Skvelé recepty z kuracej pečene na rôzne príležitosti. Inšpirujte sa!

Pokiaľ milujete pokrmy z vnútorností, určite vás budú zaujímať recepty na kuraciu pečeň.

Hľadáte niečo vhodné na obed či desiatu, prípadne nejakú chuťovku na pohostenie priateľov?

Potom sa inšpirujte v našom článku a vyskúšajte niektorú z našich pochúťok.

Vyprážaná kuracia pečeň na cibuľke

Pečeň má úplne charakteristickú chuť a ich príprava musí byť rýchla, aby zostala mäkká. V kombinácii s cibuľou je to jeden z najpopulárnejších spôsobov, ako ich konzumovať, teda v vyprážanej podobe. No, a ak milujete cibuľu, inšpirujte sa v našom ďalšom článku a vyskúšajte tie najlepšie cibuľové recepty .

Ingrediencie:

  • 600 g kuracej pečene
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 veľká cibuľa
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  • Pečeň dôkladne očistíme a prepláchneme, ideálne pod tečúcou vodou.
  • Rozpolíme, bavíme blany uprostred a znovu opláchneme.
  • Necháme odkvapkať a zatiaľ odložíme nabok.
  • Medzitým si olúpeme cibuľu, prepolíme a nakrájame na plátky.
  • Do panvice nalejeme olej, pridáme cibuľu a restujeme na strednom ohni, až kým nezíska zlatistý nádych.
  • Občas zamiešame, aby sa cibuľa nepripaľovala.
  • Panvicu odstavíme a pomocou dierovanej lyžice vyberieme všetku cibuľu do misky.
  • Pripravíme si misku, nasypeme do nej hladkú múku, prihodíme pečeň a premiešame, aby sa múka dostala všade.
  • Vrátime na platňu panvicu s olejom a na strednom ohni zahrejeme.
  • Obalená pečeň vyberieme z misky, oklepeme od prebytočnej múky a vložíme do panvice.
  • Restujeme na strednom ohni zhruba 2 – 3 minúty z každej strany.
  • Hotovú pečeň osolíme, okoreníme, premiešame s cibuľou a ihneď servírujeme.
  • Skvelé sú s chlebom, ale aj so zemiakovou kašou.
Rýchla pečeň s karamelizovanou cibuľou.
Zdroj: https://letthebakingbegin.com/

Domáca paštéta z pečene

V poslednom čase si domáce varenie získalo mnoho priaznivcov. Pre fanúšikov paštét sme pripravili zaujímavý recept z kuracej pečene, ktorým sekunduje cesnak, tymian a tiež brandy. Príprava nie je nijako náročná a výsledný výtvor vás poteší.

Ingrediencie:

  • 6 lyžíc neslaného masla
  • 2 šalotky
  • 600 kuracích pečene
  • Soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice kapary
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1/4 hrnčeka brandy
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie

Postup:

  • Kuraciu pečeň zbavíme spojivového tkaniva i tuku, prepláchneme a necháme na sitku odkvapkať.
  • Pripravíme si panvicu, dáme do nej 2 lyžice masla a na strednom ohni necháme rozpustiť.
  • Za stáleho miešania ho necháme 3 – 5 minút pracovať, aby získalo hnedú farbu.
  • Nesmie sa spáliť, čas je potrebné upraviť podľa potreby.
  • Akonáhle získa maslo tú správnu farbu, pridáme očistenú a na kocky nakrájanú šalotku.
  • Restujeme po dobu 1 minúty.
  • Prihodíme pečeň a rozprestrieme ich, aby sa opekala rovnomerne.
  • Pečieme asi 2 minúty, a keď získajú hnedý nádych, osolíme ich a otočíme.
  • Znovu opekáme cca 2 minúty.
  • Vo chvíli, keď je pečeň hotová z oboch strán, pridáme kapary, pretlačený cesnak, tymián a restujeme ďalšiu minútu.
  • Panvicu odstavíme a prilejeme brandy.
  • Zamiešame a panvicu opatrne vrátime na platňu.
  • Keby sa stalo, že nám brandy nečakane vzplanie, jednoducho zakryjeme panvicu pokrievkou a chvíľu počkáme.
  • Pokiaľ je to v poriadku, zvýšte teplotu na maximum a nechajte brandy variť zhruba 1 – 2 minúty.
  • Odstavíme a necháme zmes vychladnúť.
  • Nachystáme si kuchynského robota a preložíme vychladnutú zmes do nádoby.
  • Pomocou pulzného tlačidla niekoľkokrát premiešame.
  • Pridáme zvyšné 4 lyžice masla, smotanu a dôkladne rozmixujeme.
  • Uložíme do sklenenej či porcelánovej misky a dáme do chladničky.
  • Pred konzumáciou ju necháme zhruba 1 hodinu vychladiť.
  • Čo sa týka trvanlivosti, tak v chladničke nám vydrží týždeň.

