Len fašírky a sekaná?
Naopak – skvelých receptov s mletým mäsom je veľa!
Môžete z neho pripraviť polievku, omáčku a samozrejme aj celý rad hlavných chodov.
Zvládnu si s ním poradiť aj úplní začiatočníci.
Ktorý recept bude vašim favoritom?
Cuketa plnená mletým mäsom
Spojenie sviežej, šťavnatej zeleniny a ľahko pikantného mletého mäsa je dokonalé.
Ingrediencie
- 1 veľká cuketa
- 250 g mletého mäsa
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sušených paradajok v oleji + 2 lyžice oleja
- 1 lyžica korenia zmesi talianskych byliniek (bazalka, oregano, rozmarín, estragón)
- 100 g strúhaného syra parmezánového typu
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Cuketu umyte, pozdĺžne rozrežte a vydlabte lyžicou.
- Dužinu nakrájajte.
- Cesnak a šalotku olúpte a nasekajte najemno, sušené paradajky tiež pokrájajte.
- Olej zo sušených paradajok rozohrejte na panvici.
- Vložte šalotku a paradajky a orestujte.
- Pridajte cesnak, mäso a cuketu, zasypte korením, soľou a korením a opekajte kým mäso nezhnedne.
- Zmes preložte z panvice do vydlabaných cukiet, posypte nastrúhaným syrom.
- Dajte ich na plech alebo do zapekacej misky a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° približne 20 minút.

Rýchle bolonské špagety
Špagety s mletým mäsom v bolonskej omáčke sú jedným z najobľúbenejších cestovinových pokrmov. Ich príprava nemusí byť vôbec zložitá, skúste tento zjednodušený recept a do pol hodiny môžete servírovať.
Ingrediencie
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 plechovky krájaných paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica oregana
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
- soľ
- korenie
- 1 balíček špaget
- syr parmezánového typu na posypanie
Postup
- Špagety uvarte podľa návodu na obale
- V hlbšej panvici rozpáľte olivový olej, pridajte najemno naseksnú cibuľu a orestujte do zlatista.
- Pridajte cesnak a osmažte ďalšiu minútu.
- Pridajte mäso a za stáleho miešania smažte pokiaľ úplne nezhnedne (asi 8 minút).
- Pridajte paradajky, oreagano a petřžel, premiešajte a znížte teplotu.
- Za občasného miešania varte ďalších 10 – 15 minút.
- Zlejte špagety a servírujte ich preliate omáčkou a posypané nastrúhaným syrom.

Švédske mäsové guličky
Mäsové guličky z mletého mäsa sú veľmi obľúbené a populárne. Túto severskú klasiku si veľmi jednoducho pripravíte aj doma.
Ingrediencie
- 500 g zmesi bravčového a hovädzieho mletého mäsa
- ½ väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plátok bieleho toastového chleba
- 60 ml plnotučného mlieka
- 3 lyžice masla
- 1 vajce
- 2 lyžice hladkej múky
- ¼ lyžičky mlého nového korenia
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- ½ lyžičky mlého čierneho korenia
- 350 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice smotany na šľahanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180°
- Hriankový chlieb natrhajte alebo rozkrájajte na malé kúsky a dajte ho do misky a zalejte mliekom.
- Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice masla, pridajte cesnak a cibuľu a orestujte.
- Preložte do misky s chlebom a mliekom.
- V inej mise zmiešajte mäso so soľou a korením, pridajte zmes namočeného chlebu s cibuľou a cesnakom a všetko riadne premiešajte.
- Rukami alebo pomocou dvoch lyžičiek vytvárajte guličky a vykladajte ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre 15 minút.
- Medzitým si pripravte omáčku:
- Na panvici rozpustite lyžicou masla a zaprášte múkou, premiešajte.
- Zalejte vývarom a prešľahajte vidličkou alebo metlou kým nezmiznú všetky hrudky.
- Ochuťte soľou a korením a varte pokiaľ omáčka nezhustne.
- Odstavte zo sporáka a vmiešajte smotanu.
- Do omáčky vložte upečené mäsové guličky a premiešajte.
- Podávajte so zemiakovou kašou a zavarenými brusnicami.

