Vynikajúce recepty na polievku minestrone na jednom mieste. Poďte s nami ochutnať túto lahôdku

Ste fanúšikmi talianskej kuchyne? Potom vám nesmie uniknúť tieto tri jedinečné recepty na minestrone!

Ochutnajte lahodnú a sviežu polievku plnú zeleniny!

Akú si pripravíte?

Klasická talianska polievka minestrone

Táto polievka bola tradične vyrobená tak, aby spotrebovali zvyšky zeleniny, takže neváhajte použiť akúkoľvek sezónnu zeleninu, ktorú máte po ruke.

Čo budeme potrebovať

  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne žltá cibuľa (nakrájaná)
  • 2 stredné mrkvy (ošúpané a nakrájané)
  • 2 stredné zelené zelery (nakrájaná)
  • ¼ šálky paradajkového pretlaku
  • 500 g nakrájanej sezónnej zeleniny (zemiaky, žltá tekvica, cuketa, maslová tekvica, zelené fazuľky alebo hrášok)
  • 4 strúčiky cesnaku (lisované alebo mleté)
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 veľká plechovka nakrájaných paradajok s tekutinou
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 ml vody
  • 1 lyžička jemnej morskej soli
  • 2 bobkové listy
  • Štipka červenej papriky
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 250 g celozrnných cestovín
  • 1 plechovka fazule
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • Čerstvo nastrúhaný parmezán (na ozdobu)

Postup

  • Zahrejte 3 lyžice olivového oleja v hrnci na strednú teplotu.
  • Akonáhle sa olej trblieta, pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, paradajkový pretlak a štipku soli.
  • Varte za častého miešania, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nespriehľadní, asi 7 až 10 minút.
  • Pridajte sezónnu zeleninu, cesnak, oregano a tymian.
  • Za častého miešania varte asi 2 minúty.
  • Zalejte paradajky z plechovky a ich šťavu, vývarom a vodou.
  • Pridajte soľ, bobkové listy a červenú papriku.
  • Ochutíme čerstvo mletým čiernym korením.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú a priveďte zmes do varu, potom hrniec čiastočne prikryte pokrievkou.
  • Znížte teplotu, aby sa polievka stále varila.
  • Varte 15 minút, potom odstráňte pokrievku a pridajte cestoviny, fazuľu a zeleninu.
  • Pokračujte vo varení bez pokrievky po dobu 20 minút, alebo pokiaľ nie sú cestoviny uvarené al dente a zelenina mäkká.
  • Odstráňte hrniec z platne a potom vyberte bobkové listy.
  • Vmiešajte citrónovú šťavu a zvyšnú lyžicu olivového oleja.
  • Ak chcete, ozdobte misky polievky strúhaným parmezánom.
Modrý hrniec plný lahodnej a voňavej polievky zo zeleniny.
Zdroj: aberdeenskitchen.com

Polievka minestrone s cuketou a tekvicou

Letná talianska polievka plná lahodnej zeleniny!

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • ½ nakrájanej cibule
  • ½ nakrájaného póru
  • 1 zeler nakrájaný na kocky
  • ¼ nakrájanej červenej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekaný)
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička čerstvých lístkov tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • 2 stredné cukety (nakrájané na kocky)
  • 250 g orechovej tekvice
  • 250 g čerstvých zelených fazuliek
  • 2 paradajky (nakrájané na kocky)
  • 120 g varených malých bielych fazule
  • 120 g malých cestovín
  • Čerstvá bazalka (na ozdobu)
  • Strúhaný parmezán (na ozdobu)

Postup

  • Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja vo veľkom hrnci na stredne vysokú teplotu.
  • Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, pór, zeler a papriku.
  • Vymažte 8 až 10 minút, kým nezmäkne, znížte teplotu na stredne vysokú.
  • Pridajte nasekaný cesnak a varte ešte minútu, kým nebude voňavý.
  • Do hrnca pridajte kurací vývar, bobkový list, tymian a soľ.
  • Zvýšte teplotu, aby sa varil, potom pridajte cuketu, zelené fazuľky, paradajky, biela fazuľa a cestoviny.
  • Varte 10 minút, kým sa zelenina a cestoviny neuvaria.
  • Odstráňte bobkový list.
  • Na podávanie ozdobte na tenké plátky nakrájanou čerstvou bazalkou a nastrúhaným parmezánom.

