Ťažko sa asi verí, že sladký zákusok môže byť aj z listovej zeleniny.
Verte alebo nie, môže a dokonca veľmi dobrý.
Odviažte sa a vyskúšajte s nami tieto recepty na špenátové torty.
Nechajte svoju kuchyňu zozelenať!
Špenátová torta s vanilkou
Chcete svoju návštevu hneď pri príchode odzbrojiť? Tak skúste túto famóznu tortu. Nielen, že návšteve vyrazíte dych jeho farbou, ale až sa dozvie, že je korpus zo špenátu tak im vyrazíte dych druhýkrát a na tretíkrát nebudú veľmi chytiť dych až ho ochutnajú. Jeho chuť je priam fantastická, takže aj tí najväčší skeptici budú musieť uznať, že tento špenátový dezert je výborný.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 150 g baby špenátu
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extrakt
- 150 g cukru kryštál
- 100 g jablčného pyré
- 100 ml rastlinného oleja
- 250 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Na polevu
- 75 g masla (zmäknuté)
- 250 g práškového práškového
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica mlieka
- Sypanie na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vymažeme alebo si vysypeme tortovú formu
- Špenát na niekoľko minút dáme do hrnca dusiť, kým nezvädne
- Keď je hotový, tak ho schladíme pod studenou vodou
- Vodu zlejeme a vytlačíme prebytočnú vodu
- V mise špenát dobre do hladka rozmixujeme tyčovým mixérom
- Špenát musí získať konzistenciu kaše
- V mise dobre premiešame vajcia, olej, vanilku, jablkový pretlak a cukor
- Potom všetko vmiešame do špenátovej kaše
- Do špenátovej zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ
- Všetko spolu premiešame
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 25 minút, alebo pokiaľ nie je test špajlí čistý
- Tortu vyberieme z rúry a dáme na mriežku, aby úplne vychladla
- Zatiaľ čo korpus chladne, si pripravíme polevu
- Všetky ingrediencie na polevu spolu zmiešame
- Poleva musí byť hladká a nadýchaná
- V prípade potreby pridáme trochu mlieka, ak je poleva riedka alebo práškový cukru na zahustenie

Machová torta so špenátom
Prineste si kúsok prírody aj k vám domov a upečte si tortu, ktorá vyzerá ako kôpka čerstvo natrhaného machu. Torta je aj rovnako nadýchaná a mäkká. Keď sa do neho zahryznete, je to ako by ste padli do machovej.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 400 g baby špenátu
- 3 vajcia
- 250 g práškového cukru
- 200 ml oleja
- 250 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
Na krém
- 250 ml smotany na šľahanie
- 125 g syra mascarpone
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového alebo citrónového extraktu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Tortovú formu si vymastíme maslom, alebo vysypeme múkou
- Baby špenát sparíme, aby zvädol
- Potom ho tyčovým mixérom, alebo kuchynským robotom rozmixujeme na pyré
- Vo veľkej mise vyšľaháme vajcia s cukrom
- Postupne začneme pridávať olej
- Zmes miešame, kým sa všetko spolu nespojí
- Pridáme špenátové pyré, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a miešame
- Do špenátovej zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva
- Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a dáme piecť do rúry
- V rúre pečieme približne 40 – 45 minút, kým nám test špajlí nevyjde čistý
- Hotový korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
- Na krém zmiešame všetky ingrediencie v jednej mise a šľaháme do hladka
- Na zostavenie torty, najskôr tortu vyrovnáme, tak že odrežeme vydutú vrchnú časť a tú si schováme
- Potom korpus prepolíme na dva rovnako veľké kusy
- Jednotlivé poschodia premažeme krémom z mascarpone a umiestnime na seba
- Zvyškom krému potrieme celý povrch torty
- Nakoniec rozdrobíme odrezaný vrchný kus torty a tým tortu posypeme
- Získame tak machový efekt

Objavte podobné tipy
Špenátová torta s mascarpone
Sladký nadýchaný korpus spoločne s lahodným krémom vám nedovolí prestať a torta mrknutím oka zmizne. Recept je úplne jednoduchý a zvládne ho skutočne každý.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 450 g čerstvého baby špenátu
- 250 g cukru krupica
- 150 ml oleja
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Na krém
- 250 g mascarpone
- 200 ml šľahačku na šľahanie
- 4 lyžičky práškového cukru
Na ozdobu
- 150 g ríbezľovej marmelády
- maliny, granátové jablko, čučoriedky
Postup
- Čerstvý špenát sparíme, aby zvädol
- Potom ho tyčovým mixérom rozmixujeme do hladkého pyré
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Tortovú formu si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie
- Vo väčšej mise si zmiešame vajcia s cukrom, aby zmes bola nadýchaná
- Pridáme špenátové pyré a znova premiešame
- Do špenátovej zmesi preosejeme múku s práškom na pečenie a opatrne zapracujeme
- Cesto nesmie byť hrudkovité
- Potom cesto prelejeme do predpripravenej formy a pečieme 40 minút
- Na krém si vyšľaháme šľahačku, aby mala pevnú konzistenciu
- Pridáme mascarpone a cukor a premiešame
- Špenátový korpus necháme vychladnúť a potom ho môžeme potrieť krémom z mascarpone

