Naparovanie jedlo ako príloha i hlavný chod

Varenie v pare je zdravý a pritom veľmi úsporný spôsob prípravy pokrmov, hoci u nás zatiaľ nie príliš rozšírený.

Tento spôsob pochádza z Číny, kde sa používa už tisíce rokov. Hlavnou výhodou je rýchlosť prípravy a uchovanie chuti, arómy a farby všetkých ingrediencií v oveľa väčšej miere ako pri klasickom varení vo vode.

V tomto článku sa môžete inšpirovať hneď 3 recepty na varenie v pare.

Kysnutý knedľa v pare

INGREDIENCIE

  • 250 ml mlieka
  • 250 g hrubej múky
  • 0.5 lyžičky soli
  • 2 ks žemle
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 ks vajcia
  • 30 g droždia

POSTUP

  1. V mise alebo domácej pekárni zmiešame všetky suroviny okrem nakrájaných žemlí.
  2. Necháme v teple asi 45 minút nakysnúť.
  3. Pridáme žemľové kocky a poriadne prepracujeme.
  4. Cesto na žemľové knedle necháme kysnúť ďalších 15 minút.
  5. Cesto rozdelíme na 2 diely, vytvoríme rovnako veľké šišky a necháme naposledy 15 minút kysnúť.
  6. Medzitým si pripravíme veľký hrniec, do ktorého nalejeme asi 3 cm vody.
  7. Dovnútra dáme parátko na ohrievanie knedlí a necháme vodu zavariť.
  8. Knedle dáme do paráčiku, prikryjeme pokrievkou a necháme v pare variť 35 minút.
  9. Po uvarení knedle krájame niťou.

Kysnutý knedľa v pare slovakcooking.com

 TIP : Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i ke kysanému zelí s masem upraveným pečením

Nové zemiaky v pare s bylinkami

U zemiakov uchováme vitamíny, ktoré by sa pri klasickom varení zemiakov vo vode dostali do vody a navyše ak je spestríme bylinkami pripravíme z nich naozajstnú lahôdku.

INGREDIENCIE

  • 1 kg nových zemiakov
  • morská soľ

na dresing

  • 2 lyžice sekanej zelenej cibuľky
  • 1 -2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice čerstvej sekanej petržlenu
  • 2 až 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • morská soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Zemiaky umyjeme.
  2. Do hrnca nalejeme 2-3 cm vody, do vody nasypeme lyžičku rasce.
  3. Potom do neho postavíme klasický parák na knedle a narovnáme zemiaky, tie osolíme navrch dáme vetvičku petržlenu, priklopíme pokrievkou.
  4. Pripravený hrniec postavíme na zdroj tepla, a keď voda začne vrieť stlmíme zdroj na polovicu a zvoľna varíme pod pokrievkou asi 20 minút.
  5. Pripravíme dresing.
  6. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekaný cesnak, orestujeme dozlata.
  7. Pridáme k uvareným zemiakom spolu s bylinkami a korením.

Nové zemiaky v pare s bylinkami rouxbe.com

Ovocné knedlíky v páře

Je oblíbeným letním jídlem, kdy je dostatek sezónního ovoce. Kdo by odolal šťavnatým a kyprým knedlíkům. Jsou jednoduché i na přípravu a hodí se do nich v podstatě jakékoliv ovoce.

INGREDIENCIE

  • 40 g droždia
  • 600 g polohrubej múky
  • 5 lyžíc cukru
  • 600 ml mlieka
  • 300 g hrubej múky
  • 1 ks vajcia
  • štipka soli
  • maslo, cukor múčka na servírovanie
  • ovocie podľa chuti (jahody, marhule, čučoriedky, slivky …)

POSTUP

  1. Z trochy vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a lyžice cukru si pripravíme klasický kvások.
  2. Polohrubú a hrubú múku so soľou preosejeme, pridáme kvások, vajcia a zvyšok vlažného mlieka s cukrom.
  3. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť.
  4. Na pomúčenej kuchynskom doske z cesta vyvaľkáme slabšie plát a vyrežeme kolieska.
  5. Do každého kolieska vložíme umytú osušené ovocie.
  6. Spracujeme takto zvyšok cesta.
  7. Cesto s ovocím zabalíme a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
  8. Pripravené ovocné knedle varíme nad parou 5 – 7 minút.
  9. Uvarené ovocné knedle posypeme cukrom múčka a polejeme rozpusteným maslom.

Kysnuté ovocné knedle ceskatelevize.cz

Jedlá pripravené v pare nemusí byť bez chuti. Stačí použiť jednoduché triky, ktoré potravinám dodajú lahodnú chuť a vôňu. Na vytváranie pary najčastejšie používame vodu, ktorá nemá žiadnu chuť, ak ale pridáme aromatické byliny alebo vývar, víno či inú tekutinu, ktorá je schopná páru vytvoriť, dodáme pokrmu zaujímavú vôňu a chuť. Ak sa Vám zdá aj tento spôsob dochucovanie nedostatočný, naučte sa pripravovať k jedlu omáčky.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.