Recepty na nátierku z romadúru sú tak niečo lahodné, že nebudete veriť vlastným chutiam.
Pripravili sme si pre vás výber toho najlepšieho, čo môžete ochutnať.
Sú skvelým pohostením ako pre návštevu, tak aj nápad na rýchlu večeru.
Ani s jedným receptom nešliapnete vedľa a skvele si pochutnáte.
Pikantná nátierka z romadúru
Pre milovníkov všetkého pálivého máme pripravenú túto nátierku. Kombinácia pálivej papriky a cesnaku vyvolá príjemné štiepanie na jazyku. Ak ste naozajstní „fajnšmekri“ pridajte ešte čili papričku a nechajte si chutiť!
Čo budeme potrebovať
- 125 g romadúru
- 110 g hermelínu
- 110 g masla (zmäknuté)
- ½ lyžičky mletej cibule
- Lyžica sladká papriky
- Lyžička štipľavej papriky
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- ½ lyžičky mletej rasce
- Štipka soli
- Mleté čierne korenie
- 125 g čerstvý syr
Postup
- Zrelé syry spoločne s maslom roztlačíme v jednej mise
- Pridáme cibuľu a zvyšné korenie
- Znovu všetko spoločne zmiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Pridáme čerstvý syr, aby sme dosiahli krémovejšiu konzistenciu
- Nakoniec zamiešame čerstvo prelisovaný cesnak
- Nátierka, vďaka paprike získa červenkastú farbu
- Nátierku uložíme na pár hodín do chladničky, aby sa chute prepojili a cesnak získal na intenzite
- Uležanú nátierku podávame s praclíkmi, chlebom a pivom
Pokiaľ máte radi hladkú nátierku, rozmixujte syry, maslo a korenie v kuchynskom robote do hladka. Nakrájanú cibuľu a cesnak pridajte ako posledný a ručne zamiešajte.

Romadúrová nátierka s orechmi
Pár ingrediencií a pár jednoduchých úkonov a táto dobrota je na svete, pripravená na servírovanie. Ideálne ako rýchly nápad na večeru.
Čo budeme potrebovať
- 200 g zrelého romadúru
- 75 g vlašských orechov (opečených)
- Lyžica medu
- Čerstvý tymián (môže byť aj sušený)
Postup
- Z romadúru orežeme hornú časť kôrky a boky prerežeme na kocky
- Dáme do rúry na veľmi nízku teplotu a necháme ho zmäknúť.
- Pečieme asi 30 minút
- Potom ho preložíme do kuchynského robota a mixujeme, kým syr nezíska krémovú konzistenciu
- Pridáme med, tymian podľa chuti soľ a zľahka premiešame
- Nátierku podávame posypanú opečenými vlašskými orechmi

Zrelý syr v chlebe
Táto nátierka s romadúrom urobí najmä dojem štýlom, ktorým je servírovaná. Jej chuť je fantastická a ešte vyvolá nadšenie z toho, že sa celý jej objem nachádza v chlebe.
Čo budeme potrebovať
- Veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
- 4 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 2 lyžice masla
- 250 g romadúru (zbavený kôry a nakrájaný na kocky)
- 250 g smotanového syra
- 125 g kyslej smotany
- 2 lyžičky hnedého cukru
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- Lyžička worcesterskej omáčky
- Štipka soli
- Štipka korenia
- Bochník kváskového chleba (cca 450 g)
- Paprika
- Čerstvá zelenina
Postup
- Na veľkej panvici si opečieme cibuľu s cesnakom na masle
- Zmes opekáme približne 10 minút, kým cibuľa nezezlátne
- Panvicu zložíme z tepla a dáme bokom
- Olúpaný romadúr vložíme do rúry a na nízku teplotu ho necháme rozohriať
- Medzitým si vyšľaháme kyslú smotanu, hnedý cukor, šťavu z citróna, worchester, soľ, korenie a cibuľu
- Potom do zmesi zamiešame smotanový syr a dáme bokom
- Pri bochníku odrežeme jeho hornú časť
- Bochník vydlabeme a necháme len malú vrstvu cesta na jeho dne
- Vydlabanú časť chleba nakrájame na kocky
- Rozkúrený romadúr a syrovú zmes spolu premiešame
- Syrovú zmes vlejeme do vydlabaného bochníka
- Prikryjeme odrezanou časťou a celý bochník zabalíme do alobalu
- Takto zabalený chlieb pečieme v rúre na 200 stupňov asi hodinu
- Nátierku podávame v bochníku posypanú paprikou spoločne s kockami chleba a čerstvou zeleninou