Vedľa minestrone alebo ako sladkú bodku na záver môžete podávať lahodné sladké či slané suflé ! Pripravte si naše skvelé recepty!

Dokonalá polievka plná sezónnej zeleniny a cestovín.
Zdroj: simplyrecipes.com

Talianska polievka s hovädzím mäsom

Klasická polievka s mletým hovädzím mäsom, cestovinami, fazuľami a talianskym korením. Pripravte si tento jednoduchý recept na výdatné hovädzie Minestrone a vydajte sa s nami do Talianska!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g mleté hovädzie mäso
  • 1 lyžička repkového oleja
  • 2 lyžičky kóšer soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 1 malá žltá cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 mrkva (nakrájaná na kocky)
  • 2 lyžičky zmesi sušených talianskych byliniek
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 2 plechovky nakrájaných paradajok
  • 250 g cestovín
  • 1 plechovka fazule
  • 120 g mrazených nakrájaných zelených fazuliek

Postup

  • Zahrejte olej v hrnci na stredne vysokú teplotu.
  • Pridajte mleté hovädzie mäso, 1 lyžičku soli a ½ lyžičky korenia.
  • Hovädzie mäso počas opekania často miešame, asi 5 minút.
  • Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zmes talianskych byliniek a restujte ďalších 5-8 minút.
  • Pridajte hovädzí vývar, nakrájané paradajky a zvyšnú 1 lyžičku soli a priveďte k miernemu varu.
  • Znížte teplotu na minimum a varte 15 minút.
  • Pridajte cestoviny a zľahka varte ďalších 10 minút.
  • Pridajte fazuľku a zelenú fazuľku a varte ďalších 5 minút.
  • Pred podávaním ozdobte parmezánom.

Pokiaľ chcete táto polievka bude skvele chutiť aj z elektrického hrnca, ktorý v zelenine a jedle celkovo zachová všetky dôležité minerály! Zaobstarajte si jednu z týchto recenzovaných remosiek a podporte svoje zdravie!

Kamenný hrniec s talianskou polievkou plnou zeleniny a mäsa.
Zdroj: eightforestlane.com

História polievky minestrone

Existujú rôzne dohady o pôvode a význame slova Minestrone – obaja sú v tomto článku spomenuté, pretože si nikto nie je istý, kde leží pravda.
Pôvod slova je latinský „minestrare“, čo znamená podávať, všeobecne jedlo a pitie, ide teda o typ „servírovanej polievky“.

Minestrone pochádza zo slova „Minestra“, čo znamená polievka, a prípona –one z nej robí veľkú polievku. To sú normálne talianske prípony,“ –ina“ je niečo malé a „–one“ je niečo veľké.

„Minestra“, tiež znamená ryža, cestoviny alebo zelenina podávané vo vývare. Môžete si tiež dať „Minestrina con pastina“, čo je malá minestra s malým množstvom cestovín, inými slovami pridanými malými prísadami alebo minestrone, ktorá má veľké prísady.

Minestrone má nielen veľké kusy zeleniny, ale často sa tiež pridáva jeden z veľkých druhov cestovín.

Polievka je spomenutá v starej kuchárke z roku 30 nášho letopočtu, Marcus Apicius De Coquinaria, ktorá obsahuje väčšinu ingrediencií modernejšie minestrone.

Ako prieskumníci cestovali po svete a bolo k dispozícii viac ingrediencií, časom boli pridané aj do polievky a veria sa, že bola jednoducho vyrobená z akejkoľvek zeleniny, ktorá bola v tej dobe prítomná, a dokonca v mnohých prípadoch za použitia zvyškov.

Z toho dôvodu v skutočnosti neexistuje tradičný recept.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.