Blíži sa leto as ním aj potreba jesť ľahšie a zdravšie.
Preto vám prinášame 5 lahodných receptov na paprikové šaláty, ktoré si zamilujú aj zarytí mäsožravci.
Vyberte si, či dáte prednosť čerstvej zelenine alebo pečenej či grilovanej.
Tak ako tak si pochutnáte!
Paradajkový šalát s mätou a grilovanými paprikami
Nie je nič zlé na jednoduchom paradajkovom šaláte, ale čo taký šalát s paradajkami a grilovanými paprikami? To je skutočný šampión! Grilovanie papriky krásne zjemní a dodá im ich prirodzenú sladkosť, ktorú dokonale doplnia pikantné šalotky a šťavnaté paradajky.
Ingrediencie
- 1 šalotka, nakrájaná na tenké plátky
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 2 žlté, oranžové alebo červené papriky, nakrájané na tenké plátky
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- asi 3 stredné paradajky, nakrájané na plátky
- ¼ šálky čerstvých listov mäty, roztrhaných, ak sú veľké
- morská soľ
Postup
- Zmiešajte šalotku a ocot v malej miske a dajte bokom.
- Predhrejte rúru na maximum.
- Dajte plátky papriky na plech s okrajom a premiešajte s 1 polievkovou lyžicou oleja a na každú papriku dajte štipku soli a korenia.
- Pečte, kým papriky mierne nezmäknú a okraje sa nezačnú páliť.
- Usporiadajte plátky paprík a paradajok na tanier.
- Sceďte plátky šalotky a ocot si nechajte bokom.
- Vyšľahajte vyhradený ocot s 2 zvyšnými lyžicami oleja v malej miske.
- Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Nalejte dresing cez papriku a plátky paradajok a jemne premiešajte.
- Navrch pridajte šalotku a lístky mäty a dochuťte korením a morskou soľou podľa chuti.

Pokiaľ ste fanúšikovia šalátov, inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na paradajkové šaláty 7x inak!
Šalát s pečenou paprikou a mozzarellou
Tento letný šalát je perfektnou prílohou k vášmu grilovaniu! Pečené červené papriky, mozzarella, kukurica, červená cibuľa a avokádo, to všetko zaliate lahodným bylinkovým vinaigrette. Mňam!
Ingrediencie
Na šalát:
- 2 papriky prekrojené na polovicu, bez jadier
- 2 kukurice
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
- 1 šálka cherry paradajok prekrájaných na polovicu
- 230 g malých mozzarelových guličiek prekrájaných na polovicu
- 1 nakrájané avokádo
- soľ a korenie podľa chuti
Na bylinkovú zálievku:
- 6 lyžíc olivového oleja
- 3 lyžice balzamikového octu
- 2 lisované strúčiky cesnaku
- 1/4 šálky čerstvej nasekanej bazalky
- 1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lyžica sušeného oregana
- 2 čajové lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžička cesnakovej soli
- 1 čajová lyžička mletého korenia
- 1/4 čajovej lyžičky mletého kajenského korenia (voliteľne)
Postup
- Predhrejte gril na 220 stupňov Celzia.
- Poloviny papriky a kukurici pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Akonáhle je gril predhriaty, položte naň kukuricu a papriku kožu dole.
- Grilujte 8-10 minút, občas otočte kukuricou, kým nie je spálená.
- Vyberte z grilu a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle zelenina vychladne, olúpte spálenú kožu z paprík.
- Papriky nakrájajte na tenké plátky a kukuricu zoškrabte z klasu.
- Vo veľkej miske zmiešajte nakrájané papriky, kukuricu, červenú cibuľu, cherry paradajky, mozzarellu a avokádo.
- Teraz si pripravte bylinkovú zálievku.
- Do misky pridajte olivový olej, balzamikový ocot, cesnak, bazalku, tymian, oregano, rozmarín, cesnakovú soľ, korenie a kajenské korenie.
- Zmiešajte dohromady.
- Prelejte cez šalát a servírujte!

