Skvelé recepty na vianočné pečivo z pomarančov, ktorý by nemali chýbať na vianočnom stole! Inšpirujte sa

Neviete čo s pomarančmi?

Využite ich pri pečení vianočných cukroviniek!

Pripravili sme si pre vás recepty na pomarančové vianočné pečivo, na ktorých si neuveriteľne pochutnáte.

A keď vám zostanú nejaké šupky, môžete ich s kľudom použiť na vianočnú dekoráciu.

Pomarančové karamelky

Vyskúšajte toto vynikajúce a nevšedné vianočné pečivo, na ktoré vám stačia iba 3 alebo 4 ingrediencie a navyše ho ani nemusíte piecť!

INGREDIENCIA

  • 500 g čokolády (mliečna alebo horká)
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • kôra z 1 pomaranča
  • pomarančový extrakt (nemusí byť)

POSTUP

  • Pomaly rozpustíme nalámanú čokoládu.
  • Pokiaľ použijete mikrovlnnú rúru, zapnite ju na menší výkon, pokiaľ na sporáku, postupne pridávajte kúsky čokolády do hrnca nad miernym plameňom.
  • Pridáme kondenzované mlieko a kôru z pomaranča (ak máme, tak aj pomarančový extrakt) a ešte chvíľu ohrievame.
  • Zmes nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, uhladíme, a dáme na 4 hodiny stuhnúť do chladničky.
  • Po stuhnutí krájame na štvorčeky.
  • Môžeme ozdobiť kúskami čerstvého pomaranča.

Ľahko si môžete pripraviť aj ďalšie varianty tohto jednoduchého vianočného pečiva z pomarančov. Stačí pomaranč nahradiť vanilkovým extraktom a vyrobíte vanilkové karamelky, či pepermintový extrakt pre osviežujúcu čokoládovo-mätovú chuť. Ak sa vám nepodarí zohnať ho, stačí namiesto neho použiť kvalitnú mätovú čokoládu.

Karamelky z čokolády ozdobené kúskom pomaranča.
www.thebusybaker.ca

A čo vyskúšať aj naše ďalšie recepty na vianočné pečivo s čokoládou ? Je to klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadne Vianoce!

Vianočné hviezdičky plnené pomarančovým krémom

Toto lahodné maslové pečivo plnené pomarančovým krémom rozhodne stojí za vyskúšanie! Pridajte na svoju vianočnú tabuľu zase niečo nové a vaša rodina to určite ocenia.

INGREDIENCIA

  • 86 g mäkkého smotanového syra
  • 226 g masla, zmäkčeného
  • 206 g kryštálového cukru
  • jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1 veľký vaječný žĺtok, izbové teploty
  • ⅛ lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 337 g hladkej múky

Na pomarančovú náplň:

  • 113 g masla, zmäkčeného
  • 190 g práškového cukru plus ďalší na posypanie
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžica čerstvej pomarančovej šťavy