Papriky plnené mletým mäsom
Nie nadarmo patria plnené papriky medzi klasiku slovenskej kuchyne – sú chutné, výživné a nakŕmite nimi celú rodinu.
Ingrediencie
- 3 väčšie papriky
- 250 g bravčového mletého mäsa
- 60 g ryže
- 3 paradajky
- 60 g tvrdého syra
- 2 lyžice rastlinného oleja
- čersvá petržlenová vňať
- soľ
- korenie
Postup
- Ryžu uvarte podľa návodu na obale.
- Papriky pozdĺžne rozrežte a odstráňte z nich semienka.
- Paradajky nasekajte na drobné kúsky.
- Mäso zmiešajte so soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Pridajte uvarenú a vychladnutú ryžu a kúsky paradajok a premiešajte.
- Paprikové lodičky naplňte mäsovou zmesou a posypte nastrúhaným syrom.
- Zapekaciu misku vymažte rastlinným olejom, vložte do nej papriky a pečte 35 -40 minút v rúre vyhriatej na 180 °.
- Podávajte s pečivom alebo ľahkým šalátom.

Zapečené zemiaky s mletým mäsom a pórom
Skvelé jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Pór dodá dávku vitamínov a smotana lahodnú chuť.
Ingrediencie
- 0,5 kg zemiakov
- 2 lyžice masla
- 1 pór
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 125 ml hovädzieho vývaru
- 50 g tvrdého syra (eidam, ementál, čedar)
- ½ lyžičky oregana
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200°
- V hlbšej panvici nechajte rozpustiť lyžicu masla, pridajte na polkolieska nakrájaný pór a orestujte.
- Pridajte mäso a opekajte, kým úplne nezhnedne.
- Zalejte vývarom, pridajte soľ a korenie a varte na miernom ohni 15 minút.
- Zemiaky umyte, oškrabte a pokrájajte na kolieska.
- Zmes rovnomerne rozotrite do vymastenej zapekacej misy a prekryte plátkami zemiakov.
- Misu zakryte alobalom a dajte piecť na 40 minút.
- Opatrne zložte alobal, zemiaky zasypte syrom a dajte zapiecť na ďalších 10 minút.
- Podávajte so zeleninovou oblohou.

Váhate aký zaobstarať sporák? Pozrite sa na recenziu plynových sporákov . Napríklad vám s výberom pomôže.
Objavte podobné tipy
Holandský rezeň
Pokrm, ktorý k svojmu názvu prišiel vďaka syru holandského typu, ktorý sa pridáva do mäsa. Inak ide o čisto českú klasiku. Skúste si ho pripraviť z kuracieho mletého mäsa. Je ľahšia a určite si pochutnáte.
Ingrediencie
- 300 g mletého kuracieho mäsa
- 150 g syra gouda
- 2 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- čerstvý petržlen alebo pažítka
- múka a strúhanka na obalenie
- 3 lyžice rastlinného oleja
Postup
- Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Zmiešajte 1 vajce, mäso, syr a 4 lyžice múky.
- Osoľte, okoreňte a riadne premiešajte.
- Vytvorte fašírky a obaľte ich najprv v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.
- Vo väčšej panvici rozpáľte lyžicu oleja a rezne smažte z oboch strán do zlatista.
- Servírujte posypané čestvými bylinkami a podávajte s varenými, alebo šťouchanými zemiakmi, alebo so zemiakovou kašou.

Gulášová polievka s mletým mäsom
Ušetrite čas a pripravte si poctivú gulášovku z mletého mäsa. Je jednoduchá a rýchla, pritom skvele chutí a naozaj zasýti. Bez výčitiek ju môžete pripraviť aj ako hlavný chod.
Ingrediencie
- 200 g mixu hovädzieho a bravčového mletého mäsa
- 4 stredné zemiaky
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- soľ
- korenie
- ¼ lyžičky rasce
- ¼ lyžičky majoránky
- 4 lyžičky sladkej papriky
Postup
- V hrnci rozohrejte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu a opražte.
- Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, 1 lyžičku papriky a nechajte rozvoňať.
- Vložte mäso a poriadne premiešajte a pár minút opekajte.
- Osoľte, pridajte rascu a zvyšok papriky, premiešajte a zalejte litrom vody.
- Varte pod pokrievkou na miernom plameni 15 minút.
- Zemiaky umyte, oškrabte a pokrájajte na kocky.
- V menšom hrnci alebo panvičke si pripravte zápražku: rozpustite maslo, zaprášte múkou a premiešajte, odstavte z plameňa.
- Do polievky pridajte zemiaky, zápražku a majorán, premiešajte a varte ďalších 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Podávajte s čerstvým pečivom.

