Nie je nad klasiku a chrenová omáčka do nej rozhodne spadá.
Vyskúšajte naše luxusné recepty na chrenovú omáčku s údeným mäsom, ktoré sú rýchle, ľahké a hlavne skvele chutia.
Máme pre vás nielen tradičnú verziu, ale aj s mandľami či s údeným jazykom.
Ochutnajte ich všetky!
Chrenová omáčka s údeným mäsom a knedľou
Neuveriteľne jednoduchá a chutná omáčka z chrenu a smotany, podávaná s údeným mäsom a žemľovou knedľou. Klasika, ktorá neomrzí!
Čo budete potrebovať
- ½ šálky hladkej múky
- ½ šálky oleja
- ½ šálky mlieka
- ½ šálky smotany
- voda podľa potreby
- soľ podľa chuti
- 100 g chrenu v pohári
- 1 lyžica citrónu alebo octu na dochutenie
- údené mäso a žemľová knedľa na podávanie
Postup
- Začnite prípravou zápražky tak, že múku opražíte na oleji (alebo masle).
- Pridajte mlieko a smotanu.
- Potom pridajte soľ a jednu lyžicu citrónovej šťavy alebo octu.
- Podľa potreby pridávajte vodu.
- Pokračujte v miešaní a nechajte prejsť varom.
- Potom vypnite oheň a pridajte 100 g chrenu.
- Podávajte s údeným mäsom a žemľovou knedľou.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na zdravé omáčky z chrenu , na ktorých si pochutná celá rodina!
Objavte podobné tipy
Údené mäso s chrenovo-mandľovou omáčkou
Už ste niekedy skúsili pridať do chrenovej omáčky mandle? Pokiaľ nie, mali by ste túto chybu napraviť, pretože to omáčku povýši o ďalší level vyššie!
Čo budete potrebovať
- 500 g vareného údeného mäsa
- 1 a ½ šálky mäsového vývaru
- 1 šálka kyslej smotany
- ¼ šálky plátkov mandlí
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 šálka strúhaného chrenu
- soľ a cukor na dochutenie
Postup
- V hrnci rozohrejte maslo a zmiešajte ho s hladkou múkou, aby vám vznikla svetlá zápražka.
- Pridajte mäsový vývar.
- Osoľte a varte 20 minút, kým omáčka nezhustne.
- Potom pridajte kyslú smotanu.
- Pridajte cukor, strúhaný chren a plátky mandlí.
- Priveďte do varu a vypnite plameň.
- Dajte plátky horúceho údeného mäsa na tanier a prelejte omáčkou.
- Servírujte s knedľami či s gnocchi.

Treba sa vám budú hodiť aj naše recenzie elektrických sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Chrenová omáčka s údeným bravčovým jazykom
Pokiaľ ste ešte nedali šancu údenému jazyku, je čas to zmeniť! Táto smotanová omáčka s chrenom sa s ním totiž skvele dopĺňa a dohromady vytvára úplnú delikatesu, o ktorú by bola škoda prísť.
Čo budete potrebovať
- 40 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- 100 g hladkej múky
- 10 g celého čierneho korenia
- 10 g bobkového listu
- 30 ml hovädzieho bujónu
- 250 g chrenu
- 500 ml smotany na varenie
- 1,5 kg údeného bravčového jazyka
- 10 g nového korenia
- voda podľa potreby
Postup
- Údený jazyk varte spolu s bobkovým listom, novým korením a korením cca 90 minút.
- Uvarený jazyk vložte do ľadovej vody a po schladení stiahnite kožu.
- Vývar si nechajte bokom.
- Jazyk uložte do tepla nad paru.
- Z masla, hladkej múky a vývaru z uvareného jazyka (použite cca 1,5 litra) pripravte omáčku, pridajte hovädzí bujón, smotanu, nastrúhaný chren a cukor.
- Omáčku nechajte chvíľu povariť a potom podávajte s jazykom nakrájaným na plátky.
- Servírujte napríklad s knedličkami.

Chren, koreňová zelenina so štipľavou chuťou. Využíva sa iba na ochutenie pokrmov? Alebo je chren prospešný aj pre naše zdravie? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o chrenu !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!