Neviete čo s pomarančmi?
Využite ich pri pečení vianočných cukroviniek!
Pripravili sme si pre vás recepty na pomarančové vianočné pečivo, na ktorých si neuveriteľne pochutnáte.
A keď vám zostanú nejaké šupky, môžete ich s kľudom použiť na vianočnú dekoráciu.
Pomarančové karamelky
Vyskúšajte toto vynikajúce a nevšedné vianočné pečivo, na ktoré vám stačia iba 3 alebo 4 ingrediencie a navyše ho ani nemusíte piecť!
INGREDIENCIA
- 500 g čokolády (mliečna alebo horká)
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- kôra z 1 pomaranča
- pomarančový extrakt (nemusí byť)
POSTUP
- Pomaly rozpustíme nalámanú čokoládu.
- Pokiaľ použijete mikrovlnnú rúru, zapnite ju na menší výkon, pokiaľ na sporáku, postupne pridávajte kúsky čokolády do hrnca nad miernym plameňom.
- Pridáme kondenzované mlieko a kôru z pomaranča (ak máme, tak aj pomarančový extrakt) a ešte chvíľu ohrievame.
- Zmes nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, uhladíme, a dáme na 4 hodiny stuhnúť do chladničky.
- Po stuhnutí krájame na štvorčeky.
- Môžeme ozdobiť kúskami čerstvého pomaranča.
Ľahko si môžete pripraviť aj ďalšie varianty tohto jednoduchého vianočného pečiva z pomarančov. Stačí pomaranč nahradiť vanilkovým extraktom a vyrobíte vanilkové karamelky, či pepermintový extrakt pre osviežujúcu čokoládovo-mätovú chuť. Ak sa vám nepodarí zohnať ho, stačí namiesto neho použiť kvalitnú mätovú čokoládu.

A čo vyskúšať aj naše ďalšie recepty na vianočné pečivo s čokoládou ? Je to klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadne Vianoce!
Vianočné hviezdičky plnené pomarančovým krémom
Toto lahodné maslové pečivo plnené pomarančovým krémom rozhodne stojí za vyskúšanie! Pridajte na svoju vianočnú tabuľu zase niečo nové a vaša rodina to určite ocenia.
INGREDIENCIA
- 86 g mäkkého smotanového syra
- 226 g masla, zmäkčeného
- 206 g kryštálového cukru
- jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 1 veľký vaječný žĺtok, izbové teploty
- ⅛ lyžičky soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 337 g hladkej múky
Na pomarančovú náplň:
- 113 g masla, zmäkčeného
- 190 g práškového cukru plus ďalší na posypanie
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 1 lyžica čerstvej pomarančovej šťavy
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 175 ° Celzia.
- Odrežeme dva kusy papiera na pečenie tak, aby zodpovedali nášmu plechu.
- Pomocou okrúhleho vykrajovača vytvoríme šablónu tak, že na jednu stranu papiera na pečenie nakreslíme cca 4 cm kruhy, asi 2,5 cm od seba.
- Otočíme papier na pečenie tak, aby kruhy boli na spodnej strane.
- Opakujeme aj s druhým papierom na pečenie.
- Dáme bokom.
- Na vrecko na zdobenie nasadíme veľkú hviezdicovú špičku a dáme bokom.
- Vo veľkej mise zmiešame smotanový syr, maslo, cukor, pomarančovú kôru, žĺtok, soľ a vanilku.
- Šľaháme na stredne vysokú rýchlosť, kým nie je zmes nadýchaná, asi 3-4 minúty.
- Zoškrabeme steny a dno misy a znova premiešame.
- Pridáme múku v 3 prídavkoch a podľa potreby oškrabeme strany.
- Polovicu cesta naberieme do pripraveného vrecka na zdobenie.
- Cesto musí byť mäkké, aby sa s ním dobre pracovalo.
- V prípade potreby dáme vrecko s cestom na teplé miesto, aby zmäklo.
- Vytlačíme asi 4 cm hviezdy na predkreslené šablóny.
- Ak chceme mať ten najlepší tvar, držíme vrecko rovno s okrajom špičky mierne nad plechom.
- Pevne stlačíme vrecko, aby vzniknuté pečivo bolo široké ako predkreslený kruh.
- Pokiaľ máme problémy s uvoľnením cesta, dáme vrecko na teplé miesto ešte na niekoľko minút.
- Cukroví pečieme, kým okraje nezačnú hnednúť, asi 7 až 11 minút, v závislosti od veľkosti a hrúbky cukroviniek.
- Toto pečivo rýchlo hnedne, preto starostlivo sledujeme dobu pečenia.
- Presunieme na mriežku a pred plnením necháme úplne vychladnúť.
- Všetky ingrediencie na náplň vyšľaháme do hladka.
- Náplň naberieme do vrecka na zdobenie.
- Na špičke vyrežeme malý otvor.
