Myslíte si, že masť sa hodí tak akurát na vyprážanie rezňov či na namazanie na chlieb?
Mýlite sa!
Objavte s nami recepty na sadlové pečivo!
Pekli ho už naše prababičky a babičky.
Vyskúšajte a uvidíte, že sa čoskoro stane súčasťou aj vašich vianočných sviatkov! Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?
Sadlové pečivo s kakaom a vanilkou
Toto vianočné pečivo chutí skvele s čajom, kakaom aj kávou.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 2/3 šálky práškového cukru
- 1 vajce
- 6 PL masti
- 2 PL kakaa
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1/2 čajové lyžička prášku do pečiva
- vanilka
Postup:
- V mise rozšľahajte vajcia s práškovým cukrom.
- Pridajte trochu vanilky, rozpustenú masť, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
- Potom postupne pridávajte múku a vypracujte do hladkého cesta.
- Toto cesto následne rozdeľte na dve časti a do jednej pridajte kakao.
- Cesto prepracujte.
- Obe dve časti cesta zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
- Zo svetlého aj tmavého cesta vykrájajte kolieska a uprostred každého z nich vykrojte hviezdičky.
- Vymeňte miesta hviezdičiek, svetlé dajte do tmavých koliesok a tmavé hviezdičky do svetlých koliesok.
- Položte na plech s papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 180°C a pečte približne 10 minút.

Sadlové pečivo s orechmi
Vlastnoručne pripravený vanilkový cukor je len čerešničkou na torte tohto skvelého receptu.
Ingrediencie:
- 300 g sadla
- 250 g mletých vlašských orechov
- 600 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru na obalenie
- 250 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový struk (do práškového cukru)
- šťava z jedného citróna
- 1 čajová lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- marmeláda na zlepenie podľa výberu
Postup:
- Niekoľko dní pred pečením cukroviniek zmiešajte práškový cukor s vanilkovým luskom a pripravte si takto vanilkový cukor, v ktorom cukroví nakoniec obalíte.
- Následne v mixéri vyšľahajte rozpustenú masť s práškovým cukrom do krémovej konzistencie.
- Prišľahajte vajcia, žĺtky, citrónovú šťavu a citrónovú kôru.
- Pridajte orechy a múku.
- Šľahajte, kým nevznikne jednoliate cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte cez noc do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170°C.
- Cesto položte na pracovnú plochu vysypanú múkou a vyvaľkajte ho na hrúbku pol centimetra.
- Vyložte si papierom na pečenie plechy.
- Pomocou vykrajovačov vykrajujte sadlové pečivo a rozložte ho na pripravené plechy.
- Pečte približne 12 minút.
- Potom nechajte pečivo vychladnúť.
- Na záver vychladnuté pečivo zlepte marmeládou a obaľte v pripravenom vanilkovom cukre.

Citrónová kôra či šťava sa pridávajú do mnohých druhov cukroviniek. Vyskúšajte citrónové vianočné pečivo v mnohých podobách!
Vianočné hviezdičky so škoricou a masťou
Vôňa a chuť škorice na Vianoce patrí. Aj preto je toto korenie jednou z ingrediencií tohto receptu!
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 a 1/4 šálky sadla
- 3/4 šálky cukru
- 1 vajce
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 3 čajové lyžičky drveného anízového semienka
- kôra z jedného pomaranča
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na obalenie
- 1 šálka cukru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
Postup:
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Vmiešajte rozdrvený aníz a pomarančovú kôru.
- V samostatnej veľkej mise zmiešajte cukor a rozpustenú masť.
- Potom pomocou elektrického mixéra vyšľahajte masť a cukor do nadýchanej zmesi.
- Pridajte vajcia a vanilku a opäť vyšľahajte.
- Postupne zašľahajte aj zmes múky.
- Prestaňte šľahať, akonáhle sa zmes spojí.
- Cesto bude drobivé, rukami ho spracujte do guličky a zapracujte doň všetky voľné kúsky.
- Potom cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Vychladené cesto rozdeľte na tri približne rovnako veľké časti.
- Cesto prepracujte ešte raz rukami a potom ho valčekom rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
- Vykrájajte vykrajovače jednotlivé tvary.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a sadlové pečivo naň vyložte.
- Predhrejte rúru na 170°C.
- Pečte približne 10-12 minút v závislosti od veľkosti cukroví.
- V medziobdobí v malej miske zmiešajte cukor a škoricu na posypanie.
- Nechajte sadlové pečivo mierne vychladnúť a potom ho obaľte v pripravenej zmesi cukru a škorice.