POSTUP

  • Predhrejeme si rúru na 175 ° Celzia.
  • Odrežeme dva kusy papiera na pečenie tak, aby zodpovedali nášmu plechu.
  • Pomocou okrúhleho vykrajovača vytvoríme šablónu tak, že na jednu stranu papiera na pečenie nakreslíme cca 4 cm kruhy, asi 2,5 cm od seba.
  • Otočíme papier na pečenie tak, aby kruhy boli na spodnej strane.
  • Opakujeme aj s druhým papierom na pečenie.
  • Dáme bokom.
  • Na vrecko na zdobenie nasadíme veľkú hviezdicovú špičku a dáme bokom.
  • Vo veľkej mise zmiešame smotanový syr, maslo, cukor, pomarančovú kôru, žĺtok, soľ a vanilku.
  • Šľaháme na stredne vysokú rýchlosť, kým nie je zmes nadýchaná, asi 3-4 minúty.
  • Zoškrabeme steny a dno misy a znova premiešame.
  • Pridáme múku v 3 prídavkoch a podľa potreby oškrabeme strany.
  • Polovicu cesta naberieme do pripraveného vrecka na zdobenie.
  • Cesto musí byť mäkké, aby sa s ním dobre pracovalo.
  • V prípade potreby dáme vrecko s cestom na teplé miesto, aby zmäklo.
  • Vytlačíme asi 4 cm hviezdy na predkreslené šablóny.
  • Ak chceme mať ten najlepší tvar, držíme vrecko rovno s okrajom špičky mierne nad plechom.
  • Pevne stlačíme vrecko, aby vzniknuté pečivo bolo široké ako predkreslený kruh.
  • Pokiaľ máme problémy s uvoľnením cesta, dáme vrecko na teplé miesto ešte na niekoľko minút.
  • Cukroví pečieme, kým okraje nezačnú hnednúť, asi 7 až 11 minút, v závislosti od veľkosti a hrúbky cukroviniek.
  • Toto pečivo rýchlo hnedne, preto starostlivo sledujeme dobu pečenia.
  • Presunieme na mriežku a pred plnením necháme úplne vychladnúť.
  • Všetky ingrediencie na náplň vyšľaháme do hladka.
  • Náplň naberieme do vrecka na zdobenie.
  • Na špičke vyrežeme malý otvor.
  • Na spodné polovice upečeného pečiva nanesieme krémovú náplň a priklopíme ďalšou sušienkou.
  • Necháme vychladiť alebo zamrazíme, kým nebudeme pripravení konzumovať.
Maslové pečivo plnené krémom v miske.
www.savingdessert.com

Talianske sušienky s pomarančovým džúsom

Luxusné sušienky, ktoré môžete servírovať nielen cez Vianoce! Môžete si ich upiecť kedykoľvek počas roka a užívať si ich len tak ku káve. Možno ich tiež uchovávať v mrazničke a pár ich vytiahnuť vždy, keď na ne dostanete chuť.

INGREDIENCIA

  • 4 veľké vajcia
  • 200 g cukru
  • 225 g rastlinného tuku alebo masla
  • 1 hrnček čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy alebo džúsu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 500 g hladkej múky
  • 60 g cukru múčka
  • kandizované čerešne, mandle či iné sušené ovocie alebo orechy na ozdobu

POSTUP

  • Predhrejeme rúru na 180 ° C, plech vyložíme papierom na pečenie a nachystáme si ingrediencie, ktorými plánujeme sušienky zdobiť (kandované čerešne prekrojíme napoly).
  • V mise rozmiešame vidličkou vajcia, cukor a rozpustený rastlinný tuk (či maslo).
  • Do zmesi pridáme vanilkový extrakt a pomarančovú šťavu.
  • Pomaly prisypávame múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  • Výsledkom by malo byť lepivé, tuhšie cesto.
  • Sušienky tvoríme tak, že veľkou lyžicou naberieme kúsok cesta a pomocou druhej lyžice ho jemne zoškrabeme do misy s práškovým cukrom.
  • Obalíme z oboch strán, vyberieme z misy a pomocou dlaní vytvarujeme do guličky.
  • Postup opakujeme.
  • Takto vytvorené guličky skladáme asi 2 cm od seba (nezabudnite, že v ceste je kypriaci prášok, preto sa sušienky v rúre zväčšia!) na pripravený plech.
  • Do stredu guličky zatlačíme kandovanú čerešňu, mandľu či inú ozdobu.
  • Ak chcete, môžete nechať sušienky aj holé.
  • Pozor! Pokiaľ použijeme kandizované čerešne v náleve, je dobré ich po rozkrojení nechať odkvapkať na kuchynskej utierke, ktorá nasaje prebytočné tekutiny, ktoré by sa rozliali po sušienke.
  • Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút.
  • Správne upečené sušienky by mali byť zospodu hnedé a na povrchu zlatisté.
Sušienky z Talianska s kandizovanou čerešňou uprostred.
www.mangiabedda.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie na elektrické odšťavovače . Kto vyhral v našom porovnaní?