- Na spodné polovice upečeného pečiva nanesieme krémovú náplň a priklopíme ďalšou sušienkou.
- Necháme vychladiť alebo zamrazíme, kým nebudeme pripravení konzumovať.

Objavte podobné tipy
Talianske sušienky s pomarančovým džúsom
Luxusné sušienky, ktoré môžete servírovať nielen cez Vianoce! Môžete si ich upiecť kedykoľvek počas roka a užívať si ich len tak ku káve. Možno ich tiež uchovávať v mrazničke a pár ich vytiahnuť vždy, keď na ne dostanete chuť.
INGREDIENCIA
- 4 veľké vajcia
- 200 g cukru
- 225 g rastlinného tuku alebo masla
- 1 hrnček čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy alebo džúsu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- 500 g hladkej múky
- 60 g cukru múčka
- kandizované čerešne, mandle či iné sušené ovocie alebo orechy na ozdobu
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 ° C, plech vyložíme papierom na pečenie a nachystáme si ingrediencie, ktorými plánujeme sušienky zdobiť (kandované čerešne prekrojíme napoly).
- V mise rozmiešame vidličkou vajcia, cukor a rozpustený rastlinný tuk (či maslo).
- Do zmesi pridáme vanilkový extrakt a pomarančovú šťavu.
- Pomaly prisypávame múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Výsledkom by malo byť lepivé, tuhšie cesto.
- Sušienky tvoríme tak, že veľkou lyžicou naberieme kúsok cesta a pomocou druhej lyžice ho jemne zoškrabeme do misy s práškovým cukrom.
- Obalíme z oboch strán, vyberieme z misy a pomocou dlaní vytvarujeme do guličky.
- Postup opakujeme.
- Takto vytvorené guličky skladáme asi 2 cm od seba (nezabudnite, že v ceste je kypriaci prášok, preto sa sušienky v rúre zväčšia!) na pripravený plech.
- Do stredu guličky zatlačíme kandovanú čerešňu, mandľu či inú ozdobu.
- Ak chcete, môžete nechať sušienky aj holé.
- Pozor! Pokiaľ použijeme kandizované čerešne v náleve, je dobré ich po rozkrojení nechať odkvapkať na kuchynskej utierke, ktorá nasaje prebytočné tekutiny, ktoré by sa rozliali po sušienke.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút.
- Správne upečené sušienky by mali byť zospodu hnedé a na povrchu zlatisté.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie na elektrické odšťavovače . Kto vyhral v našom porovnaní?
Linecké pečivo plnené domácou pomarančovou marmeládou
Snáď každý z nás miluje linecké pečivo. A čo potom, keď ho naplníte domácou marmeládou z pomarančov! Nielen že krásne chutí, ale aj luxusne vyzerá. Skvele vám tak ozdobia vašu vianočnú tabuľu.
INGREDIENCIA
Na pomarančovú marmeládu:
- 2 veľké pomaranče
- 1 citrón
- 2 šálky vody
- 450 g cukru
- 60 ml likéru Cointreau alebo iného likéru s pomarančovou príchuťou
Na linecké pečivo:
- 1 šálka pražených mandlí
- 1/2 šálky kukuričného škrobu
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky masla, zmäkčeného
- 1 šálka práškového cukru plus navyše na posypanie
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vrchovatá lyžička pomarančovej kôry
- 3/4 lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 šálka domácej pomarančovej marmelády
POSTUP
Na pomarančovú marmeládu:
- Odrežeme hornú a spodnú časť z pomaranča (asi 0,5 cm).
- Nakrájame zvisle pomaranče na tenké 0,3 cm prúžky.
- Každý plátok pomaranča nakrájame na malé mesiačiky.
- Citrón ošúpeme a odšťavíme.
- Zmiešame mesiačiky pomaranča a citrónovú kôru a šťavu vo veľkom hrnci s 2 šálkami vody.
- Zmes privedieme do varu a varíme 10 minút.
- Priklopíme pokrievkou, ale nezabudneme zmes často miešať.
- Znížime plameň na mierny a varíme 40 minút pod pokrievkou.
- Opäť zmes často miešame.
- Vmiešame cukor a pomarančový likér a zvýšime teplotu, aby sa zmes rýchlo uvarila, alebo pokiaľ nedosiahne 104 stupňov Celzia.
- Keď dosiahne požadovanú teplotu, môžeme mierne znížiť teplotu a variť za stáleho miešania 10 minút.
- Zmes chladnutím (po odstavení z platne) mierne zhustne, ale pokiaľ sa nám bude zdať príliš riedka, varíme ju o niečo dlhšie.
- Pokiaľ sa nám naopak zdá, že je príliš hustá, pridáme počas varenia trochu pomarančovej šťavy.
- Zložíme marmeládu z ohňa a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu.
- Po vychladnutí zmes pomocou ponorného mixéra opatrne rozmixujeme.
