Najlepšie recepty na vianočné pečivo zo sadla 6krát inak! Zabudnite na maslo či heru

Myslíte si, že masť sa hodí tak akurát na vyprážanie rezňov či na namazanie na chlieb?

Mýlite sa!

Objavte s nami recepty na sadlové pečivo!

Pekli ho už naše prababičky a babičky.

Vyskúšajte a uvidíte, že sa čoskoro stane súčasťou aj vašich vianočných sviatkov! Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Sadlové pečivo s kakaom a vanilkou

Toto vianočné pečivo chutí skvele s čajom, kakaom aj kávou.

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2/3 šálky práškového cukru
  • 1 vajce
  • 6 PL masti
  • 2 PL kakaa
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 1/2 čajové lyžička prášku do pečiva
  • vanilka

Postup:

  1. V mise rozšľahajte vajcia s práškovým cukrom.
  2. Pridajte trochu vanilky, rozpustenú masť, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
  3. Potom postupne pridávajte múku a vypracujte do hladkého cesta.
  4. Toto cesto následne rozdeľte na dve časti a do jednej pridajte kakao.
  5. Cesto prepracujte.
  6. Obe dve časti cesta zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
  7. Zo svetlého aj tmavého cesta vykrájajte kolieska a uprostred každého z nich vykrojte hviezdičky.
  8. Vymeňte miesta hviezdičiek, svetlé dajte do tmavých koliesok a tmavé hviezdičky do svetlých koliesok.
  9. Položte na plech s papierom na pečenie.
  10. Predhrejte si rúru na 180°C a pečte približne 10 minút.
Vianočné dvojfarebné pečivo so masťou.
zdroj: tastycraze.com

Sadlové pečivo s orechmi

Vlastnoručne pripravený vanilkový cukor je len čerešničkou na torte tohto skvelého receptu.

Ingrediencie:

  • 300 g sadla
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 600 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru na obalenie
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový struk (do práškového cukru)
  • šťava z jedného citróna
  • 1 čajová lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • marmeláda na zlepenie podľa výberu

Postup:

  1. Niekoľko dní pred pečením cukroviniek zmiešajte práškový cukor s vanilkovým luskom a pripravte si takto vanilkový cukor, v ktorom cukroví nakoniec obalíte.
  2. Následne v mixéri vyšľahajte rozpustenú masť s práškovým cukrom do krémovej konzistencie.
  3. Prišľahajte vajcia, žĺtky, citrónovú šťavu a citrónovú kôru.
  4. Pridajte orechy a múku.
  5. Šľahajte, kým nevznikne jednoliate cesto.
  6. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte cez noc do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 170°C.
  8. Cesto položte na pracovnú plochu vysypanú múkou a vyvaľkajte ho na hrúbku pol centimetra.
  9. Vyložte si papierom na pečenie plechy.
  10. Pomocou vykrajovačov vykrajujte sadlové pečivo a rozložte ho na pripravené plechy.
  11. Pečte približne 12 minút.
  12. Potom nechajte pečivo vychladnúť.
  13. Na záver vychladnuté pečivo zlepte marmeládou a obaľte v pripravenom vanilkovom cukre.
Vianočné pečivo so masťou a orechmi.
zdroj: food52.com

Citrónová kôra či šťava sa pridávajú do mnohých druhov cukroviniek. Vyskúšajte citrónové vianočné pečivo v mnohých podobách!

Vianočné hviezdičky so škoricou a masťou

Vôňa a chuť škorice na Vianoce patrí. Aj preto je toto korenie jednou z ingrediencií tohto receptu!

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/4 šálky sadla
  • 3/4 šálky cukru
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 3 čajové lyžičky drveného anízového semienka
  • kôra z jedného pomaranča
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na obalenie

  • 1 šálka cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice

Postup:

  1. Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  2. Vmiešajte rozdrvený aníz a pomarančovú kôru.
  3. V samostatnej veľkej mise zmiešajte cukor a rozpustenú masť.
  4. Potom pomocou elektrického mixéra vyšľahajte masť a cukor do nadýchanej zmesi.
  5. Pridajte vajcia a vanilku a opäť vyšľahajte.
  6. Postupne zašľahajte aj zmes múky.
  7. Prestaňte šľahať, akonáhle sa zmes spojí.
  8. Cesto bude drobivé, rukami ho spracujte do guličky a zapracujte doň všetky voľné kúsky.
  9. Potom cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  10. Vychladené cesto rozdeľte na tri približne rovnako veľké časti.
  11. Cesto prepracujte ešte raz rukami a potom ho valčekom rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
  12. Vykrájajte vykrajovače jednotlivé tvary.
  13. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a sadlové pečivo naň vyložte.
  14. Predhrejte rúru na 170°C.
  15. Pečte približne 10-12 minút v závislosti od veľkosti cukroví.
  16. V medziobdobí v malej miske zmiešajte cukor a škoricu na posypanie.
  17. Nechajte sadlové pečivo mierne vychladnúť a potom ho obaľte v pripravenej zmesi cukru a škorice.
Sadlové hviezdičky so škoricou.
zdroj: somethewiser.com

Linecké pečivo so masťou

Máte radi linecké? Uvidíte, že variant so masťou vás nesklame!