Objavte podobné tipy
Linecké pečivo so masťou
Máte radi linecké? Uvidíte, že variant so masťou vás nesklame!
Ingrediencie:
- 4 šálky hladkej múky
- 1 šálka sadla
- 3 vajcia
- 3/4 šálky cukru
- 2 čajové lyžičky vanilky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- marmeláda podľa vlastného výberu
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.
- V hrnci na sporáku rozpustite masť a nechajte mierne vychladnúť.
- Po vychladnutí na izbovú teplotu ho za stáleho miešania pomaly pridajte do zmesi vajec a cukru.
- Pridajte vanilku.
- Preosejte múku s práškom do pečiva a pomaly ich pridávajte do vaječnej zmesi.
- Pomiešajte a vypracujte v cesto.
- Vyvaľkajte cesto na hrúbku približne pol centimetra a vykrajovače vykrájajte rozmanité tvary lineckých cukroviniek.
- Cukrovie následne odkladajte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 8 minút dozlatista.
- Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Potom zlepte pomocou marmelády a na záver posypte práškovým cukrom.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na linecké vianočné pečivo !
Čokoládové vianočné guličky zo masti
Zmes čokolády a kokosu robí z tohto pečiva pochúťku, ktorej neodoláte.
Ingrediencie:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky sadla
- 100 g vysokopercentnej čokolády
- 3/4 šálky cukru
- 1/2 šálky strúhaného kokosu
- 1 vajce
- 2 PL nesladeného kakaa
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Vo väčšej mise zmiešajte rozpustenú masť, vanilkovú esenciu a cukor.
- V inej mise zmiešajte preosiatu múku s jedlou sódou a soľou.
- Obe zmesi spojte.
- Nakoniec vmiešajte kakao, kokos a na kúsky nakrájanú či nasekanú čokoládu.
- Vypracujte v cesto.
- Navlhčenými rukami vytvarujte guličky, ktoré pokladajte ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte približne 13 minút v rúre predhriatej na 190 °C.

Čokoláda sa pridáva do mnohých druhov vianočného pečiva. Inšpirujte sa našimi receptami na čokoládové pečivo .
Lahodné vianočné pečivo zo masti
Tento druh cukroviniek je veľmi obľúbený v Mexiku. Vyskúšajte ho aj vy!
Ingrediencie:
- 4 šálky hladkej múky
- 1 vajce
- 2 šálky sadla
- 3/4 šálky cukru
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- štipka soli
Na obalenie:
- 2/3 šálky cukru
- 4 čajové lyžičky mletej škorice
- práškový cukor (voliteľné)
Postup:
- Bielok vložte do malej misky a nechajte ho 30 minút stáť pri izbovej teplote.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte rozpustenú masť do krémovej podoby.
- Do inej misy preosejte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Postupne ich zmes vmiešajte do masti.
- Z bielka si vyšľahajte tuhý sneh.
- Jemne doň zašľahajte cukor a žĺtok.
- Postupne zmes opäť vmiešajte do zmesi masti.
- Vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a vypracujte v cesto.
- Cesto rozdeľte na šesť dielov.
- Každú časť rozvaľkajte do podoby povrazu a našikmo nakrájajte na približne centimeter dlhé kúsky.
- Sadlové pečivo položte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte 8-10 minút alebo pokiaľ nie sú okraje ľahko hnedé.
- V medziobdobí v malej miske zmiešajte cukor a škoricu.
- Ešte teplé vianočné pečivo obaľte v zmesi škoricového cukru alebo v práškovom cukre.

Prečo piecť pečivo zo sadla?
Väčšina ľudí sa mylne domnieva, že masť je veľmi škodlivá, a jej konzumácii sa preto snaží čo najviac vyhýbať. Odpoveď na to, či je alebo nie je tento tuk škodlivý, ale nie je taká jednoduchá a jednostranná, ako sa väčšina ľudí domnieva. Štúdie napríklad preukázali, že v mnohých ohľadoch je masť lepšia ako maslo.
Vzhľadom na to, že sa masť neprepaľuje, je veľmi vhodná na vyprážanie, varenie i pečenie. Najčastejšie sa na pečenie používa masť bravčová. Nemusíte sa báť, jeho chuť v pečive vôbec nespoznáte, naopak sa vám bude pečivo zdať krehkejšie a chutnejšie.