Tip: Predĺženie trvanlivosti paštéty je možné, keď vrch zalejeme rozpustenou masťou. Vždy keď odoberieme kúsok paštéty, znovu zalejeme masťou, aby sa otvor zacelil a paštéta sa nekazila.

Luxusná pečeňová nátierka s vôňou cesnaku a tymiánu.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Pikantná zmes z panvice

Táto pikantná pečeň vás očarí už prvým sústom. Je to rýchly, chutný a veľmi jednoduchý pokrm, ktorý si zamiluje skutočne každý. Pokiaľ fandíte vnútornostiam, potom určite musíte túto pochúťku vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice čerstvého masla
  • 500 g kuracej pečene
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice omáčky Peri-peri
  • Šťava z 1 chemicky neočisteného citróna
  • 1/2 hrnčeka smotany
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Petržlen na ozdobu

Postup:

  • Kuraciu pečeň očistíme a narežeme na kúsky.
  • Cesnak olúpeme a rozdrvíme na doske nožom.
  • Pripravíme si panvicu na platňu a necháme ju zahriať.
  • Do horúcej panvice vhodíme maslo a pohybujeme s ňou, aby sa rozpustilo.
  • Vhodíme kuraciu pečeň a opekáme, kým nemajú zlatohnedú farbu zo všetkých strán.
  • Pridáme cesnak, pokvapkáme peri-peri omáčkou a smažíme zhruba 1 minútu.
  • Prilejeme smotanu s citrónovou šťavou a premiešame.
  • Osolíme, okoreníme a varíme zhruba 5 až 7 minút.
  • Servírujeme teplé s chrumkavým chlebom či bagetou.
  • Kto chce, môže ozdobiť petržlenom, ale nie je to nutnosť.
Vynikajúca pečeňová pochúťka s cesnakom a štipľavou omáčkou Peri Peri.
Zdroj: https://simply-delicious-food.com/

Rýchly tip na pečeň s ryžou
Ak nemáme čas na zdĺhavé varenie a napriek tomu máme chuť na pečeň, skúsme si ich urobiť tzv. z jedného hrnca. Do stredne veľkého hrnca dáme rozpustiť 1/2 kocky masla, prihodíme 300 g očistenej kuracej pečene, zasypeme 1 hrnčekom dlhozrnnej ryže (neuvarenej), osolíme, okoreníme a zalejeme 2 hrnčeky vody. Varíme na miernom ohni až kým nie je ryža mäkká a neodparí sa voda. Dôležité je občas zmes premiešať. Podávame teplé.

