Najlepšie recepty na svätomartinské rožteky

Svätý Martin prichádza na bielom koni a okrem snehu so sebou prináša hus, víno a staročeské martinskej rožteky.

Prapôvodnej recept, ten ktorý priviezol aj Martin, počíta s prípravou kysnutého cesta.

Ak sa necítite príliš silní v kramflecích alebo si chcete prácu urýchliť, odporúčame vyskúšať niektorý z modernejších receptov, kysnuté cesto nie je nutnosťou.

Lahodne chutia rohlíčky z tvarohu, kyslej smotany alebo mrkvovej.

Vyskúšajte s nami nasledujúce recepty, po ktorých sa vaši blízki, s nadsádzkou, utlčieme.

Základný recept na nekysnuté martinskej rožteky

Pripravte krehké a vláčne martinské rožteky bez kysnutia. Psst. Ani babička nič nespozná.

INGREDIENCIE na 8 rožtekov

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla alebo Hery
  • 1 vajce
  • 10 lyžíc mlieka
  • 1 lyžice kryštálového cukru
  • 1 kocka droždia
  • soľ
  • slivkový lekvár
  • cukor múčka na obalenie

POSTUP

  1. Zmiešame vlažné mlieko, lyžicu cukru, lyžicu hladkej múky, rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások (15 až 20 minút).
  2. Rozohrejeme si rúru na 180 ° C.
  3. Zmiešame zvyšok hladkej múky, maslo (Heru), štipku soli a vajcia.
  4. Pridáme kvások a vypracujeme cesto.
  5. Rozdelíme na 8 dielov a do každého dáme lyžičku lekváru.
  6. Rohlíčky zarolujeme a pečieme približne 10 minút.
  7. Ešte horúce potrieme rozpusteným maslom a obalíme v práškovom cukre.

Chutný hotový recept na nekysnuté martinskej rožteky.

Recept na martinskej rožteky z tvarohového cesta

Rohlíčky sa doslova rozplývajú na jazyku. Ako náplň sme zvolili orechy, ale skvele sa dopĺňajú aj s náplňou makovou.

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g mäkkého plnotučného tvarohu
  • 1 vajce
  • 8 lyžíc vody
  • 8 lyžíc rozpusteného masla
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 250 g mletých orechov (mandle, vlašské orechy)
  • 200 g mlieka
  • 50 g kryštálového cukru

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme plnku. Mlieko, orechy a cukor privedieme k varu a miešame do zhustnutia.
  2. Necháme vychladnúť.
  3. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva.
  4. Pridáme tvaroh, vajcia, vodu, maslo a vypracujeme cesto.
  5. Rozdelíme na diely a do každého dáme lyžičku orechové náplne.
  6. Rohlíčky zarolujeme a necháme približne 30 minút kysnúť.
  7. Rozohrejeme si rúru na 180 ° C.
  8. Pečieme približne 20 minút.

Hotový recept na najlepšie martinské rožteky z tvarohového cesta.

Recept na martinskej rohlíčky zo kyslej smotany

Krehké a nadýchané ako obláčik. Výborne chutia s makovou náplňou.

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g kyslej smotany
  • 250 g masla alebo Hery
  • soľ
  • 250 g mletého maku
  • 150 g mlieka
  • 3 lyžice lekváru
  • štipka škorice

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme plnku. Mlieko s makom privedieme k varu.
  2. Vmiešame lekvár, ochutíme škoricou a necháme vychladnúť.
  3. Rozohrejeme si rúru na 180 ° C.
  4. Zo zvyšných ingrediencií vypracujeme cesto.
  5. Rozdelíme na diely a do každého dáme lyžičku makovej plnky.
  6. Rohlíčky zarolujeme a pečieme približne 15 minút.
  7. Po dopečení môžeme posypať práškovým alebo vanilkovým cukrom.

Hotový recept na skvelé martinské rožteky z kyslej smotany.

Aby sa nám rohlíčky nerozpadli, pred pečením všetky druhy rožtekov potrieme rozšľahaným vajcom alebo len rozšľahaným bielkom či rozpusteným tukom.

Predstavili sme vám tri vynikajúce a jednoduché recepty na martinskej rožteky pre chvíľky rodinnej pohody.

Máte sladkého už po krk? Skúste naše recepty na slané chuťovky z lístkového cesta .

Podarili sa? Podeľte sa s nami v komentároch.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.