Spomínate ako bolo pred rokmi takmer nepredstaviteľné, aby bol obed podávaný bez polievky?
S postupom rokov a zrýchlením životného tempa sa polievky z jedálnička vytrácali. Nie však u nás!
Predstavujeme Vám niekoľko chutných receptov na zdravé polievky. Inšpirujte sa!
Zdravá zemiaková polievka
INGREDIENCIE
- 1 lyžica masla
- 2 ks mrkvy
- 1 ks petržlen menší kúsok
- 1 ks zeler stačí polovica
- 4 väčšie zemiaky
- 1 hrsť majoránky
- 2 strúčik cesnaku
- 1l zeleninového alebo mäsového vývaru
- 1 lyžica hladká múka
- petržlen
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozpustíme maslo a dozlata na ňom opražíme múku; trvá to asi štyri minúty.
- Potom zápražku postupne zalejeme studeným vývarom.
- Dôkladne premiešame, pridáme zemiaky a zeleninu nakrájané na kúsky.
- Polievku povaríme do zmäknutia zemiakov, pri varení premiešavame.
- Polievku podľa chuti dosolíme, okoreníme, pridáme majoránku, pretlačený cesnak a nakoniec do zemiaková cez vidličku rozklepneme vajcia.
- Necháme ešte trošku povariť.
TIP : Do bramborové polévky můžeme také přidat houby, i jinou jarní zeleninu, nebo strouhaný tvrdý sýr. Chuť polévky bude mnohem výraznější.

Rajčinová polievka s parmezánom
Lahodně sytá polévka potěší i jako rychlé hlavní jídlo. Navíc si jí můžete dopřát celoročně.
INGREDIENCIE
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g krájaných lúpaných paradajok (aj z plechovky)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- soľ a korenie
- hrsť lístkov bazalky
- 50 g strúhaného parmezánu na podávanie
POSTUP
- V hrnci na olivovom oleji speníme 1 cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nasekané najemno.
- Pridáme lúpané paradajky (i z plechovky), a zeleninový vývar.
- Pridáme bobkový list, osolíme, okoreníme a a varte 15 minút.
- Vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme.
- Vmiešajte hrsť sekaných lístkov bazalky.
- Podávajte so strúhaným parmezánom.

Zdravá Špargľová polievka
Jemná krémová polievka, ktorá je ľahká a zdravá.
INGREDIENCIE
- 450 g čerstvého zelenej špargle
- 40 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 l zeleninového vývaru
- muškátový kvet
- soľ
- 100 ml sladkej smotany
- petržlenovú vňať
POSTUP
- Špargľa umyjeme, očistíme a nakrájame na kolíky.
- Na masle orestujeme špargľu a zalejeme zeleniovým vývarom a varíme ho do mäkka.
- Podľa potreby osolíme a okoreníme a pridáme štipku muškátového kvetu.
- Vyberieme pár špalíkov na ozdobu polievky.
- Potom špargľu v polievke rozmixujeme do hladka tyčovým mixérom.
- Nakoniec polievku zjemníme smotanou.

Objavte podobné tipy
Šampiňónová polievka so smotanou
Máte radi šampiňóny? Ak áno, pripravte si z nich jednoduchý, ale chuťovo vynikajúce krém, po ktorom sa u vás doma ihneď zapráši.
INGREDIENCIE
- 600 gramov šampiňónov
- 150 gramov cibule
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 téglik smotany na varenie
- soľ, korenie, bobkový list, čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
- Nakrájanú cibuľu opražíme v hrnci na masle a pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a chvíľu restujeme.
- Zmes v hrnci zaprášime múkou, chvíľu miešame a vytvoríme zápražku.
- Zápražku zalejeme studeným vývarom a poriadne premiešame.
- Neskôr pridáme bobkový list, soľ a korenie a necháme variť cca 20 minút.
- Vyberieme bobkový list a polovicu plátkov šampiňónov.
- Zvyšok polievky rozmixujeme do hladkého krému.
- Vmiešame smotanu na varenie a opäť chvíľu polievku povaríme.
- Do hotovej polievky vložíme späť šampiňóny a čerstvú petržlenovú vňať.

Cesnaková polievka z pečeného cesnaku
Zkuste polévku s jemně pečeným česnekem. Toto jídlo je ideální pro obědy a večeře a je zdravým jídlem, které si můžete vychutnat během chladných měsíců.
INGREDIENCIE
pre pečený cesnak
- 2 hlavičky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- soľ a korenie
pre polievku
- 1 veľká cibuľa, krájaná na kocky
- 1 1/2 lyžičky posekaného čerstvého tymiánu
- 10 strúčikov cesnakov, olúpaných a nakrájaných
- 2 lyžice oleja
- 850 ml zeleninového vývaru
- soľ a korenie
POSTUP
- Pripravíme si pečený cesnak
- Cesnak uvoľníme z hlavičiek a strúčiky premasírujte v oleji.
- Pridáme soľ a korenie, dáme na plech.
- Pečieme v rúre 40 minút pri 180 ° C.
- V hrnci si rozpálime olej a opečieme na ňom cibuľku do zlatohneda.
- Přidáme tymián a nakrájený česnek a společně restujeme.
- Zalejeme zeleninovým vývarom.
- Vychladnutý pečený cesnak vytlačíme sa šupiek do polievky.
- Prevaríme polievku ďalších 10 – 15 minút.
- Nakoniec polievku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérom.

Zdravá mrkvová polievka so zázvorom
Taky patríte k ľuďom, ktorí nemajú príliš v obľube nahrubo nakrájanú zeleninu, ktorá pláva v polievke?
Tak skúste túto mrkvovú polievku v podobe hladkého krému s netradičným spojením zázvoru a pomaranča.
INGREDIENCIE
- 4 väčšie mrkvy
- 1 pomaranč
- 2-3 cm čerstvého zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 1 -2 lyžice masla
- soľ, korenie
- 50 ml smotany na varenie
POSTUP
- Na troche masla orestujeme na jemno nakrájanú šalotku a nastrúhaný kúsok zázvoru.
- Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu.
- Všetko zalejeme zeleninovým vývarom.
- Pozvoľna varíme asi 20 minút.
- Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Polievku dochutíme soľou, korenie, šťavou u jedného pomaranča a kôrou aspoň z jednej jeho polovice, ktorú do polievky nastrúhame.
- Nakoniec zjemníme trochou smotany.

Pikantná rybia polievka z filé
INGREDIENCIE
- 350 g rybieho filé
- 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra
- šťava z 1 limetky
- 1 cibuľa
- 6 lyžíc oleja
- 1 červená paprika, nakrájaná
- 1 chilli paprička, nakrájaná
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička bazalky
- 2 paradajky. blanšírovaná a nakrájaná
- 1 l vody
POSTUP
- Rybie filé pokvapkáme šťavou z limety a posypeme koriandrom.
- Tyčovým mixérom rozmixujeme papriku, chilli, paradajky a vodu do hladkého pyré.
- Rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, cesnak s oreganom a bazalkou.
- Pridáme cukor a zalejeme pripraveným pyré.
- Vložíme do neho ryby a zalejeme 700 ml vody.
- Varíme na miernom plameni asi 15 minút.
- Dochutíme soľou a korením podľa potreby.

Pri príprave zdravých polievok môžeme využiť aj ďalšie obľúbené suroviny strukoviny, tekvicu, kaleráb, cuketu, cícer, hrášok a mnoho ďalších.
Vyskúšajte aj studené polievky, ktoré sa hodia najmä do teplých dní.