Restovaná pečeň s cibuľou a slaninou

Jednoduchý, rýchly a lahodný. Presne tieto vlastnosti sú charakteristické pre tento recept. Keď tento pokrm pripravíte ako prekvapenie pre svojich blízkych, určite tým nič nepokazíte, naopak sa budú olizovať až za ušami a pridajú si hneď niekoľkokrát.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracej pečene
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 100 g čerstvého neslaného masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 lyžice sušenej majoránky
  • 1 – 2 lyžičky mletého čierneho korenia (podľa chuti)
  • 2 malé paradajky
  • 5 plátkov jemnej anglickej slaniny
  • 1/2 hrnčeka bieleho vína
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Pečeň dôkladne očistíme, rozkrojíme na polovice a dôkladne opláchneme.
  • Necháme ich odkvapkať na cedníku a potom kuchynskými papierovými utierkami osušíme.
  • Cibuľu očistíme a spolu so slaninou nakrájame na jemné kocky.
  • Nachystáme si veľkú panvicu, rozohrejeme olej s maslom a pridáme slaninu.
  • Restujeme tak dlho, až pokiaľ nie je slanina v zlatistom odtieni.
  • Potom prihodíme nakrájanú cibuľu a niekoľko minút vyprážame, aby zosklovatela.
  • Stiahneme trochu teplotu a pridáme rozkrájané paradajky s pečeňou.
  • Panvicu zakryjeme vekom a necháme variť zhruba 5 minút.
  • Občas ich premiešame, ale dáme pozor, aby na nás nevystrekla.
  • Po uplynutí tejto doby prilejeme biele víno, okoreníme a zasypeme majoránom.
  • Varíme ďalších 5 minút a potom skontrolujeme vidličkou, či z pečene netečie krv.
  • Akonáhle sú hotové, osolíme ich, naposledy premiešame a môžeme servírovať.
  • Ako príloha je super čerstvý chlieb, ale aj ryža.
Vyprážané pečivo s chuťou slaniny.
Zdroj: https://glutenfreehomestead.com/

Už ste niekedy ochutnali ryžu z ryžovaru? Pozrite sa, ako sú používatelia s domácimi ryžovary spokojní . Oplatí sa do nich investovať?

Opekané vnútornosti so zelenými paprikami

Pečeň sa dá pripravovať mnohými spôsobmi, ale táto marinovaná a až potom tepelne opracovaná sú skutočnou pochúťkou. Ak si radi túto časť kurčaťa doprajete, určite sa tomuto receptu nevyhýbajte a skúste si ho urobiť.

Ingrediencie:

  • 500 g pečene
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 4 sušené bobkové listy
  • 2 lyžičky octu
  • 1/2 lyžičky kari korenia
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 zelenú papriku
  • 1 veľkú cibuľu
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Petržlen na ozdobu

Postup:

  • Do misky dáme sójovú omáčku, ustrícovú omáčku, bobkové listy, ocot a karí korenie.
  • Pridáme kuraciu pečeň a všetko dôkladne zamiešame.
  • Najlepšie je, keď si vezmeme jednorazovú rukavicu a urobíme to ručne bez varešky.
  • Pečeň necháme v chladničke marinovať asi hodinu.
  • Potom si pripravíme panvicu, dáme do nej olej a na strednom stupni ohrejeme.
  • Prisypeme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu.
  • Necháme ju restovať zhruba 1 – 2 minúty, aby získala zlatohnedú farbu.
  • Potom prihodíme marinovanú pečeň aj s celou marinádou a miešame po dobu 20 sekúnd.
  • Zaklopíme pokrievkou a necháme variť asi 6 – 10 minút.
  • Keď sa tekutina odparí, pridáme lyžicu olivového oleja, nakrájanú papriku a dôkladne zamiešame.
  • Osolíme, okoreníme a premiešame.
  • Odstavíme, zasypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Pečená pečeň s paprikou, cibuľou a sójovou omáčkou.
Zdroj: https://theodehlicious.com/

Bistek po slovensky

Chrumkavá pečeň s cibuľou a pikantnou omáčkou zachváti vaše chuťové poháriky. Majú veľmi jemnú chuť a perfektne sa hodia ako ľahký obed či malá večera.

