Mäso upravujeme rôznymi spôsobmi. Medzi minútkovým úpravami, pečením, vyprážaním alebo dusením zostávajú trochu bokom masové nákypy.
Masový nákyp pritom patrí medzi dobre stráviteľné jedlá a hodí sa preto ako pre deti, tak pre staršie osoby a v neposlednom rade aj pre choré osoby, ktoré majú predpísanú šetriacu diétu bez výrazného obmedzenia surovín.
Ak neviete, ako masový nákyp pripraviť, využite našich 3 receptov, vďaka ktorým si masový nákyp zamilujete.
Diétne masový nákyp
Recept vhodný pre všetkých, ktorí redukujú svoju nadváhu a pritom je veľmi chutný.
pre 4 osoby
- lyžicu paradajkového pretlaku
- nahradiť cuketou
- 150 g grahamových rožkov
- 150 ml mäsový vývar
- 100 g strúhaného syra ementál
- INGREDIENCIE
- 20 g maslo
cukety
- Hovädzie a morčacie mäso umyjeme, očistíme a dáme variť.
- Radšej varíme každej mäso zvlášť, pretože hovädzie mäso potrebuje dlhší čas na to, aby bolo mäkké.
- Medzitým si pripravíme např.formu srnčí chrbát, ktorý si vymastíme ľahko maslom.
- Rožky nakrájame na kocky a pokvapkáme mäsovým vývarom, aby zvlhli.
- Uvarené mäso necháme vychladnúť a pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s navlhčenými rožky.
- Bylinky umyjeme a nasekáme na veľmi najemno.
- K zomletému mäsu s rožky, pridáme nasekané bylinky a maslo, podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Dobre premiešame a dáme do vymastenej nádoby.
- Vložíme do rúry, zakryjeme alobalom, aby sa nám nevytvárali tvrdé časti na povrchu nákypu počas zapekanie.
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

Objavte podobné tipy
200 g morčacie prso
Pôvodne to malo byť jedlo sa zvyškov v kuchyni, teraz sa z neho stala super pochúťka.
pre 4 osoby
80 g masla
- 600 g hovädzieho mäsa
- 1 cibuľu, nakrájanú nadrobno
- 2 mrkvy na malé kúsky
- 4 strúčiky cesnaku, pokrájaný na drobné kúsky
- trochu hladkej múky na poprášenie mäsa
- soľ a korenie
- 2 ks rozšľahaných vajec
- 11 ks plátkov lístkového cesta
- 200 g hovädzie mäso zadné
- soľ, korenie na dochutenie
- lyžicu drvených rozmarínových lístkov
- 1/2 lyžice tymiánových lístkov
pre 4 osoby
na zemiakovú kašu
- olivový olej
- 900 g zemiakov
- 1 žĺtok
- kelom
cukety
- Vo väčšom hrnci uvaríme olúpané zemiaky nakrájané na menšie kúsky.
- Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, orestujeme cibuľu s mrkvou nakrájanú na drobnejšie kúsky.
- Akonáhle získa zlatistú farbu, pridáme cesnak a mleté hovädzie mäso.
- Ľahko osolíme a okoreníme a restujeme ďalšie tri minúty.
- Potom zmes zaprášime múkou a znova premiešame.
- Pomaly prilievame vývar, vmiešame lyžicu pretlaku, pridáme bylinky a pár kvapiek worcesterskej omáčky.
- Necháme ešte približne 15 minút prebublávať a občas premiešame, aby sa zmes nepripálila.
- Naposledy ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením.
- Hotovú zmes nalejeme do vhodnej zapekacej misky a rovnomerne rozprestrieme pomocou silikónové stierky.
- Rozohrejeme rúru na 200 stupňov.
- Zlejeme vodu zo zemiakov, vsypeme ich do misy kuchynského robotou.
- Pridáme smotanu a maslo, a pomocou šľahacie metly v robote vytvoríme hladkú zemiakovú kašu, do ktorej nakoniec pridáme žĺtok.
- Kašu navrstvíme na mäsovú zmes, vložíme do rúry a necháme zapekať asi 25 – 30 minút, kým nebude povrch kaše krásne zlatistý.

Taliansky mäsový koláč
Skvelý chutný koláč, ktorým nahradíte večeru.
pre 4 osoby
80 g masla
- 1 kávová lyžička cukru
- pár kvapiek worcesterskej omáčky
- 620 g listového špenátu 620 g
- 400 g mletých konzervovaných paradajok
- 1 kg Hovädzie mleté mäso
- 100 g strúhaného syra čedar
- petržlenová vňať, zelerová vňať
- 100 g plnotučného taveného syra
- 90 g masla (z toho 60 g na rozohriatie 30 g do mäsovej zmesi)
- Zapekáme cca 30 min. pri teplote 180 ° C.
- 1 strúčiky rozotreného cesnaku
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 250 ml hovädzieho vývaru
- {_92_}
- soľ
cukety
- Príprava masové vrstvy: v hrnci rozohrejeme maslo a vložíme mleté mäso, ktoré asi 15 minút opekáme.
- Prisypeme múku a ďalej miešame, po chvíli pridáme paradajky, paradajkový pretlak, cukor, cesnak, korenie a posolíme.
- Mäsovú zmes dobre premiešame so všetkými prísadami a za občasného miešania dusíme asi 40 minút.
- Príprava špenátové vrstvy: čerstvo umytý nakrájaný špenát dáme do kastróla a miešame, kým listy nepovadnou (vodu nepridávame).
- Potom osušíme a zmiešame s čedar, ementálom, taveným syrom a vajcami. Zmes dosolíme, prípadne okoreníme.
- Do zapekacej misy vložíme vrstvu masové náplne, na ktorú navrstvíme špenát so syrom.
- Celý povrch starostlivo prekryjeme plátkami lístkového cesta, ktoré môžeme podľa svojej fantázie cez seba ozdobne navrstviť.
- Koláč vložíme do rúry a pečieme asi 25 minút dozlatista.
- Chrumkavé porcie koláče podávame teplé.
Tip: Masový nákyp so špenátom možno obmeniť aj v základnej surovine, ak nemáme príliš v obľube špenát, možno ho nahradiť cuketou. Cuketu len očistíme a vnútro vydlabeme, potom už len stačí nastrúhať a máme ďalšie chutný mäsový nákyp s príchuťou cukety.

Kromě základních surovin, které pro přípravu běžného nákypu zcela postačí, je řada dalších surovin, kterými nákyp doplníme co do chuti nebo barevnosti. Mezi tyto suroviny patří například sýry, zelenina, zelené natě, bylinky, houby, koření, rybí maso.
Ak nie ste masoví či máte radšej sladké jedlá, určite vyskúšajte veľmi obľúbený ryžový nákyp.