Pestrá paleta receptov na zemiaku naslaných aj sladkých. Načerpajte inšpiráciu!

Zemiaky v rozmanitých podobách poznáme predovšetkým ako prílohu.

Dajú sa ale veľmi jednoducho pridať aj do cesta a vytvoriť s ich pomocou netradičnú pochúťku.

Inšpirujte sa našimi jedinečnými receptami na zemiakovú buchtu!

Vyskúšajte ju v slanej aj sladkej podobe!

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Zemiaková buchta na plech so slaninou

Veľmi chutný pokrm, ktorý oceníte len tak alebo napríklad k tanieru horúcej polievky. Vďaka jeho jednoduchej príprave ho zvládne aj začínajúca kuchárka.

Ingrediencie:

  • 600 g zemiakov
  • 200 g múky
  • 200 g slaniny alebo škvarok
  • 2 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • štipka muškátového orieška
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Olúpte cibuľu a cesnak a cesnak nakrájajte nadrobno.
  2. Na malé kocky nakrájajte tiež slaninu alebo škvarky.
  3. Vajcia rozklepnite do misy, rozšľahajte a pridajte kocky slaniny a cesnak.
  4. Olúpte zemiaky, umyte ich a spolu s cibuľou ich postrúhajte najemno na ostrom strúhadle, alebo je možné použiť tiež kuchynský robot.
  5. Pridajte zmes zemiakov a cibule k vajciam a všetky ingrediencie dobre premiešajte.
  6. Nakoniec pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok a preosiatu múku a všetko dôkladne premiešajte.
  7. Predhrejte rúru na 220 °C a vymažte zapekaciu misku maslom.
  8. Rozprestrite zemiakovú zmes do zapekacej misy.
  9. Pečte asi 45 minút dozlatista.
Zemiaky so slaninou nakrájané na kúsky.
zdroj: gutekueche.de

Okrem receptov na zemiakovú buchtu si môžete zo zemiakov samozrejme pripraviť aj klasický zemiak alebo zemiakové placky . S kyslou kapustou či hubovou polievkou chutia skvele.

Sladká zemiaková buchta s orieškami a rumom

Túžite po nevšednom nedeľnom múčniku? Pokiaľ vás zostalo niekoľko varených zemiakov od obeda, môžete vyskúšať tento lahodný dezert.

Ingrediencie:

  • 300 g zemiakov
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g strúhaných lieskových orieškov
  • 100 g pšeničnej krupice
  • 4 vajcia
  • 2 cl rumu
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte mierne vychladnúť, olúpte a prelisujte alebo nastrúhajte.
  2. Žĺtky utrite s cukrom.
  3. Zmiešajte nastrúhané zemiaky s krupicou, cukrom, orieškami, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom a rumom.
  4. Bielky ušľahajte do podoby tuhého snehu a nakoniec ich opatrne vmiešajte do predpripraveného cesta.
  5. Vymažte plech či pekáč tukom a nalejte doň cesto.
  6. Zemiakovú buchtu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.
  7. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Kúsok zemiakového koláča s orieškami a rumom.
zdroj: goodstuff-alpeadria.com

Orechy môžete využiť nielen v receptoch na zemiakovú buchtu, ale tiež pri príprave orechových rezov .

Slaná zemiaková torta

Vizuálne aj chuťovo veľmi zaujímavá a nevšedná pochúťka, ktorá zachutí nielen vám, ale aj vašej návšteve. Ideálne aj pre oslavy a večierky.

Ingrediencie:

  • 100 g zemiakov
  • 200 g tvrdého syra
  • 150 g šunky
  • 100 g tvrdej salámy
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 30 g masla
  • 2 vajcia
  • strúhanka
  • štipka muškátového orieška
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v osolenej vode domäkka, zlejte, olúpte a roztlačte alebo rozmixujte do podoby pyré.
  2. Vložte do misy a pridajte vajcia, maslo, nastrúhaný parmezán, muškátový oriešok, soľ a korenie.
  3. Miešajte, kým nevznikne jednoliate cesto.
  4. Tortovú formu vymažte maslom, vysypte strúhankou a naplňte polovicou zemiakového cesta.
  5. Potom striedavo pokladajte plátky šunky, salámy a syra.
  6. Prelejte zvyšným zemiakovým cestom a starostlivo uhlaďte.
  7. Povrch koláča posypeme parmezánom a strúhankou.
  8. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 50 až 55 minút.
  9. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Slaná torta zo zemiakov, šunky, salámy a syra.
zdroj: suedtirolermich.com

Máte radi slané torty? Okrem zemiakov, údenín a syra si ich môžete pripraviť v mnohých ďalších variantoch, s cuketou, špenátom či sušenými paradajkami. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov torty naslano !

Múčnik zo zmesi varených a surových zemiakov

Kombinácia surových a varených zemiakov dáva tomuto múčniku veľmi netradičnú konzistenciu. Ku káve aj čaju chutí úplne skvele.

