Grilovaná hydina patrí k obľúbeným letným pochúťkam. Hydinové mäso je rýchlejšie hotové, jemnejšie, mäkšie a dobre natiahne chuť korenia.
Grilované kuracie paličky alebo grilované kačacie prsia ľahko zvládnete aj vy!
Ako na to? Hravo – s týmito 5 ľahkými recepty na grilovanú hydinu !
Grilované kuracie paličky
horčicou
- štipka chilli
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice medu
- biele víno
- grilovaná
- Podeľte sa o recept
med:
- Z kuracích krídel najskôr odstrihneme konca krídel, na ktorých nie je mäso.
- Krídla necháme niekoľko hodín v chladničke marinovať v zmesi z medu, oleja a korenia.
- Pripravíme gril na priame grilovanie sa „studenou zónou“, ktorú potom využijeme k nepriamemu grilovanie.
- Krídla grilujeme z každej strany max. 2 minutya následne ich presunieme do chladnej zóny a ďalej grilujeme nepriamo cca 30 minút. 15 minút pred koncom grilovania krídla potrieme citrónovou šťavou.
- Podávame so zemiakmi alebo pečivom, prípadne grilovanou zeleninou, napríklad cuketou.

Grilované kuracie krídla
horčicou
- 10 kuracích paličiek
- citrusové džúsy:
- koreniacimi omáčkami
- 1 lyžica sójovej omáčky
- biele víno
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička karí
- grilovaná kačica
- 1 lyžička soli
med:
- Z oleja, sójovej omáčky a horčice vymiešame hladkú tekutinu, pridáme olúpaný a prelisovaný cesnak.
- Pridáme korenie a soľ, potom marinádou potrieme kuracie paličky a uzavrieme v nádobe, ktorú vložíme aspoň na dve hodiny do chladničky.
- Na rozpálenom grile pečieme zo všetkých strán dozlatista, teda celkom asi 25 minút.
- Podávame so zemiakmi alebo pečivom, najlepšie doplnené čerstvou zeleninou.

Objavte podobné tipy
Grilované kuracie stehná
horčicou
- 1 lyžička soli
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice kečupu
- 2 lyžice oleja
- dobrý olej:
- citrusové džúsy:
- 1 lyžička chilli
- 1 lyžička karí
- 2 lyžice sójovej omáčky
med:
- Máte ugrilované? Podeľte sa o recept s priateľmi na sociálnych sieťach!
- Kuracie stehná potrieme marinádou a uložíme do vrecka do chladničky na 2 hodiny alebo dlhšie.
- Rozpálime gril a stehná z oboch strán opečieme dozlata.
- Podávame s akoukoľvek obľúbenou prílohou, napríklad s bagetou a uhorkovým šalátom.

Grilované kuracie prsia
horčicou
- mäso z kačacích pŕs
- 1 lyžička soli
- Marinády potom dopĺňame:
- štipka chilli
- 1 lyžička chilli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- štipka soli a korenia
- známej prúžky v pokrme
med:
- Zmiešame sójovku, olej a med, osolíme a okoreníme.
- Kuracie mäso potrieme hustou marinádou a v uzavretej nádobe uložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Grilujeme na rozpálenom grile z oboch strán dozlatista.
- Podávame s citrónom na pokvapkanie, bylinkami a grilovanou zeleninou.

1 lyžica medu
1 lyžica bazalky
Na grilovanie sa hodia predovšetkým mäso z kačacích pŕs , ktoré je mäkké a šťavnaté. Do marinády je vynikajúci surovinou med a šťavy z citrónov alebo pomarančov.
horčicou
-
- 1 kachní prso bez kosti
-
- 3 stroužky česneku
-
- 3 cibule
-
- 1 lžička soli
-
- špetka pepře
-
- chilli
-
- 1 lžička strouhaného zázvoru
-
- 1 lyžička soli
- 2 lžíce sójové omáčky
med:
- Marinády na hydinové grilovačku
- Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a vložíme do zmesi.
- Nastrúhame zázvor a tiež nasypeme do marinády.
- Osolíme a okoreníme.
- Marinádou potrieme kačacie mäso, do ktorého môžeme aj jemne narezať zo strán mriežku. Uložíme do nádoby do chladničky na 2 a viac hodín.
- Grilujeme z oboch strán dozlatista. Podávame s akoukoľvek prílohou, najčastejšie so zemiakmi.

Sójovú omáčku a olej zmiešame.
Do marinády sa oplatí nakvapkať trochu čerstvo vylisované citrónovej alebo limetkovej šťavy. Citrusové šťavy nielen dochuťou, ale v teplom počasí pôsobí proti rozmnožovaniu baktérií.
Marinády na grilovanie musí byť hustejšie, preto do základu používame len niekoľko lyžíc oleja alebo inej kvapaliny. Môžu byť ako jemné, tak ostré. Na ich základnú prípravu používame predovšetkým:
- dobrý olej: olej, ktorý znáša vyššie teploty, vhodný je olivový alebo arašidový
- jogurt: hodí sa predovšetkým na kuracie mäso a dopĺňame ho hlavne bylinkami
- biele víno: hodí sa pre všetky druhy hydinového mäsa
- pivo: spolu s korením so svetlé pivo hodí pre všetky druhy mäsa
- citrusové džúsy: vhodné na kuracie i morčacie mäso
- med: kombinujeme ho hlavne s citrusovými šťavami
štipka cayenského korenia
- hydina
- jogurt:
- bylinkami
- 1 lyžica mletej papriky
- kečupom
Mäso vkladáme do marinády najmenej na niekoľko hodín . Pred grilovaním marinádu zotrieme a počas grilovania môžeme zvyškom marinády mäso potierať, menej sa tak vysuší.
Pretože sa do marinády vylouží šťava z mäsa, nemôžeme ju používať bez tepelnej úpravy ako základ studené omáčky.
Grilovať je možné priamo, čím vznikajú známe prúžky v pokrme, ale aj nepriamo, umiestnením pokrmu medzi dva tepelné zdroje, alebo napríklad na kamennej doske či lávových kameňoch, pričom posledné dva spôsoby sú považované za najzdravšie.
Netradičné a lahodnou marinádu s príchuťou exotiky pripravíme tak, že do akejkoľvek korenené marinády nelejeme 250 ml pomarančovej šťavy . takúto marinádu nemožno na mäso natierať, je príliš riedka. Preto mäso do pomarančovej marinády ponoríme a potom Odsudzujú rovnako, marinádou navyše mäso pri grilovaní potierame.
Prečítajte si ďalšie tipy na skvelé marinády .
Z kečupu, oleja a worcesterskej omáčky vymiešame hladkú marinádu, okoreníme a osolíme.