Polievky pre zdravie nielen zo zeleniny: 7 naj receptov

Spomínate ako bolo pred rokmi takmer nepredstaviteľné, aby bol obed podávaný bez polievky?

S postupom rokov a zrýchlením životného tempa sa polievky z jedálnička vytrácali. Nie však u nás!

Predstavujeme Vám niekoľko chutných receptov na zdravé polievky. Inšpirujte sa!

Zdravá zemiaková polievka

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica masla
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlen menší kúsok
  • 1 ks zeler stačí polovica
  • 4 väčšie zemiaky
  • 1 hrsť majoránky
  • 2 strúčik cesnaku
  • 1l zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 1 lyžica hladká múka
  • petržlen

POSTUP

  1. Vo veľkom hrnci rozpustíme maslo a dozlata na ňom opražíme múku; trvá to asi štyri minúty.
  2. Potom zápražku postupne zalejeme studeným vývarom.
  3. Dôkladne premiešame, pridáme zemiaky a zeleninu nakrájané na kúsky.
  4. Polievku povaríme do zmäknutia zemiakov, pri varení premiešavame.
  5. Polievku podľa chuti dosolíme, okoreníme, pridáme majoránku, pretlačený cesnak a nakoniec do zemiaková cez vidličku rozklepneme vajcia.
  6. Necháme ešte trošku povariť.

 TIP : Do bramborové polévky můžeme také přidat houby, i jinou jarní zeleninu, nebo strouhaný tvrdý sýr. Chuť polévky bude mnohem výraznější. 

zemiaková polievka varilamysicka.cz

Rajčinová polievka s parmezánom

Lahodně sytá polévka potěší i jako rychlé hlavní jídlo. Navíc si jí můžete dopřát celoročně.

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g krájaných lúpaných paradajok (aj z plechovky)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • soľ a korenie
  • hrsť lístkov bazalky
  • 50 g strúhaného parmezánu na podávanie

POSTUP

  1. V hrnci na olivovom oleji speníme 1 cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nasekané najemno.
  2. Pridáme lúpané paradajky (i z plechovky), a zeleninový vývar.
  3. Pridáme bobkový list, osolíme, okoreníme a a varte 15 minút.
  4. Vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme.
  5. Vmiešajte hrsť sekaných lístkov bazalky.
  6. Podávajte so strúhaným parmezánom.

Rajčinová polievka s parmezánom sbs.com.au

Zdravá Špargľová polievka

Jemná krémová polievka, ktorá je ľahká a zdravá.

INGREDIENCIE

  • 450 g čerstvého zelenej špargle
  • 40 g masla alebo rastlinného tuku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • muškátový kvet
  • soľ
  • 100 ml sladkej smotany
  • petržlenovú vňať

POSTUP

  1. Špargľa umyjeme, očistíme a nakrájame na kolíky.
  2. Na masle orestujeme špargľu a zalejeme zeleniovým vývarom a varíme ho do mäkka.
  3. Podľa potreby osolíme a okoreníme a pridáme štipku muškátového kvetu.
  4. Vyberieme pár špalíkov na ozdobu polievky.
  5. Potom špargľu v polievke rozmixujeme do hladka tyčovým mixérom.
  6. Nakoniec polievku zjemníme smotanou.

Špargľová polievka kraftrecipes.com

Šampiňónová polievka so smotanou

Máte radi šampiňóny? Ak áno, pripravte si z nich jednoduchý, ale chuťovo vynikajúce krém, po ktorom sa u vás doma ihneď zapráši.

INGREDIENCIE

  • 600 gramov šampiňónov
  • 150 gramov cibule
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 téglik smotany na varenie
  • soľ, korenie, bobkový list, čerstvá petržlenová vňať

POSTUP

  1. Nakrájanú cibuľu opražíme v hrnci na masle a pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a chvíľu restujeme.
  2. Zmes v hrnci zaprášime múkou, chvíľu miešame a vytvoríme zápražku.
  3. Zápražku zalejeme studeným vývarom a poriadne premiešame.
  4. Neskôr pridáme bobkový list, soľ a korenie a necháme variť cca 20 minút.
  5. Vyberieme bobkový list a polovicu plátkov šampiňónov.
  6. Zvyšok polievky rozmixujeme do hladkého krému.
  7. Vmiešame smotanu na varenie a opäť chvíľu polievku povaríme.
  8. Do hotovej polievky vložíme späť šampiňóny a čerstvú petržlenovú vňať.