Linecké pečivo plnené domácou pomarančovou marmeládou

Snáď každý z nás miluje linecké pečivo. A čo potom, keď ho naplníte domácou marmeládou z pomarančov! Nielen že krásne chutí, ale aj luxusne vyzerá. Skvele vám tak ozdobia vašu vianočnú tabuľu.

INGREDIENCIA

Na pomarančovú marmeládu:

  • 2 veľké pomaranče
  • 1 citrón
  • 2 šálky vody
  • 450 g cukru
  • 60 ml likéru Cointreau alebo iného likéru s pomarančovou príchuťou

Na linecké pečivo:

  • 1 šálka pražených mandlí
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu
  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky masla, zmäkčeného
  • 1 šálka práškového cukru plus navyše na posypanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lyžička pomarančovej kôry
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 1 šálka domácej pomarančovej marmelády

POSTUP

Na pomarančovú marmeládu:

  • Odrežeme hornú a spodnú časť z pomaranča (asi 0,5 cm).
  • Nakrájame zvisle pomaranče na tenké 0,3 cm prúžky.
  • Každý plátok pomaranča nakrájame na malé mesiačiky.
  • Citrón ošúpeme a odšťavíme.
  • Zmiešame mesiačiky pomaranča a citrónovú kôru a šťavu vo veľkom hrnci s 2 šálkami vody.
  • Zmes privedieme do varu a varíme 10 minút.
  • Priklopíme pokrievkou, ale nezabudneme zmes často miešať.
  • Znížime plameň na mierny a varíme 40 minút pod pokrievkou.
  • Opäť zmes často miešame.
  • Vmiešame cukor a pomarančový likér a zvýšime teplotu, aby sa zmes rýchlo uvarila, alebo pokiaľ nedosiahne 104 stupňov Celzia.
  • Keď dosiahne požadovanú teplotu, môžeme mierne znížiť teplotu a variť za stáleho miešania 10 minút.
  • Zmes chladnutím (po odstavení z platne) mierne zhustne, ale pokiaľ sa nám bude zdať príliš riedka, varíme ju o niečo dlhšie.
  • Pokiaľ sa nám naopak zdá, že je príliš hustá, pridáme počas varenia trochu pomarančovej šťavy.
  • Zložíme marmeládu z ohňa a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Po vychladnutí zmes pomocou ponorného mixéra opatrne rozmixujeme.
  • Marmeládu dáme do čistých pohárov, uzavrieme ich viečkom a dáme do chladničky.

Na linecké pečivo:

  • Pridáme mandle a kukuričný škrob do kuchynského robota a pulzujeme, kým nie sú mandle jemne mleté.
  • Zmes preložíme do veľkej misy a pridáme múku.
  • Šľaháme, aby sa všetko spojilo a dáme bokom.
  • Teraz do mixéra pridáme maslo a 1 šálku práškového cukru.
  • Miešame na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí.
  • Zvýšime na vysokú rýchlosť a miešame asi 2 minúty.
  • Gumovou stierkou oškrabeme steny misky.
  • Znížime rýchlosť na strednú a pridáme vanilku, pomarančovú kôru, soľ a vajcia.
  • Mixujeme asi minútu.
  • Znížime rýchlosť na minimum a po troškách pridávame zmes mandľovej múky.
  • Cesto vyberieme z mixéra a rozdelíme ho na 4 časti.
  • Z cesta vytvarujeme kotúče, každý zabalíme do plastovej fólie a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
  • Keď ste pripravení na pečenie, vyberieme cesto z chladničky a necháme ho asi 15 minút odležať.
  • Predhrejem rúru na 160 stupňov Celzia a vyložíme 2 plechy papierom na pečenie.
  • Ľahko pomúčime plochý pracovný povrch a cesto rozvaľkáme tak, aby bolo hrubé asi 0,3 cm.
  • Budeme potrebovať dve vykrajovače na pečivo – väčšie a menšie, aby sme vytvorili „okienko“ pre hornú sušienku.
  • Vykrajovače použijeme okrúhle alebo rôzne tvarované s priemerom asi 5 cm a vykrájame čo najviac sušienok.
  • Potom použijeme menšie vykrajovač, veľké asi 3 cm, a vyrežeme okienka pri polovici sušienok.
  • Opatrne preložíme na vymastené plechy.
  • Pečieme 10 až 15 minút (v závislosti od veľkosti sušienok), alebo kým okraje sušienok nezačnú ľahko zlátnuť.
  • Sušienky presunieme na chladiacu mriežku.
  • Keď sušienky úplne vychladnú, použite sito alebo sitko na posypanie cukroviniek s okienkom práškovým cukrom.
  • Na sušienky bez okienka rozotrieme len necelú lyžičku marmelády.
  • Na to položíme sušienky s okienkom, aby sme vytvorili „sendvič“.
  • Užite si to!
Cukrovie plnené pomarančovou marmeládou na tanieriku.
www.azgrabaplate.com