- Marmeládu dáme do čistých pohárov, uzavrieme ich viečkom a dáme do chladničky.
Na linecké pečivo:
- Pridáme mandle a kukuričný škrob do kuchynského robota a pulzujeme, kým nie sú mandle jemne mleté.
- Zmes preložíme do veľkej misy a pridáme múku.
- Šľaháme, aby sa všetko spojilo a dáme bokom.
- Teraz do mixéra pridáme maslo a 1 šálku práškového cukru.
- Miešame na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí.
- Zvýšime na vysokú rýchlosť a miešame asi 2 minúty.
- Gumovou stierkou oškrabeme steny misky.
- Znížime rýchlosť na strednú a pridáme vanilku, pomarančovú kôru, soľ a vajcia.
- Mixujeme asi minútu.
- Znížime rýchlosť na minimum a po troškách pridávame zmes mandľovej múky.
- Cesto vyberieme z mixéra a rozdelíme ho na 4 časti.
- Z cesta vytvarujeme kotúče, každý zabalíme do plastovej fólie a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
- Keď ste pripravení na pečenie, vyberieme cesto z chladničky a necháme ho asi 15 minút odležať.
- Predhrejem rúru na 160 stupňov Celzia a vyložíme 2 plechy papierom na pečenie.
- Ľahko pomúčime plochý pracovný povrch a cesto rozvaľkáme tak, aby bolo hrubé asi 0,3 cm.
- Budeme potrebovať dve vykrajovače na pečivo – väčšie a menšie, aby sme vytvorili „okienko“ pre hornú sušienku.
- Vykrajovače použijeme okrúhle alebo rôzne tvarované s priemerom asi 5 cm a vykrájame čo najviac sušienok.
- Potom použijeme menšie vykrajovač, veľké asi 3 cm, a vyrežeme okienka pri polovici sušienok.
- Opatrne preložíme na vymastené plechy.
- Pečieme 10 až 15 minút (v závislosti od veľkosti sušienok), alebo kým okraje sušienok nezačnú ľahko zlátnuť.
- Sušienky presunieme na chladiacu mriežku.
- Keď sušienky úplne vychladnú, použite sito alebo sitko na posypanie cukroviniek s okienkom práškovým cukrom.
- Na sušienky bez okienka rozotrieme len necelú lyžičku marmelády.
- Na to položíme sušienky s okienkom, aby sme vytvorili „sendvič“.
- Užite si to!

Zázvorky s pomarančovou polevou
Úžasné pečivo s jasnou citrusovou chuťou, ktoré je jednoduché na prípravu a zároveň s ním narobíte veľa parády. Vaša rodina aj hostia sa budú oblizovať!
INGREDIENCIA
Na zázvorky:
- 8 lyžíc zmäknutého masla
- ¾ šálky cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilky
- ½ šálky melasy
- 1 lyžica jedlej sódy
- 2 a 1/2 lyžičky zázvoru
- 1 a ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky klinčeka
- 4 šálky hladkej múky
Na pomarančový cukor:
- 1 šálka cukru
- kôra z jedného pomaranča
Na pomarančovú polevu:
- 1 a ½ šálky práškového cukru
- 1 malá lyžica pomarančovej šťavy
POSTUP
- V mixéri ušľaháme maslo a cukor.
- Pridávame vajcia jedno po druhom a po každom pridaní dobre premiešame.
- Pridáme vanilku a melasu a miešame, kým sa všetko nespojí.
- Vrch mokrých surovín posypeme jedlou sódou, zázvorom, škoricou a klinčekmi.
- Vmiešame dovnútra.
- Pridáme múku a miešame, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rozdelíme na tri časti a každú položíme na 45 cm dlhý kus papiera na pečenie.
- Cesto rozvaľkáme na kláty s priemerom približne 4 cm.
- Necháme v chlade do stuhnutia.
- Predhrejeme rúru na 175 stupňov Celzia.
- 3 plechy vyložte papierom na pečenie alebo postriekame olejom v spreji.
- Pridáme cukor a kôru do plytkej misky.
- Pomocou prstov ich spojíme, kým sa cukor nesfarbí do oranžova.
- Cesto nakrájame na 0,5 cm plátky.
- Každý plátok obalíme v pomarančovom cukre a potom položíme 2,5 cm od seba na pripravené plechy.
- Pečieme v predhriatej rúre 10 minút uprostred rúry.
- Pokiaľ pečieme viac plátov naraz, v polovici otočíme.
- Vyberieme na mriežku, aby zázvorky vychladli.
- Zmiešame ingrediencie na polevu a vychladnuté zázvorky pokvapkajte.

Máme pre vás aj ďalších 8 nevšedných receptov na pečivo so zázvorom . Urobte si sviatky pikantnejšie!
Čo hovoríte na naše recepty na pomarančové vianočné pečivo? Máte nejaké vlastné tipy, ako využiť citrusy na Vianoce? Pochváľte sa nám v komentároch!