Šampiňónová polievka so smotanou goodeggs.com

Cesnaková polievka z pečeného cesnaku

Zkuste polévku s jemně pečeným česnekem. Toto jídlo je ideální pro obědy a večeře a je zdravým jídlem, které si můžete vychutnat během chladných měsíců.

INGREDIENCIE

pre pečený cesnak

  • 2 hlavičky cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • soľ a korenie

pre polievku

  • 1 veľká cibuľa, krájaná na kocky
  • 1 1/2 lyžičky posekaného čerstvého tymiánu
  • 10 strúčikov cesnakov, olúpaných a nakrájaných
  • 2 lyžice oleja
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Pripravíme si pečený cesnak
  2. Cesnak uvoľníme z hlavičiek a strúčiky premasírujte v oleji.
  3. Pridáme soľ a korenie, dáme na plech.
  4. Pečieme v rúre 40 minút pri 180 ° C.
  5. V hrnci si rozpálime olej a opečieme na ňom cibuľku do zlatohneda.
  6. Přidáme tymián a  nakrájený česnek a společně restujeme.
  7. Zalejeme zeleninovým vývarom.
  8. Vychladnutý pečený cesnak vytlačíme sa šupiek do polievky.
  9. Prevaríme polievku ďalších 10 – 15 minút.
  10. Nakoniec polievku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérom.

Cesnaková polievka z pečeného cesnaku thehappyfoodie.co.uk

Zdravá mrkvová polievka so zázvorom

Taky patríte k ľuďom, ktorí nemajú príliš v obľube nahrubo nakrájanú zeleninu, ktorá pláva v polievke?

Tak skúste túto mrkvovú polievku v podobe hladkého krému s netradičným spojením zázvoru a pomaranča.

INGREDIENCIE

  • 4 väčšie mrkvy
  • 1 pomaranč
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 1 -2 lyžice masla
  • soľ, korenie
  • 50 ml smotany na varenie

POSTUP

  1. Na troche masla orestujeme na jemno nakrájanú šalotku a nastrúhaný kúsok zázvoru.
  2. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu.
  3. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom.
  4. Pozvoľna varíme asi 20 minút.
  5. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom.
  6. Polievku dochutíme soľou, korenie, šťavou u jedného pomaranča a kôrou aspoň z jednej jeho polovice, ktorú do polievky nastrúhame.
  7. Nakoniec zjemníme trochou smotany.

Mrkvová polievka so zázvorom a pomarančom epicurious.com

Pikantná rybia polievka z filé

INGREDIENCIE

  • 350 g rybieho filé
  • 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra
  • šťava z 1 limetky
  • 1 cibuľa
  • 6 lyžíc oleja
  • 1 červená paprika, nakrájaná
  • 1 chilli paprička, nakrájaná
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička bazalky
  • 2 paradajky. blanšírovaná a nakrájaná
  • 1 l vody

POSTUP

  1. Rybie filé pokvapkáme šťavou z limety a posypeme koriandrom.
  2. Tyčovým mixérom rozmixujeme papriku, chilli, paradajky a vodu do hladkého pyré.
  3. Rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, cesnak s oreganom a bazalkou.
  4. Pridáme cukor a zalejeme pripraveným pyré.
  5. Vložíme do neho ryby a zalejeme 700 ml vody.
  6. Varíme na miernom plameni asi 15 minút.
  7. Dochutíme soľou a korením podľa potreby.

Pikantná rybia polievka z filé foodtolove.com.au

Pri príprave zdravých polievok môžeme využiť aj ďalšie obľúbené suroviny strukoviny, tekvicu, kaleráb, cuketu, cícer, hrášok a mnoho ďalších.

Vyskúšajte aj studené polievky, ktoré sa hodia najmä do teplých dní.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.