Myslíte si, že vás šalát nemôže ničím prekvapiť?
Mýlite sa!
Vyskúšajte naše recepty na paradajkový šalát v 7 rôznych variantoch, ktoré si zamilujú aj tie najväčšie mäsožravce.
Paradajkový šalát so syrom feta
Tie najlepšie veci v živote sú väčšinou tie najjednoduchšie. A to platí aj pre tento šalát. Je neuveriteľne ľahký a pritom tak lahodný! Zrelé, šťavnaté paradajky v kombinácii so slaným syrom sú jednoducho na zožratie.
Ingrediencie
- 2 veľké paradajky, nakrájané na plátky
- 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na plátky
- 1/2 šálky syra Feta, rozdrveného na kúsky
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekanej mäty
Na dresing
- 3 lyžice panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžice červeného vínneho octu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Nakrájajte paradajky na plátky a usporiadajte ich v jednej vrstve na oválnom servírovacom tanieri.
- Na paradajky naukladajte nakrájanú červenú cibuľu.
- Pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a mätu.
- Pridajte kúsky kvalitného syra Feta.
- Zmiešajte všetky prísady na dresing v shakeri, pretrepte, aby sa všetko dobre premiešalo, a zalejte šalát.
- Ihneď podávajte.

Šalát sa dá pripraviť snáď zo všetkého. Inšpirujte sa našimi receptami na šaláty z cíceru 4x inak!
Paradajkový šalát s rukolou a parmezánom
Tento šalát s paradajkami a rukolou je hotový za pár minút a je to ideálna príloha k cestovinám, pizzi, grilovanému mäsu či rybám alebo si ho pokojne dajte len tak, ako zdravú večeru. Nechajte si chutiť!
Ingrediencie
- 2 veľké hrsti rukoly
- 1 hrsť cherry paradajok
- 1 polievková lyžica píniových orieškov
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- ½ lyžice ryžového octu
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Prekrájajte cherry paradajky na polovicu.
- Opražte píniové oriešky.
- Vložte rukolu do veľkej misy.
- Pridajte paradajky, píniové oriešky, olej, ocot a parmezán.
- Všetko dobre premiešajte.
- Dochuťte soľou a mletým čiernym korením.
- Servírujte.

Uhorkovo-paradajkový šalát s jogurtom
Ak sa vám zišlo väčšie množstvo letnej zeleniny, určite vyskúšajte ľahký šalát z uhoriek a paradajok, ktoré sa zmiešajú s červenou cibuľou, petržlenovou vňaťou, mätou a zalejú sa kôprovo-jogurtovým dresingom. Tento zdravý stredomorský šalát si zamilujete!
Ingrediencie
Na šalát:
- 1 veľká šalátová uhorka, nakrájaná na kocky
- 4 stredné paradajky, nakrájané na kocky
- 1/2 šálky nakrájanej červenej cibule
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej mäty
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Na dresing:
- 1/4 šálky nízkotučného jogurtu
- šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 1/8 lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice nahrubo nasekaného čerstvého kôpru
- 1 strúčik cesnaku
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte uhorku, paradajku, červenú cibuľu, mätu a petržlenovú vňať.
- V shakeri zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie, kôpor a cesnak a dobre premiešajte alebo pretrepte.
- Nalejte jogurtový dresing na šalát a premiešajte.
- Podávajte alebo uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.

Tieto šaláty s jogurtom si môžete zhotoviť zdravšie. Stačí na to domáci jogurt. Vyplatí sa jeho výroba? V našom teste jogurtovačov sa tiež dozviete, či sa doňho oplatí investovať.
Šalát s cherry paradajkami a mozzarellou
Tento letný z cherry paradajok je obohatený o mozzarellu, čerstvé bylinky a červenú cibuľu, to všetko je zaliate ľahkým cesnakovo-bylinkovým dresingom. Ide o tradičnú letnú prílohu, ktorá nikdy nevyjde z módy.
Ingrediencie
- 4 šálky cherry paradajok prekrájaných na polovicu
- 2 šálky čerstvej mozzarelly prekrájanej na polovicu
- 1/4 šálky červenej cibule nakrájanej nadrobno
- 1/4 šálky nasekaných čerstvých byliniek, ako je petržlenová vňať, bazalka, pažítka, jarná cibuľka alebo oregano
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžice červeného vínneho octu
- 1/4 čajovej lyžičky cukru
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného oregana
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Vložte paradajky, mozzarellu, červenú cibuľu a bylinky do veľkej misy.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, vínny ocot, cukor, oregano, sušený cesnaka, soľ a korenie podľa chuti.
- Nalejte dresing na paradajkovú zmes a všetko jemne premiešajte.
- Servírujte.

Je vám zima a radšej by ste si dali niečo na zahriatie? Čo skúsiť naše recepty na paradajkovú polievku v 5 rôznych verziách.
Objavte podobné tipy
Avokádový šalát s paradajkami, vajcami a uhorkou
Tento šalát je svieži, zdravý, super lahodný a pozostáva z jednoduchých ingrediencií. Skvelá chuť avokáda je kombinovaná s vajcami natvrdo, paradajkami, uhorkou, jalapeno papričkami, červenou cibuľou a voňavým koriandrom. To jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 2 avokáda, nakrájaná na plátky
- 250 g červených cherry paradajok, rozpolených
- 1 šalátová uhorka, nakrájaná na plátky
- 1 Jalapeno, bez semienok a nakrájané na plátky
- 1/3 šálky červenej cibule, nakrájané na plátky
- 1 alebo 2 varené vajcia, nakrájané na štvrtky
- nasekaný čerstvý koriander
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
Na zálievku:
- 1/3 šálky olivového oleja
- šťava z 2 veľkých citrónov
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 1/2 čajovej lyžičky medu alebo javorového sirupu
- 1–2 drvené strúčiky cesnaku
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Avokádo, paradajky, uhorku, červenú cibuľu, vajcia, Jalapeño, jarnú cibuľku a koriander zmiešajte vo veľkej šalátovej mise.
- V pohári zmiešajte ingrediencie na zálievku: olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu, med, cesnak, soľ a korenie.
- Premiešajte.
- Šalát pokvapkajte dresingom a premiešajte.
- Podľa chuti prípadne dosoľte a dokoreníme.
- Užite si to!