Zázvorky s pomarančovou polevou

Úžasné pečivo s jasnou citrusovou chuťou, ktoré je jednoduché na prípravu a zároveň s ním narobíte veľa parády. Vaša rodina aj hostia sa budú oblizovať!

INGREDIENCIA

Na zázvorky:

  • 8 lyžíc zmäknutého masla
  • ¾ šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • ½ šálky melasy
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 2 a 1/2 lyžičky zázvoru
  • 1 a ½ lyžičky škorice
  • ½ lyžičky klinčeka
  • 4 šálky hladkej múky

Na pomarančový cukor:

  • 1 šálka cukru
  • kôra z jedného pomaranča

Na pomarančovú polevu:

  • 1 a ½ šálky práškového cukru
  • 1 malá lyžica pomarančovej šťavy

POSTUP

  • V mixéri ušľaháme maslo a cukor.
  • Pridávame vajcia jedno po druhom a po každom pridaní dobre premiešame.
  • Pridáme vanilku a melasu a miešame, kým sa všetko nespojí.
  • Vrch mokrých surovín posypeme jedlou sódou, zázvorom, škoricou a klinčekmi.
  • Vmiešame dovnútra.
  • Pridáme múku a miešame, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto rozdelíme na tri časti a každú položíme na 45 cm dlhý kus papiera na pečenie.
  • Cesto rozvaľkáme na kláty s priemerom približne 4 cm.
  • Necháme v chlade do stuhnutia.
  • Predhrejeme rúru na 175 stupňov Celzia.
  • 3 plechy vyložte papierom na pečenie alebo postriekame olejom v spreji.
  • Pridáme cukor a kôru do plytkej misky.
  • Pomocou prstov ich spojíme, kým sa cukor nesfarbí do oranžova.
  • Cesto nakrájame na 0,5 cm plátky.
  • Každý plátok obalíme v pomarančovom cukre a potom položíme 2,5 cm od seba na pripravené plechy.
  • Pečieme v predhriatej rúre 10 minút uprostred rúry.
  • Pokiaľ pečieme viac plátov naraz, v polovici otočíme.
  • Vyberieme na mriežku, aby zázvorky vychladli.
  • Zmiešame ingrediencie na polevu a vychladnuté zázvorky pokvapkajte.
Zázvorové pečivo ozdobené pomarančovou polevou na tanieri.
www.gogogogourmet.com

Máme pre vás aj ďalších 8 nevšedných receptov na pečivo so zázvorom . Urobte si sviatky pikantnejšie!

Čo hovoríte na naše recepty na pomarančové vianočné pečivo? Máte nejaké vlastné tipy, ako využiť citrusy na Vianoce? Pochváľte sa nám v komentároch!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.