Pivná nátierka z romadúru
U národa pivárov jednoducho nesmie chýbať kombinácia zrelého syra a čierneho piva. V zásade je jedno aké pivo použijete, ale čierne pivo chuť nátierky ešte viac zvýrazní.
Čo budeme potrebovať
- 250 g romadúru
- 110 g plesnivého syra (niva)
- 50 g masla (zmäknutého)
- 50 ml piva (čierneho)
- Lyžica papriky
- Jarná cibuľka (na ozdobu)
Postup
- Do kuchynského robota umiestnime všetky ingrediencie okrem cibuľky
- Mixujeme, kým nezískame požadovanú konzistenciu
- Nátierku vlejeme do misky a dáme na 30 – 60 minút do chladničky, aby trochu stuhla
Je to skvelá hrianková nátierka či už na opečený toast alebo chlieb. Ak dumáte nad tým aký hriankovač si vybrať (pretože ten sa hodí vždy a ku všetkému) pozrite sa na tieto recenzie tých najlepších hriankovačov , ktoré vám trh môže momentálne ponúknuť.

Tvarohová nátierka s romadúrom
Tvaroh je v tomto recepte zásadný najmä z dôvodu, že celej nátierke dodá nadýchanejšiu a jemnejšiu štruktúru a vďaka vysokému obsahu tuku aj lahodnosť.
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky slaniny (vypražené)
- 230 g tučného tvarohu
- 130 g romadúru
- 30 ml mlieka
- 2 lyžice citróna
- Tekutý dym
Postup
- Na malé kúsky si nakrájame vypraženú slaninu
- Vložíme ju do kuchynského robota (alebo do misy, potom miešame ručne) a pridáme ostatné ingrediencie
- Všetko premiešame do hladkej zmesi
- Nátierku umiestnime do chladu, kým nebude čas podávania

Objavte podobné tipy
Cesnaková nátierka so zrelým syrom
Skvelý variant ako oživiť posedenie s priateľmi pri popíjaní vína a dostať do žalúdka niečo teplé a chutné. Táto romadúrová nátierka je super rýchla a jednoduchá na prípravu, kedy stačí pár minút a občerstvenie je hotové.
Čo budeme potrebovať
- 300 g romadúru
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla (rozpusteného)
- Lyžička tymiánu
- Mleté korenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov
- Hornú kôrku romadúru odrežeme
- Celý syr prerežeme krížovými rezami
- Takto upravený syr vložíme do zapekacej misky
- Zmiešame cesnak s rozpusteným maslom a polejeme tým romadúr
- Navrch ho ešte posypeme tymiánom a mletým čiernym korením
- Umiestnime ho do rúry a pečieme približne 10 – 15 minút, kým sa syr neroztečie
- Túto nátierku podávame ešte teplú
Podávajte s krekermi, chlebom, orechmi alebo ovocím .