Paradajkový šalát so syrovou omáčkou
Vyskúšajte delikátny šalát s teplou a bohatou syrovou omáčkou, čerstvými aj pečenými paradajkami a chrumkavými cesnakovými krutónmi. Originálne, chutné a napriek tomu veľmi jednoduché!
Ingrediencie
- 8 veľkých cherry paradajok
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 čajová lyžička tymiánových listov
- 1/8 čajovej lyžičky cukru
- soľ
- dva hrubé plátky chleba
- 1 strúčik cesnaku, rozpolený
- 1/4 šálky hubového alebo zeleninového vývaru
- 100 g nakrájaného Brie alebo Camembertu
- 2 veľké paradajky, 1 nakrájané nadrobno, druhé nakrájané na tenké plátky
- listy bazalky na ozdobu
- morská soľ na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 150 °C.
- Priveďte veľký hrniec vody do varu a naplňte veľkú misku ľadovou vodou.
- Ostrým nožom urobte X na spodku každej cherry paradajky.
- Blanšírujte, kým sa koža z paradajok nezačne odlupovať, asi 30 sekúnd.
- Paradajky preložte do ľadového kúpeľa, aby vychladla, a potom ich olúpte.
- Vložte olúpané paradajky na plech s okrajom.
- Pokvapkajte 2 lyžicami oleja, posypepte tymianom a cukrom a dochuťte soľou.
- Pečte paradajky po dobu 1 hodiny, kým nie sú veľmi mäkké, ale nie príliš zvraštené.
- Nechajte vychladnúť.
- Medzitým na panvici zohrejte zvyšné 2 lyžice oleja.
- Pridajte chlieb a na miernom ohni ho opečte z oboch strán dozlatista, asi 3 minúty.
- Preložte na tanier az oboch strán potrite strúčikom cesnaku.
- Vytvorte krutóny o veľkosti sústa.
- V malom hrnci priveďte vývar do varu.
- Vložte syr do mixéra, pridajte vývar a mixujte, kým nebude zmes úplne hladká.
- Nalejte na taniere trochu teplého syrového fondue, naskladajte naň čerstvé paradajky, pečené paradajky a krutóny.
- Ozdobte bazalkou a morskou soľou a podávajte.

Máte doma prebytočný zeler a už neviete, čo s ním? Pozrite sa na našich 8 skvelých receptov na zelerový šalát !
Zeleninový šalát s majonézou
Ukrajinský šalát z uhoriek a paradajok s domácim dresingom z kyslej smotany, majonézy a cesnaku je jednoducho lahodný a jeho príprava zaberie iba pár minút! Skvelé ako príloha na obed či ako ľahká večera.
Ingrediencie
- 3 stredné paradajky
- 1 šalátová uhorka
- 1/2 strednej cibule
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 3 lyžice majonézy
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1/8 lyžičky korenia
- soľ podľa chuti
Postup
- Nakrájajte 3 paradajky a uhorku na kúsky a polovicu cibule na tenké plátky.
- Pripravenú zeleninu zmiešajte v strednej miske.
- V malej miske zmiešajte 3 lyžice majonézy, 2 lyžice kyslej smotany, 1 lisovaný strúčik cesnaku a korenie.
- Dobre premiešajte.
- Dresing vmiešajte do zeleniny.
- Tesne pred podávaním podľa chuti dosoľte.

Aké paradajky sú do šalátov najlepšie?
Paradajok existujte veľa rôznych druhov a každý sa hodí na niečo iné. My sa pozrieme na paradajky, ktoré sú vhodné do šalátov.
- Cherry paradajky – sú malé a okrúhle, podobne ako čerešňa, odtiaľ aj ich názov. Ideálne ich volíme do šalátov, či už červené, žlté, oranžové alebo fialové. Ich chuť je pikantná a sladká a okrem ich použitia do šalátu ich môžete tiež grilovať či variť.
- Hroznové paradajky – často sa zamieňajú s cherry paradajkami, pretože sú rovnako malé, ale majú oválny tvar, jednoducho ako hrozno. Majú silnejšiu šupku, čo znamená, že keď ich uvaríte, budú držať svoju štruktúru. Zároveň sú taktiež skvelým doplnkom každého šalátu.
- Rímske paradajky – sú silné a chutné a majú naozaj sviežu chuť. Najčastejšie sa používajú do rajčinovej omáčky, ale bežne sa pridávajú aj do šalátov či sendvičov.
- Heirloom paradajky – existujú v rôznych veľkostiach a farbách. Ide o jedny z najlepších paradajok, ktoré vďaka svojej bohatej chuti pridávajú do klasického jedla niečo navyše. Sú skvelé nielen v šalátoch, ale aj pečené.
Pochváľte sa nám do komentárov, ako sa vám podarilo šaláty pripraviť. Budeme sa tešiť!