničky a nechajte marinovať aspoň po dobu 4 hodín.
  5. Takto pripravené kuracie štvrťky môžete následne upiecť na grile alebo v rúre. Doba pečenia by mala byť približne 30 minút.

Kuracie mäso po ázijskom spôsobe môžete podávať s ryžou alebo zeleninovým šalátom a čerstvým pečivom.

Stehná z kurčaťa marinované v sójovej omáčke so zmesou korenia a byliniek
zdroj: penandfork.com

Máte radi ázijskú kuchyňu? Inšpirujte sa našimi jedinečnými receptami na tradičnú čínu !

Príprava kuracích štvrtok

Pokiaľ dávate prednosť menším kúskom kuracieho mäsa, je vhodné kuracie štvrťky pred prípravou naporciovať. V prípade mrazeného mäsa ho nechajte pred porciovaním rozmrznúť pri izbovej teplote.

Pokiaľ ide o časti chrbtice a koži, záleží len na vás, či sa ich rozhodnete odstrániť alebo nie. Najčastejším spôsobom prípravy kuracích štvrtok je pečenie alebo grilovanie. Dajú sa ale tiež dusiť či uvariť a mäso z nich použiť napríklad do rizota či na polievku.

Tipy na servírovanie

Druh prílohy, ktorú ku kuracím štvrťkám zvolíte, závisí od spôsobu prípravy. K pečenému či grilovanému mäsu sa hodia najmä americké zemiaky a hranolky, prípadne iba zeleninový šalát s čerstvým pečivom. V prípade, že kuracie štvrťky podávate s omáčkou či šťavou, je vhodnou prílohou aj ryža či zemiaková kaša.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.