Nátierka s brusnicami a romadúrom
Tento recept na nátierku z romadúru je tak ľahký ako je sladký. Veľa. Nechajte si v rúre roztopiť zrelý syr a doplňte ho o sladkosť brusníc a medu.
Čo budeme potrebovať
- 75 ml brusnicovej omáčky
- Rozmarín
- 250 g romadúru
- Lyžička medu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov
- Hornú kôrku romadúru odrežeme a celý syr vložíme do zapekacej misy
- Misku vložíme do rúry a približne 7 minút pečieme
- Keď je romadúr zlatistý, misku vyberieme
- Prilejeme brusnicovú omáčku a med
- Ingrediencie v miske spolu premiešame, aby sa spojili
- Navrch nasypeme rozmarín
- Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 – 15 minút, kým sa syr úplne neroztečie a rozmarín neprezvoní
- Podávame s opečeným chlebom alebo krekry

Zrelý syr v cestíčku s medom
Tento recept je kombináciou 2 v 1. Jednak je to tekutá, rozplývajúca sa nátierka a za druhé je to chrumkavé cestíčko, v ktorom je syr zabalený a slúži rovno ako príloha.
Čo budeme potrebovať
- 400 g romadúru
- 280 g lístkového cesta
- 100 g medu
- 100 g pekanových orechov (alebo vlašských)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov
- Na pomúčenej pracovnej ploche si vyvaľkáme lístkové cesto
- Romadúr vložíme do jeho stredu a cesto okolo syra obmotáme
- Jednotlivé konce pevne k sebe pritlačíme a syr v ceste nepriedušne uzavrieme
- Takto zabalený syr posypeme orechmi a polejeme medom
- Vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút, kým cesto nezozlátne
- Syr podávame s plátkami jabĺk alebo sušienkami

Zapečená romadúrová nátierka
Sladké potešenie v podobe zrelého syra a sladkého javorového sirupu vám prinesie neskutočný gastronomický zážitok.
Čo budeme potrebovať
- 75 ml javorového sirupu (alebo medu)
- Vetvička rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lyžičky vody
- 50 g nakrájaných vlašských (opažených)
- 250 g romadúru
- Čerstvá bageta
- Čerstvá zelenina
Postup
- Na platni v malom hrnci si zmiešame javorový sirup, cesnak a vodu
- Miešame, kým sa obsah nerozvonia približne teda 10 – 15 minút
- Rozmarín a cesnak vyhodíme
- Sirup zložíme z tepla a dáme bokom oddýchnuť
- Zo syra odrežeme vrchnú kôrku
- Romadúr umiestnime na plech, pokvapkáme ho sirupom
- Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút
- Syr sa musí roztiecť a byť mäkký
- Navrch nátierky dáme opražené vlašské orechy a podávame so zeleninou a bagetou

Nátierka so zrelým syrom a figa
Naše recepty vždy prináša niečo nové, nevšedné a nie je tomu inak ani tu. Netradičnú kombináciu romadúru s ovocím, ste určite ešte nemali šancu vyskúšať. Preto neváhajte a pustite sa do jej prípravy.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice figovej marmelády (alebo pol na pol s medom)
- 75 g sušených fíg (nakrájaných na plátky)
- 50 g vylúpaných pistácií (nahrubo nakrájaných)
- 50 g vlašských orechov (nahrubo nakrájaných)
- 370 g romadúru
Postup
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov
- Do malej misky si nakrájame figy, orechy a pistácie
- Pridáme polovicu figovej marmelády a všetko spolu premiešame, aby sa orechy a figy obalili
- Zo syra odrežeme jeho vrchnú kôru a prerežeme ho mriežkovými rezy
- Romadúr vložíme do zapekacej misy
- Potrieme ho zvyškom marmelády (alebo medu)
- Navrch pridáme zmes fíg a orechov
- Misu vložíme do rúry a pečieme približne 10 – 15 minút, kým syr nezmäkne
- Po vybratí tekutý syr premiešame s ostatnými ingredienciami
- Potom nátierku necháme 5 minút odpočinúť.
- Nátierka z romadúru by sa mala podávať ešte teplá

K výbornej domácej nátierke sa bude hodiť aj výborné domáce pečivo. To si môžete pripraviť jednak v domácej pekárni, kedy tu vám ponúkame recepty na perfektný domáci chlieb alebo v klasickej rúre upiecť jeden z týchto receptov na biele pečivo .