Objavte podobné tipy
Šalát s paprikami a čiernymi fazuľami
Šalát z čiernych fazule a paprík s koriandrom a limetkou je delikátna a jeho vyvážená kombinácia chutí vás úplne dostane!
Ingrediencie
- 425 g konzervovaných čiernych fazule, dobre opláchnutých a scedených
- 2 červené papriky, nasekané
- 1 žltá paprika, nasekaná
- 1/2 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
- 1 zväzok koriandra, nasekaný (voliteľne)
Na dresing:
- kôra z jednej limetky
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/4 lyžičky sušených chipotle papričiek
- 1/2 lyžičky jemného chilli prášku
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- soľ podľa chuti
- mleté korenie podľa chuti
Postup
- Zmiešajte ingrediencie na dresing.
- Vložte scedené fazule a dresing do plastovej misky so zaklapávacím viečkom, nasaďte veko a misku niekoľkokrát otočte, kým fazuľa nebudú dobre premiešané s dresingom.
- Nechajte fazuľu marinovať v dresingu asi hodinu, ak máte čas, alebo aspoň pri kosení ostatných ingrediencií.
- Nakrájajte papriky na kúsky s veľkosťou fazule.
- Nakrájajte jarnú cibuľku.
- Umyte koriander a dobre osušte, potom nahrubo nasekajte.
- Marinované fazuľa a papriky zmiešajte dohromady.
- Jemne premiešajte so zvyšným dresingom.
- Do zmesi fazule a paprík vmiešajte jarnú cibuľku a nasekaný koriander.
- Potom dochuťte soľou a mletým čiernym korením a podávajte.

Paprikový šalát s červenou cibuľou
Svieži čerstvý šalát z paprík, doplnený o cibuľu a čerstvé bylinky, je ideálna voľba ako doplnok k letnému grilovaniu!
Ingrediencie
- asi 4 oranžové alebo žlté papriky, nakrájané na tenké krúžky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké krúžky
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- ¼ šálky nahrubo nasekané čerstvé bazalky
- ¼ šálky nasekané čerstvé pažítky
- ¼ šálky hrubo nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- ¼ šálky hrubo nasekanej čerstvej mäty
- 2 lyžice olivového oleja
Postup
- Zmiešajte papriky, cibuľu a ocot vo veľkej mise a dochuťte soľou a korením.
- Nechajte odležať, kým papriky mierne nezmäknú, asi 10 – 20 minút.
- Tesne pred podávaním pridajte bylinky a olej a všetko premiešajte.

Ak máte chuť na papriky, ale nie práve na šalát, pozrite sa na 7 receptov na pečené plnené papriky .
Šalát z pečených paprík s fetou, píniovými orieškami a bazalkou
Tento šalát nielenže skvele vyzerá, ale aj skvele chutí! Perfektná ľahká letná večera, po ktorej nestlstnete a zároveň uspokojí vaše chuťové bunky.
Ingrediencie
- 4 papriky (ľubovoľná kombinácia červenej, žltej alebo oranžovej), prepolenej a bez jadier
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 čajové lyžičky červeného vínneho octu
- 1 malý lisovaný strúčik cesnaku
- 3 lyžice nakrájané čerstvé bazalky
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
- 1 čajová lyžička cukru
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 lyžice píniových orieškov
- ½ malej šálky syra Feta
- 1/3 šálky vykôstkovaných čiernych olív
Postup
- Postavte rošt do hornej polohy rúry a rúru predhrejte na maximum.
- Plech vyložte alobalom.
- Položte polovice paprík na pripravený plech a pečte 5-10 minút, raz otočte a vyberte, až budú krásne spálené.
- Hotové papriky pevne prikryte igelitovou fóliou a nechajte vychladnúť.
- Olúpte kožu z paprík (neoplachujte pod vodou) a nakrájajte na prúžky s priemerom.
- Vložte papriky do misky, pridajte olivový olej, ocot, cesnak, 2 lyžice bazalky, oregano, cukor, soľ a korenie.
- Nechajte v chladničke po dobu najmenej jednej hodiny alebo cez noc.
- Zahrejte malú panvicu na strednú teplotu.
- Pridajte píniové oriešky a za stáleho miešania restujte asi 4 minúty dozlatista.
- Orechy okamžite preložte do malej misky.
- Preložte marinované papriky na servírovaciu misku a naložte na ne fetu, olivy, opečené píniové oriešky a zvyšnú lyžicu bazalky.
- Pokiaľ chcete, dozdobte celými lístkami bazalky.

Aký je rozdiel medzi zelenou, žltou a červenou paprikou?
Všetky papriky pochádzajú z rovnakej rastliny! Najprv sa zbiera zelená paprika, zatiaľ čo žltá a červená trávia na vínnej réve viac času, vďaka čomu sú sladšie a výživnejšie . Červené papriky majú šesťkrát viac vitamínu A a viac ako dvakrát viac vitamínu C ako zelenej papriky.
Môžem papriky zamraziť?
Áno. Nakrájajte ich na požadovaný rez, potom zmrazte a uložte do vzduchotesnej nádoby vhodnej pre mrazničku. Zostanú dobré až šesť mesiacov . V bežnej chladničke vydrží asi tri dni .