Palacinky

jedno z najobľúbenejších jedál Slovákov

Palacinky sú jednoduché jedlo, ktoré milujú malé detičky, dospelí a taktiež starší ľudia. Je to obľúbené jedlo všetkých generácií. Aj to je dôvod, že recepty na palacinky majú neskutočne veľa variácií. A čo je na tom najlepšie, dokáže ho pripraviť ktokoľvek.  

Palacinky sú vyrábane z tekutého cesta (nekysnutého), ktoré pozostáva z múky, mlieka a vajíčka. Cesto na palacinky býva často doplnené soľou, cukrom, škoricou, vanilkovým luskom, proteínom alebo inými ochucovadlami. Palacinku pripravujeme na rozpálenej panvici s troškou oleja (alebo bez). Hotová palacinka má podobu veľmi tenkej placky. 

Palacinky vo svete

Palacinky, nie sú obľúbené iba na Slovensku a v Česku. Pozná ich celý svet, síce v niektorých štátoch sa líšia zložením, prípravou a servírovaním, ale pochutnať si na nich môžete takmer kdekoľvek.

Ako sa palacinky nazývajú vo svete?
- vo Francúzsku sa nazývajú crêpe
- v USA sa nazývajú pancakes, u nás ich poznáme pod slovom lievance
- vo východnej Európe sa nazývajú bliny
- v Ázií sa nazývajú Serabi a skladajú sa z ryžovej múky a kokosového mlieka
- v Nemecku palacinky zapekajú v rúre

Servírovanie

Väčšina z vás pozná palacinky servírované na sladko, potreté džemom a zrolované, prípadne poskladané do kapsičky. Ide o klasiku. Každý si však môže palacinky pripraviť podľa svojej chuti.

Alternatívy plnky
- čerstvé ovocie
- ovocný kompót
- džem
- lekvár
- marmeláda
- tekutá čokoláda
- nutella
- tvaroh
- jogurt

Dekorovanie
- šlahačka
- jogurt
- tekutá čokoláda
- čokoládová pena
- čerstvé ovocie
- práškový cukor
- škorica
- mäta

Niektorí však poznáte aj palacinky na slano. Plnené napríklad špenátom, mäsom alebo syrom. V tomto prípade sa určite medze nekladú. 

Pôvod slova Palacinka

Pochádza z latinského slova Placenta, ktoré okrem významu plodové lôžko znamená aj plochý koláč. Z latinčiny ho následne prebrali rumuni, ktorí palacinky nazvali ako Plăcintă, čo znamená zákusok alebo koláč. Z rumunčiny názov prebrali maďari a nazvali ich Palacsinta. A nakoniec sa názov dostal do Česka a na Slovensko, kde sme začali tomuto chutnému jedlu hovoriť Palacinky.

Recept na palacinky

Na palacinky potrebujeme:
500 ml mlieka
10 PL hladkej múky
2 ks vajíčok
1 PL cukru
štipka soly
rastlinný olej

Postup recepty:
1. Mlieko, múku, vajíčka, cukor a soľ si vložíme do jednej nádoby (misky). Všetky ingrediencie dôkladne premiešame. Dôležité je, aby ste nemali hrudky. Skontrolujte hustotu, či je postačujúca. Ak je cesto moc riedke pridajte trošku viac múky. 
2. Premišané ingrediencie necháme 20 minúť postáť. A následne sa môžeme pustiť do prípravy.
3. Na panvicu si rozotrieme olej a necháme ho zohriať. Na rozohriatu panvicu nalejeme naberačkou cesto na palacinky. Z jednej strany pečieme pár desiatok sekúnd. Odporúčam palaciku kontrolovať, ak už je mierne tmavšia, tak palacinku otočíme na druhú stranu.
4. Upečené palacinky si ochutíme podľa chuti. Prajem dobrú chuť :)

Pozrite sa aj ďalšie recepty na palacinky.

Recepty z kategórie Palacinky

K hotovým receptom prajeme dobrú chuť :)