Zaujíma vás, ako sa dá využiť teplovzdušná fritéza? Receptov na jedlá je veľa.
Ide o univerzálny hrniec, ktorý poskytuje nielen zdravý spôsob vyprážania, ale aj pečenie.
Čo všetko v ňom vykúzlite?
Poďte sa pozrieť na najobľúbenejšie recepty z teplovzdušnej fritézy!
Hovädzí steak z teplovzdušnej fritézy
Hovädzie flak mäsa. To stojí za to. Je plný bielkovín a železa.
Ingrediencie:
- 4 lyžice zmäknutého masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička čerstvo nasekané pažítky
- 1 lyžička čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 lyžička čerstvo nasekaného tymiánu
- 1 kg hovädzieho vysokého roštenca
- soľ
- korenie
Postup:
- V mise si zmiešajte maslo s bylinkami a zabaľte do potravinovej fólie. Hotové bylinkové maslo si dajte vychladiť do chladničky na 20 minút.
- Steak si z oboch strán nasoľte a okoreňte.
- Dajte ho smažiť do teplovzdušnej fritézy pri 200 ° C na dobu 12-14 minút (ak si prajete medium, pre raw samozrejme zvoľte dobu kratšiu).
- V polovici doby steak otočte, aby sa rovnomerne prepiekol.
- Nakoniec potrite bylinkovým maslom a môžete podávať.

K tomu steaku môžeme odporučiť zemiaky na netradičný spôsob .
Kuracie rezne z teplovzdušnej fritézy
Kuracie rezne… Česká špecialita a voňavý nedeľný obed. Tentoktát v zdravšej, ale napriek tomu veľmi chutnej variante.
Ingrediencie:
- 2 prsné rezne
- ¼ lyžičky soli
- korenie
- 2 lyžice múky
- 1 veľké vajcia
- ¾ hrnčeka strúhanky
- olivový olej
- 1 citrón
- ½ lyžice čerstvej petržlenu (nasekané)
Postup:
- Rezne si naporciujte, vyklepte, osoľte.
- Obaľte v múke, vajci zmiešanom s petržlenovou vňaťou a korením a nakoniec v strúhanke.
- Vymažte na 200 °C zhruba 15 minút.
- V polovici pečenia rezne obráťte, aby sa prepiekli rovnomerne.
- Podávajte pokvapkané olejom as plátkami citróna.

K dobrému rezňu sa hodí samozrejme aj výborný zemiakový šalát .
Donútené z teplovzdušnej fritézy
Recepty z teplovzdušnej fritézy môžu byť aj sladké ako med. Americká sladká bodka. „Škoda, že sú nezdravé.“ To už si hovoriť nemusíte. Poďme vyprážať zdravšie.
Ingrediencie:
Na cesto:
- olej v spreji
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/4 hrnčeka cukru
- kocka droždie
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- štipka soli
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na vanilkovú polevu:
- 1 hrnček cukru múčka
- 60 ml mlieka
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu:
- 3/4 hrnčeka cukru múčky
- 1/4 hrnčeka kakaa
- 3 lyžice mlieka
Na škoricovú polevu:
- 1/2 hrnčeka cukru (krupica)
- 2 lyžice škorice
- 2 lyžice rozpusteného masla
Postup:
- Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozdrobte droždie.
- Nechajte kysnúť asi 8 minút.
- Múku si zmiešajte so soľou.
- Vo väčšej mise si vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vajcia, vanilku, potom vykysnutý kvások a nakoniec múku zmiešanú so soľou.
- Cesto dôkladne prehnetajte.
- Nechajte ho kysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu.
- Potom si cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na zhruba 1 a pol cm hrubú placku.
- Vyberte si hrnček s takým priemerom, aby sa do fritézy vliezli aspoň 2 donútené súčasne.
- Z cesta si vykrájajte kruhy, potom si menším hrnčekom (štamprlí) vykrojte diery uprostred.
- Vykrojené donútené prikryte a nechajte ešte ďalšiu hodinu kysnúť.
- Vystrihnite si kúsok papiera na pečenie, dajte ho do nádoby fritézy, naň položte dva donútené a dajte piecť na 190 °C po dobu 6 minút.
- Takto postupujte so všetkými donútené.
- Nakoniec ich máčajte do vami zvolenej polevy.
- Ako na náplne? Čokoládovú a vanilkovú stačí vytvoriť zmiešaním ingrediencií.
- Škoricová je tiež jednoduchá. Zmiešajte cukor a škoricu. Touto zmesou posypte donútené potreté maslom.