Zelená torta
V tomto recepte na špenátovú tortu nie je spomenutá žiadna poleva. Teda bude len a len na vás akú si zvolíte. Alebo môžete tento výborný dezert jesť aj samostatne bez ďalších príkras. Bude skvelý tak ako tak.
Čo budeme potrebovať
- 3 veľké vajcia
- 96 g granulovaného erytritolu (alebo 100 g cukru kryštál)
- 1 lyžica avokádového oleja (alebo iného oleja)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 200 g mrazeného špenátu
- 185 g nesladené jablčného pyré
- 75 ml mandľového mlieka (alebo klasického polotučného mlieka)
- 10 g kakaa
- Lyžička žltého potravinárskeho farbiva
- 120 g ovsenej múky (alebo rozomletých vločiek)
- 100 g hladkej múky
- 50 g škrobu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov
- Tortovú formu si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie
- Do misy pridáme vajcia, sladidlo, olej, vanilkový extrakt
- Do menšej misy pridáme špenát, jablčné pyré, mlieko, kakao a farbivo
- A špenátovú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka
- Vo vedľajšej mise premiešame ovsenú múku s hladkou múkou, škrobom a práškom do pečiva
- Do špenátovej zmesi začneme postupne pridávať suché prísady striedavo s vaječnou zmesou.
- Všetko poriadne zmiešame, aby sa ingrediencie spojili a cesto bolo hladké a riedke
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a dáme do rúry piecť
- Pečieme asi 25 minút
- Potom necháme korpus 20 minút chladnúť vo forme a až potom ho preložíme z formy na mriežku, nech úplne vychladne

Slaná špenátová torta
Pokiaľ vás sladké recepty neoslovili, alebo potrebujete nazbierať ešte trochu odvahy na ich vyskúšanie. Tak sme si pre všetky prípady pripravili aj recept, ktorý je možno schodnejšou verziou tejto torty, a to jej slaný variant.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (studeného nakrájaného na plátky)
- ½ lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice studenej vody
Na náplň
- 600 g mrazeného špenátu
- 2 póry
- 1 zväzok petržlenu
- 1 lyžica oleja
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 4 vajcia
- 125 ml mlieka
- 125 ml smotany
- 150 g strúhaného syra
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov
- Mrazený špenát si rozmrazíme
- Studené a nakrájané maslo uhniteme s múkou, soľou a vodou
- Musí nám vzniknúť hladké cesto
- Misu s cestom zabalíme do potravinárskej fólie a dáme oddýchnuť do chladničky.
- Medzitým si umyjeme pór a petržlen
- Pór nakrájame na kolieska a petržlenovú vňať si nadrobno nasekáme
- Na panvici si rozohrejeme olej a potom pridáme pór
- Pór na panvici restujeme, potom pridáme cesnak a necháme ho rozvoňať
- Pridáme do panvice špenát a začneme všetko vyprážať, kým sa tekutina zo špenátu neodparí
- Panvicu zložíme zo sporáka a zamiešame petržlen
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na veľkosť väčšiu ako je forma, do ktorej ho budeme neskôr dávať
- Dno formy vyložíme papierom na pečenie a strany vymažeme maslom
- Formu pritlačíme na cesto a to nám ukáže akú veľkosť z cesta vyrezať
- Cesto vložíme do formy a zo zvyšného cesta vypracujeme rezancu, ktorú vyložíme strany formy
- Tie sa snažíme čo najvyššie zakryť
- Vidličkou do cesta niekoľkokrát pichneme
- Vo veľkej mise si zmiešame vajcia s mliekom a smotanou
- Osolíme, okoreníme a premiešame, aby sa korenie so soľou rozpustili
- Pridáme syr (trochu si necháme na posypanie)
- Pridáme pórovú zmes a dobre premiešame, všetko sa musí vzájomne spojiť
- Zmes vlejeme do formy na cesto a posypeme zvyšným syrom
- Pečieme asi 30 minút
- Náplň by mala byť tuhá, potom je možné tortu vybrať z rúry
- Necháme vychladnúť a servírujeme

Dúfame, že sme vás presvedčili o tom, že aj torta zo špenátu môže byť skutočná delikatesa. Hlavné je sa toho nebáť a skúšať nové veci. Ak by ste predsa len chceli začať viac pozvoľna, ale chcete do receptu zapojiť zeleninu, vyskúšajte tietorecepty na mrkvové torty a možno sa prepracujete aj k špenátu!