Ingrediencie:

  • 1 kg kuracej pečene
  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Olej
  • Šťava z 2 chemicky neočistených citrónov
  • 1/2 hrnčeka sójovej omáčky
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 palica cesnaku

Postup:

  • Kuraciu pečeň, očistíme, nakrájame a osušíme papierovými utierkami či obrúskami.
  • Do misky dáme múku, kukuričný škrob, soľ a korenie.
  • Premiešame a vložíme pečeň, ktorá v múčnej zmesi obalíme.
  • Do panvice nalejeme cca 5 cm oleja a na strednom ohni zahrejeme.
  • Postupne vkladáme pečeň, ktorá osmažíme z oboch strán dozlatista.
  • Pomocou dierovanej lyžice vyberieme z panvice a dáme odkvapkať do misky s papierovými utierkami.
  • Takto postupne osmažíme všetku pečeň.
  • Potom v miske zmiešame citrónovú šťavu, vodu a sójovú omáčku.
  • Nachystáme si inú panvicu, zahrejeme na strednom ohni a potom prilejeme lyžicu oleja.
  • Prisypeme cibuľu, necháme 1 minútu za stáleho miešania restovať a hotovú vyberieme z panvice a odložíme nabok.
  • Prihodíme do panvice olúpaný a rozdrvený cesnak.
  • Miešame, kým nezačne cesnak voňať a nebude ľahko zozlatnutý.
  • Prilejeme citrónovú zmes z misky a privedieme do varu.
  • Vložíme kuraciu pečeň a necháme chvíľku prebublať.
  • Varíme cca 1 – 2 minúty, aby sa pečeň prehriala a omáčka trochu zhustla.
  • Odstavíme a ešte teplé servírujeme ozdobené orestovanou cibuľou.
Filipínsky steak z kuracej pečene.
Zdroj: https://www.kawalingpinoy.com/

Krémová pena s karamelizovanou cibuľou

Ak nehľadáte klasiku, ale radi ochutnávate rôzne gurmánske pochúťky, potom vás určite zaujme tento recept. Ideálne je, keď sa pripravuje až dva dni predtým, ako sa má konzumovať. Chutí potom totiž ešte lepšie, než keď sa pripraví priam čerstvá.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice soli
  • 2 hrnčeky vody
  • 600 g kuracej pečene
  • 1 1/2 kocky masla
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 3 veľké cibule
  • 1/2 hrnčeka brandy (môže byť aj koňak)
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice nakrájanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky.
  • Pripravíme si misku, nalejeme do nej vodu, pridáme soľ a miešame, aby sa všetky rozpustili.
  • Pečeň očistíme, rozpolíme, prepláchneme a dáme do misy s vodou a soľou.
  • Uložíme do chladničky a necháme 2 hodiny vychladiť, ideálne až do druhého dňa.
  • Nasledujúci deň rozpustíme 1/2 kocky masla na strednom ohni, pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme a okoreníme.
  • Starostlivo zamiešame a zakryjeme pokrievkou.
  • Za občasného miešania dusíme, až pokiaľ nie je cibuľa mäkká, zhruba 10 – 15 minút.
  • Potom zložíme pokrievku a necháme ďalej variť, aby sa odparila prebytočná tekutina.
  • Akonáhle má cibuľa zlatohnedú farbu, je čas priliať polovicu brandy.
  • Premiešame s cibuľou tak, aby sa všetky odlepili od panvice.
  • Necháme odpariť a zložíme z platne.
  • Cibuľu dáme na doštičku a jemne nakrájame.
  • Prihodíme k tomu petržlen a nakrájame cez cibuľu, potom premiešame.
  • Preložíme na tanier či do misky a zatiaľ odložíme bokom, aby cibuľa vychladla.
  • Pečeň scedíme a starostlivo osušíme papierovými utierkami.
  • Do panvice dáme olej a zahrejeme na strednom ohni.
  • Do horúceho oleja vhodíme pečeň a vyprážame zo všetkých strán.
  • Teplotu znížime, zakryjeme pokrievkou a varíme cca 3 – 4 minúty.
  • Prilejeme zvyšok brandy, zamiešame a necháme na strane vychladnúť.
  • Vychladnutú pečeň dáme do nádoby robota a rozmixujeme.
  • Pridáme kocku zmäknutého masla a znovu zapneme mixér na najvyšší výkon.
  • Z nádoby robota všetko vyklopíme na sito a pomocou varešky či stierky pretlačíme cez sito.
  • Tým sa zbavíme všetkých kúskov, ktoré sú nežiaduce.
  • Hotovú penu preložíme do dvoch menších misiek a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
  • Keď je chladná, rozdelíme na ňu karamelizovanú cibuľu a zakryjeme.
  • Cez noc necháme v chladničke, aby sa chuť spojila.
  • Ďalší deň vyberieme misky hodinu pred servírovaním, aby mala pena izbovú teplotu.
  • Podávame so slanými sušienkami alebo chrumkavým pečivom.
Pečeň z panvice s vôňou brandy a lahodnou chuťou masla.
Zdroj: https://www.garlicandzest.com/