Domáce žemle z fritézy
Jednoduché a celkom rýchlo hotové maslové žemle. A keby ste si napriek tomu nevedeli rady, žmurknite na videorecept.
Ingrediencie:
- 1 hrnček mlieka
- 114 g rozpusteného masla
- 60 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička soli
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
Postup:
- Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru, rozdrobte droždie a nechajte vzísť kvások.
- Do múky si urobte jamku, vlejte do nej vykysnutý kvások, pridajte zvyšok cukru, soľ, vajcia a rozpustené maslo.
- Všetko dôkladne prepracujte na nelepivé cesto.
- Pod utierkou ho nechajte vykysnúť zhruba pol hodiny. Malo by byť dvakrát väčšie.
- Z cesta si vytvarujte kruh a nakrojete ho na 16 kusov.
- Z každého kúsku urobte guľu.
- Skladajte do fritézy vyloženej papierom na pečenie.
- Pečte pri 160 ° C asi 15 minút.
- Nakoniec potrite maslom.

Domáce pizza taštičky
Táto Calzone alebo plnená pizza je síce domáca, ale recept na pizza cesto tvoriť nemusíte. Stačí ho kúpiť, prípadne nahradiť cestom listovým.
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/4 hrnčeka nakrájanej červenej cibule
- 3 hrnčeky baby špenátu
- ⅓ hrnčeka paradajkovej omáčky
- 60 g kuracích pŕs (upečených alebo osmažených)
- 170 g hotového pizza cesta
- 90 g nastrúhanej mozzarelly
Postup:
- Na rozpálenom oleji si orestujte cibuľu, pridajte špenát a asi minútu a pol ho duste pod pokrievkou pokiaľ nezvädne.
- Primiešajte paradajkovú omáčku, kuracie mäso nakrájané na kúsky a odstavte.
- Cesto si rozdeľte na 4 rovnaké porcie.
- Vyvaľkajte ho do tvaru kruhu.
- Každý kruh naplňte zmesou špenátu a posypte syrom.
- Preložte ich napoly, aby vznikli polmesiaca.
- Okraje stlačte, aby zmes nevytekala.
- Pečte pri 190 ° C 12 minút.
- Nakoniec potrite olivovým olejom.

Alebo si urobte domáce cesto na pizzu . Je to jednoduché.
Cibuľové krúžky z teplovzdušnej fritézy
Chcete ďalšie recepty pre teplovzdušnú fritézu? Cibuľové krúžky sú obľúbenou krčmovou špecialitou na pivo. Skvele tiež pasujú k burgeru.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička údené papriky
- 1/4 lyžičky soli
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžica vody
- 1 hrnček strúhanky
- 1 veľká sladká cibuľa
- olej na potretie
Dip:
- 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica kečupu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky papriky
Postup:
- Cibuľu si nakrájajte na zhruba centimetrové kolieska.
- Múku, údenú papriku a štipku soli si zmiešajte.
- Do druhej misky si dajte rozmiešané vajcia a vodou.
- Do tretej misky potom dajte strúhanku.
- Krúžky obaľte v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
- Pečte na 190 °C dozlatista (cca 10 minút).
- Dip si vytvorte zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Servírujte s dipom.

Tip: Urobte si k cibuľovým krúžkom aj domáci hamburger .
Objavte podobné tipy
Chipsy z červenej repy
Zeleninové chipsy získavajú na popularite kvôli svojim prínosom pre zdravie. Maškrtenie je to pravé orechové.
Ingrediencie:
- 3 červené repy strednej veľkosti
- 2 lyžičky repkového oleja
- ½ lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
Postup:
- Repu si olúpte, umyte a nakrájajte na zhruba 3 mm hrubé kolieska.
- Zmiešajte ich s olejom, soľou a čiernym korením.
- Polovicu dávky dajte piecť na 160 ° C na 25-30 minút.
- Každých päť minút fritovací košík pretrepte.
- To isté opakujte s druhou dávkou.

Jarné závitky
Máte chuť na ázijskú kuchyňu? Vyskúšajte obľúbené jarné závitky plné zeleniny a kreviet.
Ingrediencie:
- 2 a ½ lyžice sezamového oleja
- 2 hrnčeky nakrúhanej kapusty
- 1 hrnček mrkvy nakrájané na tenké a úzke rezančeky
- 1 hrnček na rezančeky nakrájanej červenej papriky
- 120 g olúpaných a vypitvaných kreviet
- ¾ hrnčeka na rezančeky nakrájaných hrachových strukov
- ¼ hrnčeka nasekaného čerstvého koriandra
- 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
- 2 lyžice rybej omáčky
- ¼ lyžičky rozdrveného červeného korenia
- 8 ks (20×20 cm) ryžového papiera
- 1/2 hrnčeka sladké chilli omáčky
Postup:
- Na panvici si rozohrejte lyžicu a pol oleja.
- Pridajte kapustu, mrkvu, červenú papriku a restujte asi minútu, minútu a pol.
- Zmes nechajte vychladiť.
- Vo veľkej mise si zmiešajte zeleninovú zmes s hráškom, krevetami, koriandrom, limetkovou šťavou, červeným korením a rybou omáčkou.
- Ryžový papier si nechajte podľa návodu na obale zmäknúť, a potom ho naplňte zmesou.
- Skladajte ho prvýkrát po stranách, a potom rolujte, aby zmes vo vnútri dobre držala.
- Konce ryžového papiera navlhčite vodou, aby sa prilepili.
- Dajte smažiť po 4 ks do fritézy na 6-7 minút.
- Servírujte so sladkou čili omáčkou.