Ingrediencie:

  • 500 g varených zemiakov
  • 500 g surových zemiakov
  • štipka soli

Poleva

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 PL múky
  • 4 PL smotany

Postup:

  1. Uvarte zemiaky v šupke domäkka.
  2. Ešte teplé ich olúpte a prelisujte alebo nastrúhajte najemno.
  3. Surové zemiaky tiež nastrúhajte a vyžmýkajte.
  4. Obe zemiakové hmoty prehneťte so štipkou soli.
  5. Zmes rozotrite na vymastený plech.
  6. Ingrediencie na polevu dobre premiešajte a naneste na zemiakový základ.
  7. Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C, kým okraje nezhnednú.
Kúsok dezertu pripraveného zo surových a varených zemiakov.
zdroj: fraenkische-rezepte.de

Zemiaka so šunkou

Jednoduchá a veľmi chutná buchta, ktorá môže byť skvelou večerou pre celú rodinu.

Ingrediencie:

  • 1000 g zemiakov
  • 2 cibuľa
  • 150 g šunky
  • 1 PL múky
  • 3 vajcia
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky olúpte, opláchnite a nastrúhajte najemno.
  2. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C.
  4. Zmiešajte zemiaky, cibuľu a múku a nechajte ich asi 10 minút odkvapkávať v site, tekutinu si ponechajte.
  5. Nechajte tekutinu krátko odstáť, škrob zo zemiakov sa zhromaždí na dne misy.
  6. Opatrne zlejte vodu a pridajte usadený škrob k zemiakovej zmesi.
  7. Zemiakovú zmes osoľte a okoreňte a dobre premiešajte s vajcami a šunkou nakrájanou na kocky.
  8. Zmes nalejte do tukom vymastenej nádoby.
  9. Pečte približne 50 minút, po 30 minútach znížte teplotu rúry na 180°C av prípade potreby zakryte pekáč papierom na pečenie, aby príliš nestmavol.
Zemiaka so šunkou.
zdroj: brigitte.de

Máte doma viac šunky? Pripravte si z nich chutnú šunkovú nátierku . Variantov existujú desiatky!

Kysnutá zemiaková buchta

Jednoduchý múčnik, v ktorom sa snúbi zemiakové cesto s vôňou a chuťou škorice. Vyskúšajte, určite vás zachutí.

Ingrediencie:

  • 400 g múky
  • 250 g zemiakov
  • 180 g cukru
  • 150 g masla
  • 130 ml mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • štipka soli

Poleva

  • 80 g masla
  • škoricový cukor

Postup:

  1. Múku preosejte do misy a uprostred urobte jamku.
  2. Droždie rozdrobte, rozmiešajte s piatimi polievkovými lyžicami mlieka a jednou čajovou lyžičkou cukru dohladka a vlejte do jamky.
  3. Zmiešajte s trochou múky a nechajte prikryté na teplom mieste asi 30 minút.
  4. Medzitým si uvarte zemiaky, potom ich olúpte a nastrúhajte najemno.
  5. Nastrúhané zemiaky zmiešajte s maslom, zvyšným cukrom, mliekom, štipkou soli a citrónovou kôrou.
  6. Potom pridajte zemiakovú zmes k múčnej a dôkladne prehneťte.
  7. Opäť nechajte aspoň 45 minút odpočívať.
  8. Predhrejte si rúru na 200 °C.
  9. Plech vyložte papierom na pečenie.
  10. Vyvaľkajte cesto a položte ho na plech.
  11. Niekoľkokrát prepichnite vidličkou a pečte 30-40 minút dozlatista.
  12. V malom kastróliku rozpustite maslo, potrite ním koláč a pred podávaním ho posypte škoricovým cukrom.
Kysnutá buchta zo zemiakov v pekáči posypaná škoricovým cukrom.
zdroj: eatsmarter.de

Zemiakový koláč s hrozienkami a mandľami

Jednoduchý a lahodný dezert krásnou pomarančovou či rumovou arómou.

Ingrediencie:

  • 250 g zemiakov
  • 150 g cukru
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g hrozienok alebo sultánok
  • 4 cl pomarančového likéru alebo rumu
  • 6 vajec
  • nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke domäkka.
  2. V medziobdobí namočte hrozienka na 20 minút do pomarančového likéru alebo rumu.
  3. Predhrejte rúru na 180 °C.
  4. Olúpte zemiaky a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle.
  5. Bielky ušľahajte do podoby tuhého snehu.
  6. Žĺtky, cukor a soľ vyšľahajte za pomoci ručného mixéra do hustej peny.
  7. Vmiešajte sultánky, nastrúhanú pomarančovú kôru, mleté mandle a zemiaky.
  8. Nakoniec rovnomerne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
  9. Cesto nalejte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečte asi 45 minút.
  10. Vyberte koláč z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
  11. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Kúsky zemiakového koláča podávané na drevenom lopári.
zdroj: edeka.de

Zemiaky a pečenie

Pri pečení múčnikov nás väčšinou nenapadne, že by sme k múke, cukru a ďalším typickým ingredienciám mohli pridať, alebo ich dokonca nahradiť, zemiakmi. Naše recepty na zemiakovú buchtu sú ale dôkazom, že to ide. Varené či surové zemiaky dodajú dezertu originálnu chuť aj konzistenciu a zároveň ho oveľa dlhšie udržia vláčny. Všeobecne sa odporúča používať múčne zemiaky, varný typ C.

Recepty na zemiakovú buchtu ale existujú nielen v sladkej podobe múčnika. Dajú sa totiž pripraviť tiež naslané, predovšetkým s cibuľou, cesnakom a šunkou či syrom. Tieto pokrmy sa konzumujú najčastejšie teplé napríklad s kyslou kapustou, podobne ako zemiak, prípadne tiež s polievkou, napríklad hubovou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.