Krájaná keto pečeň

Nezáleží na tom, či keto diétu držíte, alebo len chcete občas zaradiť na jedálniček pokrm s nízkym obsahom uhľohydrátov. Tento recept je rýchly a veľmi chutný. Tak trochu svojou chuťou pripomína kvalitné paštéty.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracej pečene
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 malého chemicky neošetreného citróna
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Extra panenský olivový olej

Postup:

  • Kuraciu pečeň očistíme od spojivového tkaniva, prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku.
  • Nakrájame na kúsky a dáme ich do suchej panvice (vhodná je teflónová či keramická).
  • Na strednom ohni ich pomaly opekáme na strednom ohni po dobu 5 až 7 minút.
  • Cesnak ošúpeme, nakrájame a zmiešame s čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou.
  • Prilejeme do panvice, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a premiešame.
  • Ihneď zložíme z platne a ešte teplé servírujeme.
Rýchla pečeň s nízkym obsahom karbohydrátov.
Zdroj: https://thetopmeal.com/

Špízy s marinádou

Marinovaná kuracia pečeň je veľkou lahôdkou, a keď sa ešte hodí na gril, prípadne na panvicu, v podobe špízu, potom je o skvelý pokrm postarané. K pečeni sa navyše podáva karamelizovaná cibuľa s chuťou balzamika.

Ingrediencie:

  • 600 g kuracej pečene
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja (môže byť aj avokádový olej alebo ghí)
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 1/2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 – 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice ghí
  • 2 stredné cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • Špajle či kovové ihly na špízy

Postup:

  • Cesnak olúpeme a prelisujeme.
  • Cibuľu očistíme a nakrájame plátky
  • Kuraciu pečeň zbavíme spojivového tkaniva a rozkrájame na 2 cm kusy.
  • Do misky dáme kokosový olej, cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olivový olej, 1 lyžičku soli a dôkladne premiešame.
  • Akonáhle máme marinádu hotovú, vložíme do nej očistenú a nakrájanú pečeň, zamiešame a odložíme do chladničky.
  • Necháme marinovať minimálne 2 hodiny, ale pokojne aj dlhšie.
  • Potom si pripravíme panvicu a na strednom ohni v nej rozpustíme v nej 1 lyžicu ghí.
  • Pridáme cibuľu, osolíme a necháme 7 minút restovať.
  • Priebežne miešame, aby cibuľa zmäkla a získala zlatohnedý nádych.
  • Prilejeme balzamikový ocot, zamiešame a ešte 1 necháme variť.
  • Cibuľa je hotová, keď sa začne lepiť a je mierne karamelizovaná.
  • Hotovú cibuľu preložíme do misky a zabalíme do alobalu, aby nevychladla.
  • Vezmeme ihly či špajle na špízy a napichneme na ne kúsky pečene.
  • Stačí tak 4 – 6 kúskov na jeden špíz.
  • Môžeme ich robiť na grile, čo je rýchlejšie, ale ten každý nemá, tak si vystačíme s panvicou.
  • Do veľkej panvice dáme rozohriať 1 lyžicu ghí a vložíme do nej špízy.
  • Na vyššom stupni opekáme 3 – 4 minúty z každej strany, pričom každých 30 sekúnd špízy otočíme, aby sa pečeň piekla rovnomerne.
  • Nakoniec ich osolíme, ešte párkrát otočíme a môžeme servírovať.
  • K pečeňovým špízom pridáme karamelizovanú cibuľu a ako prílohu treba zemiakovú kašu či pečené zemiaky.
Marinovaná kuracia pečeň s karamelizovanou balzamikovou cibuľou.
Zdroj: https://irenamacri.com/