Chrumkavá vyprážaná ryba
Tu máme ďalší tip na vyprážanú rybu s minimom oleja. Je krásne chrumkavá. Ako prílohu môžete zvoliť hranolky, ktoré si v teplovzdušnom hrnci pripravíte tiež.
Ingrediencie:
- 500 g tresky nakrájanej na prúžky
- soľ
- korenie
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 veľké vajcia
- strúhanka na obalenie
- korenie (zmiešať papriku, zázvor, štipku muškátového orieška, kajenské korenie mleté)
Na servírovanie:
- plátky citróna
Postup:
- Nachystajte si misky na trojobal.
- V jednej múku, v druhej rozmiešané vajcia av tretej strúhanku zmiešanú s korením.
- Rybu osoľte a okoreňte, obaľte v múke, vajíčku a nakoniec v zmesi strúhanky a korenia.
- Pečiete v teplovzdušnom hrnci pri teplote 200 °C 6 minút.
- Potom rybu otočte a dopečte ďalších 5 minút.

Bufallo karfiol
Chrumkavý karfiol s dipom môže byť skvelé lákadlo ako ľahká večera alebo desiata.
Ingrediencie:
- 3 lyžice kečupu
- 2 lyžice štipľavej omáčky (ostrého kečupu)
- 1 veľký bielok
- 3/4 hrnčeka strúhanky
- 1/2 hlavy karfiolu
- olej na potretie
- 1/4 hrnčeka (nízkotučné) kyslej smotany
- 1 lyžica nadrobenej nivy
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1 lyžička červeného vínneho octu
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- soľ
Postup:
- Karfiol si nakrájajte na menšie ružičky.
- Obaľte ich v kečupe zmiešanom s ostrým kečupom a bielkami.
- Následne ich obaľte v strúhanke zmiešanej s trochou soli a korenia.
- Vymažte prvú polovicu karfiolu pri 160 °C 20 minút.
- Potom osmažte druhú časť karfiolov.
- Medzitým, čo sa karfioly vyprážajú, si pripravte dip zmiešaním kyslej smotany, nivy, korenia a vínneho octu.
- Osmažené karfioly potrite olejom.
- Karfiol si vychutnajte spolu s týmto dipom.

Nápady na recepty z teplovzdušnej fritézy sa nám to priam hemží, čo? A to ich je len obyčajná piaď.
Čo je vlastne teplovzdušný hrniec a ako funguje?
Možno ste už o pojme zdravé fritovanie počuli. A možno je to pre vás novinka. Teplovzdušný hrniec je elektrospotrebič, ktorý funguje na báze horúceho cirkulujúceho vzduchu. V skratke teda možno povedať, že využíva tzv. konvekciu, čo je v slovenskom preklade prúdenie. Ide teda o malú rúru. Princíp je úplne jednoduchý, že?
Docielite rovnaký mechanizmus ako pri vyprážaní v oleji s tým rozdielom, že v teplovzdušnom hrnci využijete až o 80 % menej oleja. Obrovskou výhodou tiež je, že po vyprážaní nezostáva zápach z prepáleného tuku.
Aké sú ďalšie výhody teplovzdušnej fritézy?
Okrem obmedzenia značného množstva prepáleného tuku si môžete vynachváliť aj rýchlosť prípravy. Nielen, že pri hrnci nemusíte stáť a čakať, ale medzitým, čo sa jedlo smaží, sa môžete venovať iným veciam.
Ja osobne najviac oceňujem, keď nemusím nahrievať celú rúru. Ak chcem niečo málo upiecť, je to behom chvíľky. A navyše je ušetrená aj elektrická energia.
Pokiaľ ešte teplovzdušný hrniec nemáte, odporúčame, aby ste jeho výber starostlivo zvážili. Najmä aby vám vyhovovala aj jeho veľkosť, respektíve objem. Skvelý bonus je, pokiaľ sú k nemu aj ďalšie príslušenstvo, napríklad v podobe plechu na pečenie.
Viac sa dočítate v recenzii teplovzdušných fritéz , ktorá oznamuje všetky potrebné informácie vedúce k výberu toho správneho výrobku.
Napíšte, ako vám to vyprážanie a pečenie v teplovzdušnom hrnci ide. A ak máte svoje osvedčené recepty na jedlá v teplovzdušnej fritéze, podeľte sa.
Nech vám chutí!