Varenie v pare je zdravý a pritom veľmi úsporný spôsob prípravy pokrmov, hoci u nás zatiaľ nie príliš rozšírený.
Tento spôsob pochádza z Číny, kde sa používa už tisíce rokov. Hlavnou výhodou je rýchlosť prípravy a uchovanie chuti, arómy a farby všetkých ingrediencií v oveľa väčšej miere ako pri klasickom varení vo vode.
V tomto článku sa môžete inšpirovať hneď 3 recepty na varenie v pare.
Kysnutý knedľa v pare
INGREDIENCIE
- 250 ml mlieka
- 250 g hrubej múky
- 0.5 lyžičky soli
- 2 ks žemle
- 250 g polohrubej múky
- 1 ks vajcia
- 30 g droždia
POSTUP
- V mise alebo domácej pekárni zmiešame všetky suroviny okrem nakrájaných žemlí.
- Necháme v teple asi 45 minút nakysnúť.
- Pridáme žemľové kocky a poriadne prepracujeme.
- Cesto na žemľové knedle necháme kysnúť ďalších 15 minút.
- Cesto rozdelíme na 2 diely, vytvoríme rovnako veľké šišky a necháme naposledy 15 minút kysnúť.
- Medzitým si pripravíme veľký hrniec, do ktorého nalejeme asi 3 cm vody.
- Dovnútra dáme parátko na ohrievanie knedlí a necháme vodu zavariť.
- Knedle dáme do paráčiku, prikryjeme pokrievkou a necháme v pare variť 35 minút.
- Po uvarení knedle krájame niťou.
slovakcooking.com
TIP : Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i ke kysanému zelí s masem upraveným pečením.
Objavte podobné tipy
Nové zemiaky v pare s bylinkami
U zemiakov uchováme vitamíny, ktoré by sa pri klasickom varení zemiakov vo vode dostali do vody a navyše ak je spestríme bylinkami pripravíme z nich naozajstnú lahôdku.
INGREDIENCIE
- 1 kg nových zemiakov
- morská soľ
na dresing
- 2 lyžice sekanej zelenej cibuľky
- 1 -2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvej sekanej petržlenu
- 2 až 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- morská soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Zemiaky umyjeme.
- Do hrnca nalejeme 2-3 cm vody, do vody nasypeme lyžičku rasce.
- Potom do neho postavíme klasický parák na knedle a narovnáme zemiaky, tie osolíme navrch dáme vetvičku petržlenu, priklopíme pokrievkou.
- Pripravený hrniec postavíme na zdroj tepla, a keď voda začne vrieť stlmíme zdroj na polovicu a zvoľna varíme pod pokrievkou asi 20 minút.
- Pripravíme dresing.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekaný cesnak, orestujeme dozlata.
- Pridáme k uvareným zemiakom spolu s bylinkami a korením.
rouxbe.com
Ovocné knedlíky v páře
Je oblíbeným letním jídlem, kdy je dostatek sezónního ovoce. Kdo by odolal šťavnatým a kyprým knedlíkům. Jsou jednoduché i na přípravu a hodí se do nich v podstatě jakékoliv ovoce.
INGREDIENCIE
- 40 g droždia
- 600 g polohrubej múky
- 5 lyžíc cukru
- 600 ml mlieka
- 300 g hrubej múky
- 1 ks vajcia
- štipka soli
- maslo, cukor múčka na servírovanie
- ovocie podľa chuti (jahody, marhule, čučoriedky, slivky …)
POSTUP
- Z trochy vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a lyžice cukru si pripravíme klasický kvások.
- Polohrubú a hrubú múku so soľou preosejeme, pridáme kvások, vajcia a zvyšok vlažného mlieka s cukrom.
- Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť.
- Na pomúčenej kuchynskom doske z cesta vyvaľkáme slabšie plát a vyrežeme kolieska.
- Do každého kolieska vložíme umytú osušené ovocie.
- Spracujeme takto zvyšok cesta.
- Cesto s ovocím zabalíme a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
- Pripravené ovocné knedle varíme nad parou 5 – 7 minút.
- Uvarené ovocné knedle posypeme cukrom múčka a polejeme rozpusteným maslom.
ceskatelevize.cz
Jedlá pripravené v pare nemusí byť bez chuti. Stačí použiť jednoduché triky, ktoré potravinám dodajú lahodnú chuť a vôňu. Na vytváranie pary najčastejšie používame vodu, ktorá nemá žiadnu chuť, ak ale pridáme aromatické byliny alebo vývar, víno či inú tekutinu, ktorá je schopná páru vytvoriť, dodáme pokrmu zaujímavú vôňu a chuť. Ak sa Vám zdá aj tento spôsob dochucovanie nedostatočný, naučte sa pripravovať k jedlu omáčky.