Šalát z flambovanej pečene s brandy

Milovníci šalátov, ktorí nechcú mať na tanieri len niečo zelené a pár paradajok, si určite s chuťou pripravia tento vynikajúci a hlavne rýchly teplý šalát. Ide o kombináciu lacnej kuracej pečene, brandy a jemnej smotany.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 plátky bieleho toastového chleba
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • 400 g kuracej pečene
  • 50 ml brandy
  • 50 ml smotany
  • 50 g cukrového hrachu
  • 1 lyžica sherry octu
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia

Postup:

  • Pečeň očistíme a dôkladne prepláchneme, potom necháme odkvapkať.
  • Cukrový hrach opláchneme a nakrájame na plátky.
  • Pripravíme si stolný gril a nahrejeme ho na strednú teplotu.
  • Chlieb z jednej strany pokvapkáme olejom a opečieme na grile z oboch strán do zlatohneda.
  • Opečený chlieb zatiaľ odložíme.
  • Na strednom ohni si rozohrejeme panvicu a vložíme do nej plátky slaniny.
  • Opečieme do zlatohnedej farby, aby bola dokonale chrumkavá.
  • Kliešťami vyberieme na tanier a zakryjeme alobalom, aby bola v teple.
  • Pomocou toastového chleba nasajeme tuk zo slaniny, čo zostal v panvici a dáme ho aj bokom.
  • Panvicu vrátime späť na platňu a na strednom ohni zahrejeme.
  • Pridáme očistenú pečeň a vyprážame zhruba 3 minúty zo všetkých strán, až kým nezhnednú a neskaramelizujú.
  • Akonáhle to dosiahneme, zvýšime teplotu na maximum a prelejeme cez pečeň brandy.
  • Vareškou odlepíme všetku pečeň od panvice a dávame pozor, aby bola naša tvár a vlasy mimo panvice, pretože sa môžu objaviť aj vyššie plamene, zvlášť keď pokrm pripravujeme na plynovej platni.
  • Zhruba po minúte teplotu znížime a necháme ešte chvíľku variť.
  • Potom prilejeme smotanu, prihodíme nakrájaný hrášok a pokvapkáme sherry octom.
  • Zamiešame a varíme tak 2 minúty.
  • Osolíme, okoreníme, premiešame a odstavíme z platne.
  • Do servírovacích misiek dáme rukolu, pridáme na kocky nakrájaný opečený toastový chlieb a nakoniec pridáme kuraciu pečeň.
  • Ozdobíme nasekanou slaninou a môžeme podávať.
Kuracia pečeň s brandy a smotanou podľa receptu Jamesa Martina.
Zdroj: https://www.bbc.co.uk/

Vyprážaná zmes s bielym vínom na smotane

Dnešná uponáhľaná doba si žiada aj také recepty, ktoré sme schopní pripraviť pod 30 minút. Tomu presne zodpovedá tento recept. Pečeň s cibuľou a cesnakom v kombinácii s bielym vínom a smotanou rozdráždi vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 600 g očistenej kuracej pečene
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľkú cibuľu na kocky
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1/4 hrnčeka bieleho vína
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1/4 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia

Postup:

  • Na panvici rozohrejeme olivový olej, prihodíme cibuľu a opekáme asi 5 minút, aby mala zlatohnedú farbu.
  • Pridáme cesnak a necháme 1 minútu restovať.
  • Do panvice dáme kuraciu pečeň a na strednom ohni varíme cca 7 minút.
  • Prilejeme biele víno, zasypeme tymianom, paprikou a premiešame.
  • Necháme 1 minútu povariť, okoreníme a zjemníme smotanou.
  • Na miernom ohni privedieme do varu, osolíme a hneď odstavíme.
  • Ako príloha sú skvelé varené či pečené zemiaky.
  • Kto chce, môže ozdobiť čerstvým petržlenom, ale nie je to nutnosť.
Kuracia pečeň v omáčke z bieleho vína a smotany.
Zdroj: https://www.munchkintime.com/

Pečeňka opekaná v panvici na červenom víne

Pre každého, kto miluje pečeň z kurčaťa, je tento recept veľkým lákadlom. Pokrm si zamilujeme ako malú desiatu, ľahkú večeru, alebo len ako decentné predjedlo. Najlepšie k nemu chutí čerstvý chrumkavý chlieb a zeleninový šalát.

Ingrediencie:

  • 8 plátkov nakrájanej slaniny
  • 1 nasekaná stredne veľká cibuľa
  • 500 g očistenej a prepláchnutej pečene
  • 500 ml suchého červeného vína (najlepšie Burgundské)
  • 4 polievkové lyžice nasekaných zelených olív

Postup:

  • Do panvice dáme slaninu a opečieme ju, aby bola chrumkavá.
  • Potom ju vyberieme na tanier vyložený papierovými utierkami.
  • Tuk, ktorý zostal v panvici po slanine, nevylievame, ale orestujeme na ňom cibuľu.
  • Na strednom ohni necháme zosklovatieť a pridáme pečeň.
  • Za stáleho miešania varíme asi 5 minút, aby získala svetlo hnedú farbu.
  • Prilejeme víno, prihodíme olivy a necháme 20 minút variť za občasného miešania.
  • Pred servírovaním vmiešame slaninu a môžeme podávať.
Hydinová pečeň s červeným vínom.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Zaujímavosti na záver

V priebehu článku sme sa stretli s niekoľkými výrazmi, ktoré niektorí z nás možno nepoznajú, alebo o nich síce počuli, ale nevedia, čo si pod nimi predstaviť. Poďme sa na nich teraz pozrieť spoločne.

Bistek

Bistek je pôvodom španielske jedlo, ktoré sa pripravovalo vo všetkých španielskych kolóniách, ale aj na Kube, v Portoriku či Dominikánskej republike. Každá krajina si ho upravuje podľa svojho, aj keď základ tvorí hovädzia sviečková, soľ a korenie.

V závislosti od regiónu, sa môžu objavovať varianty s cibuľou, cesnakom, oreganom, rascou, sójovou omáčkou, ale tiež napríklad s vyprážanými vajcami či banánom a hranolkami. Fantázii sa medze nekladú.

Ghí

Pokiaľ ide o indickú kuchyňu, tam je ghí úplne nenahraditeľným pomocníkom. Ostatne je to najlepší tuk, ktorý môžeme pri príprave pokrmov používať.

Prepustené či prečistené maslo, ako sa mu tiež hovorí, sa vyrába z kravského, prípadne byvolieho mlieka. Okrem Indie nachádza svoje uplatnenie aj v ďalších oblastiach južnej časti Ázie, avšak cestu si našiel aj do našich domácností.

Charakteristické je tým, že sa získava po odparení vody a oddelení tzv. mliečnej bielkoviny z klasického čerstvého masla vyrobeného z kravského mlieka. Má vysoký obsah vitamínov, minerálov aj antioxidantov. Výhodou je, že sa dá skladovať pri izbovej teplote.

Hotové sa môže skladovať mesiace, niekedy aj roky bez toho, aby došlo k strate kvality. Na tepelnú úpravu sa najlepšie hodí také ghí, ktoré je mladšie ako 12 mesiacov. Naopak staršie sa využíva na masáže a na rôzne liečebné účely.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.