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka sadla
  • 3 vajcia
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • marmeláda podľa vlastného výberu
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.
  2. V hrnci na sporáku rozpustite masť a nechajte mierne vychladnúť.
  3. Po vychladnutí na izbovú teplotu ho za stáleho miešania pomaly pridajte do zmesi vajec a cukru.
  4. Pridajte vanilku.
  5. Preosejte múku s práškom do pečiva a pomaly ich pridávajte do vaječnej zmesi.
  6. Pomiešajte a vypracujte v cesto.
  7. Vyvaľkajte cesto na hrúbku približne pol centimetra a vykrajovače vykrájajte rozmanité tvary lineckých cukroviniek.
  8. Cukrovie následne odkladajte na plech s papierom na pečenie.
  9. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 8 minút dozlatista.
  10. Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  11. Potom zlepte pomocou marmelády a na záver posypte práškovým cukrom.
Linecké vianočné pečivo pripravené zo masti.
zdroj: thespruseeats.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na linecké vianočné pečivo !

Čokoládové vianočné guličky zo masti

Zmes čokolády a kokosu robí z tohto pečiva pochúťku, ktorej neodoláte.

Ingrediencie:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky sadla
  • 100 g vysokopercentnej čokolády
  • 3/4 šálky cukru
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu
  • 1 vajce
  • 2 PL nesladeného kakaa
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte rozpustenú masť, vanilkovú esenciu a cukor.
  2. V inej mise zmiešajte preosiatu múku s jedlou sódou a soľou.
  3. Obe zmesi spojte.
  4. Nakoniec vmiešajte kakao, kokos a na kúsky nakrájanú či nasekanú čokoládu.
  5. Vypracujte v cesto.
  6. Navlhčenými rukami vytvarujte guličky, ktoré pokladajte ich na plech s papierom na pečenie.
  7. Pečte približne 13 minút v rúre predhriatej na 190 °C.
Čokoládovo-sadlové guličky.
zdroj: tastycraze.com

Čokoláda sa pridáva do mnohých druhov vianočného pečiva. Inšpirujte sa našimi receptami na čokoládové pečivo .

Lahodné vianočné pečivo zo masti

Tento druh cukroviniek je veľmi obľúbený v Mexiku. Vyskúšajte ho aj vy!

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1 vajce
  • 2 šálky sadla
  • 3/4 šálky cukru
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Na obalenie:

  • 2/3 šálky cukru
  • 4 čajové lyžičky mletej škorice
  • práškový cukor (voliteľné)

Postup:

  1. Bielok vložte do malej misky a nechajte ho 30 minút stáť pri izbovej teplote.
  2. Predhrejte rúru na 180 °C.
  3. Vo veľkej mise vyšľahajte rozpustenú masť do krémovej podoby.
  4. Do inej misy preosejte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
  5. Postupne ich zmes vmiešajte do masti.
  6. Z bielka si vyšľahajte tuhý sneh.
  7. Jemne doň zašľahajte cukor a žĺtok.
  8. Postupne zmes opäť vmiešajte do zmesi masti.
  9. Vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a vypracujte v cesto.
  10. Cesto rozdeľte na šesť dielov.
  11. Každú časť rozvaľkajte do podoby povrazu a našikmo nakrájajte na približne centimeter dlhé kúsky.
  12. Sadlové pečivo položte na plech s papierom na pečenie.
  13. Pečte 8-10 minút alebo pokiaľ nie sú okraje ľahko hnedé.
  14. V medziobdobí v malej miske zmiešajte cukor a škoricu.
  15. Ešte teplé vianočné pečivo obaľte v zmesi škoricového cukru alebo v práškovom cukre.
Lahodné vianočné pečivo zo masti.
zdroj: tasteofhome.com

Prečo piecť pečivo zo sadla?

Väčšina ľudí sa mylne domnieva, že masť je veľmi škodlivá, a jej konzumácii sa preto snaží čo najviac vyhýbať. Odpoveď na to, či je alebo nie je tento tuk škodlivý, ale nie je taká jednoduchá a jednostranná, ako sa väčšina ľudí domnieva. Štúdie napríklad preukázali, že v mnohých ohľadoch je masť lepšia ako maslo.

Vzhľadom na to, že sa masť neprepaľuje, je veľmi vhodná na vyprážanie, varenie i pečenie. Najčastejšie sa na pečenie používa masť bravčová. Nemusíte sa báť, jeho chuť v pečive vôbec nespoznáte, naopak sa vám bude pečivo zdať krehkejšie a chutnejšie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.