Lasagne s mletým mäsom
Klasický taliansky pokrm známy po celom svete. Zapečené cestoviny s mletým mäsom sú kombináciou, ktorej skrátka nemožno odolať.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 stonka stopkového zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 800 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 ml červeného vína
- 2 plechovky krájaných paradajok
- 150 g slaniny
- 1 balenie lasagne
- soľ
- korenie
- oregano
- tymian
- 200 g nastrúhaného tvrdého syra
Bešamelová omáčka:
- 1 menšia cibuľa
- 6 klinčekov
- 1 bobkový list
- 750 ml mlieka
- 50 g masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 100 g parmezánu
Postup
- Predhrejte rúru na 180°.
- V strednom hrnci rozohrejte olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a orestujte.
- Pridajte najemno nasekaný cesnak a na kúsky nakrájanú slaninu a opekajte kým slanina nezozlátne.
- Vložte mleté mäso, premiešajte a opekajte do zhnednutia.
- Osoľte, okoreňte a pridajte bylinky, premiešajte, pridajte víno a paradajky z plechovky, varte na miernom plameni 20 minút.
- Na bešamel rozpustite v menšom hrnci maslo, zaprášte múkou a 2 minúty premiešavajte.
- Stlmte plameň na minimum a pomaly, za stáleho miešania zalievajte mliekom.
- Odstavte z platne, dochuťte soľou a korením a pridajte polovicu parmezánu a premiešajte.
- Do vymastenej zapekacej formy vrstvite mäsovú zmes, bešamel, posypte syrom a prikryte plátkami lasagní.
- Opakujte tak, aby poslednou vrstvou boli cestoviny. Prelejte ich zvyškom bešamelu a posypte zvyšným parmezánom.
- Pečte 40 minút.

Máte radi zapečené cestoviny? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na lasagne .
Hovädzie burrito
Hľadáte zdravé recepty z mletého mäsa? Skúste mexickú kuchyňu. Je ľahšia, plná čerstvej zeleniny, strukovín, byliniek a skvelých chutí.
Ingrediencie
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 plechovka červených fazule
- 50 ml hovädzieho vývaru
- 4 pšeničné tortilly
- 100 g čedaru
Postup
- Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu a cesnak a krátko orestujte.
- Pridajte mäso, premiešajte a zasypte soľou, korením, rascou a paprikou, opekajte 8 minút.
- Fazuľu zlejte a prepláchnite.
- K mäsu primiešajte paradajky a fazuľu, podlejte vývarom a varte na miernom plameni 10 minút.
- Na každú tortillu vložte časť mäsovej zmesi, posypte strúhaným syrom, čerstvým koriandrom a zabaľte.
- Zapečte z oboch strán pár minút na sucho na panvici, alebo pod grilom v rúre.
- Podávajte napríklad so sálátom z rímskeho šalátu, paradajok a kukurice, s paradajkovou salsou, alebo s kyslou smotanou.

Karamelizované bravčové mäso s ryžou
Super rýchle, jednoduché, lahodné a úplne originálne. Skúste mleté mäso podľa vietnamského receptu.
Ingrediencie
- 1 a ½ lyžice oleja
- ½ cibule
- 2 lyžičky najemno nasekaného zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá čili paprička
- 500 g mletého bravčového
- 5 lyžíc hnedého cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- 200 g ryže
Postup
- Ryžu dajte variť podľa návodu na obale.
- Vo väčšej panvici rozplatí olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu, cesnak, chilli papričku a zázvor a orestujte.
- Pridajte mäso, premiešajte a opekajte kým úplne nezhnedne.
- Zasypte cukrom a prelejte rybou omáčkou, premiešajte a potom nechajte samovoľne opekať 2 mniuty, aby mäso skaramelizovalo.
- Premiešajte a nechajte ešte raz asi pol minúty skaramelizovať.
- Podávajte s porciou ryže as čerstvou zeleninou.

9 tipov ako pripraviť domáci burger
Mleté mäso sa v posledných rokoch teší veľkej obľube aj pri grilovaní a to väčšinou vo forme burgerov. Inšpirujte sa vo videorecepte a pripravte si túto lahôdku ľahko doma. Ktorý sa stane vašim obľúbencom?