Svätý Martin prichádza na bielom koni a okrem snehu so sebou prináša hus, víno a staročeské martinskej rožteky.
Prapôvodnej recept, ten ktorý priviezol aj Martin, počíta s prípravou kysnutého cesta.
Ak sa necítite príliš silní v kramflecích alebo si chcete prácu urýchliť, odporúčame vyskúšať niektorý z modernejších receptov, kysnuté cesto nie je nutnosťou.
Lahodne chutia rohlíčky z tvarohu, kyslej smotany alebo mrkvovej.
Vyskúšajte s nami nasledujúce recepty, po ktorých sa vaši blízki, s nadsádzkou, utlčieme.
Základný recept na nekysnuté martinskej rožteky
Pripravte krehké a vláčne martinské rožteky bez kysnutia. Psst. Ani babička nič nespozná.
INGREDIENCIE na 8 rožtekov
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla alebo Hery
- 1 vajce
- 10 lyžíc mlieka
- 1 lyžice kryštálového cukru
- 1 kocka droždia
- soľ
- slivkový lekvár
- cukor múčka na obalenie
POSTUP
- Zmiešame vlažné mlieko, lyžicu cukru, lyžicu hladkej múky, rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások (15 až 20 minút).
- Rozohrejeme si rúru na 180 ° C.
- Zmiešame zvyšok hladkej múky, maslo (Heru), štipku soli a vajcia.
- Pridáme kvások a vypracujeme cesto.
- Rozdelíme na 8 dielov a do každého dáme lyžičku lekváru.
- Rohlíčky zarolujeme a pečieme približne 10 minút.
- Ešte horúce potrieme rozpusteným maslom a obalíme v práškovom cukre.
Objavte podobné tipy
Recept na martinskej rožteky z tvarohového cesta
Rohlíčky sa doslova rozplývajú na jazyku. Ako náplň sme zvolili orechy, ale skvele sa dopĺňajú aj s náplňou makovou.
INGREDIENCIE
- 500 g hladkej múky
- 250 g mäkkého plnotučného tvarohu
- 1 vajce
- 8 lyžíc vody
- 8 lyžíc rozpusteného masla
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 250 g mletých orechov (mandle, vlašské orechy)
- 200 g mlieka
- 50 g kryštálového cukru
POSTUP
- Najprv si pripravíme plnku. Mlieko, orechy a cukor privedieme k varu a miešame do zhustnutia.
- Necháme vychladnúť.
- V mise zmiešame múku s práškom do pečiva.
- Pridáme tvaroh, vajcia, vodu, maslo a vypracujeme cesto.
- Rozdelíme na diely a do každého dáme lyžičku orechové náplne.
- Rohlíčky zarolujeme a necháme približne 30 minút kysnúť.
- Rozohrejeme si rúru na 180 ° C.
- Pečieme približne 20 minút.
Recept na martinskej rohlíčky zo kyslej smotany
Krehké a nadýchané ako obláčik. Výborne chutia s makovou náplňou.
INGREDIENCIE
- 500 g hladkej múky
- 200 g kyslej smotany
- 250 g masla alebo Hery
- soľ
- 250 g mletého maku
- 150 g mlieka
- 3 lyžice lekváru
- štipka škorice
POSTUP
- Najprv si pripravíme plnku. Mlieko s makom privedieme k varu.
- Vmiešame lekvár, ochutíme škoricou a necháme vychladnúť.
- Rozohrejeme si rúru na 180 ° C.
- Zo zvyšných ingrediencií vypracujeme cesto.
- Rozdelíme na diely a do každého dáme lyžičku makovej plnky.
- Rohlíčky zarolujeme a pečieme približne 15 minút.
- Po dopečení môžeme posypať práškovým alebo vanilkovým cukrom.
Aby sa nám rohlíčky nerozpadli, pred pečením všetky druhy rožtekov potrieme rozšľahaným vajcom alebo len rozšľahaným bielkom či rozpusteným tukom.
Predstavili sme vám tri vynikajúce a jednoduché recepty na martinskej rožteky pre chvíľky rodinnej pohody.
Máte sladkého už po krk? Skúste naše recepty na slané chuťovky z lístkového cesta .
Podarili sa? Podeľte sa s nami v komentároch.