Pochutnajte si na grilovačke z hydinového mäsa

Grilovaná hydina patrí k obľúbeným letným pochúťkam. Hydinové mäso je rýchlejšie hotové, jemnejšie, mäkšie a dobre natiahne chuť korenia.

Grilované kuracie paličky alebo grilované kačacie prsia ľahko zvládnete aj vy!

Ako na to? Hravo – s týmito 5 ľahkými recepty na grilovanú hydinu !

Grilované kuracie krídla

INGREDIENCIE

  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička karí
  • štipka chilli
  • soľ, korenie
  • 8 kuracích krídel

POSTUP

  1. Z kuracích krídel najskôr odstrihneme konca krídel, na ktorých nie je mäso.
  2. Krídla necháme niekoľko hodín v chladničke marinovať v zmesi z medu, oleja a korenia.
  3. Pripravíme gril na priame grilovanie sa „studenou zónou“, ktorú potom využijeme k nepriamemu grilovanie.
  4. Krídla grilujeme z každej strany max. 2 minutya následne ich presunieme do chladnej zóny a ďalej grilujeme nepriamo cca 30 minút. 15 minút pred koncom grilovania krídla potrieme citrónovou šťavou.
  5. Podávame so zemiakmi alebo pečivom, prípadne grilovanou zeleninou, napríklad cuketou.

Recept na grilované kuracie krídelka

Grilované kuracie paličky

INGREDIENCIE

  • 10 kuracích paličiek
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletej papriky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • štipka chilli
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 lyžice oleja

POSTUP

  1. Z oleja, sójovej omáčky a horčice vymiešame hladkú tekutinu, pridáme olúpaný a prelisovaný cesnak.
  2. Pridáme korenie a soľ, potom marinádou potrieme kuracie paličky a uzavrieme v nádobe, ktorú vložíme aspoň na dve hodiny do chladničky.
  3. Na rozpálenom grile pečieme zo všetkých strán dozlatista, teda celkom asi 25 minút.
  4. Podávame so zemiakmi alebo pečivom, najlepšie doplnené čerstvou zeleninou.

Recept na grilované kuracie paličky

Grilované kuracie stehná

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice Worcesteru
  • 2 lyžice kečupu
  • 1 lyžica bazalky
  • 1 lyžica medu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička chilli
  • 1 lyžička soli
  • štipka cayenského korenia

POSTUP

  1. Z kečupu, oleja a worcesterskej omáčky vymiešame hladkú marinádu, okoreníme a osolíme.
  2. Kuracie stehná potrieme marinádou a uložíme do vrecka do chladničky na 2 hodiny alebo dlhšie.
  3. Rozpálime gril a stehná z oboch strán opečieme dozlata.
  4. Podávame s akoukoľvek obľúbenou prílohou, napríklad s bagetou a uhorkovým šalátom.

Recept na grilované kuracie stehná

Grilované kuracie prsia

INGREDIENCIE

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžička chilli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru
  • štipka soli a korenia
  • 1 lyžička mletej papriky

POSTUP

  1. Zmiešame sójovku, olej a med, osolíme a okoreníme.
  2. Kuracie mäso potrieme hustou marinádou a v uzavretej nádobe uložíme na 2 hodiny do chladničky.
  3. Grilujeme na rozpálenom grile z oboch strán dozlatista.
  4. Podávame s citrónom na pokvapkanie, bylinkami a grilovanou zeleninou.

Recept na grilované kuracie prsia

grilovaná kačica

Na grilovanie sa hodia predovšetkým mäso z kačacích pŕs , ktoré je mäkké a šťavnaté. Do marinády je vynikajúci surovinou med a šťavy z citrónov alebo pomarančov.

INGREDIENCIE

    • 1 kachní prso bez kosti
    • 3 stroužky česneku
    • 3 cibule
    • 1 lžička soli
    • špetka pepře
    • chilli
    • 1 lžička strouhaného zázvoru
    • 2 lyžice oleja
  • 2 lžíce sójové omáčky

POSTUP

  1. Sójovú omáčku a olej zmiešame.
  2. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a vložíme do zmesi.
  3. Nastrúhame zázvor a tiež nasypeme do marinády.
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. Marinádou potrieme kačacie mäso, do ktorého môžeme aj jemne narezať zo strán mriežku. Uložíme do nádoby do chladničky na 2 a viac hodín.
  6. Grilujeme z oboch strán dozlatista. Podávame s akoukoľvek prílohou, najčastejšie so zemiakmi.

Recept na grilovanú kačicu

Marinády na hydinové grilovačku

Do marinády sa oplatí nakvapkať trochu čerstvo vylisované citrónovej alebo limetkovej šťavy. Citrusové šťavy nielen dochuťou, ale v teplom počasí pôsobí proti rozmnožovaniu baktérií.

Marinády na grilovanie musí byť hustejšie, preto do základu používame len niekoľko lyžíc oleja alebo inej kvapaliny. Môžu byť ako jemné, tak ostré. Na ich základnú prípravu používame predovšetkým:

  • dobrý olej: olej, ktorý znáša vyššie teploty, vhodný je olivový alebo arašidový
  • jogurt: hodí sa predovšetkým na kuracie mäso a dopĺňame ho hlavne bylinkami
  • biele víno: hodí sa pre všetky druhy hydinového mäsa
  • pivo: spolu s korením so svetlé pivo hodí pre všetky druhy mäsa
  • citrusové džúsy: vhodné na kuracie i morčacie mäso
  • med: kombinujeme ho hlavne s citrusovými šťavami

Marinády potom dopĺňame:

  • korením
  • kečupom
  • horčicou
  • koreniacimi omáčkami
  • bylinkami

Mäso vkladáme do marinády najmenej na niekoľko hodín . Pred grilovaním marinádu zotrieme a počas grilovania môžeme zvyškom marinády mäso potierať, menej sa tak vysuší.

Pretože sa do marinády vylouží šťava z mäsa, nemôžeme ju používať bez tepelnej úpravy ako základ studené omáčky.

Grilovať je možné priamo, čím vznikajú známe prúžky v pokrme, ale aj nepriamo, umiestnením pokrmu medzi dva tepelné zdroje, alebo napríklad na kamennej doske či lávových kameňoch, pričom posledné dva spôsoby sú považované za najzdravšie.

Netradičné a lahodnou marinádu s príchuťou exotiky pripravíme tak, že do akejkoľvek korenené marinády nelejeme 250 ml pomarančovej šťavy . takúto marinádu nemožno na mäso natierať, je príliš riedka. Preto mäso do pomarančovej marinády ponoríme a potom Odsudzujú rovnako, marinádou navyše mäso pri grilovaní potierame.

Prečítajte si ďalšie tipy na skvelé marinády .

Máte ugrilované? Podeľte sa o recept s priateľmi na sociálnych sieťach!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.